KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI
KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI
| Autor |
Wiadomość |
|
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Doczekasz się Przyjacielu, na wszystkie pytania postaram się odpowiedzieć, tylko że ja mam też dużo obowiązków w realu.
|
| Śr wrz 16, 2009 16:00 |
|
|
|
 |
|
Dawidowski
|
To jest już naprawdę męczące...
|
| Śr wrz 16, 2009 16:02 |
|
 |
|
Dawidowski
|
A zatem Fraterze, mój przyjacielu. Opowiedz Nam dlaczego kreacjonizm ewolucyjny jest bardziej logiczny niż inne teorie.
Tak nawiasem mówiąc to coś jest logiczne albo nielogiczne. Nie ma rzeczy bardziej logicznych i mniej logicznych. Tak mi się bynajmniej zdaje 
|
| Śr wrz 16, 2009 16:05 |
|
|
|
 |
|
frater
zbanowana na stałe
|
wieczny_student napisał(a): Naprawdę myślisz, że wiek dziesiątek czy setek nawet znalezisk wzięto z powietrza, by udowodnić z góry przyjętą tezę o powstawaniu kultury ludzkiej na przestrzeni dziesiątek tysięcy lat? Trochę zaufania do naukowców, proszę.
Pokaż mi zatem te dziesiątki znalezisk, które pokazują konkretne dzieła cywilizacji które wskazałem takie jak … Mówimy tu o cywilizacji ludzkiej, a nie o figurkach, gdzie jak pójdziesz do jakiejś żwirowni znajdziesz znacznie lepsze otoczki, niż tą niby sztukę. A co oni jedli, czym zabijali zwierzęta, gdzie chowali ludzi, gdzie okopy warowne, gdzie pola bitew, gdzie fosy, wały, kopce, gdzie budowle, Weź porównaj to z jakąkolwiek cywilizacją i zacznij logicznie rozumować. Czy najpierw pojawiła się sztuka czy potrzeba egzystencji?
wieczny_student napisał(a): Datowanie radiowęglowe nadaje się jedynie do obiektów pochodzenia organicznego, np. drewnianych lub kościanych. Dlaczego - doczytaj sobie, choćby w cytowanym przez siebie artykule. Naprawdę, powinieneś wiedzieć o czym mówisz, jeżeli wnosisz jakiś temat do dyskusji.
Dlatego datowanie tego znaleziska jest absurdem. Więc jaki to dowód niby jest – żaden. Mogą co najwyżej zbadać z jakiego okresu jest dana kopalina i to wszystko.
|
| Śr wrz 16, 2009 16:31 |
|
 |
|
wieczny_student
|
frater napisał(a): Mówimy tu o cywilizacji ludzkiej, a nie o figurkach, gdzie jak pójdziesz do jakiejś żwirowni znajdziesz znacznie lepsze otoczki, niż tą niby sztukę. A co oni jedli, czym zabijali zwierzęta, gdzie chowali ludzi, gdzie okopy warowne, gdzie pola bitew, gdzie fosy, wały, kopce, gdzie budowle,
Weź porównaj to z jakąkolwiek cywilizacją i zacznij logicznie rozumować. Czy uważasz kulturę koczowniczą, zbieraczo-łowiecką za formę cywilizacji? Jeśli nie, jeżeli za początek cywilizacji uważasz powstanie stałych osad, to faktycznie cywilizacja ludzka powstała zaledwie kilkanaście tysięcy lat temu. Tyle że ta zmiana nie musiała się wiązać z jakościową zmianą w inteligencji lub odczuwaniu ludzi. Wcześniejsze kultury równie dobrze mogłyby mieć wierzenia itd. choć nie posiadały stałych miejsc pochówku czy warowni, przy ich trybie życia budowa takowych byłaby nierozsądna. Przynajmniej jeżeli chodzi o broń, to znaleziono strzały i łuki, których wiek wyznaczono na ok. 60 tys. lat (podałem link w jednym ze wcześniejszych postów). Jak wskazują wykopaliska prostsze kamienne narzędzia i pociski używane były także przez przedstawicieli starszych gatunków rodzaju Homo. Cytuj: Czy najpierw pojawiła się sztuka czy potrzeba egzystencji? Jeżeli potrzebę egzystencji powiążemy z instynktem samozachowawczym, to ma ją większość bardziej skomplikowanych zwierząt. Odpowiedź byłaby oczywista. Jak zatem rozumiesz "potrzebę egzystencji"? wieczny_student napisał(a): Dlatego datowanie tego znaleziska jest absurdem. Więc jaki to dowód niby jest – żaden. Mogą co najwyżej zbadać z jakiego okresu jest dana kopalina i to wszystko. To wbrew pozorom więcej niż ci się wydaje. Okresy o których mowa nie mają przecież więcej niż kilka tysięcy lat, tym samym dając dokładność kilku tysięcy lat przy wieku kilkudziesięciu tysięcy lat. Tak właśnie wyróżniono i uporządkowano chronologicznie rozmaite kultury (podobnie, link we wcześniejszych postach).
