Wiara i rozum w poszukiwaniu BOGA
Autor |
Wiadomość |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Jakakolwiek hipoteza jest lepsza niz chowanie glowy w piasek.
Trzeba pamietac, ze przy takiej zasadzie mozna wyjsc na glupca, czasami glupca do kwadratu. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Wt paź 13, 2009 11:50 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
Epikuros napisał(a): filippiarz napisał(a): Epikuros napisał(a): To brzmi jak słowa kochanka-psychopaty. "Odrzucasz mą miłość? To teraz zobaczysz, zmienię twe życie w piekło!" Raczej jak słowa kochającego ojca mówiącemu dziecku aby było dobre dla innych, uczyło sie i przestrzegało prawa, bo inaczej będzie miało ciężkie życie pełne cierpienia, którego można uniknąć słuchając starszych i mądrzejszych... Raczej nie. Ojciec nie stwarza warunków świata, a piekło stworzył włąśnie Bóg i to on tam wysyła ludzi. Nie spotkałem się w żadnym odłamie chrześcijańskim z doktryną stwierdzającą, że "Bóg stworzył piekło". Ludzcy ojcowie jak najbardziej odpowiedzialni są za to, jaki jest nasz świat - społeczeństwa zostały zbudowane przez naszych ojców, ich ojców i ojców tamtych ojców... Dlatego ojcowie często lepiej znają zasady świata w jakim przyjdzie żyć ich pociechom  Dural napisał(a): Cytuj: Jakakolwiek hipoteza jest lepsza niz chowanie glowy w piasek. Trzeba pamietac, ze przy takiej zasadzie mozna wyjsc na glupca, czasami glupca do kwadratu.Uśmiech...
Ano... Czasem trzeba zwyczajnie stwierdzić "nie wiem", zamiast wymyślać banialuki.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Wt paź 13, 2009 12:11 |
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: Nie spotkałem się w żadnym odłamie chrześcijańskim z doktryną stwierdzającą, że "Bóg stworzył piekło". Aha. Dziwne. No to już wiesz  Cytuj: Ludzcy ojcowie jak najbardziej odpowiedzialni są za to, jaki jest nasz świat - społeczeństwa zostały zbudowane przez naszych ojców, ich ojców i ojców tamtych ojców... Dlatego ojcowie często lepiej znają zasady świata w jakim przyjdzie żyć ich pociechom
Troszkę ciężko by mi było winić mojego tatę za to, że zarabiam psie pieniądze. Nie on stworzył system jaki panuje w naszym kraju.
_________________ MÓJ BLOG
|
Wt paź 13, 2009 12:14 |
|
|
|
 |
robaczek2
|
Dural napisał(a): Cytuj: Jakakolwiek hipoteza jest lepsza niz chowanie glowy w piasek. Trzeba pamietac, ze przy takiej zasadzie mozna wyjsc na glupca, czasami glupca do kwadratu. 
Mozna.
Dlatego "sapiens" w nazwie naszego gatunku.
|
Wt paź 13, 2009 20:19 |
|
 |
robaczek2
|
filippiarz napisał(a): Dural napisał(a): Cytuj: Jakakolwiek hipoteza jest lepsza niz chowanie glowy w piasek. Trzeba pamietac, ze przy takiej zasadzie mozna wyjsc na glupca, czasami glupca do kwadratu.Uśmiech... Ano... Czasem trzeba zwyczajnie stwierdzić "nie wiem", zamiast wymyślać banialuki.
Dobrze , ze nie zastosowano tego przy wynalazku kola.
|
Wt paź 13, 2009 20:22 |
|
|
|
 |
Acro
|
maraskin napisał(a): Acro napisał(a): I tylko mi nie pisz: jest jednen Bóg - byłoby to trochę schozofreniczne, że tej jeden Bóg raz każe wrogowi nadstawić drugi policzek, innym razem nadziać go na pal, innym skonsumować... To raczej wykluczające się opcje, nie sadzisz? Już jest wystarczająco dziwaczna wersja chrześcijańska, wg której Bóg to najpierw mściwa i okrutna kreatura, nie cofająca się nawet przed ludobójstwem, a potem nagle przechodzi metomorfozę (a właściwe nie przechodzi, tylko pokazuje inne oblicze, rozumiem że ten krwawy pozostaje krwawy) i zmienia zdania i mówi: eee, rozmyśliłem się, nie wyrzynajcie się już tylko miłujcie...
