Autor |
Wiadomość |
pom
|
 Re: Problem zła
Na braku możliwości oglądania i obcowania z Bogiem, żyjąc wiecznie wśród demonów, które się wzajemnie nienawidzą. Czytaj lub słuchaj PŚ, a zrozumiesz dlaczego tak wiele dusz trafia do piekła. My się modlimy tymi słowami; Cytuj: O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, zachowaj nas od ognia piekielnego, zaprowadź wszystkie dusze do nieba i dopomóż szczególnie tym, którzy najbardziej potrzebują Twojego miłosierdzia. https://fatima.pl/modlsie/modlitwy/
_________________ 1J, 4, 16 Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.
|
Śr sty 06, 2021 13:58 |
|
|
|
 |
Wybawiony
|
pom napisał(a): Na braku możliwości oglądania i obcowania z Bogiem, żyjąc wiecznie wśród demonów, które się wzajemnie nienawidzą.
Ale dlaczego brak możliwości oglądania Boga i obcowania z Nim miałby wywoływać cierpienie u tych, którzy nigdy nie chcieli mieć z Bogiem nic wspólnego?
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
Śr sty 06, 2021 14:27 |
|
 |
Sysydlaczek
|
pom napisał(a): Dlatego jest wolna wola - `jak sobie pościelisz tak się wyśpisz`. Nie ma/ nie wiadomo czy jest i ewentualnie w jakim stopniu istnieje "wolna wola". Ty w nią wierzysz.
|
Śr sty 06, 2021 15:38 |
|
|
|
 |
pom
|
Wola wola jest faktem np;
mogę przyjąć szczepionkę genetyczną mRNA zmieniającą mój układ DNA lub jej nie przyjąć, a skupić się w razie konieczności na leczeniu Amantadyną. Więc ja nie przyjmuję tej szczepionki i tyle. Ingerencję w mój kod DNA ma tylko Bóg i środowisko w jakim żyję i przodkowie także Rodzice i moje zachowywanie przykazań Bożych m.in. Dekalogu.
_________________ 1J, 4, 16 Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.
|
Śr sty 06, 2021 15:57 |
|
 |
Sysydlaczek
|
Nie. To o czym piszesz to jest poczucie możliwości wyboru, a nie wolna wola. Wybór, który się u Ciebie dokonuje wynika z wielu z czynników, zarówno wewnętrznych (lęków, niewiedzy) jak i zewnętrznych (naczytania się antyszczepionkowców).
|
Śr sty 06, 2021 16:23 |
|
|
|
 |
LJ91
|
pom napisał(a): Wola wola jest faktem np;
mogę przyjąć szczepionkę genetyczną mRNA zmieniającą mój układ DNA lub jej nie przyjąć, a skupić się w razie konieczności na leczeniu Amantadyną. Więc ja nie przyjmuję tej szczepionki i tyle. Ingerencję w mój kod DNA ma tylko Bóg i środowisko w jakim żyję i przodkowie także Rodzice i moje zachowywanie przykazań Bożych m.in. Dekalogu. Ręce opadają. Chciałbym to skomentować w formie obrazkowej: Źródło.
_________________ "Lud ten czci Mnie wargami, ale ich serce jest daleko ode Mnie. Daremne jednak cześć Mi oddają, głosząc nauki, które są ludzkimi nakazami." - Izajasz 29,13
|
Śr sty 06, 2021 16:40 |
|
 |
pom
|
Ja podałem przykład wolnej woli, natomiast wolność człowieka to problem złożony i szeroki - KKK 1730 – 1748.
|
Śr sty 06, 2021 16:46 |
|
 |
Sysydlaczek
|
pom napisał(a): Ja podałem przykład wolnej woli, natomiast wolność człowieka to problem złożony i szeroki - KKK 1730 – 1748. Dalej nie uważam, że pisałeś o wolnej woli, tylko o głębokim, subiektywnym poczuciu możliwości wybierania. Nie jestem pewien, czy to odczucie nie jest iluzją. Nie zmienia to faktu, że wierzę, że tkwi w nas jakichś pierwiastek wolności. To ten pierwiastek boski, który ma moc twórczą, jest nieprzewidywalną siłą życia.
