definicja "dobra" innowiercy
Autor |
Wiadomość |
Oozie
|
rafal3006 napisał(a): Może niezupełnie, bo pierwszą inwazję na Irak w celu wyzwolenia Kuwejtu poparło prawie 100% krajów i tu już mamy zło i dobro określone czarno na białym. A widzisz - prawie. Choćby dla samgo Iraku wyparcie ich z Kuwejtu /do którego uznawali że mają prawo/ było złem. rafal3006 napisał(a): Kolejny dowód że zło i dobro to pojęcia względne, ale istniejące.
Myślę że w polityce dobro i zło są bardzo relatywne.
Bardzo łatwo byłoby uznać /gdyby top były warotści obiektywne/ że są narody dobre i złe.
A to błąd.
|
Cz mar 09, 2006 14:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rafal3006 napisał(a): No to złóżmy, że przyjemnością dla pewnej grupy osób będzie zbiorowy gwałt na przypadkowej dziewczynie - według twojej definicjii to dobro ...itd...itd
Wedlug mojej def. bedzie to nazywane dobrem, poniewaz sprawia przyjemnosc tym osoba. W dalszym ciagu mylisz opinie z faktami.
|
Cz mar 09, 2006 15:14 |
|
 |
rafal3006
|
ozel napisał(a): rafal3006 napisał(a): No to złóżmy, że przyjemnością dla pewnej grupy osób będzie zbiorowy gwałt na przypadkowej dziewczynie - według twojej definicjii to dobro ...itd...itd Wedlug mojej def. bedzie to nazywane dobrem, poniewaz sprawia przyjemnosc tym osoba. W dalszym ciagu mylisz opinie z faktami.
A jak grupa pedałów zgwałci cię na ulicy to też powiesz, że to dobro ?
Czy było ci przyjemnie ?
Śmieszny jesteś
W kazdym kraju istnieje kodeks karny definiujacy zło, reszta to czyny obojętne lub dobro.
To że w kraju muzułmańskim za cudzołóstwo grozi kobiecie ukamieniowanie, a w naszej kulturze nic dowodzi tylko jednego:
Zło i dobro to pojęcia względne o nieskończonej liczbie odcieni
Jak widzisz co jest złem definiuje kodeks karny i kropka - to wystarczy aby dobro i zło było definiowalne.
Nikt nie definiuje pojęcia dobro, bo za dobro nie należy karac.
|
Cz mar 09, 2006 16:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A jak grupa pedałów zgwałci cię na ulicy to też powiesz, że to dobro ? Uśmiech...
Czy było ci przyjemnie ? Uśmiech...
Śmieszny jesteś Uśmiech...
Masz zbyc ciasny umysl, zeby wyjsc poza pewne przyjete normy. Uzywajac twojej definicji dobra, gdyby na swiecie bylo 95% pedalow-gwalcicieli to byloby dobre, gwalicicele beda mogli to uznawac za dobre bo przyjemne.
Ale udowadniasz, ze jestes idiota, nie jestes w stanie pojac tego o czym ja pisze, ja nie pisalem nigdzie, ze cos jest dobre, ja pisalem ze co jest nazywane dobrym. Byc nazywany czyms, nie implikuje posiadanie takich wlasciwosci. Powtarzam to kilka razy w tym temacie i nie zamierzam tego robic wiecej, bo nie ma to dla mnie sensu. Mylisz opinie ze stwierdzeniem faktu, bo stwierdzenie o dobru czegos jest opinia, a nie faktem.
Z samego faktu gwalcenia mnie nie wynika zlo tego czynu, zlo jest okresleniem negatywnym w stosunku do tego czynu w oparciu o system wartosci.
|
Cz mar 09, 2006 16:36 |
|
 |
rafal3006
|
Oozie napisał(a): rafal3006 napisał(a): Może niezupełnie, bo pierwszą inwazję na Irak w celu wyzwolenia Kuwejtu poparło prawie 100% krajów i tu już mamy zło i dobro określone czarno na białym. A widzisz - prawie. Choćby dla samgo Iraku wyparcie ich z Kuwejtu /do którego uznawali że mają prawo/ było złem. Zgoda, ale za wyparciem Iraku z Kuwejtu były też prawie wszystkie kraje arabskie i reszta świata. Czyli rzeciw 40mln Irakijczyków, za 6,5mld ludzi. Pewnie, że mozna powiedzieć, że Hitler był bardzo dobrym człowiekiem - i był, jeśli za punkt odniesienia przyjmiemy Hitlera i faszystów. Dlaczego faszyzm miał szansę zaistnieć - według mnie wyłacznie dlatego, że nie było wolnych srodków masowego przekazu. Dzisiaj to wolne środki masowego przeazu stoja na straży, aby takie zło jak faszyzm nie zaistniało. Weźmy Irak. W dniu inwazjii za inwazją było np. 95% amerykanów i cały rząd. Teraz to dobro zostało rozmyte właśnie przez srodki masowego przekazu, które pokazują obiektywnie wszelkie zło w Iraku, zaczęli ginąc masowo żołnierze amerykańscy, opinia publiczna juz w sporej części domaga sie wycofania USA z Iraku i jeśli ta opinia osiągnie punkt krytyczny to rząd USA będzie musiał wycofać sie z Iraku - podobnie jak w Wietnamie. Bedzie musiał, czy chce czy nie, bo najpóźniej w dniu wyborów władzę w USA przejmą opozycjoniści będący za wycofaniem wojsk. Oozie napisał(a): rafal3006 napisał(a): Kolejny dowód że zło i dobro to pojęcia względne, ale istniejące. Myślę że w polityce dobro i zło są bardzo relatywne. Bardzo łatwo byłoby uznać /gdyby top były warotści obiektywne/ że są narody dobre i złe. A to błąd.
