Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 19:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Następna strona
 Bertrand Russell, "Dlaczego nie jestem chrześcijaninem" 
Autor Wiadomość
Post Re: Bertrand Russell, "Dlaczego nie jestem chrześcijaninem"
Cytuj:

Ale powiedziałeś że Twoja religia Twoim zdaniem jest najlepsza, najbardziej Cię przekonała, mimo że wychodzi na to że nie zdobyłeś się na porównanie z innymi - jak można uznać że coś jest najlepsze gdy się nie ma porównania

Skoro Logos zakłada religię to nie będę z nim dyskutował

Pn cze 11, 2018 21:24

A skąd wiesz że to Logos założył religię i że akurat tą którą Ty uznajesz za najlepszą?

Dlaczego akurat Logos a nie Bóg katolicki w 3osobach? Słowo Logos używane jest także poza chrześcijaństwem ( i było używane dużo wcześniej) i oznacza także coś zupełnie innego niż Słowo Boga czy Umysł Boga, tak że nie rozumiem dlaczego według Ciebie to Logos założył religię i to jak sądzę nie chodziło Ci o religię starożytnych greków...

Którą to religię mógł założyć Logos np w definicji Heraklita czy Zenona?.... O chrześcijaństwie nie mogło jeszcze być mowy... hmmm...

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Pn cze 11, 2018 21:38
Moderator

IrciaLilith napisał(a):
Małgosiu -To jakie są kryteria określające które wspólnoty to chrześcijanie a które nie?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bc ... %C5%84skie
Rozumiem że lista kościołów chrześcijańskich z wikipedii obejmuje także niechrześcijańskie - jeśli taka jest opinia KRK to może warto by zadbać o to aby dokonać zmian na wiki... jakoś podkreślić to które wyznania według katolików mają prawo zaliczać się do chrześcijańskich a jakie nie...

Po pierwsze: Wiki nie jest wiarygodnym źródłem wiedzy, ale i ona nie nazywa ŚJ chrześcijanami, a ruchem badawczym. Po drugie: jeśli zweryfikuje się Wiki, to nic nie da. W sieci jest mnóstwo innych stron zakłamanych (przyjmuje, że autorzy Wiki nieświadomie podają nieścisłości). Po trzecie:
tu: http://www.lublin.dominikanie.pl/stare/ ... odzial.htm masz czarno na białym kim są ŚJ i jak powstali. Można ich nazwać jedynie związkiem wyznaniowym, ale nie chrześcijanami.

Pn cze 11, 2018 21:46

To powtórzę pytanie : Jakie są kryteria określające które wspólnoty są chrześcijańskie a które już nie?

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Pn cze 11, 2018 22:01
Moderator

Już pisałam: chrzest w imię Trójcy Świętej, wiara w Trójcę Św. i zmartwychwstanie w ciele Jezusa Chrystusa. To tak w skrócie.

Pn cze 11, 2018 22:10
Małgosiaa napisał(a):
ŚJ nie wierzą w zmartwychwstanie Jezusa w ciele.
Nawet gdyby tak było, nie oznacza to, że nie są chrześcijanami.
Małgosiaa napisał(a):
Andryszczak, czyli znany świadkożerca, nie zauważa, że tak samo w teologii katolickiej Jezus wcale nie zmartwychwstał w takim samym ciele, jak to, które zmarło. Zob. np.
Jan Paweł II, Duch a zmartwychwstałe 'ciało duchowe', audiencja generalna, 4.111998 napisał(a):
Ów realizm objawień świadczy o tym, że Jezus zmartwychwstał wraz z ciałem i że z tym ciałem żyje u Ojca. Jednakże chodzi o ciało chwalebne, nie podlegające już prawom przestrzeni i czasu, przemienione w chwale Ojca.
Tak samo Katechizm Kościoła Katolickiego:
KKK 999 napisał(a):
Chrystus zmartwychwstał w swoim własnym ciele: "Popatrzcie na moje ręce i nogi: to Ja jestem" (Łk 24, 39); nie powrócił On jednak do życia ziemskiego. Tak samo w Nim "wszyscy zmartwychwstaną we własnych ciałach, które mają teraz" (Sobór Laterański IV: DS 801), ale to ciało będzie przekształcone w "chwalebne ciało" (Flp 3, 21), w "ciało duchowe" (1 Kor 15, 44)

