Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: problem
Roza444 napisał(a): Witajcie! Postanowiłam tutaj napisać ponieważ mam pewien problem. Chodzi o to że rodzice zmuszają mnie do chodzenia do kościoła i spowiedzi sama z siebie nie chcę chodzić sama nie wiem w co wierzę, a teraz będę musiała iść na rekolekcję, najgorsze jest to że do rodziców nie docierają żadne argumenty z mojej strony pomijając fakt że jestem już pełnoletnia, nie chcę znowu spowiadać się z przymusu i wkurzona iść do kościoła bo przecież to jest bez sensu, powinno się tam iść z radością a nie ze strachem i wielką złością, poradźcie mi co mam robić co mówić? W tej chwili jestem bezradna pisałam już na kilku forach ale jakoś dalej jestem w dołku. Znajdź pracę, wyprowadź się z domu i zacznij żyć na własny rachunek. Będziesz mogła robić co chcesz.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr gru 17, 2014 8:39 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
J99, czy chcesz zasugerować, że tak długo jak mieszka się z rodzicami, należy uprawiać te same rytuały religijne, co oni??
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr gru 17, 2014 8:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Roza444 napisał(a): Zajmuję się trudno to określić zajmowaniem raczej zainteresowaniem i trochę zabawą, zresztą co jest złego we wróżeniu z kart i robieniu różnych rytów dla mnie to jest frajda. Wcale nie udaję że nie wierzę tylko ciężko mi zrozumieć coś czego nie widzę, nie słyszę i nie czuję. Przecież demon nie powie ci - nie rób tego dziewczyno, bo to złe i zaszkodzi ci - fundamentem jego działania jest ukazywanie dobra, piękna niewinnej zabawy w złe, które on oferuje ludziom. A demon istnieje - w Twoim wieku też demon był wedle mnie tylko ludową i dewotek bajką. Puki na własne żądanie nie doświadczyłam jego obecności.
|
Śr gru 17, 2014 9:16 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Demony to tylko personifikacja tego co złe. Taki sposób tłumaczenia dlaczego człowiek ulega pokusom. Łatwiej to przełknąć wymyślając sobie potężnego demona z innego wymiaru, który człowieka opętał i kieruje niż przyjąć, że to sam człowiek jest słaby i wpadł w nałóg czy złe towarzystwo. To takie spychanie winy trochę. I umówmy się, w niechodzeniu do kościoła nie ma nic złego! Choć, oczywiście, może się wydawać, że istnieje wyraźna korelacja pomiędzy tym, że zdecydowana większość ludzi nie chadza regularnie do kościoła, a świat jest popaprany.... Jestem jednak przekonany, że to nie jest aż tak prosta zależność.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr gru 17, 2014 9:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Roza444 napisał(a): A ja trochę się bawiłam w różne magiczne sprawy i wtedy jeszcze chodziłam do kościoła nie przeszkadzało mi jedno z drugim Cytuj: to nagle teraz miało by przeszkadzać. No właśnie. Od kiedy zaczęło ci przeszkadzać?
|
Śr gru 17, 2014 9:40 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): J99, czy chcesz zasugerować, że tak długo jak mieszka się z rodzicami, należy uprawiać te same rytuały religijne, co oni?? Jak długo się z nimi mieszka i jest na ich utrzymaniu, tak długo należy być im posłusznym - bez względu na wiek.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr gru 17, 2014 9:52 |
|
 |
Jajko
|
Posłusznym we wszystkim??
|
Śr gru 17, 2014 10:00 |
|
 |
Johnny99
|
Nie - gdyby np. kazali popełnić przestępstwo, to wtedy należy się sprzeciwić.
|
Śr gru 17, 2014 10:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): J99, czy chcesz zasugerować, że tak długo jak mieszka się z rodzicami, należy uprawiać te same rytuały religijne, co oni?? To jest kontrakt (interpersonalny, a nie cywilno-prawny), w którym jedna ze stron je mamusi z ręki, ze wszystkimi tego konsekwencjami...
|
Śr gru 17, 2014 10:09 |
|
 |
Jajko
|
Johnny99 napisał(a): Nie - gdyby np. kazali popełnić przestępstwo, to wtedy należy się sprzeciwić. Ano właśnie. A gdyby samo kazanie zrobienia czegoś (w odróżnieniu od samego zrobienia) było zabronione, to też należy się sprzeciwić?
|
Śr gru 17, 2014 10:12 |
|
 |
Johnny99
|
Nakazanie komuś popełnienia przestępstwa samo jest przestępstwem.
|
Śr gru 17, 2014 10:32 |
|
 |
Jajko
|
To jasne, a nakazanie zrobienia komuś czegoś co przestępstwem nie jest?
|
Śr gru 17, 2014 10:44 |
|
 |
magda68
|
Po wpisach Rozy odnoszę wrażenie, że nie oczekuje ona obiektywnej pomocy/rady, ale jedynie potwierdzenia/usprawiedliwienia swej "a priori" postawionej wizji, którą można streścić słowami: "nie będę praktykować". Widać to po tym, że Roza odpisuje jedynie tym, którzy podzielają jej postawę idącą w kierunku niewiary. Ci jej zdaniem są "rozsądnymi ludźmi". No to jest pewnie rodzaj "myślenia życzeniowego", czy jakiejś "autoiluzji" i wiąże się z niechęcią do głębszej refleksji, do myślenia. Żyjemy niestety w dobie powszechnego debilowacienia całych pokoleń. No bo po co zadawać sobie trud wzięcia pod uwagę i choć krótkiej analizy sugestii innych niż te, którymi się już żyje. Łęk przed zmianą myślenia? lęk przed zmianą poglądów? lek przed nowością? przed może nawróceniem i uznaniem się zależnym od Boga? No fakt, burzy to własny misternie poukładany światek. Pewnie i mrówki w mrowisku tez uważałby, że ich ekosystem (mrowisko) jest jedynym istniejącym.
|
Śr gru 17, 2014 10:45 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): To jasne, a nakazanie zrobienia komuś czegoś co przestępstwem nie jest? Nie jest przestępstwem.
|
Śr gru 17, 2014 11:09 |
|
 |
Jajko
|
No nie byłbym taki pewien. Czy zmuszenie kogoś do zawarcia małżeństwa (które to zawarcie przecież przestępstwem nie jest) jest zgodne z prawem czy nie? A zmuszenie kogoś do zrzeczenia się majątku?
|
Śr gru 17, 2014 11:14 |
|
|
|