Oczywiście, że zło i dobro to pojecia relatywne, czyli wzglądne nie tylko w polityce, ale w ogóle.
|
Cz mar 09, 2006 16:40 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
ozel napisał(a): Cytuj: A jak grupa pedałów zgwałci cię na ulicy to też powiesz, że to dobro ? Uśmiech...
Czy było ci przyjemnie ? Uśmiech...
Śmieszny jesteś Uśmiech... Masz zbyc ciasny umysl, zeby wyjsc poza pewne przyjete normy. Uzywajac twojej definicji dobra, gdyby na swiecie bylo 95% pedalow-gwalcicieli to byloby dobre, gwalicicele beda mogli to uznawac za dobre bo przyjemne. Ale udowadniasz, ze jestes idiota, nie jestes w stanie pojac tego o czym ja pisze, ja nie pisalem nigdzie, ze cos jest dobre, ja pisalem ze co jest nazywane dobrym. Byc nazywany czyms, nie implikuje posiadanie takich wlasciwosci. Powtarzam to kilka razy w tym temacie i nie zamierzam tego robic wiecej, bo nie ma to dla mnie sensu. Mylisz opinie ze stwierdzeniem faktu, bo stwierdzenie o dobru czegos jest opinia, a nie faktem. Z samego faktu gwalcenia mnie nie wynika zlo tego czynu, zlo jest okresleniem negatywnym w stosunku do tego czynu w oparciu o system wartosci. ozel napisał(a): rafal3006 napisał(a): No to złóżmy, że przyjemnością dla pewnej grupy osób będzie zbiorowy gwałt na przypadkowej dziewczynie - według twojej definicjii to dobro ...itd...itd Wedlug mojej def. bedzie to nazywane dobrem, poniewaz sprawia przyjemnosc tym osoba. W dalszym ciagu mylisz opinie z faktami.
A widzisz jak cie ubodło, dopóki to była twoja przyjemność bo wspólnie z kumplami zgwałciliście przypadkową dziewczynę, to było dla ciebie dobro - zobacz co sam napisałeś wyżej
A jak ciebie zgwałciła grupa pedałów, to sie wściekasz
Jesteś śmieszny
Może lepiej się zastanów jakim idiotyzmem jest twoja definicja dobra:
Dobrem nazywamy to co jest przyjemne dla nas lub osob na ktorych pozytywnej opinii nam zalezy.
Czy ty chłopcze nie widzisz idiotyzmu w tym co napisałeś ?
P.S.
A jaka jest twoja definicja zła ?
Zło nie istnieje, tak ?
Ales ty głupi 
|
Cz mar 09, 2006 16:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A widzisz jak cie ubodło, dopóki to była twoja przyjemność bo wspólnie z kumplami zgwałciliście przypadkową dziewczynę, to było dla ciebie dobro - zobacz co sam napisałeś wyżej Uśmiech... Uśmiech... Uśmiech... Udowodnij, ze gwalcenie kobiet JEST zle. Ostatni raz prosze o logiczny dowod. Cytuj: Czy ty chłopcze nie widzisz idiotyzmu w tym co napisałeś ? Smuteczek Nie widze, ta definicja powstala w oparciu o to, jak jest slowo dobro uzywane. Nie ma czegos takiego jak dobro czy zlo. To sa nazwy puste, bez desygnatowCytuj: A jaka jest twoja definicja zła ? Zlem ludzie nazywaja to co jest nieprzyjemne dla nich lub osob na ktorych pozytywnej opinii im zalezy. (Zauwaz, ze te definicje nie mowia czym jest zlo, tylko w jaki sposob ludzie uzywaja tego slowa, co nim opisuja, a wynika to z tego, ze jest to okreslenie subiektywne) Cytuj: Zło nie istnieje, tak ? Uśmiech...