|
Śr sty 06, 2021 16:55 |
|
 |
afilatelista
|
pom napisał(a): Dlatego jest wolna wola - `jak sobie pościelisz tak się wyśpisz`. To nie jest wolna wola. Je nie chce iść do piekła. Wolałbym już unicestwienie. Jeśli piekło istnieje to wrzuca mnie tam na siłę. Z resztą w Biblii jest napisane o wrzucaniu w jezioro ognia. To mi nie wygląda na wolną wolę. Wybawiony napisał(a): (1) A jednak wielu podejmuje działania obarczone ryzykiem cierpienia (sportowcy, himalaiści itd.) Cieszę się, że istnienie wiecznego cierpienia uważasz za pozbawione sensu. (2) Byłby to skrajny przejaw niesprawiedliwości. W końcu Chrystus cierpiał za grzechy wszystkich ludzi przez kilka godzin a Bóg przyjął Jego ofiarę i uznał, że dzieło odkupienia dokonało się. Poza tym istniałby pewien poważny problem : kto niby miałby zadawać cierpienie potępionym i na czym miałoby ono polegać? 1. To są przykłady w których ktoś godzin się na ograniczone cierpienie żeby mieć z tego większą przyjemność. W piekle chyba nie ma przyjemności wynagradzających cierpienie? 2. Teraz to się pogubiłem. Chyba Ty wierzysz w piekło a nie ja? Zgadzasz się że wieczne piekło byłoby niesprawiedliwością?
|
Śr sty 06, 2021 18:03 |
|
 |
proteom
|
Robek Cytuj: W mojej ocenie to co mówisz nie ma żadnego sensu, przez ostatnie 10 lat spotkałem na tym forum setki osób, które z powodów religijnych, doznały przeróżnych chorób umysłowych, od schizofrenii zaczynając, Skad wiesz, że przyczyną była religia? To wymaga osobistej diagnozy psychiatrycznej. Cytuj: a wielu ateistycznych forumowiczów ma się bardzo dobrze, są szczęśliwi, więc nie wiem skąd pomysł że Bóg zapobiega cierpieniu, To oczywiste, że w tym świecie Bóg nie zapobiega, a nawet nie minimalizuje cierpienia - przynajmniej w wymiarze powszechnym, bo są ludzie, którzy twierdzą, że Bóg im pomógł i zlikwidował jakąś chorobę. W jaki sposób? Cytuj: to ty myślisz że jak by nie było Boga, to ateista po swojej śmierci mógłby cierpieć? kto może wywołać pośmiertne cierpienie u ateisty, jedynie Bóg.
Nie wiemy, na czym polega szczęście lub cierpienie po smierci, skoro nie posiadamy mózgu. A jedynie znamy takie doswiadczenia z jego udziałem, a ma to najczęściej charakter biochemiczny.
|
Śr sty 06, 2021 18:34 |
|
 |
proteom
|
afilatelista Cytuj: Biedactwo cierpi... Mógłby bo powstrzymać. Mógłby wezwać pomoc. Mógłby chociaż skrytykować zachowanie sprawcy w jego głowie. Ale nie robi nic. Zupełnie jakby nie istniał.. . Może robi, tylko my tego nie widzimy? Cytuj: Poza tym odnosisz się tylko do do zła powodowanego przez ludzi. A co ze złem naturalnym? Przypominam o ofiarze pożaru. Wydaje mi się, że za to odpowiadają prawa przyrody. Byc może przy tych prawach przyrody cierpienie jest nieuniknione. Jeśli Bóg stworzył prawa przyrody, to jest współodpowiedzialny za cierpienie, choć w relacjach miedzyludzkich dochodzi człowiek, jako sprawca cierpien. Cytuj: Skoro lubisz doktrynę katolicką to powinieneś wiedzieć o doktrynie " poza kościołem nie ma zbawienia". Jest to nauka ex cathedra a papież nie może się mylić więc masz obowiązek w to wierzyć. Interpretacja doktryny podlegała i podlega zmianie. Na jednym ze spotkań w Hali Stulecia podczas 42. ESM-u we Wrocławiu młody pielgrzym zadał abp. Grzegorzowi Rysiowi pytanie: "Czy poza Kościołem nie ma zbawienia, czy bez Kościoła nie ma zbawienia?".
