| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Tydzień apostazji
Jajko napisał(a): Cóż, znaczenia słów się zmieniają. Znaczenie słowa ateusz, jak można przekonać się w Słowniku Języka Polskiego PWN, nie uległo zmianie. Cytuj: Dziś to słowo ma wydźwięk pogardliwy i tylko sam sobie wystawiasz świadectwo. Nie zauważyłem, aby w słownikach był przy nim skrót "pogard.", więc... Znowu tworzysz własna rzeczywistość. Cytuj: Mówisz, że procedurę opuszczenia organizacji ustala sama organizacja? I pewnie procedurę dołączenia do niej też? I zgadza się. Ale wszystko musi być zgodne z prawem nadrzędnym, które podlega różnym interpretacjom. Liczy się treść prawa, a nie interpretacje urzędasów z GIODO.
|
| Śr gru 10, 2014 12:07 |
|
|
|
 |
|
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
Cytuj: Absurdy i idiotyzmy, które wymyślił sobie ateuszowski kabaret pt. "Latającego Potwora Spaghetti", nie zmieniają niczego w fakcie, że do Kościoła katolickiego człowiek jest włączany na wyraźne i jednoznaczne życzenie swoje (jeśli jest w odpowiednim wieku) lub rodziców. Z "automatu" i bez pytania nikogo do KK się nie włącza. W poczet wyznawców Potwora Cytuj: człowiek jest włączany na wyraźne i jednoznaczne życzenie swoje ( które przejawia się poprzez spożycie makaronu. Nie ma tak, że rodzice. Może jeszcze niech rodzice wezmą kredyt na dziecko. Nie mogą? Dziwne... Cytuj: E, no co ty: Ideą wiary w Latającego Potwora Spaghetti jest szerzenie tolerancji i zdrowego rozsądku wśród ludzi http://klps.pl/o-nas.htmlAle ok, wiecie. A skąd wiecie? Potwór nam powiedział, że jest prawdziwy.
|
| Śr gru 10, 2014 12:08 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Widzę, że kulturalny katolik Yarpen pominął moje pytanko, to powtórzę:
A gdyby Kościół zażyczył sobie 25 świadków, to co? To też by trzeba spełnić "procedurę"?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Śr gru 10, 2014 12:14 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Prawdziwie_nieprawdziwy napisał(a): Potwór nam powiedział, że jest prawdziwy. Kiedy ci powiedział?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr gru 10, 2014 12:33 |
|
 |
|
czuowiek
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Liczy się treść prawa, a nie interpretacje urzędasów z GIODO. No właśnie... Więc potwierdzisz mi tutaj na piśmie, że jeśli jestem ochrzczony, nie wierzę i nie praktykuję, to jestem niepraktykującym i niewierzącym katolikiem, czy udasz, że nie widzisz tego pytania? 
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
Ostatnio edytowano Śr gru 10, 2014 14:17 przez czuowiek, łącznie edytowano 1 raz
|
| Śr gru 10, 2014 14:15 |
|
|
|
 |
|
czuowiek
|
Jajko napisał(a): A gdyby Kościół zażyczył sobie 25 świadków, to co? To też by trzeba spełnić "procedurę"? Ja bym na ich miejscu ustanowił cołaska 5tys. zł. za poświadczenie wystąpienia z Kościoła. A kto im zabroni?  Cytuj: Czy pismo wysłane do proboszcza wystarczy, żeby wystąpić z Kościoła katolickiego? Tej drogi próbował Marcin Wichert ze Starogardu Gdańskiego. Mimo że decyzję w tej sprawie wydał główny inspektor danych osobowych, proboszcz odmawia wpisania do kościelnych ksiąg adnotacji o apostazji.
- To, w jakiej formie ten pan próbuje załatwić sprawę, jest działaniem nieprawnym - skomentował ks. Janusz Lipski, proboszcz parafii św. Wojciecha w Pruszczu Gdańskim. - Tylko tyle mam do powiedzenia.
Generalny inspektor ochrony danych osobowych nakazał proboszczowi ze Starogardu Gdańskiego wpisanie adnotacji do księgi parafialnej w czerwcu tego roku. Marcin Wichert nie otrzymał jednak do tej pory potwierdzenia, że dane zostały zmienione.
I co dalej? Będzie pozew przeciwko Kościołowi? Pozew może i będzie. Ale sprawa jest z góry przegrana. Żadna siła nie zmusi proboszcza do uwierzenia, że można się pozbawić zbawienia świstkiem papieru. Byłoby to złamanie wolności wyznania proboszcza. 