Małgosiaa napisał(a):
Świadkowie Jehowy nie są chrześcijanami. Nie uznają Jezusa za Boga.
Kup sobie jakąś książkę religioznawczą albo idź do biblioteki i wypożycz. Zamiast obnosić się ze swoją ignorancją. "Chrześcijanie" to z definicji "naśladowcy Chrystusa", wyznawcy wiary opartej na nauczaniu Jezusa i uznającej go za Mesjasza (po grecku: Chrystusa). Twierdzenie, że chrześcijanami mogą być tylko wyznawcy Trójcy, czyli sami tylko trynitarianie, to paskudna trynitarna propaganda. Świadkowie Jehowy to tak samo chrześcijanie, jak ebionici czy socynianie, którzy także nie uznawali Jezusa za Boga.

Pn cze 11, 2018 22:11
Moderator

@akruk
Nie chce mi się dyskutować z Twoją ignorancją. Definicje, wygodne dla swoich teorii, może tworzyć każdy sam i rozbijać je na atomy, jak to robisz, wybierając to, co akurat Tobie pasuje do owej definicji.
Gdzie niby powiedziałam, ze Jezus zmartwychwstał w takim samym ciele? Jego ciało zostało przemienione, ale to było to samo ciało, które zostało złożone do grobu. I nie strzelaj mi cytatami św. Jana Pawła II, których nie rozumiesz lub/i wyrywasz to, co Tobie (nie takie same, ale to samo, o czym świadczy pusty grób) pasuje, aby przemycić swoją teorię.

Pn cze 11, 2018 22:20
Cytuj:
A skąd wiesz że to Logos założył religię i że akurat tą którą Ty uznajesz za najlepszą?

A czemu zadajesz mi takie durne pytania?

Cytuj:
Słowo Logos używane jest także poza chrześcijaństwem

No i co z wiązku z tym?

Pn cze 11, 2018 22:22

Małgosiaa napisał(a):
Już pisałam: chrzest w imię Trójcy Świętej, wiara w Trójcę Św. i zmartwychwstanie w ciele Jezusa Chrystusa. To tak w skrócie.

Małgosiu - jakieś źródło - kto poza Tobą tak twierdzi?

Czyli np tutaj:
https://www.gotquestions.org/Polski/chrzescijanstwo.html według Ciebie są totalne brednie? Że chodzi o osobistą relację z Bogiem, o wiarę w zmartwychwstanie za nasze grzechy? Niezbędna jest wiara w Trójcę Świętą oraz zmartwychwstanie Jezusa w ciele ?
Spróbuj to jakoś wyjaśnić wszystkim wyznaniom uznającym się za wyznania chrześcijańskie, które odrzucają ideę Trójcy Świętej.

Słowniki też się mylą?
chrześcijaństwo
1. «religia opierająca się na nauce Jezusa Chrystusa»
sjp pwn

Przy tak zdefiniowanym chrześcijaństwie te wyznania które odrzucają Trójcę do jakiej religii zaliczymy? Np arianie to wyznawcy jakiej religii skoro nie chrześcijaństwa?

Quinque napisał(a):
Cytuj:

A czemu zadajesz mi takie durne pytania?
Cytuj:
Słowo Logos używane jest także poza chrześcijaństwem

No i co z wiązku z tym?

Dlaczego uważasz że to durne pytanie? Po prostu pojęcie Logosu jest bardzo szerokie i nie rozumiem dlaczego uważasz że Logos założył jakąś religię, ani tym bardziej dlaczego miałby zakładać akurat chrześcijaństwo? Serio mnie to ciekawi.

Pn cze 11, 2018 22:41
@Małgosiaa
Definicje wygodne dla swoich teorii (swojego wyznania) tworzysz i chełpisz się nimi tutaj sama -- utrzymując, że chrześcijanie to tylko ci, co wyznają Trójcę. Jest to definicja wyssana z brudnego palca. Ignorancja lub fanatyzm wręcz modelowy.

Na przykład ebonici (https://www.britannica.com/topic/Ebionites early ascetic sect of Jewish Christians) i socynianie (https://www.britannica.com/topic/Socinians: member of a Christian group in the 16th century) to nietrynitarne wyznania chrześcijańskie, zajrzyj sobie do jakiegoś opracowania religioznawczego

Nie mam ochoty kopać się z tak porażającą ignorancją (lub fanatyzmem), jak tezy wypisywane przez Małgosię.