Metropolita łódzki przyznał, że istnieje wiele nieporozumień wokół tego określenia, a ono powstało w bardzo konkretnej sytuacji. Zdanie "Poza Kościołem nie ma zbawienia" ukuł św. Cyprian, biskup Kartaginy w III wieku.
- I dotyczyło ludzi, którzy zostawili Kościół, czyli odeszli z Kościoła, także dlatego, że byli nim zgorszeni. Mówili, że to nie jest Kościół Jezusowy, ale taki, który poszedł na układy ze światem. I zaczęli tworzyć coś, co było antykościołem, we współczesnym rozumieniu pewien rodzaj sekty. I wtedy Cyprian mówił do nich: "Poza Kościołem nie ma zbawienia", bo odeszli z tej wspólnoty, która przekazuje zbawienie. I taki był kontekst tego zdania - oświadczył abp Grzegorz Ryś.
Jego zdaniem problem z tego typu stwierdzeniami jest taki, że kontekst mija, a ludzie powtarzają bezwiednie jedno zdanie, tworząc do niego formuły, które są kompletnie nie do przyjęcia.
- A co okazuje się najważniejsze w tym stwierdzeniu? Że jesteś w Kościele, że Chrystus cię do niego wezwał, otrzymałeś pełnię łaski i objawienia, a zatem nie ma większego dramatu, jak zostawić tę wspólnotę - tłumaczył arcybiskup łódzki.
Nawiązał także do nauczania Soboru Watykańskiego II, który mówi o kręgach przynależności do Kościoła, nie ograniczając pojęcia Kościoła do katolickości (pierwszy krąg - chrześcijanie katolicy, drugi - chrześcijanie niekatolicy, potem - niechrześcijanie i na końcu tzw. „ludzie dobrej woli”).https://esmwroclaw.gosc.pl/temat/2019/1 ... -zbawieniaJest analiza problemu już bardziej wnikliwa Bernard Sesboue, Poza Kościołem nie ma zbawienia. Historia formuły i problemy interpretacyjne, https://www.miesiecznik.znak.com.pl/633 ... -kosciola/ Cytuj: A to jezioro ognia z Biblii ? Symboliczny charakter opisu. Cytuj: A ogniste wizje świętych kościoła katolickiego? To tylko wizje.
|
Śr sty 06, 2021 18:54 |
|
 |
LJ91
|
proteom napisał(a): Cytuj: Poza tym odnosisz się tylko do do zła powodowanego przez ludzi. A co ze złem naturalnym? Przypominam o ofiarze pożaru. Wydaje mi się, że za to odpowiadają prawa przyrody. Byc może przy tych prawach przyrody cierpienie jest nieuniknione. Jeśli Bóg stworzył prawa przyrody, to jest współodpowiedzialny za cierpienie, choć w relacjach miedzyludzkich dochodzi człowiek, jako sprawca cierpien. Jeśli Bóg stworzył świat, to także prawa natury, w oparciu o które ten świat działa. Jeśli działanie praw natury powoduje cierpienie istot żyjących, to stwórca tych praw odpowiada za to cierpienie. Zresztą Bóg miał wykorzystywać prawa natury do karania ludzi i powodowania ich cierpienia, na przykład w tracie potopu czy ataków szarańczy. Tak więc ma nad prawami władzę, ale ciągle dopuszcza do zdarzeń, w których giną i cierpią ludzie - trzęsienia ziemi, powodzie, tsunami, wybuchy wulkanów etc. Oczywiście w chrześcijaństwie "załatwiono" ten problem poprzez koncepcję grzechu pierworodnego, ale to bzdura. Nawet w Edenie upadek z drzewa (może być poznania) skończyłby się stłuczeniem bądź złamaniem. No chyba że w Edenie nie działały prawa fizyki lub były inne niż te obecne. Jeśli chodzi o kontekst ludzki, to masz częściową rację. Nie zapominaj, że ludzie mogą cierpieć na liczne choroby, w tym o charakterze psychologicznym bądź psychicznym. W takim wypadku to cierpienie nie jest efektem tylko złej woli osób zaangażowanych w relację, ale też efektów działania tych - przecież często naturalnie występujących - schorzeń.
