Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 0:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1758 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 118  Następna strona
 Intronizacja Chrystusa na Króla Polski 
Autor Wiadomość

Post Re: Intronizacja Chrystusta na Króla Polski
Helenka napisał(a):
Przeczytaj ze zrozumieniem ów akt, a na pewno zauważysz, że nie ma mowy o takiej intronizacji jaką Ty i kilku jeszcze na tym forum przedstawia.
To jasne, że Bóg swój zamiar zrealizuje, ale niekoniecznie tak jak sobie wyobrażasz.
To ciekawa uwaga.
Gdzie można przeczytać proponowany akt?
I co Helenko uważasz w nim za niewłaściwe?

Wt lip 05, 2016 11:28
Zobacz profil WWW
veros napisał(a):
Helenko, o ile wiem ordynariusz krakowski nie pisze na forum, więc skąd wiesz jak on sobie wyobraża Intronizację? I czy w ogóle?

W ogóle sobie nie wyobraża, stąd jego decyzja o rozpoczęciu i kontynuacji procesu beatyfikacyjnego.

Wt lip 05, 2016 11:45

ErgoProxy napisał(a):
veros napisał(a):
Zresztą Chrystus zrozumie.

Przemówił – słuchajcie, słuchajcie! – zausznik królewski. Słuchaj no veros, ale jakiego ty możesz domagać się szacunku dla swojego, polaczkokatolickiego (bo nie katolickiego sensu stricto) wyznania, jeśli nie szanujesz wyznań innych członków Narodu? Jaką mierzysz miarką, taką będzie tobie odmierzone.

Jezus zstąpi z Niebios i przemówi do wszystkich Polaków!!

Zaprawde zaprawde zaprawde powiadam wam.
Jam jest Bóg o imieniu Jezus i rozkazuje wam zrobić ze mnie Króla!!!
I nie interesuje mnie że większość z was to ateiści czy nawet wyznawcy Allaha, to jest nie ważne, bo Poniżyłem sie robiąc z siebie Króla jakiegoś malutkiego biednego kraju, i musicie to docenić, w końcu kiedyś byłem Bogiem, no a kim zostane teraz!

Wt lip 05, 2016 11:47
Jubileuszowy Akt Przyjęcia Jezusa Chrystusa za Króla i Pana[/b]

Nieśmiertelny Królu Wieków, Panie Jezu Chryste, nasz Boże i Zbawicielu! W Roku Jubileuszowym 1050-lecia Chrztu Polski, w roku Nadzwyczajnego Jubileuszu Miłosierdzia, oto my, Polacy, stajemy przed Tobą [wraz ze swymi władzami duchownymi i świeckimi], by uznać Twoje Panowanie, poddać się Twemu Prawu, zawierzyć i poświęcić Tobie naszą Ojczyznę i cały Naród.

Wyznajemy wobec nieba i ziemi, że Twego królowania nam potrzeba. Wyznajemy, że Ty jeden masz do nas święte i nigdy nie wygasłe prawa. Dlatego z pokorą chyląc swe czoła przed Tobą, Królem Wszechświata, uznajemy Twe Panowanie nad Polską i całym naszym Narodem, żyjącym w Ojczyźnie i w świecie.

Pragnąc uwielbić majestat Twej potęgi i chwały, z wielką wiarą i miłością wołamy: Króluj nam Chryste!

– W naszych sercach – Króluj nam Chryste!

– W naszych rodzinach – Króluj nam Chryste!

– W naszych parafiach – Króluj nam Chryste!

– W naszych szkołach i uczelniach – Króluj nam Chryste!

– W środkach społecznej komunikacji – Króluj nam Chryste!

– W naszych urzędach, miejscach pracy, służby i odpoczynku – Króluj nam Chryste!

– W naszych miastach i wioskach – Króluj nam Chryste!

– W całym Narodzie i Państwie Polskim – Króluj nam Chryste!

Błogosławimy Cię i dziękujemy Ci Panie Jezu Chryste:

– Za niezgłębioną Miłość Twojego Najświętszego Serca – Chryste nasz Królu, dziękujemy!

– Za łaskę chrztu świętego i przymierze z naszym Narodem zawarte przed wie-kami – Chryste nasz Królu, dziękujemy!

– Za macierzyńską i królewską obecność Maryi w naszych dziejach – Chryste nasz Królu, dziękujemy!

– Za Twoje wielkie Miłosierdzie okazywane nam stale – Chryste nasz Królu, dziękujemy!

– Za Twą wierność mimo naszych zdrad i słabości – Chryste nasz Królu, dziękujemy!