Nie rozumiem twojej wypowiedzi dotyczącej kazania przez Boga skonsumowania czegos? Może judeochrześcijaństwo pomyliło ci się z religiami azteków, majów lub jakiś kaniabali? Bóg w Biblii się nie zmienia, Bóg miłuje swój Kościół dla innych jest bezwzględny zawsze. Z resztą taki jest Jego plan naszego zbawienia. W czasie przed przyjściem naszego Księcia Książąt - Króla Królów, Bóg nakazał swojemu ludowi wymierzać sąd za sprawą ustanowionych sędziów na Ziemii, w Izraelu. Po przyjściu Chrystusa do Niego należy Sąd nad żywymi i umarłymi, dlatego każe nastawić poszkodowanemu drugi policzek, ponieważ wtedy sprawca grabi sobie więcej u Boga. A osoba bita, upokorzona, okradziona, zdradzona itd nie staje się narzędziem zemsty. Zemsta jest u Boga i będzie czymś nieporównywalnim do tego co stało się w całym Starym Testamencie. Tu masz nadal tego samego Boga o tym samym obliczu.
Nie pomyliło, tylko celowo te religie zestawiłem, żeby pokazać, bezsens ewentualnego tłumaczenia iż jest jeden Bóg: skoro jeden, to czemu jednym każe się miłować (Chrystus), gdzie indziej zamęczać przy palu(Manitou) czy konsumować (np u Azteków).
Twojego tłumaczenia metamorfozy Boga chrześcijańkiego nijak nie da się kupić: w ST mamy takie historie, że zabroniłbym tego moim dzieciom czytać, w NT niby ten sam Bóg ale już niemalże peace to everybody. Ładne, gładkie zdania pięknie nadające się do katechizmu albo na kazanie, ale nei za bardzo wiadomo, jak za tym ma stać treść...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt paź 13, 2009 21:10 |
|
 |
Acro
|
robaczek2 napisał(a): Acro napisał(a): Jakże to możliwe, żeby maszyna cięższa od powietrza latała? Po co zaraz maszyna? Wczoraj polozylem cegle na ziemi i ona uniosla sie w powietrze i zawisla jakies 10 cm nad ziemia - fakt.
Jak opanujesz tę sztuczkę z podnoszeniem cegły tylko na większą wysokość, to masz u mnie dobrze płatną robotę na budowie...
PS Nie potrzebujesz miliona dolarów? Jest taki gość w USA, który daje te kasę za taki numerek - ale - uwaga! - niedobry ten człowike kasę odda za faktyczny numer, a nie opowieść o nim! 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt paź 13, 2009 21:15 |
|
 |
robaczek2
|
Acro napisał(a): żeby pokazać, bezsens ewentualnego tłumaczenia iż jest jeden Bóg: skoro jeden, to czemu jednym ...
Na razie pokazales bezsens swojego rozumowania bo istnienie i unikalnosc jakiegokolwiek przedmiotu, zjawiska itd nie jest zdeterminowane tym w jaki sposob jest odbierane, widziane, rozumiane, opisywane. Cegla (ktora juz zdazyla opasc z powrotem) jest zupelnie inaczej opisywana przez znajdujaca sie pod na mrowke - "zeby pokazac bezsens ewentualnego tlumaczenia iz u mnie na podworku jest jedna cagla".
|
Wt paź 13, 2009 22:09 |
|
 |
Acro
|
robaczek2 napisał(a): Acro napisał(a): żeby pokazać, bezsens ewentualnego tłumaczenia iż jest jeden Bóg: skoro jeden, to czemu jednym ... Na razie pokazales bezsens swojego rozumowania bo istnienie i unikalnosc jakiegokolwiek przedmiotu, zjawiska itd nie jest zdeterminowane tym w jaki sposob jest odbierane, widziane, rozumiane, opisywane. Cegla (ktora juz zdazyla opasc z powrotem) jest zupelnie inaczej opisywana przez znajdujaca sie pod na mrowke - "zeby pokazac bezsens ewentualnego tlumaczenia iz u mnie na podworku jest jedna cagla".
