Kim dla Was jest ateista?
Kim dla Was jest ateista?
Autor |
Wiadomość |
aaaaaa
|
dla mnie ateizm to po prostu wiara w naukę i jej nie omylność
|
Wt lut 12, 2008 17:18 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Pisząc ';widzę' miałem na myśli wszystkie procesy percepcji,myslenie również. I co z tego?Twoje mysli tak samo jak moje istnieją wewnątrz wszechświata.
Słyszałem o teorii wielkiego wybuchu i uważam,że jest wyrazem ludzkiej intelektualnej bezsilności i niczego więcej. Wyjaśnienie,że "wszystko było kiedyś ściśnięte do nieskończonej gęstości w jakimś punkcie a potem wybuchlo i do tej pory leci" jest wykręcaniem kota ogonem i szukaniem ślepej uliczki w konstrukcji czasoprzestrzeni zamiast pogodzeniem się z takową w swoim myśleniu.
ale,ok,mogę zaproponowac ci inne wyjaśnienie- ow nieskończenie gęsty punkt posiadł wolę i inteligencję i postanowił sobie- 'a se wybuchnę'.
I wybuchł.
Możesz udowodnić,że tak nie było?
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Wt lut 12, 2008 17:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
aaaaaa napisał(a): dla mnie ateizm to po prostu wiara w naukę i jej nie omylność
pewno częściowo tak. Ale nie mylić z hipotezami naukowymi.
Bo np, naukowcy wymyślili dziesiątki hipotez na temat powstania świata, i siłą rzeczy nie można wierzyć we wszystkie bo każda jest inna.
Ale myślę, że wiara w naukę to dobra droga.
Wszystko co nauka "wymyśli" możemy doświadczyć, zobaczyć, przekonać się, że to jest i funkcjonuje.
|
Wt lut 12, 2008 22:03 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Aztec napisał(a): Wszystko co nauka "wymyśli" możemy doświadczyć, zobaczyć, przekonać się, że to jest i funkcjonuje. Dokładnie, dziura ozonowa ,topienie się lodowców ,zmiana klimatu , zatrucie atmosfery , ropa naftowa w morzu , wymierajace gatunki , choroby cywilizacyjne ,napalm , miny przeciwpiechotne, broń biologiczna i atomowa, możliwość samozagłady ludzkości itd. Aztec napisał(a): Ale myślę, że wiara w naukę to dobra droga.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lut 12, 2008 22:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): Dokładnie, dziura ozonowa ,topienie się lodowców ,zmiana klimatu , zatrucie atmosfery , ropa naftowa w morzu , wymierajace gatunki , choroby cywilizacyjne ,napalm , miny przeciwpiechotne, broń biologiczna i atomowa, możliwość samozagłady ludzkości itd.
którego z powyższych nie da się
doświadczyć
zobaczyć
przekonać się, że jest
i funkcjonuje

|
Wt lut 12, 2008 22:24 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Idiota napisał(a): Seweryn napisał(a): Dokładnie, dziura ozonowa ,topienie się lodowców ,zmiana klimatu , zatrucie atmosfery , ropa naftowa w morzu , wymierajace gatunki , choroby cywilizacyjne ,napalm , miny przeciwpiechotne, broń biologiczna i atomowa, możliwość samozagłady ludzkości itd.
którego z powyższych nie da się doświadczyć zobaczyć przekonać się, że jest i funkcjonuje 
Rzeczywiście dobry nick sobie wybrałeś .
Ps Kto mówi ,że nie da się doświadczyć prócz ciebie ?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lut 12, 2008 22:40 |
|
 |
R6
|
A Ty jesteś bardzo kulturalny. Nie dziękuj. 
|
Wt lut 12, 2008 22:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jak Seweryn nie ma argumentu to zwykł mi przypominać mój nick...
|
Wt lut 12, 2008 23:01 |
|
 |
Sławek_
|
WaszJudasz napisał(a): ale,ok,mogę zaproponowac ci inne wyjaśnienie- ow nieskończenie gęsty punkt posiadł wolę i inteligencję i postanowił sobie- 'a se wybuchnę'. I wybuchł.