Świadomi naszych win i zniewag zadanych Twemu Sercu przepraszamy za wszelkie nasze grzechy, a zwłaszcza za odwracanie się od wiary świętej, za brak miłości względem Ciebie i bliźnich. Przepraszamy Cię za narodowe grzechy społeczne, za wszelkie wady, nałogi i zniewolenia. Wyrzekamy się złego ducha i wszystkich jego spraw.

Pokornie poddajemy się Twemu Panowaniu i Twemu Prawu. Zobowiązujemy się porządkować całe nasze życie osobiste, rodzinne i narodowe według Twego prawa: – Przyrzekamy bronić Twej świętej czci, głosić Twą królewską chwałę – Chryste nasz Królu, przyrzekamy!

– Przyrzekamy pełnić Twoją wolę i strzec prawości naszych sumień – Chryste nasz Królu, przyrzekamy!

– Przyrzekamy troszczyć się o świętość naszych rodzin i chrześcijańskie wychowanie dzieci – Chryste nasz Królu, przyrzekamy!

– Przyrzekamy budować Twoje królestwo i bronić go w naszym narodzie – Chryste nasz Królu, przyrzekamy!

– Przyrzekamy czynnie angażować się w życie Kościoła i strzec jego praw – Chryste nasz Królu, przyrzekamy!

Jedyny Władco państw, narodów i całego stworzenia, Królu królów i Panie panujących! Zawierzamy Ci Państwo Polskie i rządzących Polską. Spraw, aby wszystkie podmioty władzy sprawowały rządy sprawiedliwie i stanowiły prawa zgodne z Prawami Twoimi.

Chryste Królu, z ufnością zawierzamy Twemu Miłosierdziu wszystko, co Polskę stanowi, a zwłaszcza tych członków Narodu, którzy nie podążają Twymi drogami. Obdarz ich swą łaską, oświeć mocą Ducha Świętego i wszystkich nas doprowadź do wiecznej jedności z Ojcem.

W imię miłości bratniej zawierzamy Tobie wszystkie narody świata, a zwłaszcza te, które stały się sprawcami naszego polskiego krzyża. Spraw, by rozpoznały w Tobie swego prawowitego Pana i Króla i wykorzystały czas dany im przez Ojca na dobrowolne poddanie się Twojemu panowaniu.

Panie Jezu Chryste, Królu naszych serc, racz uczynić serca nasze na wzór Najświętszego Serca Twego.

Niech Twój Święty Duch zstąpi i odnowi oblicze ziemi, tej ziemi. Niech wspiera nas w realizacji zobowiązań płynących z tego narodowego aktu, chroni od zła i dokonuje naszego uświęcenia.

W Niepokalanym Sercu Maryi składamy nasze postanowienia i zobowiązania. Matczynej opiece Królowej Polski i wstawiennictwu świętych. Patronów naszej Ojczyzny wszyscy się powierzamy.

Króluj nam Chryste! Króluj w naszej Ojczyźnie, króluj w każdym narodzie
– na większą chwałę Przenajświętszej Trójcy i dla zbawienia ludzi. Spraw, aby naszą Ojczyznę i świat cały objęło Twe Królestwo: królestwo prawdy i życia, królestwo świętości i łaski, królestwo sprawiedliwości, miłości i pokoju.

Wt lip 05, 2016 11:50

A jakie są zastrzeżenia?

Wt lip 05, 2016 12:00
Zobacz profil WWW
Na razie mogę przyjąć wartość tego Aktu , gdyby był wygłoszony we właściwej oprawie tzn. z udziałem najwyższych władz państwowych, Prezydenta . Gdyby podkreślono i głoszono jego doniosłość i znaczenie dla wiernych. Nie cichaczem tak, aby wilk był syty i owca cała, ale z godnością właściwą, uznaniem i z sercem. Cała Polska powinna usłyszeć o tej doniosłej uroczystości. Słowa tego Aktu powinny dotrzeć do serca każdego wiernego. Trzy miesiące temu podpisano akt, o którym prawie nikt nie słyszał. Już powinny być ogłaszane w parafiach chęci zorganizowania wspólnej wycieczki na tą uroczystość. Świadomość tej uroczystości powinna być utrwalona w sercach wiernych.

Wt lip 05, 2016 12:01
veros napisał(a):
Helenko, o ile wiem ordynariusz krakowski nie pisze na forum, więc skąd wiesz jak on sobie wyobraża Intronizację? I czy w ogóle?

