Autor |
Wiadomość |
Sylwia A.
|
smokeustachy napisał(a): Miałeś kiedyś taki sen, w czasie którego wydawało Ci się, że nie śnisz tylko jawa jest?
Kiepski argument. Wszyscy odróżniamy sen od jawy, czego najlepszym dowodem jest to, że podkładamy pod te słowa INNĄ treść.
Owszem, czasem mylimy się. Wydaje nam się, że się obudziliśmy a to sen (albo na odwrót). Ale czasem także mylimy się dodając pięć do sześciu, z czego jednak nikt nie wyciąga wniosku, że w ogóle nie potrafi liczyć.
|
Wt lip 14, 2009 11:56 |
|
|
|
 |
Sylwia A.
|
smokeustachy napisał(a): A dlaczego nie? Rozumiem, ze w łonie ateizmu jest wiele skłóconych sekt
Stary, nie pieprz... Nie ma żadnego "łona ateizmu". smokeustachy napisał(a): Gdybyś zatem była łaskawa opisać jakie są w ateizmie wory i w którym jesteś i dlaczego inne wory są niedobre i w ogóle.
Jest parę krzykliwych grupek rzeczywiście naśladujących sekty religijne, jest i paru "ateistycznych proroków" (jak Dawkins), natomiast większość ateistów to ludzie, którzy chodzą własnymi drogami i których do zorganizowanej religijności zniechęciło właśnie przebywanie w "worze" i recytowanie chórem jakiegoś "credo".
Ateistów łączy tylko jedna skromna cecha - że nie wyznają żadnej formalnej religii. Podobnie jak wegetarian łączy tylko to, że nie jedzą mięsa. Natomiast ich poglądy na życie mogą być skrajnie różne, tak jak różnili się Hitler i Ghandi.
Osobiście wolę określać się jako agnostyczka, ale już pogodziłam się z tym, że skoro nie chodzę do kościoła to dla większości i tak jestem "ateistką" i pewnie osobistym wrogiem Pana Boga.
Natomiast z naciskiem proszę, żeby polemizować z poglądami, które sama wprost wyrażam, a nie wciskać mi poglądów na zasadzie "wszyscy ateiści uważają że..."
OK?
|
Wt lip 14, 2009 12:21 |
|
 |
Sylwia A.
|
Z powodu braku możliwości edycji posta dopisuję:
użyte przeze mnie wyrażenie "większość ateistów to ludzie" należy rozumieć wyłącznie jako "większość ateistów, z którymi ja miałam kontakt, to ludzie"
|
Wt lip 14, 2009 12:47 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: W każdym razie "angażują się" w tę sprawę tak samo jak zapewne Ty się angażujesz w przeświadczenie, że Ziemia jest rządzona przez jaszczury z kosmosu.
Droga Sylwio - za każdym razem, gdy ktoś określa się jako " ateista ", już tym samym ujawnia swoje zaangażowanie. Można przecież nie wierzyć w Boga, i nie deklarować " ateizmu " - po prostu niczego nie deklarować. Ja głównie odnoszę się do tych ateistów, którzy wchodzą na fora religijne, i tam prowadzą spory - a ich chyba trudno określić jako " niezaangażowanych ".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 14, 2009 14:32 |
|
 |
Sylwia A.
|
Johnny99 napisał(a): Ja głównie odnoszę się do tych ateistów, którzy wchodzą na fora religijne, i tam prowadzą spory - a ich chyba trudno określić jako " niezaangażowanych ".
Po części masz rację. Z tym, że na fora religijne naprawdę wchodzi niewielu znanych mi "ateistów" (ludzi niereligijnych). Inna sprawa, że zawsze tacy "zaangażowani" są najbardziej hałaśliwi.
A także z tych co wchodzą nie każdy od razu wchodzi z zamiarem jakiegoś głoszenia swej niewiary, czy wręcz "nawracania" na nią innych.
|
Wt lip 14, 2009 14:45 |
|
|
|
 |
smokeustachy
|
R6 napisał(a): Ja to dostaję furii gdy czytam wypowiedzi, które każdego ateistę przyrównują się do bolszewika, lewaka lub satanisty. Nie ma to jak ułatwić sobie życie kierowaniem się stereotypami. 
Każdego? Proponuję przeliczyć to na kilogramy - ile kilogramów cielska ateistów przypada na bolszewików, lewaków /bo nie na satanistę. Satanista na ogół wierzy w Boga/ w %.
Ateizm jest w sposób wyraźny zawiązany z prymitywnie materialistyczną bolszewią. Np. nie przypadkiem Albania była ogłoszona pierwszym na świecie państwem ateistycznym, a boski Enver urasta na trubadura bezbożnych idei, niestety wstydliwie chowanego przez ateistów pod spódnicą.
_________________ Smok Eustachy http://smocze.opary.salon24.pl/ http://blog.wiara.pl/SmoczeOpary
|
Wt lip 14, 2009 14:47 |
|
 |
Sylwia A.
|
smokeustachy napisał(a): Ateizm jest w sposób wyraźny zawiązany z prymitywnie materialistyczną bolszewią.
