Uwaga na książki, które mącą umysł
| Autor |
Wiadomość |
|
WIST
|
 Re: Uwaga na książki, które mącą umysł
Cytuj: Kozioł, z całym szacunkiem, a ja cały czas do znudzenia odpowiadam, że sam zachodzę w głowę jak ostrzec przed książką, nie zdradzając o czym jest. A Kozłowi chodzi o to abyś po prostu nie ostrzegał, bo nikt z nas nie widzi takiej potrzeby. Jeśli chcesz coś zrobić to nie zachęcaj do jej przeczytania. A zachęcasz właśnie w ten sposób bo ją demonizujesz. Wielu ludzi właśnie dlatego chętnie by po nią sięgnęło, aby zobaczyć co w niej takiego strasznego. Pewnie nic im by się nie stało. Więc podwójnie działasz na niekorzyść, bo tracisz czas, a swoim zachowaniem bardziej zachęcasz niż zniechęcasz. To Kozioł pisał Ci już kilka razy, podobnie i ja. Straciłeś już kilka dni z życia, które mogłeś wypełnić czymś dobrym. Jutro też stracisz? Cytuj: Kiedy przytaczam fragment, to jedni na mnie krzyczą... Jakbyś poszedł do wróżki (to przykład, naprawdę nie istotne że nie pójdziesz), to zdziwiłbyś się gdyby chciała Ci wróżyć z ręki? Jesteś na forum dyskusyjnym i nagle odkryłeś że docierają do Ciebie różne głosy, różne opinie? To nie encyklopedia że jedno hasło istnieje jedynie w jednym miejscu i ma konkretne brzmienie. Tu nie uzyskasz jasnej odpowiedzi. I może dobrze, bo jakbyś ją uzyskał, a była by szkodliwa, nawet byś tego nie dostrzegł. Cytuj: A tu najpierw czytam w Apokalipsie według św. Jana, o smoku i niewieście obleczonej w gwiazdy, a potem zaglądam do wiadomej książki i czytam, że nie zginiemy z łap żadnego bajkowego smoka, a dlatego, że jaźń ludzi zawiesi się w drodze do wymarłej ziemi i że wszyscy będziemy leżeli pokotem i ziajali jak psy. Zrozum jedno, my nie rozumiemy Twojego problemu. Jeśli w coś wierzymy, lub jeśli komuś wierzymy, to nie zmieni tego byle tekst. Nie ma w tym co cytujesz nic pociągającego. Nie ma nic hipnotycznego. Po prostu ktoś łapie się za słówka i dorabia swoje wizje. Zapytam prościej - no i co z tego że w tej książce jest tak napisane? Ma jakiś atest prawdy? Obawiam się że czas tej dyskusji dobiegł końca. Po 8 stronach pisania mimo dobrej woli, nadal nie widzimy problemu jak Ty, ale widzimy zupełnie inny. O tym jednak już było. I mimo zaprzeczenia nadal zastanawiam się czy jednak nie masz jakichś problemów s tylu obsesje, lub skruplatyzm. Przerażająca wizja to jest przyszłość w Terminatorze. Pisze to zupełnie serio. Widziałeś filmy? Wiesz jak to ma wyglądać? Boisz się tej wizji? Wbrew temu co może pomyślisz - ta wizja lub podobne jest realna... Inne pytanie - po co właściwie czytałeś dalej, lub czytasz dalej tą książkę? Ukojenie w Piśmie, ale histeria na kolejne dni? Możesz odpowiedzieć jutro, pojutrze... Rzecz w tym abyś uświadomił coś sobie, nam nie musisz.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| Cz cze 11, 2015 23:06 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ignacypawlusik napisał(a): Kiedy przytaczam fragment... Wyrzuć tą książkę i tyle. I nie wracaj do niej. Inni sobie poradzą. Wierz mi, ze to ty jestes wyjątkiem. Jeżeli będziesz dalej do niej myślami wracał, to sugeruję pomoc psychologa. Nerwice i natręctwa mają różna formę ale można sobie z tym poradzić. Nic juz chyba dodac nie można.
|
| Pt cze 12, 2015 9:09 |
|
 |
|
Ignacypawlusik
|
Wmawiac komuś pomylenia i wysyłać do lekarza - Baaaardzo po chrześcijańsku ! Mój spowiednik właśnie skończył czytać książkę i też się wypowiedział.
|
| Pt cze 12, 2015 11:34 |
|
|
|
 |
|
WIST
|
Nigdzie nie padły słowa o pomyleniu. Ty mylisz potoczne rozumienie słowa wariat, czy pomyleniec, z sugestią że Twoje zachowanie zdradza jakieś problemy. Często są tu ludzie z zaburzeniami, problemami i są to takie same problemy jak choroby ciała. Tylko ludzie przyszyli im łatkę wysokiej wstydliwości. Mówienie prawdy jest jak najbardziej po chrześcijańsku.
