Czym jest dla mnie wiara?
Autor |
Wiadomość |
qrczak7
|
Zabawne, zarzucasz mi demagogię, sam posługując się Biblią...
Może czas przejrzeć na otshy ?
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
N sty 30, 2005 22:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pug - mówisz o sobie
kurczak - nie zmieniaj tematu tylko wykaż się znajomością choćby historii na poziomie wyraczającą poza podstawówkę ..
(Pug zresztą podobnie) ...
|
N sty 30, 2005 22:37 |
|
 |
PugCondoin
|
Cytuj: Pug - mówisz o sobie kurczak - nie zmieniaj tematu tylko wykaż się znajomością choćby historii na poziomie wyraczającą poza podstawówkę .. (Pug zresztą podobnie) ...
Widzisz Ddv, nie wszyscy uczyli się historii w katolickich szkołach ... niektórzy znają tę prawdziwą 
|
N sty 30, 2005 23:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak się składa, że wszystkich obowiązuje to samo szkolnictwo - od 1945 do 1989 roku pod władaniem komunistów ...
A i tak co mądrzejszym udało się dotrzeć do większej ilości materiałów - bądź logicznie powiązać fakty historyczne ...
Powinno coś cię nauczyć te 15 lat niezależnego szkolnictwa ...
Mnie nauczyło ...
|
N sty 30, 2005 23:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pugu
Nie wdając się w przepychanki, chcę Ci tylko przypomnieć, że nader często na uciążliwe dla Ciebie, moje argumenty, odpowiedź zastępowałeś "suszeniem zębów" -
"Dla przeciwności wielu uciążliwości życia niebo ofiarowało człowiekowi trzy rzeczy: nadzieja, sen i śmiech" - Immanuel Kant...."Ding an sich" nie jesteśmy w stanie objaśnić, zbadać, opisać - tenże Kant.
|
Pn sty 31, 2005 10:01 |
|
|
|
 |
PugCondoin
|
Cytuj: Pugu Nie wdając się w przepychanki, chcę Ci tylko przypomnieć, że nader często na uciążliwe dla Ciebie, moje argumenty, odpowiedź zastępowałeś "suszeniem zębów" - "Dla przeciwności wielu uciążliwości życia niebo ofiarowało człowiekowi trzy rzeczy: nadzieja, sen i śmiech" - Immanuel Kant...."Ding an sich" nie jesteśmy w stanie objaśnić, zbadać, opisać - tenże Kant. Oj Alusie, to żenujące, po raz piętnasty wypominasz mi tę swoją Pannę podobną do ojca Pio na którą nie znalazłem żadnego potwierdzenia w żadnym ze źródeł w których szukałem. Moje ówczesne suszenie zębów świadczy tylko o tym, że i ja potrafię się na chwilę nabrać na ładnie zmajstrowaną i opowiedzianą z przejęciem historyjkę. Bez dowodów takie historyjki nie mają żadnej wartości. I nie mówię tu o dowodach - kolejnych historyjkach - jak to naukowcy badali. Interesują mnie wyniki tych badań, opublikowane i podpisane. Cytuj: Tak się składa, że wszystkich obowiązuje to samo szkolnictwo - od 1945 do 1989 roku pod władaniem komunistów ... A i tak co mądrzejszym udało się dotrzeć do większej ilości materiałów - bądź logicznie powiązać fakty historyczne ... Powinno coś cię nauczyć te 15 lat niezależnego szkolnictwa ... Mnie nauczyło ...
Ddv jak zwykle rozbrajający swoją naiwnością ...przyjacielu, to samo wydarzenie opowiedziane przez dwie różne osoby może być czymś zupełnie innym. Zależnie od tego co się przemilczy a co się podkreśli ... Powinieneś już się tego nauczyć ... a historia jest bardzo wdzięcznym tematem manipulacji. By poznać prawdę trzeba czytać między wierszami ...
|
Pn sty 31, 2005 10:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oj Pugu  uczciwie.... kilka wskazań - i świadomie tylko pochodzące z współczesnych nam czasów, gdy żyją jeszcze świadkowie tych wydarzeń, nauka zaś ma ogromne możliwości zbadania, zanegowania i odrzucenia.
