Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Sila argumentow
akruk napisał(a): A swoją drogą, jak widać, ludzie tacy jak Paweł wcale nie byli skłonni do oddawania życia za wiarę.
Jezus tez nie był... "Niech mnie ominie ten kielich"
|
Pt paź 05, 2018 20:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): akruk napisał(a): A swoją drogą, jak widać, ludzie tacy jak Paweł wcale nie byli skłonni do oddawania życia za wiarę. Jezus tez nie był... "Niech mnie ominie ten kielich"Nie ma porównania. Paweł zwiewał, dosłownie, a jak nie mógł zwiać, to kręcił i oszukiwał, żeby nie umrzeć za to, co głosił. Propagował radykalne poglądy, ale nie miał ochoty ponosić za to odpowiedzialności.
|
Pt paź 05, 2018 20:36 |
|
 |
Andy72
|
A jednak święty Paweł oddał życie za wiarę a akruk umie tylko szukać dziury w całym.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt paź 05, 2018 20:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: (Joanna D'Arc)Została wzięta do niewoli przez burgundczyków i sprzedana Anglikom za 10 tys. liwrów. Ci przekazali ją z powrotem Francji. Stanęła przed kościelną komisją inkwizycyjną, zarzucono jej czary, nieobyczajność, herezję, oskarżono o konszachty z siłami nieczystymi. W sumie Joannie d’Arc postawiono 70 zarzutów. Proces i przesłuchania trwały wiele miesięcy. Osaczona przez teologów, początkowo odwołała swoje zeznania. Wyrok złagodzono - Dziewica Orleańska miała spędzić resztę życia w więzieniu. - Kiedy jednak zdała sobie sprawę, że byłaby to zdrada nie tylko Francji, króla, ale przede wszystkim samej siebie, potwierdziła swe pierwotne zeznania - słyszymy w komentarzu prof. Rosłanowskiego.
- Gdybym nawet miała zostać skazana i na własne oczy ujrzeć płomienie, gotowy stos i kata lub też człowieka, który szykowałby się do jego podpalenia i gdybym znalazła się w płomieniach, nie zaprzeczyłabym własnym słowom - powiedziała Joanna d’Arc tuż przed śmiercią.
Komisja inkwizycyjna przekazała Joannę d’Arc Anglikom, a ci 30 maja 1431 w Rouen spalili ją na stosie.
|
Pt paź 05, 2018 20:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): Oczekiwali Mesjasza...i dalej sobie czekają...  Ale nie wiem czy wierzyli ze on zmartwychwstanie Przecież piszę, że uczniowie Jezusa po jego śmierci zmodyfikowali swoją wcześniejszą wiarę... Właśnie w tym rzecz! Wprowadzenie do niej zmartwychwstania Jezusa było sposobem na wyeliminowanie dysonansu poznawczego, jaki powstał, kiedy zginął. Bo bynajmniej nie miał zginąć. Przedtem wcale nie oczekiwali, że Jezus zginie, więc nie mieli powodu oczekiwać, że zmartwychwstanie. [ciach cytaty] To są cytaty z pism apologetycznych, w którym post factum przypisuje się Jezusowi słowa mające wskazywać na to, że wiedział, że zmartwychwstanie i że to zapowiadał. Służą do uwiarygodnienia całej historii, po to powstały. I fuj mi z tą Joanną! Nie ma żadnego związku z początkami chrześcijaństwa, zaś za poglądy zginęło mnóstwo osób, które nie chciały ich odwołać, nie tylko chrześcijanie. Andy72 napisał(a): A jednak święty Paweł oddał życie za wiarę A jednak według Dziejów po prostu zwiewał przed odpowiedzialnością i grożącą mu śmiercią za to, co głosił. Zaś opowieści o jego śmierci za wiarę są legendami z późniejszych czasów.
|
Pt paź 05, 2018 20:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): I fuj mi z tą Joanną! Nie ma żadnego związku z początkami chrześcijaństwa, zaś za poglądy zginęło mnóstwo osób, które nie chciały ich odwołać, nie tylko chrześcijanie.
Bardziej chodziło mi o to ze "skłamała" a i tak jest czczona jako święta. Tak jak byc moze Paweł. Trzeba by to w oryginale przeczytać...Jedziemy z koksem? Plus skoro "kłamstwa" Pawła są w Dziejach to znaczy ze są one szczere (Dzieje)? W "kłamstwa" wierzysz a w resztę nie? 
|
Pt paź 05, 2018 20:59 |
|
 |
Andy72
|
Święty Paweł nie był samobójcą Edyta Stein: "Krzyż jest pojęciem wspólnym dla tego wszystkiego co nieproszone zjawia się w naszym życiu, co pozostaje, gdy uczyniliśmy wszystko, by oddalić nędzę, chorobę, cierpienia i udręki wszelkiego rodzaju. To, co mimo to zostaje, to Krzyż"
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt paź 05, 2018 21:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): Trzeba by to w oryginale przeczytać...Jedziemy z koksem? Przeczytać i omówić dokumenty związane z procesem Joanny w oryginale? Cały Nowy Testament? Tutaj? A niby po co? Teresse napisał(a): Plus skoro "kłamstwa" Pawła są w Dziejach to znaczy ze są one szczere (Dzieje)? W "kłamstwa" wierzysz a w resztę nie?  Jak ci się wydaje, na czym polega krytyczna analiza źródeł historycznych? Żadne źródło nie składa się wyłącznie z kłamstw, bo to byłoby zapewne niewykonalne, a poza tym bezcelowe. A po drugie: Jak ci się wydaje, dlaczego w Starym Testamencie bez trudu znajdujemy dzisiaj przykłady zachowań niemoralnych, nagannych, zarówno ludzkich bohaterów, jak i Jahwe, które bynajmniej nie spotykają się z naganą ze strony autorów i redaktorów tych ksiąg? Przecież są dziś na okrągło wytykane jako powody przeciwko przyjmowaniu Biblii za natchnione słowa od Boga.