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
| Śr gru 10, 2014 14:17 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Liczy się treść prawa, a nie interpretacje urzędasów z GIODO. No właśnie... Więc potwierdzisz mi tutaj na piśmie, że jeśli jestem ochrzczony, nie wierzę i nie praktykuję, to jestem niepraktykującym i niewierzącym katolikiem, czy udasz, że nie widzisz tego pytania?  Zadziwiające, że po tylu postach, w których omawialiśmy ten temat, nadal jeszcze prosisz o potwierdzenie tego faktu, że skoro zostałeś ochrzczony, a nie złożyłeś aktu apostazji, to nawet jak nie wierzysz i nie praktykujesz ciągle jesteś katolikiem.
|
| Śr gru 10, 2014 14:29 |
|
 |
|
czuowiek
|
Ale możesz to napisać po prostu? "Jesteś niewierzącym i niepraktykującym katolikiem" ? 
|
| Śr gru 10, 2014 14:31 |
|
 |
|
JedenPost
|
Widać, że fantazja Yarpenowi dopisuje, jak zazwyczaj zresztą W sumie rzecz fascynująca, kiedy pomyślimy o tych wszystkich katolikach-ateistach, katolikach-muzułmanach, katolikach-Świadkach Jehowy... tudzież katolikach-satanistach. Rozumiem, że wówczas w pełni poprawne jest zatem zdanie: niektórzy katolicy uznają prymat papieża, a niektórzy czczą Szatana?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Śr gru 10, 2014 16:38 |
|
 |
|
czuowiek
|
Katolik krzyczący Allah akbar!. Bezcenne... 
|
| Śr gru 10, 2014 16:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Naprawdę macie taki gigantyczny problem ze zrozumieniem tego prostego faktu, że Kościół nikomu nie zaznacza apostazji w aktach jeżeli ten ktoś nie złoży odpowiedniego oświadczenia?
|
| Śr gru 10, 2014 16:59 |
|
 |
|
bert04
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Naprawdę macie taki gigantyczny problem ze zrozumieniem tego prostego faktu, że Kościół nikomu nie zaznacza apostazji w aktach jeżeli ten ktoś nie złoży odpowiedniego oświadczenia? Tu raczej chodzi o to, że ateiści postrzegają religie... politeistycznie. Z zastrzeżeniem, że wszystkie uznają za fałszywe, ale to na marginesie. Dla ateisty istnieje jakiś Jahwe, a zasadniczo jest ich dwóch: jeden żydowski, drugi chrześcijański (o Trójcy nie wspomnę w tym momencie przez litość). Poza tym istnieje jeszcze trzeci gościu, podobny do tych poprzednich, ale zwany Allahem. Można by jeszcze mnożyć, bo w sumie dla nich każda konfesja chrześcijańska będzie miała swoją edycję IHWH. A nawet nie zacząłem o religiach poza obrębem abrahamistycznym. I dla ateisty wszystkie te edycje, konfesje i wyznania będą tyle samo warte... Więc dla ateisty jest niezrozumiałe, jakim prawem KRK nie uwzględnia, że jakiś członek Kościoła Katolickiego odstępując od wiary zaczyna wyznawać Allaha, Lucyfera czy Wisznu. Albo - nic. Dla ateisty brak uznania innych religii na zasadzie równouprawnienia jest nie do pojęcia. A dla katolika istnieje jeden Bóg, jedna Wiara, jeden Kościół. Można z nim tracić komunię, tracić wiarę, nawet się formalnie odłączyć. Ale czy to odłączenie jest z powodu jednego ideolo, czy drugiego - co za różnica, jak wszystkie inne i tak są fałszywe.* ____________________ *i w tym punkcie ateizm i monoteizm się stykają.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
| Śr gru 10, 2014 17:13 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Naprawdę macie taki gigantyczny problem ze zrozumieniem tego prostego faktu, że Kościół nikomu nie zaznacza apostazji w aktach jeżeli ten ktoś nie złoży odpowiedniego oświadczenia? No właśnie o to wielu niewierzącym chodzi! O uznanie skuteczności złożenia odpowiedniego oświadczenia! Tylko i wyłącznie. Tymczasem Kościół życzy sobie wypełnienia specjalnej, przez siebie wymyślonej kilka lat temu (wcześniej było łatwiej), procedury wymagającej m.in obecności 2 świadków. Do tego zaleca proboszczom zakończenie postępowania nie tego samego dnia, w którym petent złoży owo oświadczenie, ale po stosownym namyśle. Procedura niespełniona - niedoszły apostata pozostaje katolikiem. I powtórzę pytanie, bo kulturalny katolik Yarpen chyba go nie zauważył: A gdyby Kościół zażyczył sobie 25 świadków, to co? To też by trzeba spełnić "procedurę"?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Śr gru 10, 2014 17:16 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Naprawdę macie taki gigantyczny problem ze zrozumieniem tego prostego faktu, że Kościół nikomu nie zaznacza apostazji w aktach jeżeli ten ktoś nie złoży odpowiedniego oświadczenia? No właśnie o to wielu niewierzącym chodzi! O uznanie skuteczności złożenia odpowiedniego oświadczenia! Jak zostanie złożone zgodnie z wymaganiami Kościoła, to będzie uznane.
|
| Śr gru 10, 2014 17:23 |
|
 |
|
JedenPost
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Naprawdę macie taki gigantyczny problem ze zrozumieniem tego prostego faktu, że Kościół nikomu nie zaznacza apostazji w aktach jeżeli ten ktoś nie złoży odpowiedniego oświadczenia? I w związku z tym możemy mówić np. o katolikach-satanistach, czy tak?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Śr gru 10, 2014 17:38 |
|
|
|