Pn cze 11, 2018 23:07

Małgosiu - liczę że podasz jakieś źródło które tak jak Ty definiuje chrześcijaństwo i powiesz mi jaką religię wyznawali wobec takiej definicji np arianie, bo z każdego źródła na jakie trafiłam wychodzi że to odłam chrześcijaństwa.
Tak jak Akruk napisał - mamy nietrynitarne wyznania chrześcijańskie - to nie jest odrębna religia, tak samo ŚJ to wyznanie z grupy wyznań restoracjonistycznych wyznań chrześcijańskich.
Jeśli nie chrześcijańskich to jakich? Bardzo mnie ciekawi jaki masz pomysł na klasyfikację tych grup - może jakoś religioznawcy zmienią aktualne podejście i przyjmą Twój podział...

Pn cze 11, 2018 23:27
Moderator

IrciaLilith napisał(a):
Małgosiu - liczę że podasz jakieś źródło które tak jak Ty definiuje chrześcijaństwo i powiesz mi jaką religię wyznawali wobec takiej definicji np arianie, bo z każdego źródła na jakie trafiłam wychodzi że to odłam chrześcijaństwa.

Tu masz wypowiedź biblisty:
Cytuj:
W Polsce świadkowie Jehowy faktycznie są zarejestrowani pod taką nazwą, ale także mormoni noszą nazwę Kościół Jezusa Chrystusa Świętych Dnia Ostatniego, choć wcale nie są chrześcijanami. Słowo „chrześcijanin” pochodzi od greckiego słowa „christianoi”, którym zaczęto nazywać uczniów Jezusa z Nazaretu już kilka lat po Jego śmierci i zmartwychwstaniu. Po raz pierwszy stało się to w Antiochii Syryjskiej, o czym wspominają Dzieje Apostolskie. Słowo „christianoi” ma bardzo konkretny sens. Dosłownie oznacza „wyznawcy Chrystusa”, a więc „ci, którzy uznają Chrystusa za Boga”. Jak już wspomniałem, dla świadków Jehowy Jezus Chrystus jest tylko aniołem i właśnie ten fakt sytuuje ich poza chrześcijaństwem. Katolicy, prawosławni, luteranie, adwentyści, baptyści i członkowie wielu innych Kościołów, wspólnot oraz zborów - wszyscy oni - mimo wielu różnic doktrynalnych - są chrześcijanami. O świadkach Jehowy tego powiedzieć nie możemy.

https://opoka.org.pl/biblioteka/P/PR/ec ... kowie.html
Co do arian i innych antytrynitarzy: jak wynika z powyższego, to że ktoś nazywa siebie chrześcijaninem, wcale nie oznacza, że nim jest.
IrciaLilith napisał(a):
Jeśli nie chrześcijańskich to jakich? Bardzo mnie ciekawi jaki masz pomysł na klasyfikację tych grup - może jakoś religioznawcy zmienią aktualne podejście i przyjmą Twój podział...

Cytuj:
pewne elementy organizacji ich życia i sprawowanych praktyk mają charakter sekciarski.
O tym, dlaczego mają charakter sekciarski, poczytaj dalej tu: https://opoka.org.pl/biblioteka/P/PR/ec ... kowie.html

Wt cze 12, 2018 4:59

IrciaLilith napisał(a):
Padre77 napisał(a):
IrciaLilith napisał(a):
Jakie natomiast cele ma Kościół?
Jakie działania mają dla niego sens?
Czy ma sens przyznawać się do błędów, a jeśli tak to w jakich okolicznościach?

Nie chcę podawać na to swojej odpowiedzi, raczej interesuje mnie dlaczego osoby które ufają Kościołowi mu ufają i w jakich granicach.
Co świadczy o tym że Kościół jest godny zaufania?
Dlaczego chrześcijanie ufają że Biblia głosi prawdę o Bogu?

Ludzie szukają Boga, a nie każdy jest w stanie znaleźć go samemu. Człowiek jest zwierzęciem stadnym i w większości przypadków to szukanie Boga lepiej wychodzi we wspólnocie.
Kościół katolicki ma swoje wady, jak każda instytucja ludzka, tylko jaka jest alternatywa dla tej wspólnoty, dla kogoś kto szuka wspólnoty prowadzącej do Boga?