Udowodnij, ze istnieje.
|
Cz mar 09, 2006 17:44 |
|
 |
rafal3006
|
ozel napisał(a): Cytuj: A widzisz jak cie ubodło, dopóki to była twoja przyjemność bo wspólnie z kumplami zgwałciliście przypadkową dziewczynę, to było dla ciebie dobro - zobacz co sam napisałeś wyżej Uśmiech... Uśmiech... Uśmiech... Udowodnij, ze gwalcenie kobiet JEST zle. Ostatni raz prosze o logiczny dowod.
Gwałcenie kobiet nie jest złe, jest DOBRE - pod warunkiem, że Ty jesteś gwałcicielem, a nie ciebie gwałcą, tak ?
A czy ja muszę dyskutować ... z głupotą
Nie mam ani zamiaru, ani ochoty 
|
Cz mar 09, 2006 17:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Gwałcenie kobiet nie jest złe, jest DOBRE - pod warunkiem, że Ty jesteś gwałcicielem, a nie ciebie gwałcą, tak ? Uśmiech...
Zacytuj moja wypowiedz z ktorej tak wynika.
Nie jestes w stanie mi udowodnic, ze to jest zle, wiec nie jestes w stanie mi podac cos na co sie powolujesz. To nie ja jestem tu idiota.
|
Cz mar 09, 2006 18:24 |
|
 |
rafal3006
|
ozel napisał(a): rafal3006 napisał(a): No to złóżmy, że przyjemnością dla pewnej grupy osób będzie zbiorowy gwałt na przypadkowej dziewczynie - według twojej definicjii to dobro ...itd...itd Wedlug mojej def. bedzie to nazywane dobrem, poniewaz sprawia przyjemnosc tym osoba. W dalszym ciagu mylisz opinie z faktami.
|
Cz mar 09, 2006 18:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wedlug mojej def. bedzie to nazywane dobrem, poniewaz sprawia przyjemnosc tym osoba
Z tej definicji nie wynika, ze bedzie to dobrem chocby kazdy we Wszechswiecie tak uwazal.
|
Cz mar 09, 2006 18:39 |
|
 |
rafal3006
|
Może lepiej się zastanów jakim idiotyzmem jest twoja definicja dobra:
Dobrem nazywamy to co jest przyjemne dla nas lub osob na ktorych pozytywnej opinii nam zalezy.
Czy ty chłopcze nie widzisz idiotyzmu w tym co napisałeś ?
Czy ty aby stosujesz logike ludzką, bo mam wątpliwości ?
Załóżmy, że jesteś z dzieckiem w parku i widzisz jak grupa wyrostków gwałci kobietę.
Co mówisz dziecku ?
Zobacz synku, tym panom to sprawia przyjemność, a dobrem nazywamy to co jest przyjemne.
|
Cz mar 09, 2006 18:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moze lepiej mi wyjasnij, jak to niby z tej definicji wynika, ze cos jest dobre? To dla mnie oczywiste, ze nie potrafisz tego zrobic.
Cytuj: Czy ty chłopcze nie widzisz idiotyzmu w tym co napisałeś ? Nie. Cytuj: Czy ty aby stosujesz logike ludzką, bo mam wątpliwości ? Stosuje logike, czyli system weryfikacji twierdzen na ich zgodnosc z rzeczywistoscia. Cytuj: Załóżmy, że jesteś z dzieckiem w parku i widzisz jak grupa wyrostków gwałci kobietę.
Co mówisz dziecku ?
Zobacz synku, tym panom to sprawia przyjemność, a dobrem nazywamy to co jest przyjemne.
Nic bym nie powiedzial dziecku, tylko bym sie na nich rzucil. Nijak ma sie ten przyklad do dyskusji.
|
Cz mar 09, 2006 19:01 |
|
 |
rafal3006
|
ozel napisał(a): Cytuj: Załóżmy, że jesteś z dzieckiem w parku i widzisz jak grupa wyrostków gwałci kobietę.
Co mówisz dziecku ?
Zobacz synku, tym panom to sprawia przyjemność, a dobrem nazywamy to co jest przyjemne. Nic bym nie powiedzial dziecku, tylko bym sie na nich rzucil. Nijak ma sie ten przyklad do dyskusji.
Słabo kontaktujesz
Załóżmy, że w filmie TV ty i dziecko ogladacie jak grupa wyrostków gwałci kobietę.
Co mówisz dziecku ?
Zobacz synku, tym panom to sprawia przyjemność, a dobrem nazywamy to co jest przyjemne
P.S.
Mam nadzieję że wytłumaczysz dziecku - tym panom to sprawia przyjemność, a dobrem nazywamy to co jest przyjemne :)
Rzucanie sie na TV jest bez sensu 
|
Cz mar 09, 2006 19:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak mu powiem, ze dobro to nazwa pusta, a ludzie nazywaja dobrem to co sprawia im przyjemnosc.
Moje dziecko jezeli nie bedzie uposledzone intelektualnie to napewno zrozumie, ze dobro nie istnieje, bo to tylko sposob opisu.
|
Cz mar 09, 2006 19:20 |
|
|
|