Askadtowiesz napisał(a):
To sądzisz ze Bóg pajacował czyniac rózne cuda, podobnie zresztą Jezus. Często to czynił aby pokazać swą moc.
Cytuj:
Ale zawsze wedle swojej woli, nie na życzenie.
No, jeden przykład pamiętam, a pewnie znalazłoby sie więcej. Urządzano mianowiccue zawody- który bóg mocniejszy: Jahwe czy Baal. Każda grupa kapłanów wzywałą swgo boga na pomoc.
Askadtowiesz napisał(a):
Obserwator zewnętrzny nie jest w stanie stwierdzic czy nie mogę czy nie chcę, musi albo uznać moją deklaracje albo zmusic mnie do eksperymentu.
Cytuj:
Czyżbyś nie wierzył w obiektywne fakty? To, czy jakikolwiek poza samym Bogiem obserwator może coś stwierdzić, czy nie - nie ma znaczenia.
Jeśli nikt nie stwierdzi jaki jest fakt obiektywny, to znczy ze nikt nie wie. Oczywiscie ten fakt jakiś jest. Często dyskutuje sie tu na przykłąd na powstaniem wszechświata. Na pewno istnieje jakas prawda obiektywna, ale nie wiemy jaka ona jest.
W tu dyskutowanej sprawie jest tak, ze mogę udawac tak długo dopóki ktoś mi nie udowodni ze jest inaczej.
Cytuj:
Jeśli chodzi o nasze małe móżdżki, to istota odpowiednio bardziej zaawansowana od nas, której jednak daaaaaleko byłoby do wszechmocy mogłaby bez trudu przekonać nas, że jest właśnie wszechmocna.