|
Pt paź 05, 2018 21:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie o procesie Joanny mowię , te fragmenty z dziejów - taka wywrotowa analiza, ze Paweł kłamał wg mnie powinna być przeprowadzana na oryginale... akruk napisał(a): jak i Jahwe, które bynajmniej nie spotykają się z naganą ze strony autorów i redaktorów tych ksiąg 
|
Pt paź 05, 2018 21:18 |
|
 |
Andy72
|
akruk napisał(a): w Starym Testamencie bez trudu znajdujemy dzisiaj przykłady zachowań niemoralnych, nagannych, zarówno ludzkich bohaterów, jak i Jahwe, które bynajmniej nie spotykają się z naganą ze strony autorów i redaktorów tych ksiąg? Przecież są dziś na okrągło wytykane jako powody przeciwko przyjmowaniu Biblii za natchnione słowa od Boga. Arcymoralny akruk sądzi Boga. Bawisz się w Piłata?
|
Pt paź 05, 2018 21:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Święty Paweł nie był samobójcą Ale twierdzisz, że "oddał życie za wiarę", czyli nie zwiał od śmierci męczeńskiej ani w inny sposób nie udało mu się wykręcić. Chociaż z Dziejów wynika, że zwiewał wielokrotnie i w razie potrzeby kręcił, nie przyznając się do swojej wiary, żeby tylko nie zginąć. Jeśli nie zwiał, to znaczy, że nie mógł, jeśli go skazano, to znaczy, że żadne wykręty nie pomogły. Żadne cudo, wiele osób zginęło, bo zostały za coś uwięzione, skazane i nie mogły uciec.
|
Pt paź 05, 2018 21:24 |
|
 |
Andy72
|
"gdy uczyniliśmy wszystko, by oddalić nędzę, chorobę, cierpienia i udręki wszelkiego rodzaju. To, co mimo to zostaje, to Krzyż"
|
Pt paź 05, 2018 21:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: 25 Trzy razy byłem sieczony rózgami, raz kamienowany, trzykrotnie byłem rozbitkiem na morzu, przez dzień i noc przebywałem na głębinie morskiej. 26 Często w podróżach, w niebezpieczeństwach na rzekach, w niebezpieczeństwach od zbójców, w niebezpieczeństwach od własnego narodu, w niebezpieczeństwach od pogan, w niebezpieczeństwach w mieście, w niebezpieczeństwach na pustkowiu, w niebezpieczeństwach na morzu, w niebezpieczeństwach od fałszywych braci; 27 w pracy i umęczeniu, często na czuwaniu, w głodzie i pragnieniu, w licznych postach, w zimnie i nagości, 28 nie mówiąc już o mojej codziennej udręce płynącej z troski o wszystkie Kościoły. Kiepsko się wykręcał... Ale podaj jeszcze przykłady niemoralności Boga... 
|
Pt paź 05, 2018 21:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): Nie o procesie Joanny mowię , te fragmenty z dziejów - taka wywrotowa analiza, ze Paweł kłamał wg mnie powinna być przeprowadzana na oryginale...  Wskazałem ci trzy wątki, w których są detaliczne omówione sytuacje, w których Paweł "był nieszczery". Jeśli uważasz, że grecki tekst Dziejów cokolwiek w przedstawionych tam analizach zmienia, to proszę bardzo, cytuj tam. Nie ma sensu mnożyć wątków na ten sam temat, zwłaszcza że dość wąski i dobrze zdefiniowany. Teresse napisał(a): akruk napisał(a): jak i Jahwe, które bynajmniej nie spotykają się z naganą ze strony autorów i redaktorów tych ksiąg  Nie rozumiem twojego zdziwienia. Czyżbyś się nie spotkała z takimi fragmentami ST? Naprawdę? A przeczytałaś całość? Uważnie? Już nawet nie wspomnę, że różne osoby na tym forum i gdzie indziej co rusz wytykają wierzącym te fragmenty, podtykają pod nos...
Ostatnio edytowano Pt paź 05, 2018 21:34 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pt paź 05, 2018 21:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): Kiepsko się wykręcał... Wykręcał się tak, jak umiał. Gdyby się nie wykręcał, zginąłby zlinczowany, nawet zanim wydałby na niego wyrok Sanhedryn. Teresse napisał(a): Ale podaj jeszcze przykłady niemoralności Boga...  Noż bez jaj! Naprawdę nie słyszałaś, nie czytałaś na przykład o wymordowaniu wszystkich pierworodnych w Egipcie?
|
Pt paź 05, 2018 21:33 |
|
|
|