Argumentacja na poziomie idiotyzmów w rodzaju: "katolicyzm jest wyraźnie związany z prymitywną fiksacją na sprawach seksu i fantazjami sado-maso, których najdosknalszym wcieleniem byla inkwizycja".
Nie obniżaj poziomu forum!
|
Wt lip 14, 2009 15:00 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: A także z tych co wchodzą nie każdy od razu wchodzi z zamiarem jakiegoś głoszenia swej niewiary, czy wręcz "nawracania" na nią innych.
Owszem, ale wtedy zazwyczaj chce wyłącznie kpić z wiary innych.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 14, 2009 15:14 |
|
 |
Sylwia A.
|
Johnny99 napisał(a): Owszem, ale wtedy zazwyczaj chce wyłącznie kpić z wiary innych.
Niekoniecznie. Ja na przykład jestem (między innymi) autentyczcie ciekawa, jak ludzie w różnych swoich światopoglądach godzą sprawy, które ja sama uważam za nie do pogodzenia.
|
Wt lip 14, 2009 15:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
smokeustachy napisał(a): Ateizm jest w sposób wyraźny zawiązany z prymitywnie materialistyczną bolszewią.
Kolejny błyskotliwy znawca ateizmu...
|
Wt lip 14, 2009 18:43 |
|
 |
smokeustachy
|
Sylwia A. napisał(a): smokeustachy napisał(a): Ateizm jest w sposób wyraźny zawiązany z prymitywnie materialistyczną bolszewią. Argumentacja na poziomie idiotyzmów w rodzaju: "katolicyzm jest wyraźnie związany z prymitywną fiksacją na sprawach seksu i fantazjami sado-maso, których najdosknalszym wcieleniem byla inkwizycja". Nie obniżaj poziomu forum!
No to które państwo zostało ogłoszone 1 państwem ateistycznym na świecie?
_________________ Smok Eustachy http://smocze.opary.salon24.pl/ http://blog.wiara.pl/SmoczeOpary
|
Wt lip 14, 2009 20:07 |
|
 |
Sylwia A.
|
smokeustachy napisał(a): No to które państwo zostało ogłoszone 1 państwem ateistycznym na świecie?
Podejrzewam, że byli władcy, którzy ogłaszali się "chrześcijańskimi", a którym byś ręki nie podał.
Może się jednak mylę. Może Ty uważasz, że wszystko, co zostało "ogłoszone" jako katolickie, jest katolickie - i już.
Ale ateiści nie mają żadnego papieża ani nawet biskupów upoważnionych do ogłaszania czegokolwiek... 
|
Wt lip 14, 2009 20:18 |
|
 |
Zencognito
|
Sylwia A. napisał(a): Ale ateiści nie mają żadnego papieża ani nawet biskupów upoważnionych do ogłaszania czegokolwiek... 
Bo w ogóle nie mają opracowanego solidnego systemu ideologii, etyki i praktyk które by w tej etyce doskonaliły. Jednym ateistycznym systemem, który miałby silną, spójną ideologię, wytyczony kierunek i praktyki związane z dążeniem do tego kierunku jest ateistyczny komunizm.
|
Wt lip 14, 2009 21:13 |
|
 |
Sylwia A.
|
Zencognito napisał(a): solidnego systemu ideologii
Ateiści, których znam (czy też może raczej ludzie nie-religijni) najczęściej właśnie uciekli od "solidnego systemu ideologii", więc bynajmniej za nim nie tęsknią.
|
Wt lip 14, 2009 21:44 |
|
 |
Witold
|
mauger napisał(a): smokeustachy napisał(a): Ateizm jest w sposób wyraźny zawiązany z prymitywnie materialistyczną bolszewią. Kolejny błyskotliwy znawca ateizmu... Fan księdza Dziewieckiego. Szkoda na takich czasu... Cytuj: No to które państwo zostało ogłoszone 1 państwem ateistycznym na świecie? Zapewne komunistyczne. Zatem w praktyce, ateistyczne tylko w propagandowej definicji... Zestawienie jest takie: równość, dobrobyt, szczęście, ateizm niektórzy go nie rozumieją  Można odróżnić komunizm radziecki od komunizmu ideowego. Z ideowym chodzi oczywiście o hasła w stylu "wolność, równość, bezklasowość, hip hip hura, kiełbasa i wódka dla wszystkich". Wiadomo w jaki sposób owe "idee" zostały wcielone w ZSRR. Tak samo w ZSRR został wcielony ateizm. W postaci antychrześcijańskiej, fanatycznej quasi-religii, do tego oddającej kult kilku bożkom z rodzaju Lenina, Stalina i komunizmowi samemu w sobie. Mieć pretensje do ateistów za zbrodnie komunizmu, to dokładnie tak samo jakby mieć pretensje do katolików za zbrodnie islamskich fanatyków, bo przecież katolicy też są teistami.... Zencognito napisał(a): Bo w ogóle nie mają opracowanego solidnego systemu ideologii, etyki i praktyk które by w tej etyce doskonaliły.
A po co mają go mieć?
Tworzyć ateistyczny system to tak jak tworzyć system wegetariański. Całkowicie bez sensu.
|
Wt lip 14, 2009 22:02 |
|
|
|