Jeżeli fakt posiadania skończonej dokładności dyskwalifikuje w twoich oczach metodę pomiaru w nauce, to powinieneś się dowiedzieć, że nie ma technicznej możliwości przeprowadzenia dokładnego pomiaru jakiejkolwiek wielkości ciągłej. To co ma znaczenie, to to czy dana metoda jest dokładna w wystarczającym stopniu, by pozwoliło to z wysokim prawdopodobieństwem poprawnie weryfikować rozmaite hipotezy. Z tego powodu nawet tak pogardzana przez ciebie stratygrafia jest wartościowa w nauce.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
| Śr wrz 16, 2009 16:53 |
|
|
|
 |
|
Witold
|
frater napisał(a): Są na to relacje tysięcy świadków, że istnieje życie po życiu. Wejdź na swoje wyżyny i obejrzyj te linki. Ja nie pokazałem wszystkich, gdyż nie chcę straszyć Was piekłem, a niektóre doznania są okrutne.
Tak, relacje tysięcy martwych ludzi
Kwestii twojej pani zombie ze "Strefy tajemnic" nadal nie rozwiązałeś.
|
| Śr wrz 16, 2009 17:16 |
|
 |
|
frater
zbanowana na stałe
|
@wieczny_student
Nie masz racji całkowicie,` ludy koczownicze` takie jak Goci, czy Celtowie pozostawili po sobie sporą spuściznę.
Dlaczego oni mogli, a `homo sapiens sapiens` sprzed 15 tys lat temu nie mógł?
|
| Śr wrz 16, 2009 17:47 |
|
 |
|
wieczny_student
|
frater napisał(a): Nie masz racji całkowicie,` ludy koczownicze` takie jak Goci, czy Celtowie pozostawili po sobie sporą spuściznę.
Goci i Celtowie to ludy koczownicze?! Mylisz się. To ludy osiadłe. Celtowie dokonali faktycznie znacznej ekspansji, ale osiedlając się na nowych terenach. Mieli nawet pewne osiągnięcia w dziedzinie udoskonaleń rolniczych (żelazne pługi, radła obrotowe).
Goci zmuszeni byli do wędrówki przez Cesarstwo Rzymskie pod naporem przybywających na ich tereny Hunów. Po spustoszeniu paru miast w Italii osiedli w Hiszpanii i południowej Francji tworząc królestwo Tuluzy.
Hunowie byli ludem koczowniczym. I mamy bardzo mało źródeł wiedzy o nich, prócz tego co spisali o nich np. Rzymianie.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
| Śr wrz 16, 2009 18:31 |
|
 |
|
frater
zbanowana na stałe
|
Nie jestem historykiem i mogę się mylić, opieram się na wiedzy nabytej. Może WIST, by nam tu pomógł.
Jakie są najstarsze ludy koczownicze na świecie?
Co do gotów;
Jerzy Stanisław Kmieciński;
Niektóre zagadnienia wędrówki Gotów w świetle dotychczasowych badań, oraz w świetle wykopalisk w Węsiorach w pow. kartuskim Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Łódzkiego. Seria I, zeszyt 8, Łódź 1958
|
| Śr wrz 16, 2009 19:19 |
|
 |
|
Epikuros
|
frater znalazłem informację, że najstarsze psalmy powstały jednak niewcześniej niż w XI w p. n. e., spisane zostały przez Króla Dawida, który żył w latach 1037BC - 967 p. n. e.
WIęcej informacji nie wyciągniesz ode mnie, możesz w końcu przejść do konkluzji?
_________________ MÓJ BLOG
|
| Śr wrz 16, 2009 19:37 |
|
 |
|
frater
zbanowana na stałe
|
Czy widzisz jaki to piękny Utwór literacki napisany pod Natchnieniem DUCHA ŚWIĘTEGO ok 3 tys. lat. temu Czyli możemy postawić taką jakby chorągiewkę na tej dacie.
