Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 6:57

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 35  Następna strona
 Czy wszyscy ateiści uważają się za zwierzęta ? 
Autor Wiadomość
Czyli dzięki wierze niejaki Pan Darwin wyszedł na głupka...a z nim cały proces ewolucji.

Śr sie 27, 2008 8:46

Post Re: Czy wszyscy ateiści uważają się za zwierzęta ?
Niestety w twoim linku nic nie pisze o tym, że zwierzęta posiadają rozum i intelekt taki ja u człowieka .Nie zauważyłem tego równiez u mojego żółwia. Dlatego właśnie jest jasny podział :
człowiek -stota posiadajaca rozum i inteklekt
zwierzę- istota nie posiadająca rozumu i intelektu
Ten kto uważa się za zwierzę uznaje, że nie posiada rozumu i intelektu ,gdyż zwierzeta go nie posiadają z czym się zgodziłeś .
movsd napisał(a):
Seweryn napisał(a):
Zwierzęta- stworzenia nie posiadające rozumu .
Ludzie - stworzenia posiadające rozum.

Tu się zgadzam..

Skoro się z tym zgadzasz to po co mówisz, że zwierzęta posiadają rozum. Przecież mówiąc zwierzę mamy na myśli właśnie istoty pozbawione rozumu i intelektu , takie jak świnie, psy lub koty ,a nie człowieka.

Śr sie 27, 2008 9:54
Sewerynie która z tych odpowiedzi jest prawidłowa:

Człowiek powstał dzieki:

a) "trójcy" tzn. dzięki Panu Bogu, Adamowi i Ewie

b) dzięki procesowi ewolucji

Śr sie 27, 2008 10:13

Tak, zwierzęta nie mają rozumu a Jezus jest Bogiem. Już wierze, już wierze...
Tylko daj nam spokój.

Metoda nawracania Seweryna polega na zamęczaniu niedowiarka głupimi wypowiedziami. Pozornie jest bardzo skuteczna tak jak w moim przypadku.

Śr sie 27, 2008 10:14
zbanowany na stałe

Seweryn napisał(a):
tego równiez u mojego żółwia. Dlatego właśnie jest jasny podział :

Czyli, po Twojemu rzecz biorąc, członek gatunku homo sapiens nie posiadający rozumu i intelektu nie jest człowiekiem?

Śr sie 27, 2008 10:14

Ciało Jezusa było ciałem człowieka, zatem ciałem zwierzęcym. Ponieważ biologiczna klasyfikacja opiera swoją systematykę jedynie na podstawie ciała, przypadek Jezusa nie jest tu różny od przypadku jakiegokolwiek innego człowieka.
Człowiek jest szczególnym zwierzęciem, a Jezus jest szczególnym człowiekiem. Z powodu swojej wyjątkowości wyróżniają się z tych grup, nie będąc jednak z nich wykluczonymi.

Wydaje mi się, że nie rozumiesz (lub nie chcesz zrozumieć), że gdy ktoś nazywa człowieka zwierzęciem, ma na myśli tylko punkt widzenia biologiczny, opierając się na systematyce organizmów żywych. Dlatego takie określenie nie stanowi żadnego umniejszenia znaczenia istoty ludzkiej, ale jest pozbawionym emocji i wartościowania stwierdzeniem pewnego faktu naukowego. Dlatego może zostać zastosowane do każdego, niezależnie kim on jest, i w niczym go to nie umniejszy. Jezus nie jest tu wyjątkiem.

Moim zdaniem ciało Jezusa jest ciałem biologicznym , a nie zwierzęcym , gdyż ogólnie rozumiemy zwierzę jako istotę pozbawioną rozumu takiego jak ma człowiek . Wiadomo, że biologia jest podobna u wszystkich zaawansowanych organizmów, jednak my nie rozmawiamy o biologii ,ale o tym za kogo się uważamy , a to jest zasadnicza róznica.