Ręce opadają poniżej podłogi :( . W którym momencie pisałam o jakimkolwiek biskupie./kardynale osobowo, z nazwiska? Mówię o stanowisku Episkopatu, a więc o biskupach jako kolegium, a to jest znane i to stanowisko jest obowiązujące w Polsce. Prywatne zdanie jakiegokolwiek biskupa mnie nie interesuje. Zresztą ordynariusz krakowski podpisał się pod aktem Episkopatu, więc ma takie samo zdanie jak przewodniczący abp S. Gądecki (którego znam) i inni.
Przeczytaj w końcu ze zrozumieniem ten akt, który ma być ogłoszony na jesieni. Jego treść jest znana (kilka stron wcześniej wkleiłam go także w tym temacie).
wybrana napisał(a):
Na razie mogę przyjąć wartość tego Aktu , gdyby był wygłoszony we właściwej oprawie tzn. z udziałem najwyższych władz państwowych, Prezydenta .

Czyli Twoim zdaniem Akt bez podpisu prezydenta/Kaczyńskiego jest nieważny? :o
Powiedz mi co ma prezydent do Kościoła, do zatwierdzania czegokolwiek na szczeblu Episkopatu, a nawet zwykłej wiejskiej parafii z Koziej Wólki? Wiesz na czym polega rozdział Kościoła od państwa?

Akt ten będzie ogłoszony 19 listopada 2016r. Uważasz, że trafi do każdego serca? Nie sądzę. Ty go znasz już teraz, a masz opory z uznaniem, więc liczysz na czary mary?

Wt lip 05, 2016 12:06
Helenka napisał(a):
veros napisał(a):

Ręce opadają poniżej podłogi :( . W którym momencie pisałam o jakimkolwiek biskupie./kardynale osobowo, z nazwiska? Mówię o stanowisku Episkopatu, a więc o biskupach jako kolegium, a to jest znane i to stanowisko jest obowiązujące w Polsce. Prywatne zdanie jakiegokolwiek biskupa mnie nie interesuje. Zresztą ordynariusz krakowski podpisał się pod aktem Episkopatu, więc ma takie samo zdanie jak przewodniczący abp S. Gądecki (którego znam) i inni.
Przeczytaj w końcu ze zrozumieniem ten akt, który ma być ogłoszony na jesieni. Jego treść jest znana (kilka stron wcześniej wkleiłam go także w tym temacie).
wybrana napisał(a):
Na razie mogę przyjąć wartość tego Aktu , gdyby był wygłoszony we właściwej oprawie tzn. z udziałem najwyższych władz państwowych, Prezydenta .

Czyli Twoim zdaniem Akt bez podpisu prezydenta/Kaczyńskiego jest nieważny? :o
Powiedz mi co ma prezydent do Kościoła, do zatwierdzania czegokolwiek na szczeblu Episkopatu, a nawet zwykłej wiejskiej parafii z Koziej Wólki? Wiesz na czym polega rozdział Kościoła od państwa?

A jaki jest sens go tworzyć i wygłaszać, jeżeli z prawdziwym przesłaniem nie dotrze do serc ludzkich. A jak ma dotrzeć, jak się o nim nie głosi. Słowa tego Aktu powinny dotrzeć przede wszystkim do wiernych. W Polsce podobno miały miejsca już częściowe Intronizacje, tylko ja osoba, która chodzi do kościoła prawie o nich nie słyszałam i wielu moich znajomych również. Nie żyję w ciemnogrodzie i jestem osobą wykształconą, tak, że nie posądzaj mnie o ograniczenia, po prostu taka jest prawda, że o Jezusie mało się głosiło w Kościele. Więcej na Ołtarzu widzimy postać Marii przez ustanowiony przez Kościół kult Marii. Jezus w naszym Kościele jest tak jakby postacią drugorzędną.

Wt lip 05, 2016 12:17
Marek_Piotrowski napisał(a):

A gdzie powiedziałam, że coś w nim jest niewłaściwego? Nie będę powtarzać. Przeczytaj ze zrozumieniem wszystko co napisałam na temat tego Aktu i intronizacji.

Wt lip 05, 2016 12:18

Myślę, że w dużej mierze wartość tego aktu polega właśnie na udziale oficjalnych władz państwowych - jest to podkreślenie aksjologii na której opiera się państwo.
Jeśli dobrze rozumiem jego sens, to jest nim właśnie przeciwstawienie się "zagonieniu wiary do kruchty".

Nie wiem na ile taki akt jest w obecnej Polsce możliwy - tak jak nie wiem czy zarówno Polska jak i Europa jest jeszcze do uratowania...
Cytuj:
po prostu taka jest prawda, że o Jezusie mało się głosiło w Kościele. Więcej na Ołtarzu widzimy postać Marii przez ustanowiony przez Kościół kult Marii. Jezus w naszym Kościele jest tak jakby postacią drugorzędną
To nieprawda.

