Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 6:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1758 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 118  Następna strona
 Intronizacja Chrystusa na Króla Polski 
Autor Wiadomość
Post Re: Intronizacja Chrystusta na Króla Polski
veros napisał(a):
Nie mów fałszywego świadectwa przeciwko bliźniemu swemu.

Tyle zrozumiałeś z tego nakazu Dekalogu szkalując non stop duchownych :diabel:

Wt lip 05, 2016 7:37
wybrana napisał(a):
Ale miło :-D

Widzisz Helenko, ja czytując czyjś tekst,również zauważam błędy innych użytkowników, tym bardziej, że sam komputer je podkreśla na czerwono.
Ale chyba nie miała bym odwagi, by komuś zwracać na to uwagę.Moja grzeczność i szacunek do tej osoby nie pozwoliły by mi na to. Raczej zwróciła bym uwagę na niestosowny wyraz.

Hmm... . Ja będę Ci wdzięczna, jeśli zwrócisz mi uwagę, jeśli zrobię błąd :). Co do szacunku, to dziwnie go okazujesz np. wobec biskupów odsądzając ich od czci i wiary i stawiając siebie na pozycji cenzora ich wiary i wiedzy teologicznej.

Wt lip 05, 2016 7:56

Mam wrażenie, że i w tym wątku pięknie widać (wśród chrześcijan - reszta krzyczy to, co zwykle) tę logikę zła, o jakiej pisałem.
Osobiście jestem za intronizacją (choć trzeba by to zrobić "z Bogiem i głową" a nie "na hurra") jednak muszę przyznać że słuchając to, o czym mówił ks.Natanek z ulgą odetchnąłem, gdy wreszcie został suspendowany.
Co, niestety, nie oznacza, że w wielu sprawach nie ma racji. Tylko co z tą racją robi?

Luter też miał rację co do pewnych spraw w Kościele (nie teologiczne - jego teologia to bzdura). Podobnie jak święty Franciszek.
A skutki działania obu są krańcowo różne.

Dzisiaj stoimy przed podobnymi wyzwaniami...

Aha. jeszcze jedno. Posłuszeństwo i szacunek dla stanu duchownego - wskazany już w Nowym Testamencie - nie oznacza bynajmniej niemożności skrytykowania tego czy owego postępowania duchownego, episkopatu czy nawet papieża (co też jest zresztą w Nowym Testamencie).
Ale jest krytyka i jest hejt.
Helenka do wybranej napisał(a):
Co do szacunku, to dziwnie go okazujesz np. wobec biskupów odsądzając ich od czci i wiary i stawiając siebie na pozycji cenzora ich wiary i wiedzy teologicznej.
Tu jest pewien problem, bo w pewnych sprawach niektórzy biskupi odchodzą od nauczania Kościoła. Z kolei inni w nim pozostają (banalny przykład - sprawy małżeństwa, jego statusu, nierozerwalności itd). Jakiekolwiek stanowisko nie zajmiemy, zawsze jesteśmy przeciw JAKIMŚ biskupom...

Wt lip 05, 2016 8:01
Zobacz profil WWW
Temat jest o intronizacji i w tym temacie się wypowiadam.

Wt lip 05, 2016 8:06
Marek_Piotrowski napisał(a):
Obawiam się, że tu jest duża akcja szatańska.
To bywa tak, że ktoś bardzo sie do jakiejś idei przywiąże.
Ba! Obiektywnie rzecz biorąc ma rację.
I to go zaślepia.

Mówi: przełożeni nie mają racji. A ja przecież służę TAKIEJ sprawie - czy może być złą sprawa królowania Chrystusa?!
I dzieje się to, co najgorsze - rozłam.
Ciało Chrystusa - Kościół - jest rozdarte.
Rozłamujący działa w poczuciu moralnej słuszności (a może i wyższości) i coraz bardziej się radykalizuje.
Przełożeni widzą rozłam (a czasem - jak w przypadku ks, Natanka coś chyba gorszego) - i reagują.
Rozłamujący zostaje "męczennikiem" - oczywiście nie swojej pychy, tylko "wielkiej sprawy" (ona naprawdę jest wielka! ale nie usprawiedliwia schizmy).
Zwolennicy rozłamującego radykalizują się, oburzając się na "takie" potraktowanie tego człowieka przez "złych" przełożonych (a więc pewnie służących złu, może nawet masonów) który służy TAKIEJ sprawie.
Ci co nie przyłączyli się do rozłamującego też się radykalizują - i grzebią sprawę, która NAPRAWDĘ jest wielka, bo myślą kategoriami "obozu".

