Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 12:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona
 Wszechobecność Boga 
Autor Wiadomość

Post Re: Wszechobecność Boga
Cytuj:
Po trzecie: nie raz wykazałeś się brakiem znajomości, nie mówię już o rozumieniu, nauczania Kościoła. Przedstawiasz swoje wymysły na temat tego nauczania.

To jest naprawdę merytoryczna odpowiedź. Po raz kolejny otrzymuję odpowiedź przepełnioną negatywnymi emocjami i bez jakichkolwiek argumentów.

Śr wrz 06, 2017 22:21
Moderator

Nie ma merytorycznych argumentów na niemerytoryczne wypowiedzi, a takie w większości prezentujesz.Cóż merytorycznego było w tym, na co odpowiadałam?
Zwyczajnie trollujesz zarzucając wielokrotnie brak logicznego myślenia i emocjonalne wypowiedzi.

Śr wrz 06, 2017 22:29

Małgosiaa napisał(a):
Nie ma merytorycznych argumentów na niemerytoryczne wypowiedzi, a takie w większości prezentujesz.Cóż merytorycznego było w tym, na co odpowiadałam?
Zwyczajnie trollujesz zarzucając wielokrotnie brak logicznego myślenia i emocjonalne wypowiedzi.

Powtarzam, nigdy nikomu nie zarzucałem braku logicznego myślenia. Nielogiczne mogły być niektóre wypowiedzi i to starałem się wykazać. To co Ty robisz jest atakowanie mnie osobiscie, twierdzisz, że trolluję (niby gdzie?). Zadaję pytania dotyczące fundamentalnych podstaw wiary katolickiej. Gdy mam inne zdanie na temat moralności boskiej i przedstawiam argumenty odpowiedzią są bluzgi.
Czy to jest taktyka na zniechęcenie mnie od pisania?

Śr wrz 06, 2017 22:46

Malgosia delikatnie z toba dyskutuje, zadaj te same pytania na forum katolik.pl to zobaczysz roznice :).
Tak ze jej nie obrazaj, bo nie ma podstaw.

Śr wrz 06, 2017 23:32
Osiris napisał(a):
Aha, czyli Bóg ukarał całą ludzkość za nieposłuszeństwo Adama i Ewy?
Nie. Bóg zastosował środki naprawcze, które uważał za najbardziej stosowne. Nikt nie ponosi kary za cudze grzechy.
Cytuj:
Widzę, że obrażanie ludzi
Gdzie Cię obraziłem? Wskaż konkretnie słowa, które Cię personalnie obrażają, to przeproszę.
Cytuj:
Jest to niezwykle głęboki argument i zapewne nie do odparcia twierdzenie, że ktoś pisze coś niewiedząc o czym.
To nie jest argument. To jest wniosek. Skoro nie potrafisz wskazać, o czym piszesz mimo kilkakrotnego upomnienia, abyś to uczynił, to widocznie sam nie wiesz.
Cytuj:
Jak to się ma do mojego pytania? Idea zmartwychwstania ma niby wyjaśnić dlaczego teraz Bóg pozwala na cierpienie niewinnych?
Nie. Nie ma. Ma ona zbić argument, że Bóg jest obojętny.
Cytuj:
Niewinni ludzie dalej cierpią
Niewinny człowiek cierpiał 2000 lat temu.

Cz wrz 07, 2017 5:32

Osiris napisał(a):
Aha, czyli Bóg ukarał całą ludzkość za nieposłuszeństwo Adama i Ewy? Jaka kochająca istota jaką podobno jest Bóg uczyniła by coś takiego? Skazał całą ludzkość na cierpienie przez dwoje ludzi. To jest kwintesencja miłości i miłosierdzia

Przecież już zadawałeś te pytania i dostawałeś odpowiedzi.
Stopniowo wykruszałeś się z wątku i rozmowy, co oznacza, że akceptowałeś odpowiedzi. Teraz od nowa wyskakujesz z tymi samymi zarzutami. Jak myślenie i rozmowa i funkcjonują u Ciebie?