Wrzucę ci jeszcze, kolejny kamyczek:
23.03.1037r św. Faustyna pisze w Dzienniczku (1044).
" Nagle zalała mnie obecność Boża i ujrzałam się naraz w Rzymie i równoczesnie byłam w kaplicy naszej, a uroczystość Ojca św. i całego Kościoła była ściśle złączona z naszą kaplica i w szczególny sposób z naszym Zgromadzeniem i równocześnie wzięłam udziął w uroczystości w Rzymie i u nas. Ponieważ uroczystość ta była ściśle złączona z Rzymem, że chociaż piszę nie mogę rozróżnić, ale tak jest, czyli widziałam.
Kaplica była uroczyście ubrana. Tłumy były tak wielkie, że ani okiem przejrzeć nie mogłam. Ta sama uroczystość była w Rzymie w pięknej świątyni i Ojciec św. z całym duchowieństwem obchodził tę uroczystość".
Uroczystość kanonizacji odbyła się 30.04.2000r, wspólnie, równocześnie w Rzymie i Krakowie z udziałem ogromnych rzesz wiernych, dzięki połaczeniom przez tele-most. Ogromne telebimy pokazywały obraz i dzwięk w obie strony.
Ty powiesz "fantazja" - zrealizowana, szkoda tylko, że Faustyna nie napisała, że połączenie odbyło się dzięki telewizji, może by Cię to zastanowiło  .
Chyba, że do Ciebie odnoszą się słowa Jezusa:"nawet gdyby ktoś powstał z martwych, także nie dadzą się przekonać"......
|
Pn sty 31, 2005 13:28 |
|
 |
PugCondoin
|
Cytuj: Ty powiesz "fantazja" - zrealizowana, szkoda tylko, że Faustyna nie napisała, że połączenie odbyło się dzięki telewizji, może by Cię to zastanowiło . Chyba, że do Ciebie odnoszą się słowa Jezusa:"nawet gdyby ktoś powstał z martwych, także nie dadzą się przekonać"......
Alusie, wybacz, ale zbyt wiele można stracić na byciu naiwnym i łatwowiernym by się to opłacało. Zaufanie to coś czym obdarzam nielicznych, a już na pewno nie organizacje takie jak KK czy inne religie lub sekty. Bajki są dla dzieci, dla dorosłych fakty.
|
Pn sty 31, 2005 22:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na zasadzie:"nie, bo nie"......Twój wybór, Twoje prawo.
|
Pn sty 31, 2005 23:02 |
|
 |
PugCondoin
|
Nie bo co nie ?
Nie chcę Ci uwierzyć na słowo ? Moja droga, nie oczekujesz zbyt wiele ?
|
Pn sty 31, 2005 23:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie na słowo, bo można zweryfikować podane fakty.
I nie oczekuję.
Powtarzam po raz n-ty, że wiara to indywidualna sprawa każdego człowieka, jego wybór. Jezus zawsze mówił:"Jeśli chcesz"....
Następny kamyczek:
http://www.naszdziennik.pl/index.php?ty ... d=my11.txt
|
Wt lut 01, 2005 9:02 |
|
 |
PugCondoin
|
Alusie, "Nasz Dziennik", żarty sobie robisz?
Może ja będę się podpierał artykułami z "racjonalisty" jako materiałem naukowym ?
Jak mówiłem, nie udało mi się zweryfikować twoich "faktów" gdyż nikt poza stronami katolickimi o tym nie wspomina. Żadnej obiektywnej opinii nie udało mi się znaleźć. A jako, że to ty wyciągnęłaś ten temat to ciężar dowodowy spoczywa na tobie.