Zgodnie z brzytwą Ockhama nadmiarowe jest tu pojęcie "nieskończenie gęsty punkt". Prostszym rozwiązaniem jest, że istnieje Istota, która nie jest "nieskończenie gęstym punktem", posiadająca wolę, inteligencję, która postanowiła, że powstanie ten świat.
|
Śr lut 13, 2008 11:46 |
|
 |
Sławek_
|
Idiota napisał(a): Seweryn napisał(a): Dokładnie, dziura ozonowa ,topienie się lodowców ,zmiana klimatu , zatrucie atmosfery , ropa naftowa w morzu , wymierajace gatunki , choroby cywilizacyjne ,napalm , miny przeciwpiechotne, broń biologiczna i atomowa, możliwość samozagłady ludzkości itd.
którego z powyższych nie da się doświadczyć zobaczyć przekonać się, że jest i funkcjonuje 
A kto w Koluszkach Mniejszych wie cokolwiek o dziurze ozonowej... itp? Wszystko zależ od tego ile wysiłku włożysz w poznanie prawdy. Jeśli byś się naprawdę postarał, to i w swoim wnętrzu mógłbyś dostrzec działanie Boga. Ale się nie starasz, a potem się dziwisz, że nic tam nie ma....
|
Śr lut 13, 2008 11:51 |
|
 |
Sławek_
|
WaszJudasz napisał(a): ale,ok,mogę zaproponowac ci inne wyjaśnienie- ow nieskończenie gęsty punkt posiadł wolę i inteligencję i postanowił sobie- 'a se wybuchnę'.
Jeszcze jedno - napisałeś, że ten gęsty punkt "posiadł" wolę i inteligencję. To oznacza akt. Coś więc musiało być przyczyną tego aktu. Tu pojawia się poważny brak w Twojej teorii.
Choć właściwie na tym to nawet moglibyśmy zakończyć, bo okazuje się, że zaproponowałeś właśnie jakiś nowy rodzaj wiary... tym samy potwierdziłeś moje słowa, że ateizm, to rodzaj wiary.
|
Śr lut 13, 2008 12:01 |
|
 |
No
|
Cytuj: Zgodnie z brzytwą Ockhama nadmiarowe jest tu pojęcie "nieskończenie gęsty punkt". Prostszym rozwiązaniem jest, że istnieje Istota, która nie jest "nieskończenie gęstym punktem", posiadająca wolę, inteligencję, która postanowiła, że powstanie ten świat.
A od kiedy to inteligentne istoty są proste ? Co to w ogóle znaczy wg. ciebie?
Skąd w tej istocie wola i świadomość ?
|
Śr lut 13, 2008 12:09 |
|
 |
Sławek_
|
No napisał(a): Cytuj: Zgodnie z brzytwą Ockhama nadmiarowe jest tu pojęcie "nieskończenie gęsty punkt". Prostszym rozwiązaniem jest, że istnieje Istota, która nie jest "nieskończenie gęstym punktem", posiadająca wolę, inteligencję, która postanowiła, że powstanie ten świat. A od kiedy to inteligentne istoty są proste ? Co to w ogóle znaczy wg. ciebie? Skąd w tej istocie wola i świadomość ?
O to pytaj WaszegoJudasza - to jego teoria.
|
Śr lut 13, 2008 12:51 |
|
 |
Sławek_
|
No napisał(a): Skąd w tej istocie wola i świadomość ?
Zadaj sobie najpierw pytanie: skąd w Tobie wola i świadomość?
Skoro człowiek wiedzę odkrywa, a nie tworzy sam z siebie, to dlaczego uważasz, że nie istnieje Wszechwiedza? Żeby istniała ludzka wiedza musi istnieć Wszechwiedza. Jeśli istnieje Wszechwiedza, to ma Ona także wiedzę o samej sobie - jest Myślą myślącą samą siebie, jak mawiał Arystoteles - czyli posiada świadomość i wolę.
Pewnie WaszJudasz nie do końca zdaje sobie sprawę z konsekwencji tego, co powiedział, ale to już osobny temat...
|
Śr lut 13, 2008 13:02 |
|
 |
filippiarz
|
Sławek_ napisał(a): Skoro człowiek wiedzę odkrywa, a nie tworzy sam z siebie, to dlaczego uważasz, że nie istnieje Wszechwiedza?
Jest odwrotnie niż mówisz - wiedzę się tworzy a nie odkrywa. Wiedza bez człowieka nie istnieje.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr lut 13, 2008 13:09 |
|
|
|