Cz wrz 07, 2017 5:35

subadam napisał(a):
Malgosia delikatnie z toba dyskutuje, zadaj te same pytania na forum katolik.pl to zobaczysz roznice :).

Cytuję: "zwyczajnie trollujesz" - to jest delikatna dyskusja?
Nie obrażam się, oczekuję tylko argumentów, czy to tak wiele?
Spróbuję zapytać też na na forum katolik.pl :D

Cz wrz 07, 2017 7:46

chwat napisał(a):
Osiris napisał(a):
Aha, czyli Bóg ukarał całą ludzkość za nieposłuszeństwo Adama i Ewy? Jaka kochająca istota jaką podobno jest Bóg uczyniła by coś takiego? Skazał całą ludzkość na cierpienie przez dwoje ludzi. To jest kwintesencja miłości i miłosierdzia

Stopniowo wykruszałeś się z wątku i rozmowy, co oznacza, że akceptowałeś odpowiedzi. Teraz od nowa wyskakujesz z tymi samymi zarzutami. Jak myślenie i rozmowa i funkcjonują u Ciebie?

Sprecyzuj się, bo nie wiem gdzie niby zaakceptowałem odpowiedź.
To jest pierwszy raz gdy zadaję pytanie dlaczego kochający Bóg obarczył ludzkość grzechem pierworodnym za przewinienia dwóch osób.
Twoja odpowiedź jest widzę podobna. W zamian odpowiedzi na proste pytanie atakujesz mnie osobiście. Czyżby był to efekt braku argumentów?

[Osiris - proszę zapoznać się ze znaczeniem określenia ataku osobistego/ad personam, bo najwyraźniej nadużywasz tego pojęcia. M]

Cz wrz 07, 2017 7:55

Osiris napisał(a):
subadam napisał(a):

Nie obrażam się, oczekuję tylko argumentów, czy to tak wiele?
Spróbuję zapytać też na na forum katolik.pl :D

Poprawiam moją odpowiedz.
Gdzie według Ciebie Subadam obraziłem Małgosię?

Cz wrz 07, 2017 7:59
Osiris napisał(a):
To jest pierwszy raz gdy zadaję pytanie dlaczego kochający Bóg obarczył ludzkość grzechem pierworodnym za przewinienia dwóch osób.

To pytanie musisz zadać Bogu, a nie nam.

Cz wrz 07, 2017 8:02

Cytuj:
[Osiris - proszę zapoznać się ze znaczeniem określenia ataku osobistego/ad personam, bo najwyraźniej nadużywasz tego pojęcia. M]

Ad personam - argument skierowany do osoby.
Znaczy to, że ktoś uchyla się od odpowiedzi na pytanie, sugerując na przykład że ktoś może mieć problemy z myśleniem.

(edytowano 1x ... poprawiono cytowanie. M]

Cz wrz 07, 2017 8:14

Osiris napisał(a):
chwat napisał(a):
Osiris napisał(a):

Sprecyzuj się, bo nie wiem gdzie niby zaakceptowałem odpowiedź.
Twoja odpowiedź jest widzę podobna. W zamian odpowiedzi na proste pytanie atakujesz mnie osobiście. Czyżby był to efekt braku argumentów?

Ja widzę, że ciągle mówisz o tym samym "Skazał całą ludzkość na cierpienie"

O cierpieniu dość długo "rozmawialiśmy" i z poprzednimi rozmówcami już nie kontynuujesz tematu.

Mówisz za to cały czas o tym samym, o Bogu jako winowajcy cierpienia, przenosząc zarzut którego nie wykazałeś, tym razem wplątując w Twoje myślenie grzech pierworodny.
Nie wspomnę o absurdalnym sformułowaniu "obarczył ludzkość grzechem pierworodnym". Ludzie dokonali grzechu, ludzie więc ponoszą jego skutki. Dlaczego Bóg miałby likwidować konsekwencje naszych własnych działań? Jakie "obarczanie" masz na myśli?