Zastanów się przez chwilę ile na świecie jest kościołów i ile ludzi się w nich pojawia. Najczęściej są tam także w trudnych chwilach i ciągle oczekują cudów, bo taka jest specyfika wiary. Wśród dziesiątków milionów ludzi w setkach tysiący kościołów oczywistym jest, że dojdzie do wszelkiego rodzaju przypadków. A każdy z nich natychmiast zostanie zinterpretowany jako "Boska interwencja" i oczywiście informacja o tym obiegnie od razu całą wspólnotę.
Można swobodnie założyć Alusie, że ktoś dzisiaj zginie w wypadku samochodowym, podobnie można założyć, że ktoś dzisiaj wygra duże pieniądze na jakiejś loterii. To nie cuda, to zwyczajny rachunek prawdopodobieństwa i statystyka.
|
Wt lut 01, 2005 10:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przecież tej inforacji w "Naszym Dzienniku" nie spreparował o. Rydzyk  , podany jest link, skąd czerpano informację.
Nie wszystkie podobne temu przypadki są cudami, ale nic nie dzieje się przypadkiem i nie zawsze jest to rachunek prawdopodobieństwa.
Zgodnie z prawami natury, kościół położony 100m od plaży winien paść ofiarą fali, jak inne obiekty położone 400m dalej.
Kwestia interpretacji....
Wszystkie strony katolickie - ale poza Racjonalistą nie znalazłeś stron z dowodami negującymi wskazane fakty? Przecież logiczne, że gdyby takie były, nikt nie omieszkałby zaprezentować ich światu.
Jeszcze jeden link:
http://www.guadelupe.opoka.org.pl/obraz.htm#obrz
|
Wt lut 01, 2005 13:15 |
|
 |
PugCondoin
|
Cytuj: Przecież tej inforacji w "Naszym Dzienniku" nie spreparował o. Rydzyk , podany jest link, skąd czerpano informację. Nasz Dziennik nie jest obiektywnym źródłem wiedzy w tej dziedzinie. Cytuj: Nie wszystkie podobne temu przypadki są cudami, ale nic nie dzieje się przypadkiem i nie zawsze jest to rachunek prawdopodobieństwa. Ncc nie dzieje się przypadkiem ... śmiałe twierdzenie, mam nadzieję, że potrafisz je jakoś uzasadnić. Cytuj: Zgodnie z prawami natury, kościół położony 100m od plaży winien paść ofiarą fali, jak inne obiekty położone 400m dalej. Które dokładnie prawo natury masz na myśli ? Chcesz powiedzieć, że żaden kościół nie ucierpiał od fali tsunami ? Cytuj: Wszystkie strony katolickie - ale poza Racjonalistą nie znalazłeś stron z dowodami negującymi wskazane fakty? Przecież logiczne, że gdyby takie były, nikt nie omieszkałby zaprezentować ich światu.
Nieprawda, gdyby istniał dowód, że to takie zdarzenie miało miejsce, wielu naukowców chętnie by się nim zajęło i opublikowało swoje badania. Muszisz przestac myśleć w pewien specyficzny dla katolików sposób. Zrozum, że ciężar dowodu spoczywa na tych którzy wysuwają daną tezę, nie na tych którzy oczekują jej uzasadnienia.
|
Wt lut 01, 2005 14:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przypadek
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=51465
Każdy tzw. przypadek jest efektem: działania, ingerencji, zaniechania, zapomnienia, zaniedbania, człowieka... lub "losu" - pytanie czym lub kim jest los.
Spadnie komuś cegła na głowę - przypadek i mamy kilka ewentualności:
- ktoś ją tak specjalnie, z rozmysłem, umieścił, aby spadła
- niedbale wykonana praca, nie umocowana cegła... więc spadła
- niedopilnowanie, ktoś nie dokonał przeglądu stanu technicznego, zaniedbał - wykruszyła się i spadła.
Podaję Ci linki do katolickich stron, bo tylko na takich umieszczone są te informacje w jęz. polskim.
Niestety, bardzo mi przykro, ale języków obcych (rosyjski, francuski) uczyłam się w okresie naszych dziejów, gdy poza oceną na świadectwie, były bezużyteczne....i efekty
A nie będę przepisywać książek.
|
Śr lut 02, 2005 14:28 |
|
|
|