Helenka napisał(a):
Marek_Piotrowski napisał(a):

A gdzie powiedziałam, że coś w nim jest niewłaściwego? Nie będę powtarzać. Przeczytaj ze zrozumieniem wszystko co napisałam na temat tego Aktu i intronizacji.

Próbuje sie zorientowac w stanowiskach, a Ty strzelasz focha.
Zapytam inaczej; napisałaś:
Helenka napisał(a):
Przeczytaj ze zrozumieniem ów akt, a na pewno zauważysz, że nie ma mowy o takiej intronizacji jaką Ty i kilku jeszcze na tym forum przedstawia

Na czym polegają te różnice?

Wt lip 05, 2016 12:24
Zobacz profil WWW
@Helenka jeżeli wygłaszamy słowa :Króluj na Chryste w naszej Ojczyznie, uznajemy Twe Panowanie nad Polską i całym naszym Narodem, żyjącym w Ojczyźnie i w świecie, to wygłoszenie tych słów zobowiązuje Rząd i Prezydenta na uczestniczenie w tej uroczystości. Przykład idzie dla społeczeństwa od góry, więc dlaczego ma go nie być.
Czyż wypowiedzenie tak pięknych deklaracji nie wymaga odpowiedniej oprawy. Jeżeli przedstawiciele opozycji rządzących również będą, to będzie chwalebny i miły gest.

Wt lip 05, 2016 12:33
wybrana napisał(a):
@Helenka jeżeli wygłaszamy słowa :Króluj na Chryste w naszej Ojczyznie, uznajemy Twe Panowanie nad Polską i całym naszym Narodem, żyjącym w Ojczyźnie i w świecie, to wygłoszenie tych słów zobowiązuje Rząd i Prezydenta na uczestniczenie w tej uroczystości. Przykład idzie dla społeczeństwa od góry, więc dlaczego ma go nie być.
Czyż wypowiedzenie tak pięknych deklaracji nie wymaga odpowiedniej oprawy. Jeżeli przedstawiciele opozycji rządzących również będą, to będzie chwalebny i miły gest.

Zapomniałeś.....słowa uczą, przykłady przyciągają....najbardziej wzniosłe słowa, gdy z nimi nie koreluje postępowanie, czyny, traktowanie drugiego człowieka, stanowią jedynie pustosłowie.

Wt lip 05, 2016 12:38
Bzdura. Rzad i Prezydent w maja przestrzegac Konstytucji ktora wyraznie mowi o rozdziale panstwa i Kosciola i moga byc jedynie prywatnie na takiej uroczystosci. A juz na pewno deklaracja zadnego Kosciola nie moze ich do niczego zmusic.

Jesli kosciol LPS wymysli sobie taka deklaracje to tez prezydent bedzie "musial"? A jesli jest ateista to co ma niby przyrzekac?

Ciagle mylicie porzadek swiecki i religijny. W starozytnym Rzymie tez byla religia panstwowa i chrzescijanie szli na smierc za jej nieprzestrzeganie.
A Kosciol rzymskokatolicki nie jest zwiazany z zadnym panstwem ziemskim. Watykan jest pewnym reliktem.

Ostatnio edytowano Wt lip 05, 2016 12:42 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt lip 05, 2016 12:40
Myślę, że Jezus dał nam zadanie Intronizacji, bo dobrze zna nasze dusze i serca i wie, jak bardzo to dla nas jest trudne do przełknięcia i zrealizowania - co widać po dyskusji w wątku, ciągnącej się tu już kilka lat. Na początku admini wycinali informacje o Intronizacji Jezusa na Litwie, a nawet ogłaszali zakazy wklejania tu linków "do stron intronizacyjnych".
Teraz i tak jest znacznie lepiej, bo pomijając represje za brak kultury i inwektywy wobec samego Boga, nikt tu nikogo nie banuje za to, że chce czcić Jezusa jako Króla Polski.

Jezus jednak wie, ze jeśli przełamiemy się jako Naród Polski i przeprowadzimy Intronizację, to staniemy znacznie bliżej Królestwa Niebieskiego, niż teraz.
I właśnie o to Jezusowi chodzi w Akcie Intronizacji ...

Chwała Tobie Chryste!

Wt lip 05, 2016 12:40

Kael napisał(a):
Bzdura. Rzad i Prezydent w maja przestrzegac Konstytucji ktora wyraznie mowi o rozdziale panstwa i Kosciola
Możesz zacytować ten ustęp? Padają tam ciekawe słowa...

Wt lip 05, 2016 12:43
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1758 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 118  Następna strona