Ostatnio edytowano Cz wrz 07, 2017 8:17 przez chwat, łącznie edytowano 2 razy

Cz wrz 07, 2017 8:15
Osiris napisał(a):
Cytuj:
W wielki skrócie - w odpowiedzi na grzech. Śmiertelność i cierpienie mają pomóc człowiekowi w oczyszczeniu się od grzechu i przywróceniu pierwotnej świętości.

Aha, czyli Bóg ukarał całą ludzkość za nieposłuszeństwo Adama i Ewy? Jaka kochająca istota jaką podobno jest Bóg uczyniła by coś takiego? Skazał całą ludzkość na cierpienie przez dwoje ludzi. To jest kwintesencja miłości i miłosierdzia.

Zauważ proszę na tym przykładzie, Osiris, jak nielogiczna jest twoją odpowiedź na wypowiedź zefcia, robi wręcz wrażenie jakbyś jej dobrze nie przeczytał:

Zefciu pisze (wyraźnie), że śmiertelność i cierpienie w zamierzeniu Boga maja człowiekowi pomóc, a ty interpretujesz, jakby napisał, że mają być karą! Twoja reakcja przekręca jego słowa - to nie jest w porządku. Tak samo, jak nie jest w porządku zupełne ignorowanie moich odpowiedzi.

Ostatnio pisałam o tym, że Bóg może nie tyle chce naszego cierpienia (w celu ukarania nas za grzech), co uczynił nas zdolnymi do jego odczuwania - po to, żebyśmy (jak pisze zefciu) poprzez nie potrafili rozpoznać zło (grzech) niszczące porządek stworzenia i żebyśmy chcieli i byli zdolni je pokonać.

Cierpimy więc, gdy przez zło (własne lub cudze), klęski żywiołowe i zadaną śmierć niszczone jest (własne lub cudze) istnienie, a więc porządek gwarantujący jego przetrwanie, cierpiąc uczymy się uznawać wyższość i niezbędność tego (Bożego?) porządku, chronić go, a nawet - kochać. Ale pod jednym warunkiem: gdy nie uznamy cierpienia za karę i przyjmiemy je.

Co ty na to?

Ostatnio edytowano Cz wrz 07, 2017 8:22 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

Cz wrz 07, 2017 8:16
Moderator

Osiris napisał(a):
Ad personam - argument skierowany do osoby.
Znaczy to, że ktoś uchyla się od odpowiedzi na pytanie, sugerując na przykład że ktoś może mieć problemy z myśleniem.

Do osoby, a nie do jej postawy czy wiedzy. Do osoby, czyli przez bezpośrednie: ty jesteś ignorantem itp.

Cz wrz 07, 2017 8:17
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Osiris napisał(a):

To pytanie musisz zadać Bogu, a nie nam.

Wystarczy się odrobinkę zastanowić, aby samemu odpowiedzieć na to pytanie.
To są absolutnie sprzeczne pojęcia, jak "Kochający Bóg" i "obarczanie cudzą winą" cały gatunek.
Ponadto, nadal nie rozumiem, jak można nazwać Boga Starego Testamentu, że jest "kochającym Bogiem"?
To jest jakieś koszmarne nieporozumienie, bądź zwyczajne nadużycie.

chwat napisał(a):
Mamy większość która uznaje istnienie Boga i tym samym istnienie Biblii.
Po jednej stronie jest Twoja opinia, że to większość wymyśliła Boga, a po drugiej stronie są fakty, że większość jednak uznaje Boga.

Nie ma to zupełnie znaczenia, ile osób wierzy w Boga chwat. Nawet 100% populacji, będących osobami wierzącymi tego nie zmieni.

Cz wrz 07, 2017 11:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona