Sumienie mi nie pozwala wyznawać chrześcijaństwa
Autor |
Wiadomość |
No_Pasaran
|
 Re: Sumienie mi nie pozwala wyznawać chrześcijaństwa
Pozwolę sobie również odpowiedzieć, jako że podzielam poglądy afilatelisty w tej kwestii. adhd napisał(a): Ty zadajesz bardzo wiele pytań, więc naturalną reakcję jest zadawanie ich Tobie. Ta, przecieź wcale nie ma różnicy w dyskusji merytorycznej a dyskusji o dyskutantach, prawda? Także proszę daruj sobie swoją pseudo psychoanalizę i wypowiedz się zamiast tego w temacie, jeśli oczywiście w temacie masz coś do powiedzenia. adhd napisał(a): Poza tym my poświęcamy czas komuś, kogo kochamy, a Ty komuś, kto nie istnieje. Nieistnienie Boga to jedna kwestia. Drugą jest problem osób w niego wierzących, tutaj pod auspicjami KRK. W momencie, gdy tenże KRK, powołując się na wiarę Boga, wspiera społeczne patologie pokroju, chociażby, dyskryminacji całych grup społecznych, trudno się dziwić, że ktoś może nie darzyć tejże wiary najcieplejszymi uczuciami.
_________________ Hasta la Victoria Siempre
|
N lis 06, 2022 10:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No_Pasaran napisał(a): Ta, przecieź wcale nie ma różnicy w dyskusji merytorycznej a dyskusji o dyskutantach, prawda? Także proszę daruj sobie swoją pseudo psychoanalizę i wypowiedz się zamiast tego w temacie, jeśli oczywiście w temacie masz coś do powiedzenia. Cały czas wypowiadam się w temacie  No_Pasaran napisał(a): Nieistnienie Boga to jedna kwestia. Drugą jest problem osób w niego wierzących, tutaj pod auspicjami KRK. W momencie, gdy tenże KRK, powołując się na wiarę Boga, wspiera społeczne patologie pokroju, chociażby, dyskryminacji całych grup społecznych, trudno się dziwić, że ktoś może nie darzyć tejże wiary najcieplejszymi uczuciami. Wiara a instytucja kościoła to dwie różne perspektywy. Są tu na pewno osoby wierzące, będące w kościele protestanckim, nie mającym związku z polityką KK. afilatelista z tego, co zauważyłam atakuje głównie ideę wiary w Boga i samego Boga, rzadziej instytucję kościoła.
|
N lis 06, 2022 13:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
afilatelista napisał(a): Po pierwsze zauważ że analogia była luźna. Nigdzie nie napisałem że piszę o obrzezaniu. Po drugie napisałem "obciąć sobie kawałek penisa". Obrzezanie polega na usunięciu napletka, a napletek to część penisa. Piszesz głupoty o Biblii twierdząc a później robisz z innych idiotów. Dostajesz nieformalne ostrzeżenie.No_Pasaran napisał(a): W momencie, gdy tenże KRK, powołując się na wiarę Boga, wspiera społeczne patologie pokroju, chociażby, dyskryminacji całych grup społecznych Proszę wyjaśnić w jaki sposób KRK wspiera społeczne patologie i zacytować odpowiedni dokument, pismo, zarządzenie etc. mówiące o wspieraniu społecznych patologii.
|
N lis 06, 2022 21:14 |
|
|
|
 |
Idący
|
No_Pasaran napisał(a): KRK, powołując się na wiarę Boga, wspiera społeczne patologie pokroju, chociażby, dyskryminacji całych grup społecznych Uważam to za pomówienie. Gołosłowne. Uważam, że jest przeciwnie. Kościół pragnie świętości każdego człowieka. Każdemu chce pomóc żyć w łasce. Skoro oskarżasz, to podaj konkretny przykład. * Jak grupę dyskryminuje? * Jaką patologię wspiera?
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
N lis 06, 2022 21:32 |
|
 |
No_Pasaran
|
bramin napisał(a): Proszę wyjaśnić w jaki sposób KRK wspiera społeczne patologie i zacytować odpowiedni dokument, pismo, zarządzenie etc. mówiące o wspieraniu społecznych patologii. Ależ proszę bardzo: Kongregacja Nauki Wiary
UWAGI DOTYCZĄCE ODPOWIEDZI NA PROPOZYCJE USTAW O NIEDYSKRYMINACJI OSÓB HOMOSEKSUALNYCH
11. Istnieją dziedziny, w których nie jest przejawem niesprawiedliwej dyskryminacji uwzględnienie skłonności seksualnej, na przykład gdy chodzi o adopcję dziecka lub powierzenie go opiekunom, zatrudnienie nauczycieli lub trenerów sportowych, służbę wojskową.Czyli spoko może być odmówienie gejowi posady nauczyciela czy trenera sportowego z faktu jego orientacji seksualnej - takiej patologii społecznej KRK daje zielone światło.
|
N lis 06, 2022 21:39 |
|
|
|
 |
Idący
|
Od kiedy Kościół decyduje w sprawach adopcji?
Czy nie mylisz troski o dziecko z prawem do indoktrynacji?
Uważam, że pary gejowskie powinny mieć pełne prawo do adopcji dzieci poczętych i urodzonych przez dwóch mężczyzn. A pary lesbijskie powinny mieć pełne prawo do adopcji dzieci poczętych i urodzonych przez dwie kobiety. Natomiast pary heteroseksualne powinny móc adoptować dzieci poczęte i urodzone przez pary złożone z kobiety i mężczyzny.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
N lis 06, 2022 22:03 |
|
 |
No_Pasaran
|
Idący napisał(a): Od kiedy Kościół decyduje w sprawach adopcji? Na szczęście Państwo Kościelne już nie istnieje, więc nie decyduje. Pisałem o wspieraniu przez Kościół patologii społecznych pokroju dyskryminacji grup społecznych - moderator zażądał dowodu w postaci dokumentu KRK to dokument KRK podałem. Idący napisał(a): Czy nie mylisz troski o dziecko z prawem do indoktrynacji? Nie. Idący napisał(a): Uważam, że pary gejowskie powinny mieć pełne prawo do adopcji dzieci poczętych i urodzonych przez dwóch mężczyzn. A pary lesbijskie powinny mieć pełne prawo do adopcji dzieci poczętych i urodzonych przez dwie kobiety. Natomiast pary heteroseksualne powinny móc adoptować dzieci poczęte i urodzone przez pary złożone z kobiety i mężczyzny. To sobie uważaj - wolno przecież posiadać kuriozalne opinie.
|
N lis 06, 2022 22:12 |
|
 |
Saqura
|
Nie rozumiem, to co oczywiste, normalne uważa się za kuriozalne. Czy z pary homoseksualnej rodzą się dzieci? To chyba normalne że nie, prawda? To po co im dzieci, chcą bawić się w dom(mamę i tatę), chcą się czuć normalniej(brak im takiego poczucia?)? I to jest kuriozalne. Jeśli się kochają i decydują na wspólne życie, to zdają sobie sprawę że dzieci z tego nie będzie...no cóż, sami tak wybrali, ich świadoma decyzja..powinni być szczęśliwi. Ich wolny wybór, który i ja szanuję, jednak nie rozumiem chęci posiadania (pomimo tak podjętej decyzji)dzieci. "Inność" należy zaakceptować, po co upodabniać się do reszty par?
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn lis 07, 2022 9:44 |
|
 |
No_Pasaran
|
Saqura napisał(a): Czy z pary homoseksualnej rodzą się dzieci? Z pary nie (wyłączając osoby trans) - w ramach pary owszem mogą. Saqura napisał(a): To po co im dzieci, chcą bawić się w dom(mamę i tatę), chcą się czuć normalniej(brak im takiego poczucia?)? I to jest kuriozalne. Jeśli się kochają i decydują na wspólne życie, to zdają sobie sprawę że dzieci z tego nie będzie...no cóż, sami tak wybrali, ich świadoma decyzja..powinni być szczęśliwi.
Wyjątkowe grubiaństwo. Bezpłodne małżeństwa heteroseksualne starające się o adopcję też chcą się "bawić" w dom? Czy przed rozpoczęciem procedury adopcyjnej powinno się robić parom hetero testy na płodność?
|
Pn lis 07, 2022 9:57 |
|
 |
Alugard
|
Sakura, oczywiście nie wrzucasz do tego samego wora ludzi, którzy żyją samotnie, oraz tych, którzy z różnych powodów nie mogą mieć biologicznych dzieci, bo wcale nie jesteś uprzedzona do homoseksualistów
|
Pn lis 07, 2022 10:04 |
|
 |
feelek
|
Saqura napisał(a): Czy z pary homoseksualnej rodzą się dzieci? To chyba normalne że nie, prawda? Jak najbardziej się rodzą. Homoseksualizm nie powoduje bezpłodności.