Pytanie pomocnicze; Kiedy powstało pierwsze pismo?
|
| Śr wrz 16, 2009 20:01 |
|
 |
|
No
|
wieczny_student napisał(a): Hunowie byli ludem koczowniczym. I mamy bardzo mało źródeł wiedzy o nich, prócz tego co spisali o nich np. Rzymianie.
Dokładnie a mieli całkiem spore 'imperium'
Czy frater zna jakieś osady Hunów na ziemiach polskich?
Niema tego wiele a przecież to był raptem półtora tysiąca lat temu...
|
| Śr wrz 16, 2009 20:54 |
|
 |
|
Guzkow
|
Pierwsze pismo (klinowe) powstało 3500 lat p.n.e.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pismo_klinowe
Lecz Freaterze drogi. Powiedz mi co to ma do TE?
|
| Śr wrz 16, 2009 20:54 |
|
 |
|
No
|
frater napisał(a): Pytanie pomocnicze; Kiedy powstało pierwsze pismo?
Trudno jednoznacznie stwierdzić, może nawet 8 tys. lat temu w chinach?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_ ... 5%84skiego
|
| Śr wrz 16, 2009 20:59 |
|
 |
|
frater
zbanowana na stałe
|
Staram się Wam pomóc . np. przykładowa kultura z okresu;
„ Na przełomie VI i V tysiąclecia p.n.e. następuje drugi etap schyłku pradziejów północnego Sudanu”
„Kulturę tę określa się mianem neolitu chartumskiego, a najbardziej charakterystycznym jej elementem jest niewątpliwie doskonałej jakości ceramika, poza tym kościane harpuny, a także pracochłonne w wykonaniu przedmioty z kamienia gładzonego, jak głowice maczug czy palety kosmetyczne”
„
Poza centralnym Sudanem, w 2 połowie V tysiąclecia neolityczni hodowcy docierają również w okolice na południe od III katarakty. Tamtejsze cmentarzyska robią wrażenie swymi rozmiarami, składają się bowiem z setek przykrytych niewielkimi kopcami grobów. Na nekropoli w Kadruka przynajmniej jeden z pochówków, wyjątkowo duży i bogato wyposażony, położony w centralnej partii terenu, mógł należeć do przywódcy plemiennego
„
„ Neolit wprowadził fundamentalne zmiany w ewolucji cywilizacyjnej tego regionu. Prowadzone przez poznańskich archeologów od ponad 30 lat badania położonego około 20 km na północ od Chartumu stanowiska w Kadero, gdzie zlokalizowano osadę i rozległe cmentarzysko kultury neolitu chartumskiego, stwarzają niepowtarzalną możliwość oceny różnych aspektów życia ówczesnej społeczności pasterskiej.
Odsłonięto ponad 200 pochówków, a ich zróżnicowanie pod względem bogactwa wyposażenia pozwala zrekonstruować strukturę społeczną grzebanej ludności. Zdecydowana większość grobów zawierała ubogie wyposażenie lub nie posiadała go wcale. Jednak niewielki procent stanowiły pochówki zamożniejsze, skupione w wydzielonym miejscu cmentarzyska. Zmarłym składano do grobów doskonałej jakości ceramikę (w tym charakterystyczne, dzwonowate puchary, bogato zdobione ornamentami geometrycznymi, zapewne używane w rytuałach pogrzebowych) oraz ozdoby, wykonane z kości słoniowej, zeolitu, ryolitu, karneolu, a także - importowanych z odleglejszych terenów, np. znad Morza Czerwonego - malachitu i muszelek. Oznaką władzy były też zapewne maczugi o kamiennych głowicach. Bogate pochówki dzieci wskazują, iż przynależność do elity społecznej była dziedziczona.
Podobne zróżnicowanie społeczne charakterystyczne jest także dla późnego neolitu i zaobserwować je można choćby na cmentarzysku z 1 połowy IV tysiąclecia p.n.e. w Kadada.
„
To jest cywilizacja, czyli normalna egzystencja, a nie tylko i wyłącznie sztuka i muzyka, a poza nią pustka .
Nie było żadnej cywilizacji ludzkiej - moim zdaniem - starszej niż 10 tys lat p.n.e., czyli przed tym okresem człowiek (homo sapiens sapiens) był głupi jak zwierzę, nieprzejawiający inteligencji większej niż szympans.
|
| Śr wrz 16, 2009 20:59 |
|
|
|