Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Czy Bóg istnieje?
Nie było NIC. Ale poza WSZYTKIM był ( a raczej jest ) KTOŚ, lecz tu wkraczamy już w pole religii, Dla fizyki nie było nic i kropka. Cykliczne wszechświaty w prosty sposób wyklucza entropia
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N wrz 27, 2015 15:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cały czas orzemy na polu religii, bo założyłeś sobie Boga i przykrawasz do Niego fizykę. No więc ja założyłem sobie dla kontrastu Chaos. Oczywiście NIE pamiętam, jak się wyprowadza entropię, muszę poczekać do odpowiedniego wykładu na wydziale. Na razie jednak nie widzę przeciwwskazań do przypuszczeń, że w przyszłości możemy zaobserwować COŚ DZIWNEGO.
A właśnie, a teoria holograficzna?
|
N wrz 27, 2015 15:45 |
|
 |
Andy72
|
Chaos ani nicość nie może nic stworzyć, tu taj potrzebna jest niesamowita inteligencja Teoria holograficzna ?- Chodzi że w kuli jest ilość bitów jest proporcjonalna do powierzchni a nie objętości
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N wrz 27, 2015 15:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chaos niczego nie stwarza, z Chaosu byty się wyłaniają samoistnie. Wypisz wymaluj próżnia kwantowa. I naprawdę nie potrzeba niesamowitej inteligencji, żeby zafundować Wszechświatowi najpierw epokę anihilacji, a potem inflacji, żeby broń Boże nic w nim żywego nie powstało (że tak pojadę malteizmem).
Teoria, że Wszechświat jest hologramem. Nie znam, słyszałem tylko.
Ostatnio edytowano N wrz 27, 2015 15:55 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N wrz 27, 2015 15:51 |
|
 |
Andy72
|
Po pierwsze skąd wziął się chaos? po drugie jak mógł istnieć skoro nie było czasoprzestrzeni. i jak z choasu mógł powstać wszechświat? Entropia się kłania. Czy z piasku powstanie mikroprocesor?
|
N wrz 27, 2015 15:54 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Stosujesz chwyty walczących ateistów, którzy za wszelką cenę, wbrew logice chcą udowodnić że Boga nie ma. Nie lubię chwytów walczących teistów ale i ateistów też.
|
N wrz 27, 2015 15:55 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Askadtowiesz napisał(a): medieval_man napisał(a): Co oczywiście niczego nie rozwiązuje skoro próżnia jest czymś innym niż nicość. Próżnia, według mechaniki kwantowej, jest stanem o najniższej lecz na ogół niezerowej energii Pytanie brzmi więc: kto, albo co stworzyło próżnię?
Nie jestem wprawdzie zwolennikiem tych koncepcji, ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie, gdyby uznać, że próżnia istniała od zawsze. Oczywiście. Nic. Jeśli jednak będziemy pamiętali, że próżnia jest stanem minimalnej energii materii, utajonym stanem rzeczywistości, który wystarczy lekko podrażnić, by ukazała się materia to musimy stwierdzić, że "od zawsze" brzmi tu dziwnie. Astrofizyk Michel Cassé napisał(a): Próżnia jest utajonym stanem materii, pierwotną istotą wszelkiego ciała, stanem minimalnej energii systemu pól, jaki tworzy świat, oceanem wirtualnych cząsteczek, ulotnych i nie obserwowalnych, które są jednak czynnikiem przekazywania naturalnych sił.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
N wrz 27, 2015 15:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kłania się raczej stawianie obserwatora w pozycji Boga. Doświadczenie uczy, że owszem, mikroprocesory z piasku powstają, tylko najpierw musiały powstać człowieki. Z kamienia, na który padał deszcz, że zacytuję sygnaturę kolegi.
|
N wrz 27, 2015 15:58 |
|
 |
Andy72
|
A w czym ta próżnia istniała jak nie było czasoprzestrzeni? I jak mogła istnieć od zawsze jak nie było czasu? To wymyślają fizycy - ideolodzy, aby nie dopuścić myśli o Akcie Stworzenia. Czyli zgadzasz się że do stworzenia mikroprocesora potrzebna była inteligencja ludzkości > większa od inteligencji człowieka, bo sam człowiek nie stworzyłby mikroprocesora? A tymczasem Wszechświat miał powstać sam? A stawianie obserwatora w pozycji Boga to interpretacja ortodoksyjna mechaniki kwantowej, którą wyśmiał Schrodinger w swoim paradoksie. A sądzisz że ewolucja sama wygenerowała ludzi bez udziału Boga?? To Bóg za każdym razem wpisywał coraz lepszy kod DNA
|
N wrz 27, 2015 16:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A nie mówiłem, że religia...
W dodatku kreacjonizm. A fe.
|
N wrz 27, 2015 16:08 |
|
 |
Andy72
|
Co religia? Oznacza to że nauka ma swoje ograniczenia.
|
N wrz 27, 2015 16:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tya. Bóg natomiast ograniczeń nie zna i dlatego wpisał kod tyranozaurom, bo zaprojektował człowiekowi pocztę, a zresztą gołębia nie da się tak od jednego machu. Andy, miarkuj się.
|
N wrz 27, 2015 16:13 |
|
 |
Andy72
|
A jak Ty myślisz? Wszystko "siamo się zrobiło"?
|
N wrz 27, 2015 16:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja nic nie myślę. Mnie obchodzi, że wyszarpałem zasiłek z MOPSu, to jest rzeczywistość, w jakiej się obracam. O fizyce - w sensie równań, a nie książek, jakie nam cytował medieval - wiem tak żałośnie mało, że wolę się nie wypowiadać autorytatywnie. Wybacz więc prześmiewczy ton.
|
N wrz 27, 2015 16:18 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Cytuj: Nie jestem wprawdzie zwolennikiem tych koncepcji, ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie, gdyby uznać, że próżnia istniała od zawsze.
medieval_man napisał(a): Oczywiście. Nic. Jeśli jednak będziemy pamiętali, że próżnia jest stanem minimalnej energii materii, utajonym stanem rzeczywistości, który wystarczy lekko podrażnić, by ukazała się materia to musimy stwierdzić, że "od zawsze" brzmi tu dziwnie. Jak wspomniałem, nie zanierzam być orędownikiem tych teorii, ale tez trzeba zauważyć, ze nikt nie mówi o podraznieniu, lecz o spontanicznej fluktuacji. Właściwie zawsze, gdy mówi się o fluktuacji próżni, ma się na myśli spontaniczną. W dzisiejszym rozumieniu fizyki proznia nie jest nią w takim sensie jak dawniej sądzono. Uważa sie, ze powstają w niej i zanikają wirtualne czastki. Stan taki mógł trwać od zawsze, trudno to zanegowac.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
N wrz 27, 2015 16:47 |
|
|
|