|
Pn lis 07, 2022 10:22 |
|
 |
Saqura
|
No_Pasaran napisał(a): Wyjątkowe grubiaństwo Obrażasz, a ani słowa o tym co taką parą homoseksualną kieruje (przy chęci posiadania/adopcji dzieci) Skoro ja przyznaję, że tego nie rozumiem, to jako argument pozostają jedynie obelgi? No_Pasaran napisał(a): Bezpłodne małżeństwa heteroseksualne starające się o adopcję też chcą się "bawić" w dom? Czy przed rozpoczęciem procedury adopcyjnej powinno się robić parom hetero testy na płodność? Pary hetero są już odgórnie "mamą i tatą" bawić się nie muszą, czują biologiczną potrzebę posiadania dzieci by stanowić pełną jednostkę jaką jest rodzina(to do czego dąży natura)Chcą się spełnić w tej roli. Alugard napisał(a): bo wcale nie jesteś uprzedzona do homoseksualistów Nie jestem, jednak myśleć Ci o mnie zupełnie inaczej oczywiście wolno. Alugard napisał(a): Sakura, oczywiście nie wrzucasz do tego samego wora ludzi, którzy żyją samotnie, oraz tych, którzy z różnych powodów nie mogą mieć biologicznych dzieci Pary hetero(patrz wyżej) Osoby samotne tez chcą się poczuć spełnione(im ubiegać się o dziecko z adopcji jest znacznie ciężej), chociaż nie wykluczałabym również samej chęci pomocy tym dzieciom. feelek napisał(a): Jak najbardziej się rodzą. Homoseksualizm nie powoduje bezpłodności. Akurat z takiej pary? Ach..
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn lis 07, 2022 10:31 |
|
 |
No_Pasaran
|
Saqura napisał(a): Obrażasz, a ani słowa o tym co taką parą homoseksualną kieruje (przy chęci posiadania/adopcji dzieci) Skoro ja przyznaję, że tego nie rozumiem, to jako argument pozostają jedynie obelgi? Ktoś tu nie odróżnia oceny zachowania od oceny osoby. Saqura napisał(a): Pary hetero są już odgórnie "mamą i tatą" bawić się nie muszą, czują biologiczną potrzebę posiadania dzieci by stanowić pełną jednostkę jaką jest rodzina(to do czego dąży natura)Chcą się spełnić w tej roli.
Dokładnie to samo można powiedzieć o osobach homoseksualnych - chcą się spełniać w roli rodziców, a jako że nie mogą tego zrobić w sposób "tradycyjny" to, podobnie jak bezpłodne związki hetero, decydują się na adopcję. Poza tym szkoda, że jak na razie bez echa przechodzi pozostała część tego pięknego dokumentu pobożnej Kongregacji Nauki Wiary tj. przyzwolenie na dyskryminacje osób homoseksualnych przy ubieganiu się o pracę nauczyciela tudzież trenera, ze względu na ich orientację seksualną.
|
Pn lis 07, 2022 11:01 |
|
 |
Saqura
|
Ale takie odróżnianie nie wpływa korzystnie(przynajmniej nie na osobę której się ono tyczy). Czyż nie tak zdecydowana większość tłumaczy się w sprawie homoseksualistów(że oceniają zachowanie, a nie osobę)? Akurat znam kilku i ich to rani. No_Pasaran napisał(a): Poza tym szkoda, że jak na razie bez echa przechodzi pozostała część tego pięknego dokumentu pobożnej Kongregacji Nauki Wiary tj. przyzwolenie na dyskryminacje osób homoseksualnych przy ubieganiu się o pracę nauczyciela tudzież trenera, ze względu na ich orientację seksualną. Może boją się, że to zaraźliwe? A tak zupełnie serio, też nie rozumiem. Nie powinno się osądzać wszystkich na podstawie orientacji. Zło jest obecne wszędzie dookoła, więc ciężko przed czymkolwiek chronić z wyprzedzeniem a już całkowicie niedopuszczalne widzieć w kimś (zakładając wprost z góry)potencjalnego jakiegoś krzywdziciela/kusiciela(?)
|
Pn lis 07, 2022 12:39 |
|
 |
Kapral135
|
Nie dziwię się w ogóle autorowi tematu ,że sumienie nie pozwala mu wyznawać chrześcijaństwa, bo Bóg nie jest tylko dobry, Bóg jest wszystkim zawiera się w każdym elemencie wszechświata jest wszechobecny. Stary Testament dobitnie pokazuje jaki potrafi być Bóg, Bóg wcale się nie kryje z tym ,że potrafi być mściwy, zły na coś lub na kogoś, zazdrosny itp itd.
|
Pn lis 07, 2022 12:48 |
|
|
|