Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 22:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
 Paradoks omnipotencji rozwiązany 
Autor Wiadomość

Post Re: Paradoks omnipotencji rozwiązany
Askadtowiesz napisał(a):
To sądzisz ze Bóg pajacował czyniac rózne cuda, podobnie zresztą Jezus. Często to czynił aby pokazać swą moc.

Ale zawsze wedle swojej woli, nie na życzenie.

Askadtowiesz napisał(a):
Obserwator zewnętrzny nie jest w stanie stwierdzic czy nie mogę czy nie chcę, musi albo uznać moją deklaracje albo zmusic mnie do eksperymentu.

Czyżbyś nie wierzył w obiektywne fakty? To, czy jakikolwiek poza samym Bogiem obserwator może coś stwierdzić, czy nie - nie ma znaczenia. Jeśli chodzi o nasze małe móżdżki, to istota odpowiednio bardziej zaawansowana od nas, której jednak daaaaaleko byłoby do wszechmocy mogłaby bez trudu przekonać nas, że jest właśnie wszechmocna.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr lut 24, 2016 11:34

Post Re: Paradoks omnipotencji rozwiązany
JedenPost napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
To sądzisz ze Bóg pajacował czyniac rózne cuda, podobnie zresztą Jezus. Często to czynił aby pokazać swą moc.

Cytuj:
Ale zawsze wedle swojej woli, nie na życzenie.
No, jeden przykład pamiętam, a pewnie znalazłoby sie więcej. Urządzano mianowiccue zawody- który bóg mocniejszy: Jahwe czy Baal. Każda grupa kapłanów wzywałą swgo boga na pomoc.

Askadtowiesz napisał(a):
Obserwator zewnętrzny nie jest w stanie stwierdzic czy nie mogę czy nie chcę, musi albo uznać moją deklaracje albo zmusic mnie do eksperymentu.

Cytuj:
Czyżbyś nie wierzył w obiektywne fakty? To, czy jakikolwiek poza samym Bogiem obserwator może coś stwierdzić, czy nie - nie ma znaczenia.
Jeśli nikt nie stwierdzi jaki jest fakt obiektywny, to znczy ze nikt nie wie. Oczywiscie ten fakt jakiś jest. Często dyskutuje sie tu na przykłąd na powstaniem wszechświata. Na pewno istnieje jakas prawda obiektywna, ale nie wiemy jaka ona jest.
W tu dyskutowanej sprawie jest tak, ze mogę udawac tak długo dopóki ktoś mi nie udowodni ze jest inaczej.

Cytuj:
Jeśli chodzi o nasze małe móżdżki, to istota odpowiednio bardziej zaawansowana od nas, której jednak daaaaaleko byłoby do wszechmocy mogłaby bez trudu przekonać nas, że jest właśnie wszechmocna.
Myśle, ze niektórych przekonałaby iz jest wszechmocna, ale co bardziej rozsądni powiedzieliby ze jest nadzwyczaj mocna. Nie ma przecież sposobu sprawdzenia czy potrafi wszystko czy bardzo dużo.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Śr lut 24, 2016 21:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10