Słowa i czyny Jezusa z Ewangelii - NIGDY nie miały miejsca!
Autor |
Wiadomość |
parepidemos
|
 Re: Słowa i czyny Jezusa z Ewangelii - NIGDY nie miały miejs
Ammadeus35, Todfeind der Theologen, jak widzę, zalecając nie czytać określonych, nieprawomyślnych książek, wzywa do złożenia ofiary z rozumu. Sam postulat może słuszny, tyle, że tym bardziej ta ofiara będzie cenna, im bardziej ukażemy wartość tego rozumu przez jego używanie. A nie sięgając do osiągnięć współczesnej biblistyki, możemy poznać jedynie bardzo uproszczony obraz Jezusa.
A rzeczywistość jest taka, że Jezus żył i działał 2000 lat w Palestynie, a nie w Dolnej Saksonii, a mówił po aramejsku i może grecku, a nie po polsku czy niemiecku. I choćby już z tego powodu biblistyka jest potrzebna. Działał nie tylko w określonym kontekście politycznym i społecznym, ale i religijnym, w otoczeniu przedstawicieli różnych prądów myślowych. Nie da się poprawnie zinterpretować niektórych wypowiedzi Jezusa, bez analizy analogii w literaturze żydowskiej (czy to "ortodoksyjnej", rabinicznej, czy nieortodoksyjnej, np. esseńskiej) Jego czasów. To samo zresztą dotyczy i innych ksiąg Nowego Testamentu. Faktem jest też, że ewangeliści pisali swe relacje nie jako stenogramy wypowiedzi Jezusa czy sprawozdania dziennikarskie, lecz Ewangelie były pewnym rodzajem literatury biograficzno-apologetyczno-budującej. Nie możemy oczekiwać od nich standardów innych, niż obowiązywały w okresie ich powstawania. Nie możemy oczekiwać, by ci, którzy przekazywali nam tradycje o słowach i czynach Jezusa, rezygnowali z swego wschodniego, semickiego sposobu myślenia i mówienia, na rzecz wierności arystotelejskiemu pojęciu prawdy. Choć nie ulega też wątpliwości, że założenia krytyki form były zbyt radykalne, na co wskazują choćby współczesne badania nad przekazem tradycji ustnej w czasach Jezusa.
|
N sty 09, 2011 14:57 |
|
|
|
 |
mcfunthomas
|
Witam parepidemos napisał(a): Nie możemy oczekiwać od nich standardów innych, niż obowiązywały w okresie ich powstawania. Nie możemy oczekiwać, by ci, którzy przekazywali nam tradycje o słowach i czynach Jezusa, rezygnowali z swego wschodniego, semickiego sposobu myślenia i mówienia, na rzecz wierności arystotelejskiemu pojęciu prawdy. Choć nie ulega też wątpliwości, że założenia krytyki form były zbyt radykalne, na co wskazują choćby współczesne badania nad przekazem tradycji ustnej w czasach Jezusa. Ciekawa wypowiedź. Odniosę się jednak do końcówki. Są tacy co oczekują od nich standardów innych, niż obowiązywały w okresie ich powstawania, więc psy na pismach ST i NT wieszają. A przecież mogliby się choć nieco wgłębić w temat i poczytać co nieco o retoryce semickiej, biblijnej, zamiast patrzyć na teksty sprzed 2000 lat swoimi oczami ludzi z XXI w, i analizować rozumem oswojonym generalnie z retoryką grecko-rzymską. Pozdrawiam
_________________ Indifference of the GOoD is enough for the EviL to succeed
|
Pn sty 10, 2011 1:19 |
|
 |
amadeus35
|
parepidemos napisał(a): Ammadeus35, Todfeind der Theologen, jak widzę, zalecając nie czytać określonych, nieprawomyślnych książek, wzywa do złożenia ofiary z rozumu. Sam postulat może słuszny, tyle, że tym bardziej ta ofiara będzie cenna, im bardziej ukażemy wartość tego rozumu przez jego używanie. A nie sięgając do osiągnięć współczesnej biblistyki, możemy poznać jedynie bardzo uproszczony obraz Jezusa.