Mam wrażenie ze wszystko to pięknie zobaczyliśmy tutaj...

To , ktora strona powodune rozlam jest dosc latwe do oceny bo wystarczy odrzucic od sprawy elementy nieistotne i nie majace wiele wspolnego ze sprawa i pozostanie nam gola przyczyna, ktora wykaze kto (ktora strona) powoduje rozlam.
Nie bylem na Mszy Sw. prowadzonej przez ks. Natanka ale na Mszach Sw. w ok. 70% kosciolow dzieje sie to co pisalem wczesniej.

Wt lip 05, 2016 8:12
Helenka napisał(a):
wybrana napisał(a):
Ale miło :-D

Widzisz Helenko, ja czytując czyjś tekst,również zauważam błędy innych użytkowników, tym bardziej, że sam komputer je podkreśla na czerwono.
Ale chyba nie miała bym odwagi, by komuś zwracać na to uwagę.Moja grzeczność i szacunek do tej osoby nie pozwoliły by mi na to. Raczej zwróciła bym uwagę na niestosowny wyraz.

Hmm... . Ja będę Ci wdzięczna, jeśli zwrócisz mi uwagę, jeśli zrobię błąd :). Co do szacunku, to dziwnie go okazujesz np. wobec biskupów odsądzając ich od czci i wiary i stawiając siebie na pozycji cenzora ich wiary i wiedzy teologicznej.

Mylisz się, ja bardzo szanuję swój Kościół. Staram się w każdą niedzielę uczestniczyć we Mszy Świętej i przyjmować Komunię Świętą. Dlatego będę walczyła o świętość mojego Kościoła.
Biskupów i księży również szanuję. Gdy widzę złe działanie, to będę krytykować. Ani Ksiądz, ani Biskup nie są świętymi, więc również popełniają błędy, również grzeszą. Nie można zgadzać się na zło, nie można pochwalać zła, nie można żyć w kłamstwie, bo ono nie czyni dobra.
Tylko prawda, prawda wiary jest Święta i nic, ani nikt - żaden człowiek nie ma tego prawa zmieniać.

Wt lip 05, 2016 8:13
A ja się wypowiem obocznie do tematu.

Mam wrażenie, że i w tym wątku pięknie widać (wśród chrześcijan - reszta krzyczy to, co zwykle) tę logikę zła, o jakiej pisałem.

Ano krzyczy, krzyczy. Piotrowski, czy twoim obowiązkiem przypadkiem nie jest starać się mnie nawrócić? Jeśli ma to wyglądać jak dotąd, tzn. po krzyżacku – że Piotrowski będzie mnie flekował, dopóki się nie ukorzę przed jego myślą, bo wtedy łaskawie mnie weźmie pod swoją obronę – to możesz próbować do ubrąchanej śmierci, bo na taką "miłość" to kto głupi może poleci, ale ja na pewno nie.

Słuchajcie, drodzy katolicy, weźcie coś zróbcie z tym waszym bratem w wierze, uczonym w Piśmie i naukach wszelakich; napomnijcie go albo coś, bo w tej chwili to on Wam robi czarny pijar jak stąd do Pekinu.

Wt lip 05, 2016 8:15
Przeciez "nas" nie poslucha. My jestesmy dla niego gorsi niz poganie.
Ale mozemy, zgodnie z Pismem sw, tez go tak potraktowac ;-)

Wt lip 05, 2016 8:21
I jeszcze jedno pytanie, do czego mialo by sluzyc przejecie posesji, a wlaszcza przed rozpoczeciem procesu beatyfikacji?

Wt lip 05, 2016 8:23

ErgoProxy napisał(a):
A ja się wypowiem obocznie do tematu.

Ano krzyczy, krzyczy. Piotrowski, czy twoim obowiązkiem przypadkiem nie jest starać się mnie nawrócić? Jeśli ma to wyglądać jak dotąd, tzn. po krzyżacku – że Piotrowski będzie mnie flekował, dopóki się nie ukorzę przed jego myślą, bo wtedy łaskawie mnie weźmie pod swoją obronę – to możesz próbować do ubrąchanej śmierci, bo na taką "miłość" to kto głupi może poleci, ale ja na pewno nie.

Słuchajcie, drodzy katolicy, weźcie coś zróbcie z tym waszym bratem w wierze, uczonym w Piśmie i naukach wszelakich; napomnijcie go albo coś, bo w tej chwili to on Wam robi czarny pijar jak stąd do Pekinu.

Drogi ErgoProxy, nie nawraca się nikogo na siłę.
Jeśli słucha, nawet się nie zgadza, ale nie wyjeżdża z chamskim rechotem i wstawkami - to rzeczywiście, należy mu ofiarować tę cenną naukę.
Jednak jeśli jest inaczej, polecenie jest inne - aby (tak dosłownie!) nie rzucać psom tego co święte i perwł przed wieprze, które nie są w stanie tego uszanować.

Cały powyższy (obłudny - z kierunku on mnie nie nawraca!!!) Twój atak i spazm wściekłości sprowokowała moja uwaga iż "reszta krzyczy to, co zwykle". Naprawdę masz swoją reakcję za adekwatną?

Ostatnio edytowano Wt lip 05, 2016 8:27 przez Marek_Piotrowski, łącznie edytowano 1 raz

Wt lip 05, 2016 8:25
Zobacz profil WWW
ErgoProxy napisał(a):

Jedynym sposobem ignorowanie. Może spowoduje refleksję.
wybrana napisał(a):
Mylisz się, ja bardzo szanuję swój Kościół. Staram się w każdą niedzielę uczestniczyć we Mszy Świętej i przyjmować Komunię Świętą. Dlatego będę walczyła o świętość mojego Kościoła.

Walczy się miłością, a nie odsądzaniem od czci i wiary, zwłaszcza jesli ma się znikomą wiedzę teologiczną.
wybrana napisał(a):
Biskupów i księży również szanuję. Gdy widzę złe działanie, to będę krytykować. Ani Ksiądz, ani Biskup nie są świętymi, więc również popełniają błędy, również grzeszą. Nie można zgadzać się na zło, nie można pochwalać zła, nie można żyć w kłamstwie, bo ono nie czyni dobra.

A co ma wspólnego ich osobisty grzech z mieszaniem z błotem nauczania poszczególnych hierarchów, bo o tym mówię? I zapytam po raz wtóry: kim jesteś, aby wytykać błędy teologiczne (nie moralne) hierarchom Kościoła, a tu episkopatowi, bo kwestionujesz ich nauczanie w temacie intronizacji?

W pierwszych wiekach ludzie przyjmowali chrzest i wiarę na podstawie świadectwa Apostołów i pierwszych chrześcijaństw: "patrzcie, jak oni się miłują...".

Wt lip 05, 2016 8:27
Ale on, oprócz tego że nieskuteczny, jest jeszcze śmieszny. Na przykład jak ładnie wyprojektował na mnie swój własny "spazm wściekłości", o.

Wt lip 05, 2016 8:29

Helenka napisał(a):
ErgoProxy napisał(a):

Jedynym sposobem ignorowanie. Może spowoduje refleksję.
Widzę Helenko, ze osobiste urazy są dla Ciebie ważniejsze. Tak ważne, że jesteś w stanie nawet poprzeć oczywistą manipulację wypływającą z zupełnie innych pobudek.
Wstyd.

Przejrzyj ostatnie kilkanaście ostatnich godzin tego wątku. Ustawicznie wpadasz w osobiste pyskówki z kolejnymi osobami, odchodząc od meritum.
W tym czasie podjąłem dwie czy trzy poważne próby by - pozostawiając na boku te polemiki - wrócić do istotnych problemów związanych z "intronizacją i wokół".
I teraz, gdy zaczęliśmy rozmawiać na temat, wpada jeden z szyderców forumowych i ewidentnie w celu poróżnienia nas i odejścia od tematu (który jakoś tam jest ważny) wpisuje tekst, który wpisuje.
Jest to dość prymitywna manipulacja - a Ty, mimo jej prymitywizmu łykasz to jak kaczka bułkę - bo nadarza się okazja by (w Twoim mniemaniu) przyłożyć temu, którego masz na forum za "wroga".

Ostatnio edytowano Wt lip 05, 2016 8:38 przez Marek_Piotrowski, łącznie edytowano 1 raz

Wt lip 05, 2016 8:30
Zobacz profil WWW
Helenka napisał(a):
episkopatowi, bo kwestionujesz ich nauczanie w temacie intronizacji?

Poproszę o wskazanie kierunku nauczania i dokumentów dotyczących nauczania episkopatu w sprawie intronizacji.

Wt lip 05, 2016 8:33
veros napisał(a):
Helenka napisał(a):
episkopatowi, bo kwestionujesz ich nauczanie w temacie intronizacji?

Poproszę o wskazanie kierunku nauczania i dokumentów dotyczących nauczania episkopatu w sprawie intronizacji.

Zasadnicza wskazówka - NIE KŁAM!

Wt lip 05, 2016 8:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1758 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 118  Następna strona