Alternatyw jest sporo -Drogi Katoliku - zerknij ile jest różnych wspólnot religijnych, co sprawia że wybrałeś akurat tą samą do której należeli członkowie Twojej rodziny, że wybrałeś tą o której uczyłeś się na lekcjach, że wybrałeś tą która jest najpopularniejsza w Twoim kraju?

Z góry zakładasz że tylko ta wspólnota do Boga prowadzi, a odrzucasz inne zapewne nawet dogłębnie ich nie analizując, bo i po co skoro i tak wybór rodziców jest słuszny, bo tak ich nauczyli dziadkowie...

Serio - podaj powody dla których spośród tylu różnych alternatyw wybrałeś akurat tą? Przedstaw tabelkę plusów i minusów innych wspólnot która pokarze że serio dokonałeś świadomego wyboru.
Uważaj na błędy poznawcze, heurystykę dostępności itd.

Mamy sytuację : nie wierzę że Bóg istnieje i zostaję ateistą, wierzę że Bóg istnieje i chcę do niego dążyć - tylko dlaczego przy wyborze drugiej opcji z góry odrzucać inne wspólnoty? A może prawdziwym Bogiem jest Brahman? (polecam poczytać i zweryfikować swoje poglądy o politeizmie hindusów pamiętając że chrześcijański monoteistyczny Bóg jest w 3osobach...)

Nigdzie nie stwierdziłem, że nie ma innej alternatywy. Nigdzie też nikogo nie usiłuję za wszelką cenę przekonywać, że słuszne jest tylko to w co ja wierzę (mimo, że tak właśnie uważam). Jeżeli w jakimś temacie się wypowiadam, to robię to jako katolik, bo nim jestem. Nie oczekuj ode mnie, że będę na coś patrzył z perspektywy innych grup wyznaniowych, bo nie znam ich perspektywy.
Tutua bardziej pytanie do ciebie dlaczego pytania które sformułowałaś kierujesz tylko do Kościoła katolickiego a nie do innych grup wyznaniowych.

Wt cze 12, 2018 6:46

IrciaLilith napisał(a):
To jakbyś twierdził że pomidorowa jest najlepszą zupą na świecie

Z mojej perspektyw jeśli jem coś co mi smakuje, to jest to dla mnie wystarczające. Na prawdę nie muszę jeść czegoś co jest najsmaczniejsze na świecie (pomijając, że nie ma możliwości spróbowania wszystkiego na świecie, w wykonaniu każdego kucharza na świecie). Jeżeli poznałeś i zgłębiłeś wszystkie wierzenia to gratuluję.

Wt cze 12, 2018 7:05
Cytuj:
Tu masz wypowiedź biblisty:
Cytuj:
W Polsce świadkowie Jehowy faktycznie są zarejestrowani pod taką nazwą, ale także mormoni noszą nazwę Kościół Jezusa Chrystusa Świętych Dnia Ostatniego, choć wcale nie są chrześcijanami. Słowo „chrześcijanin” pochodzi od greckiego słowa „christianoi”, którym zaczęto nazywać uczniów Jezusa z Nazaretu już kilka lat po Jego śmierci i zmartwychwstaniu. Po raz pierwszy stało się to w Antiochii Syryjskiej, o czym wspominają Dzieje Apostolskie. Słowo „christianoi” ma bardzo konkretny sens. Dosłownie oznacza „wyznawcy Chrystusa”, a więc „ci, którzy uznają Chrystusa za Boga”. Jak już wspomniałem, dla świadków Jehowy Jezus Chrystus jest tylko aniołem i właśnie ten fakt sytuuje ich poza chrześcijaństwem. Katolicy, prawosławni, luteranie, adwentyści, baptyści i członkowie wielu innych Kościołów, wspólnot oraz zborów - wszyscy oni - mimo wielu różnic doktrynalnych - są chrześcijanami. O świadkach Jehowy tego powiedzieć nie możemy.

https://opoka.org.pl/biblioteka/P/PR/ec ... kowie.html

A tu wypowiedź innych chrześcijan spoza katolicyzmu
http://www.kosciol.pl/article.php/20060807185550494

Wt cze 12, 2018 7:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Następna strona