Jak znasz inny sposób na określenie, czy coś isntiej niż nie, niż za pomoca opisu, badania itd: to musisz to natychmiast opublikować i Nobel gwarantowany.
|
Wt paź 13, 2009 22:34 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
 Re: Wiara i rozum w poszukiwaniu BOGA
Cytuj: Raczej nie. Ojciec nie stwarza warunków świata, a piekło stworzył włąśnie Bóg i to on tam wysyła ludzi tu masz odopwiedź; Po katastrofie terrorystycznej w USA 11.09.01 córka Billy Grahama w wywiadzie TV na pytanie: "Jak Bóg mógł pozwolić na coś takiego?" odpowiedziała:
"Jestem przekonana, że Bóg jest do głębi zasmucony z tego powodu, podobnie jak i my, ale od wielu już lat mówimy Bogu, żeby wyniósł się z naszych szkół, z naszych rządów oraz z naszego życia, a ponieważ jest dżentelmenem, jestem przekonana, że w milczeniu wycofał się. Jak możemy się spodziewać że Bóg udzieli nam swojego błogosławieństwa i ochroni nas, skoro my żądamy aby On zostawił nas w spokoju?"
Zobaczmy - myślę, że zaczęło się to wówczas, kiedy Madeline Murray O'Hare (została zamordowana, niedawno znaleziono jej ciało) narzekała nie chcąc żadnych modlitw w naszych szkołach.
A my powiedzieliśmy: OK.
Potem ktoś powiedział, żeby lepiej nie czytali Biblii w szkole ..., Biblii, która mówi: nie zabijaj, nie kradnij, kochaj swego bliźniego jak siebie samego.
A my powiedzieliśmy OK.
Następnie dr. Benjamin Spock powiedział, że nie powinniśmy dawać klapsa dzieciom, kiedy się źle zachowują, ponieważ ich małe osobowości się zniekształcają i możemy zniszczyć u nich szacunek do samych siebie. (syn dr. Spock'a popełnił samobójstwo).
A my powiedzieliśmy, że ekspert powinien wiedzieć o czym mówi, dlatego powiedzieliśmy OK.
Po czym ktoś powiedział, że lepiej by było, aby nauczyciele i wychowawcy nie karali naszych dzieci, kiedy się źle zachowują. Dyrektorzy szkół powiedzieli, że lepiej by było, aby żaden pracownik tej szkoły nie dotykał uczniów kiedy sie źle zachowują, ponieważ nie chcemy złej opinii
i z pewnością nie chcemy być zaskarżeni do sądu (istnieje ogromna różnica między karaniem i dotykaniem, biciem, upokarzaniem, kopaniem itd.)
A my powiedzieliśmy OK.
Następnie ktoś powiedział - pozwólmy naszym córkom na aborcję – jeśli chcą. Nawet nie muszą o tym mówić swoim rodzicom. A my powiedzieliśmy OK.
Po czym ktoś mądry z rady szkoły powiedział; ponieważ chłopcy i tak będą chłopcami, więc i tak będą to robić, dajmy naszym synom tyle kondomów, ile chcą, aby mogli zażywać tyle przyjemności ile chcą a my nie będziemy musieli mówić ich rodzicom, że otrzymują je w szkole. A my powiedzieliśmy OK.
Po czym niektórzy z wyższych wybranych urzędników powiedzieli, że to nieważne co robimy prywatnie, dopóki wykonujemy naszą pracę. Zgadzając się z nimi, powiedzieliśmy że nie obchodzi mnie to, co ktoś, łącznie z prezydentem, robi prywatnie, dopóki ja mam pracę a ekonomia jest dobra.