WIST
|
| Pt cze 12, 2015 13:43 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ja mam propozycje: popros spowiednika, zeby wywiesil ogloszenie ze zdjeciem ksiazki w gablocie parafialnej. W koncu tam tez duzo ludzi zaglada. I ty bedziesz mial spokojniejsze sumienie i zobaczysz, jak spowiednik na to zareaguje. Koniecznie nam napisz, czy sie zgodzil i jak wzrosla liczba sprzedazy tej ksiazki po ogloszeniu.
|
| Pt cze 12, 2015 13:47 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ignacypawlusik napisał(a): Wmawiac komuś pomylenia i wysyłać do lekarza - Baaaardzo po chrześcijańsku ! Mój spowiednik właśnie skończył czytać książkę i też się wypowiedział. Skoro tak to odebrałeś, to przepraszam. Nie takie sa moje intencje. Bardzo aktualna jest rada: " Wyrzuć tą książkę i tyle. I nie wracaj do niej." [/quote] Kael napisał(a): Ja mam propozycje: popros spowiednika, zeby wywiesil ogloszenie ze zdjeciem ksiazki w gablocie parafialnej. W koncu tam tez duzo ludzi zaglada. I ty bedziesz mial spokojniejsze sumienie i zobaczysz, jak spowiednik na to zareaguje. Koniecznie nam napisz, czy sie zgodzil i jak wzrosla liczba sprzedazy tej ksiazki po ogloszeniu. Tak się wylewa dziecko z kąpielą. Wpływ jednego ogloszenia będzie trudny do ocenienia i utwierdzisz Ignacego w jego "krucjacie". Zaraz będzie tropił następne książki, albo chodził od proboszcza do proboszcza. A jak zacznie czytać "Mistrza i Małgorzatę" to już po dwóch rozdziałach pikietę pod Ministerstwem Oświaty urządzi.
|
| Pt cze 12, 2015 15:01 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
@Koziol: Ignacypawlusik nam nie wierzy, a wierzy spowiednikowi. To niech spowiednik zdecyduje. Jezeli naprawde chce przestrzec przed ta ksiazka, to niech wywiesi ogloszenie w gablocie. Jezeli tego nie zrobi, to moze jemu sie uda wytlumaczyc Ignacemu dlaczego nie wywiesil?
|
| Pt cze 12, 2015 16:10 |
|
 |
|
WIST
|
Słusznie Kael zauważyłaś. Myślę Ignacy że forum Ci już niewiele pomoże, choć oczywiście nie wyganiam, ani nie rezygnuje z pisania. Ale potrzebujesz bardziej spowiednika który będzie Cię prowadził, niż miksu opinii, które u Ciebie powodują zamęt. Moja rada co do książki jak i innych, jest cały czas taka sama - książkę już zostaw. Zostaw też w spokoju krucjatę przeciw. Nie zbawisz ludzkości, nie musisz nawet. Zacznij od siebie, bo jak na razie Ty jesteś jedyną duszą która jest zagubiona. Naucz się nie ulegać, krytykować, nie wierzyć na słowo, a potem możesz uczyć innych. To lepsze niż życie strachu że jakaś książka coś zburzy. Zamiast tego pracuj nad sobą i swoją wiarą również.
WIST
|
| Pt cze 12, 2015 16:37 |
|
 |
|
SeeMore
|
Witam:) Co do pogaństwa... Cały katolicyzm opiera się na pogańskich obrzędach, świętach i miliona bzdurnych rzeczy zaczerpniętych od pogańskich wyznań. To czy pogaństwo się jak to nazwałeś wlewa do kościoła, nie wlewa się, ono jest samo zapraszane przez naszych proboszczów. Przecież 3/4 wierzących to nieświadomi heretycy którzy edukację pisma św. i tego czym jest wiara mają na poziomie komunijnym, ale obwiniać można tylko i wyłącznie przedstawicieli kościoła, wiejskich proboszczów którzy awansowali na biskupów awans społeczny zaliczyli tylko nie kulturowy. Ot tak to wygląda.
Pisma św, nikt nie studiuje, nie zagłębia się... a o to właśnie chodzi.. a nie o to co w kościele z ambony zostanie powiedziane, co coraz częściej nie idzie w parze z wiarą w JEDNEGO BOGA. W Polsce raczej Matka Boża jest bardziej popularna niż sam Bóg czy Jezus... taki kult nasz kościół obrał... a stary wieniec przedstawiający Matkę Boską jako boginię ziemi,płodności... Albo Ryba w Lednicy... haha co to jest jak nie pogański rytuał.. głębokie przeżywanie wiary to nie jest ..