Śr sie 27, 2008 10:19

Seweryn napisał(a):
Niestety w twoim linku nic nie pisze o tym, że zwierzęta posiadają rozum i intelekt taki ja u człowieka .Nie zauważyłem tego równiez u mojego żółwia. Dlatego właśnie jest jasny podział :

Nie tak jak u człowieka, ale pewien rozum mają. Dlatego niewłaściwym jest stosowanie takiego podziału jak podajesz (bez specyfikacji, o jaki rozum chodzi). Lepszy byłby:
człowiek - istota posiadająca rozum i intelekt taki jak u człowieka
zwierzę - istota nie posiadająca rozumu i intelektu takiego jak u człowieka
Tyle, że jest to masło maślane i nic nie definiuje. Dlatego nie można użyć takiej klasyfikacji.
Seweryn napisał(a):
Przecież mówiąc zwierzę mamy na myśli właśnie istoty pozbawione rozumu i intelektu , takie jak świnie, psy lub koty ,a nie człowieka.

To ty masz takie istoty na myśli, ja mówiąc "zwierzęta" mam na myśli wszystkie organizmy z królestwa zwierząt, niezależnie od ilości posiadanego przez nie rozumu.

Śr sie 27, 2008 10:19

Ciało Jezusa było ciałem człowieka, zatem ciałem zwierzęcym. Ponieważ biologiczna klasyfikacja opiera swoją systematykę jedynie na podstawie ciała, przypadek Jezusa nie jest tu różny od przypadku jakiegokolwiek innego człowieka.
Człowiek jest szczególnym zwierzęciem, a Jezus jest szczególnym człowiekiem. Z powodu swojej wyjątkowości wyróżniają się z tych grup, nie będąc jednak z nich wykluczonymi.

Wydaje mi się, że nie rozumiesz (lub nie chcesz zrozumieć), że gdy ktoś nazywa człowieka zwierzęciem, ma na myśli tylko punkt widzenia biologiczny, opierając się na systematyce organizmów żywych. Dlatego takie określenie nie stanowi żadnego umniejszenia znaczenia istoty ludzkiej, ale jest pozbawionym emocji i wartościowania stwierdzeniem pewnego faktu naukowego. Dlatego może zostać zastosowane do każdego, niezależnie kim on jest, i w niczym go to nie umniejszy. Jezus nie jest tu wyjątkiem.

Moim zdaniem ciało Jezusa jest ciałem biologicznym , a nie zwierzęcym , gdyż ogólnie rozumiemy zwierzę jako istotę pozbawioną rozumu takiego jak ma człowiek . Wiadomo, że biologia jest podobna u wszystkich zaawansowanych organizmów, jednak my nie rozmawiamy o biologii ,ale o tym za kogo się uważamy , a to jest zasadnicza róznica.

Śr sie 27, 2008 10:22
zbanowany na stałe

Sewerynie, zechciałbyś opowiedzieć na moje pytanie? Bo tak się składa,że na chwilę obecną Twoja metoda rozróżniania między 'zwierzęciem' a 'człowiekiem' wyklucza z grona ludzi np. osoby głęboko upośledzone.

Śr sie 27, 2008 10:22

gdyż ogólnie rozumiemy zwierzę jako istotę pozbawioną rozumu takiego jak ma człowiek.

Jak wyżej - mów za siebie.
Seweryn napisał(a):
Wiadomo, że biologia jest podobna u wszystkich zaawansowanych organizmów, jednak my nie rozmawiamy o biologii ,ale o tym za kogo się uważamy , a to jest zasadnicza róznica.

Ja chcę uważać się za tego, kim jestem. Według biologii kwalifikuję się do zwierząt. Jeżeli wolisz zaprzeczać prawdzie, masz taką możliwość, ale nie uważam tego za właściwe.
Inaczej mówiąc, to, czy uważasz się za zwierzę czy nie nie ma żadnego wpływu na to, czy zwierzęciem jesteś czy nie.