Po czym ktoś powiedział - drukujmy czasopisma ze zdjęciami nagich kobiet i nazwijmy to zdrowym, trzeźwym podziwem dla piękna kobiecego ciała. A my powiedzieliśmy OK.
Po czym ktoś inny poszedł o krok dalej z tym podziwem i opublikował zdjęcia nagich dzieci, a następnie jeszcze jeden krok dalej i udostępnił je w internecie.
A my powiedzieliśmy - OK, są upoważnieni do swobodnego wyrażania myśli.
Po czym przemysł rozrywkowy rozpoczął produkcję widowisk TV i filmów promujących przemoc, profanację, zakazany seks. Rozpoczął nagrania muzyki zachęcającej do gwałtu, narkotyków zabójstwa, samobójstwa oraz satanistycznej kultury.
My powiedzieliśmy, że to tylko rozrywka, to nie ma żadnych szkodliwych skutków, w każdym bądź razie nikt nie traktował tego poważnie, więc idziemy do przodu. Teraz pytamy siebie, dlaczego nasze dzieci nie mają sumienia, dlaczego nie wiedzą, co jest dobre, a co złe, i dlaczego nie
martwi ich zabijanie obcych, kolegów z klasy oraz samych siebie.
Prawdopodobnie, gdybyśmy o tym długo i wystarcząjaco mocno myśleli, moglibyśmy zgadnąć. Ja myślę, że ma to wiele wspólnego z tym, że: "ZBIERAMY TO, CO ZASIALIŚMY"
"Drogi Boże dlaczego nie ocalileś tych młodych ludzi, którzy zostali zabici w swojej klasie?."
Szczerze zatroskany uczeń
"Drogi zatroskany uczniu, nie mam konstytucyjnego prawa do dziaŁania w szkołach"
Szczerze ci oddany Bóg.
To dziwne, jak prostym jest dla ludzi wyrzucić Boga, a potem dziwić się dlaczego świat zmierza do piekła.
To śmieszne, jak bardzo wierzymy w to, co napisane jest w gazetach, a poddajemy w wątpliwość to, co mówi Pismo Święte.
To dziwne, jak bardzo każdy chce iść do nieba, pod warunkiem, że nie będzie musiał wierzyć, myśleć, mówić ani też czynić czegokolwiek o czym mówi Słowo Boże.
To dziwne, jak ktoś może powiedzieć "Wierzę w Boga" i nadal iść za szatanem, który, tak a'propos również "wierzy" w Boga.
To dziwne, jak łatwo osądzamy ale nie chcemy być osądzeni.
To dziwne, jak możesz wysyłać tysiące "dowcipów" przez e-mail, które rozprzestrzeniają się jak nieokiełzany ogień, ale kiedy wysyłasz przesłania dotyczące Pana Boga, ludzie dwa razy zastanawiają się czy podzielić się nimi z innymi.
To dziwne, jak wiadomości sprośne, bezwstydne, pikantne i wulgarne swobodnie przenoszą się w cyberprzestrzeni lecz publiczna dyskusja o Bogu w szkole i w miejscu pracy jest tłumiona.
To dziwne, jak ktoś uczestniczy w coniedzielnej Mszy Świętej, a przez resztę tygodnia slbo wojuje z CHRYSTUSEM -albo w najlepszym wypadku- zajmujepozycję Chrześcijańskiego kibica..