Czasy ogłupienia, proszę Cię... teraz każdy ma prawo i sposobność zagłębić się w każdy temat, zrozumieć, pojąć i przemyśleć.. nie jesteśmy zacofaną ciemną masą która można lepić tak jak się kościołowi podoba, to już nie te czasy, że osoba wyznająca inną wiarę bądź, niewierząca powinna być palona na stosie.
|
| So cze 13, 2015 0:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Eeeee, aaaaa ty tak o czym konkretnym piszesz, o czym chcesz dyskutować?
|
| So cze 13, 2015 14:12 |
|
 |
|
SeeMore
|
Wybacz to była odpowiedź na ten post  quas napisał(a): Tak jak dzisiaj pogaństwo nigdy się nie wlewało do Kościoła. To dzisiaj wlewające się pogaństwo do Kościoła drzwiami i oknami zaczyna zmieniać Kościół na wzór pogański. I to jest dzisiaj wyraz wielkiej choroby i słabości Kościoła. Ty przedstawiasz to nieprawdziwie, bo dziś, a kiedyś to zupełnie inna sprawa, kiedyś było to wyrazem wielkiej siły Kościoła. Kościół wychodził do pogaństwa i je nawracał na prawdziwą wiarę w Jedynego Boga Jezusa w Trójcy, dziś sytuacja jest odwrotna to pogaństwo zmienia Kościół i coraz bardziej się w nim rozrasta. No i oczywiste jest że kiedyś święci misjonarze nawracający całe narody z pogaństwa, wchodząc między te narody musieli w jakiś sposób być otwarci na tamtejsze zwyczaje, tradycje i mogli różne elementy przyjmować. To wyraz siły i wielkości Kościoła, ale nie wiązało się to ze zmienianiem fundamentów wiary w Jezusa, nie zmieniało się to w przyjmowanie pogańskich grzechów czy zmienianiem Prawa Boga. Nie, to zmieniało się pogaństwo, nawracało się, a Kościół umiał wykorzystać do tego rzeczy z pogaństwa, ale te poboczne z punktu widzenia wiary. Ja nie piszę o pogaństwie w sensie że coś tam kiedyś było podobnego u pogan. To nie jest żaden wyraz pogaństwa w Kościele, dziś wyrazem pogaństwa w Kościele jest odrzucanie, wypaczanie fundamentów wiary, zmienianie się Kościoła pod pogaństwo świata, wypaczanie Prawa Boga……Dlatego to pogaństwo dziś wlewa się do Kościoła i zmienia podstawy. Pogaństwo wchodzi w szeregi Kościoła i przedstawia się jako Kościół tyle że z wypaczonymi naukami odbiegającymi od nauczania Pana Jezusa. Wśród tego pogaństwa wchodzącego do Kościoła jest też miejsce dla wojujących ateistów, oni też znajdą się w tym Kościele, ale nie jako wyznawcy Ewangelii, tak samo jako inni poganie ze swoimi pogańskimi religiami. A skoro poganie zostaną przyjęci do Kościoła i wielu katolików pogaństwu już ulega, to trzeba zmieniać Kościół. I to przepowiedział Bóg na obecne czasy ostateczne.
Tutaj dalej nie zrozumienie. Z punktu widzenia wiary Ty nie mówisz o żadnym pogaństwie, które jest zagrożeniem dla wiary katolickiej, tylko powołujesz się na jakieś przykłady które pokazują jak wielką siłą i mocą Kościół kiedyś zmieniał pogaństwo, nawracał je i wykorzeniał, zachowując przy tym niezachwiane centrum wiary katolickiej i pokazując w sprawach trzeciej kategorii swoją otwartość. Tak więc z punktu widzenia Kościoła Ty nie mówisz o żadnym pogaństwie będącym zagrożeniem dla fundamentów wiary i wierności prawdziwemu Bogu.
Nie żyjemy w żadnych czasach oświecenia tylko ogłupienia jakiego nigdy nie było na świcie . Katolik powinien unikać pogaństwa szkodzącego naszej wierze w prawdziwego Boga i tak było od zawsze. O tym mówi także Słowo Boga, więc nie nazywaj tego ciemnogrodem.
|
| So cze 13, 2015 14:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ale my o tym nie rozmawiamy  Nie w tym temacie.
|
| So cze 13, 2015 17:42 |
|
 |
|
Ignacypawlusik
|
Wist, Kozioł, dzisiaj ksiądz spowiednik, na moją prośbę umówił się ze mną i rozmawialiśmy od serca. Wspomniałem mu o waszych sugestiach i... zgodził się z nimi. Tylko nie bardzo rozumiał co Kael miał na myśli, aby wywiesić zdjęcia książki w gablocie parafialnej. Nie mogłem Księdzu tego wytłumaczyć, bo sam nie do końca pojmuję. Przecież nie miałem reklamować tej książki ?
|
| So cze 13, 2015 21:18 |
|
 |
|
WIST
|
Ignacy Kael miała na myśli z dęgo co załapałem raczej sugestie do przemyślenia niż faktyczny czyn. Otóż wykorzystując autorytet księdza chciała Ci zasugerować abyś jego spytał co on myśli na temat takiej krucjaty. Czy sam by się w to zaangażował.
WIST
|
| So cze 13, 2015 22:07 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ignacypawlusik napisał(a): Wist, Kozioł, dzisiaj ksiądz spowiednik, na moją prośbę umówił się ze mną i rozmawialiśmy od serca. Wspomniałem mu o waszych sugestiach i... zgodził się z nimi. To się go trzymaj. Niech ciebie dobrze duchowo prowadzi.
|
| So cze 13, 2015 23:50 |
|
|
|