Śr sie 27, 2008 10:24

Sewerynie, zechciałbyś opowiedzieć na moje pytanie? Bo tak się składa,że na chwilę obecną Twoja metoda rozróżniania między 'zwierzęciem' a 'człowiekiem' wyklucza z grona ludzi np. osoby głęboko upośledzone.

Sam sobie odpowiedziałeś .Należą oczywiście do rodziny człowiek, są jednak tak jak piszesz głęboko upośledzone. Zwierzęta natomiast są pozbawione rozumu, nie na skutek upośledzenia .

Śr sie 27, 2008 10:27
zbanowany na stałe

Należą do rodziny człowiek, ale czy są ludźmi? W śiwetle Twoich własnych rozważań, nie jest to oczywiste, skoro analogicznie - człowiek należąc do rodziny małp i królestwa zwierząt małpą i zwierzęciem ponoć nie jest. Bądźże konsekwentny.

Śr sie 27, 2008 10:30

Seweryn napisał(a):
gdyż ogólnie rozumiemy zwierzę jako istotę pozbawioną rozumu takiego jak ma człowiek.

1)Jak wyżej - mów za siebie.
Seweryn napisał(a):
Wiadomo, że biologia jest podobna u wszystkich zaawansowanych organizmów, jednak my nie rozmawiamy o biologii ,ale o tym za kogo się uważamy , a to jest zasadnicza róznica.

2)Ja chcę uważać się za tego, kim jestem. Według biologii kwalifikuję się do zwierząt. Jeżeli wolisz zaprzeczać prawdzie, masz taką możliwość, ale nie uważam tego za właściwe.
Inaczej mówiąc, to, czy uważasz się za zwierzę czy nie nie ma żadnego wpływu na to, czy zwierzęciem jesteś czy nie.

1)Oczywiście możesz ogólnie rozumieć zwierzę jako istotę myślącą tylko ,że to prowadzi do różnych niedomówień typu:
w stajni są dwa konie i jeden student . Pytanie ile zwierząt jest w stajni i dlaczego jedne studiują a inne nie? Przecież jest równouprawnienie.

2)A ja wdług biologii klasyfikuję się do rodziny człowiek .

Śr sie 27, 2008 10:39
zbanowany na stałe

I od nowa...

Dlaczego nie napiszesz po prostu, że nie jesteś zwierzęciem np. dlatego bo masz duszę i kropka, wtedy nikt nie mógłby mieć do Ciebie zastrzeżeń.
Po co upierasz się,żeby naginć do celu dowodzenia tego naukową systematykę, której sensu nie możesz pojąć, najwyraźniej nie przyswoiwszy sobie nauczanej bodaj w 1 klasie szkoły podstawowej teorii zbiorów i podzbiorów?

Śr sie 27, 2008 10:46

Seweryn napisał(a):

I od nowa...

Dlaczego nie napiszesz po prostu, że nie jesteś zwierzęciem np. dlatego bo masz duszę i kropka, wtedy nikt nie mógłby mieć do Ciebie zastrzeżeń.
Po co upierasz się,żeby naginć do celu dowodzenia tego naukową systematykę, której sensu nie możesz pojąć, najwyraźniej nie przyswoiwszy sobie nauczanej bodaj w 1 klasie szkoły podstawowej teorii zbiorów i podzbiorów?

Należę do królestwa zwierząt jak i do nadrodziny małpy, ale to nie znaczy że jestem zwierzęciem lub małpą, gdyż jest jeden szczegół, mapły nie posiadają rozumu ,posiada go tylko człowiek. Więc uważam się za cżłowieka ,a nie małpę. Ale oczywiście każdy określa się na podstawie swjego rozumu ,więc może komuś bliżej do małpy, ja nie mam nic przeciwko.

Śr sie 27, 2008 10:56
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 35  Następna strona