|
Pn lis 30, 2009 22:50 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: To dziwne, jak ktoś może powiedzieć "Wierzę w Boga" i nadal iść za szatanem, który, tak a'propos również "wierzy" w Boga. Szatan /o ile istnieje/ nie musi wierzyć w Boga, bo on wie, że Bóg istnieje. To całkiem inna sytuacja.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pn lis 30, 2009 22:55 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
TY też możesz wiedzieć. J 14,1-14
|
Pn lis 30, 2009 23:00 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Fraterze, sam Jezus mówi tam o wierze, nie o wiedzy.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Wt gru 01, 2009 19:30 |
|
 |
carbon_copy
|
frater napisał(a): tu masz odopwiedź;
Po katastrofie terrorystycznej w USA 11.09.01 córka Billy Grahama w wywiadzie TV na pytanie: "Jak Bóg mógł pozwolić na coś takiego?" odpowiedziała: ... Cala powyzsza wypowiedz (nie cytuje calej bo nie ma sensu) przedstawia tok myslowy niebezpiecznego fanatyka/fanatykow. Proba szerzenia strachu i zabobonow, a przy okazji emocjonalny szantaz w stylu: "Bog jest miloscia, sama dobroc, ale jak nie bedziesz w niego wierzyl to juz wkrotce robaki cie beda jadly." Myslalem ze tego typu prymitywne chwyty przeszly juz do lamusa. A tak ogolnie patrzac na swiat - jak ograniczonym trzeba byc zeby na przyklad postrzegac 9/11 jako kare boza? Nasza cywilizacja zmagala sie z niepomiernie wiekszymi ciosami chociazby epidemie dzumy, ktore w ekstremalnych przypadkach wybijaly trzecia czesc populacji swiata nie zwazajac na przynaleznosc religijna ofiar. Bog jakos nigdy nie widzial problemu w ciskaniu piorunow, lekka reka, na prawo i lewo nie omijajac swoich wyznawcow (zakladajac, ze choc jedna religia jest "prawdziwa").
|
Wt gru 01, 2009 21:03 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Owieczka_in_black napisał(a): Fraterze, sam Jezus mówi tam o wierze, nie o wiedzy. Moja Droga Siostrzyczko J 14,6 Odpowiedział mu Jezus: «Ja jestem drogą i prawdą, i życiem*. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie Jeżeli postawisz BOGA na Pierwszym miejscu w swoim życiu, będziesz starała się żyć w daleko posuniętej Czystości Serca, często będziesz uczestniczyć w Ofierze Mszy Świętej, Wybaczysz w Sercu swoim wszystkim ludziom i sobie, będziesz starała się robić dużo Dobrych Uczynków, przynajmniej raz w miesiącu będziesz uczestniczyła w Sakramencie Pokuty (jesteś to wstanie osiągnąć) Zaufasz całkowicie BOGU to to wszystko naprawdę się stanie i nie będziesz musiała Wierzyć, gdyż będziesz Widzieć Tamten Świat i BÓG za Twoim pośrednictwem będzie robił wiele Cudów;
J 14,12-14 12 Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, owszem, i większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca*. 13 A o cokolwiek prosić będziecie w imię moje, to uczynię, aby Ojciec był otoczony chwałą w Synu. 14 O cokolwiek prosić mnie będziecie w imię moje, Ja to spełnię.
I masz potwierdzone to mi. in. tu;
J15,6-8
6 Ten, kto we Mnie nie trwa, zostanie wyrzucony jak winna latorośl i uschnie. I zbiera się ją, i wrzuca do ognia, i płonie. 7 Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni. 8 Ojciec mój przez to dozna chwały, że owoc obfity przyniesiecie i staniecie się moimi uczniami. 9 Jak Mnie umiłował Ojciec, tak i Ja was umiłowałem. Wytrwajcie w miłości mojej! 10 Jeśli będziecie zachowywać moje przykazania, będziecie trwać w miłości mojej, tak jak Ja zachowałem przykazania Ojca mego i trwam w Jego miłości. 11 To wam powiedziałem, aby radość moja w was była i aby radość wasza była pełna.
J15,13-17
13 Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich. 14 Wy jesteście przyjaciółmi moimi, jeżeli czynicie to, co wam przykazuję. 15 Już was nie nazywam sługami, bo sługa nie wie, co czyni pan jego, ale nazwałem was przyjaciółmi, albowiem oznajmiłem wam wszystko, co usłyszałem od Ojca mego. 16 Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili, i by owoc wasz trwał - aby wszystko dał wam Ojciec, o cokolwiek Go poprosicie w imię moje. 17 To wam przykazuję, abyście się wzajemnie miłowali.
Widząc nie będziesz już musiała Wierzyć, a niewykluczone że Dostaniesz także inne Łaski dające Ci Dowód Obecności PANA JEZUSA w Tobie on-line
|
Śr gru 02, 2009 17:33 |
|
|
|