_________________ "Lud ten czci Mnie wargami, ale ich serce jest daleko ode Mnie. Daremne jednak cześć Mi oddają, głosząc nauki, które są ludzkimi nakazami." - Izajasz 29,13
|
Śr sty 06, 2021 19:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
LJ91 napisał(a): Jeśli Bóg stworzył świat, to także prawa natury, w oparciu o które ten świat działa. Jeżeli Twoje dziecko kogoś zabije, to jak rozumiem, jako ktoś kto sprowadził je na ten świat, będziesz za niego odpowiadał i za każdy jego zły uczynek za jego życia? @afilatelista Wprawdzie to nie do mnie, ale zaciekawiło mnie: Cytuj: Zgadzasz się że wieczne piekło byłoby niesprawiedliwością? W jaki sposób mierzysz poziom niesprawiedliwości?
|
Śr sty 06, 2021 19:47 |
|
 |
Sysydlaczek
|
proteom napisał(a): Wydaje mi się, że za to odpowiadają prawa przyrody. Byc może przy tych prawach przyrody cierpienie jest nieuniknione. Jeśli Bóg stworzył prawa przyrody, to jest współodpowiedzialny za cierpienie, choć w relacjach miedzyludzkich dochodzi człowiek, jako sprawca cierpien.
Tyle tylko, że Bóg nie tylko stworzył prawa przyrody nas otaczającej ale również stworzył "prawa przyrody", które żyją wewnątrz nas, które wypływają z naszych serc. A są to m. in. takie żywioły jak nienawiść, chęć zemsty, zazdrość, głupota, pożądliwość ... Wychodzi więc na to, że to nie tylko człowiek jest odpowiedzialny za to, że jest sprawcą zła, czy cierpień w stosunku do innych ludzi czy stworzeń. Natura człowieka, żywioły jakie nad nim czasem biorą górę są z dopustu Bożego. Mrs_Hadley napisał(a): Jeżeli Twoje dziecko kogoś zabije, to jak rozumiem, jako ktoś kto sprowadził je na ten świat, będziesz za niego odpowiadał i za każdy jego zły uczynek za jego życia?
Nonsens. Człowiek nie jest twórcą natury człowieka, w którą wpisane jest zło, a Bóg owszem - jest.
|
Śr sty 06, 2021 19:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sysydlaczek napisał(a): A są to m. in. takie żywioły jak nienawiść, chęć zemsty, zazdrość, głupota, pożądliwość Dał też człowiekowi rozum, aby z niego korzystał. Jeżeli ktoś nie potrafi korzystać z rozumu, przyjmujemy jego niepoczytalność, ograniczamy jego zdolność do czynności prawnych etc. Analogicznie w religii uznajemy, że świadomość i dobrowolność czynionego zła kwalifikuje naszą odpowiedzialność przed Bogiem. Sysydlaczek napisał(a): Nonsens. Człowiek nie jest twórcą natury człowieka, w którą wpisane jest zło, a Bóg owszem - jest. Nonsensem jest ignorowanie niewygodnych części układanek, jakim jest rozum człowieka i zwalanie na Boga odpowiedzialności. Nie rozumiem ludzi, którzy robią z siebie ofiary losu i nie potrafią pogodzić się z tym, że winni ich życiowych niepowodzeń nie jest zły szef, żona, kiepska pogoda, ale ludzie są różni i jedni potrafią uczyć się na swoich błędach i brać za siebie odpowiedzialność, a inni szukają winnych na zewnątrz. Nie mam tu na myśli Ciebie, ale tok rozumowania, który tu uskuteczniasz. W religii i w systemach prawnych w takim stopniu odpowiadamy za swoje czyny w jakim mieliśmy na nie świadomy i dobrowolny wpływ, nie wdając się w szczegóły niuansów. Samo to, że ktoś coś wymyślił, a my jesteśmy uczestnikiem tego procesu, nie zwalnia nas od odpowiedzialności osobistej.
|
Śr sty 06, 2021 20:38 |
|
|
|