A rzeczywistość jest taka, że Jezus żył i działał 2000 lat w Palestynie, a nie w Dolnej Saksonii, a mówił po aramejsku i może grecku, a nie po polsku czy niemiecku. I choćby już z tego powodu biblistyka jest potrzebna. Działał nie tylko w określonym kontekście politycznym i społecznym, ale i religijnym, w otoczeniu przedstawicieli różnych prądów myślowych. Nie da się poprawnie zinterpretować niektórych wypowiedzi Jezusa, bez analizy analogii w literaturze żydowskiej (czy to "ortodoksyjnej", rabinicznej, czy nieortodoksyjnej, np. esseńskiej) Jego czasów. To samo zresztą dotyczy i innych ksiąg Nowego Testamentu. Faktem jest też, że ewangeliści pisali swe relacje nie jako stenogramy wypowiedzi Jezusa czy sprawozdania dziennikarskie, lecz Ewangelie były pewnym rodzajem literatury biograficzno-apologetyczno-budującej. Nie możemy oczekiwać od nich standardów innych, niż obowiązywały w okresie ich powstawania. Nie możemy oczekiwać, by ci, którzy przekazywali nam tradycje o słowach i czynach Jezusa, rezygnowali z swego wschodniego, semickiego sposobu myślenia i mówienia, na rzecz wierności arystotelejskiemu pojęciu prawdy. Choć nie ulega też wątpliwości, że założenia krytyki form były zbyt radykalne, na co wskazują choćby współczesne badania nad przekazem tradycji ustnej w czasach Jezusa. .......................................... Nie interesuja mnie twoje teologiczne przemyslenia one wynaturzaja wiare w Jezusa w swoim czasie czesto dyskutowalem z profesorami teologi i doszlo do tego ze miedzy soba zaczeli sie sprzeczac co i kto i jak powinien Biblie rozumiec i to mi wystarczylo ja sam studiuje Biblie i Pan Bog do mnie bezposrednio przez nia przemawia, rowniez jak to dziala widze w swoim zyciu...dlatego bajek teologicznych i wciskanie mi do glowy ludzkich przemyslen nie akceptuje 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Pn sty 10, 2011 10:27 |
|
|
|
 |
parepidemos
|
Cytuj: Nie interesuja mnie twoje teologiczne przemyslenia one wynaturzaja wiare w Jezusa w swoim czasie czesto dyskutowalem z profesorami teologi i doszlo do tego ze miedzy soba zaczeli sie sprzeczac co i kto i jak powinien Biblie rozumiec i to mi wystarczylo ja sam studiuje Biblie i Pan Bog do mnie bezposrednio przez nia przemawia, rowniez jak to dziala widze w swoim zyciu...dlatego bajek teologicznych i wciskanie mi do glowy ludzkich przemyslen nie akceptuje Rzecz w tym, że same Pismo Święte podaje pozytywne przykłady ludzkiego nauczania. Np. w Księdze Nehemiasza czytamy: "Czytali oni [tzn. Lewici] w Księdze Prawa Bożego, wyraźnie wyjaśniając znaczenie, tak że lud rozumiał to, co mu odczytywano" (Neh 8,8). Tak samo 1 List do Tymoteusza wśród zadań prezbiterów, obok samego głoszenia Słowa, wymienia także nauczanie (1 Tm 5,17).
|
Pn sty 10, 2011 15:36 |
|
 |
amadeus35
|
parepidemos napisał(a): Cytuj: Nie interesuja mnie twoje teologiczne przemyslenia one wynaturzaja wiare w Jezusa w swoim czasie czesto dyskutowalem z profesorami teologi i doszlo do tego ze miedzy soba zaczeli sie sprzeczac co i kto i jak powinien Biblie rozumiec i to mi wystarczylo ja sam studiuje Biblie i Pan Bog do mnie bezposrednio przez nia przemawia, rowniez jak to dziala widze w swoim zyciu...dlatego bajek teologicznych i wciskanie mi do glowy ludzkich przemyslen nie akceptuje Rzecz w tym, że same Pismo Święte podaje pozytywne przykłady ludzkiego nauczania. Np. w Księdze Nehemiasza czytamy: "Czytali oni [tzn. Lewici] w Księdze Prawa Bożego, wyraźnie wyjaśniając znaczenie, tak że lud rozumiał to, co mu odczytywano" (Neh 8,8). Tak samo 1 List do Tymoteusza wśród zadań prezbiterów, obok samego głoszenia Słowa, wymienia także nauczanie (1 Tm 5,17). ........................................ masz racje Pismo Swiete podaje przyklady nauczania , pouczania , przeprowadza korekty, upomina i ostrzega, Biblia ma moc przekazywania do kazdego w indywidualny sposob i to jest to piekno nie trzeba do tego nauk teologicznych zeby zrozumiec.....
|
Pn sty 10, 2011 20:49 |
|
|
|
 |
parepidemos
|
Cytuj: masz racje Pismo Swiete podaje przyklady nauczania , pouczania , przeprowadza korekty, upomina i ostrzega, Biblia ma moc przekazywania do kazdego w indywidualny sposob i to jest to piekno nie trzeba do tego nauk teologicznych zeby zrozumiec..... Nie potrzeba nauk teologicznych by zrozumieć rzeczy niezbędne dla naszej wiary, jednak jest wiele miejsc w Piśmie św., gdzie jest to konieczne. Apokalipsa św. Jana jest tu najlepszym przykładem, bo jej nieodpowiedzialne interpretacje zawsze powodowały duchowe spustoszenie. Nagromadzenie symboliki i nawiązań do sytuacji w czasach jej powstania jest w niej tak wielkie, że nieuwzględnienie osiągnięć biblistyki w jej interpretacji musi prowadzić do błędu. Ale dotyczy to i innych ksiąg. W dodatku nieznajomość kontekstu kulturowego Starego Testamentu prowadzi często do nadmiernych uproszczeń w podejściu do tej części Pisma św., np. w przypadku złorzeczeń w Psalmach wielu ogranicza się do komentarza, że to przeżytek, a Jezus objawił miłość, Ewangelię itd. (co nijak nie rozwiązuje kwestii, biorąc pod uwagę np. groźby Jezusa wobec Betsaidy i Kafarnaum) - czym uderza się w zasadę jedności Pisma Świętego. Oczywiście można powiedzieć, że chrześcijaninowi wystarczą "podstawy nauki o Chrystusie". Rzecz w tym, że jako wierzący nie powinniśmy ograniczać się do mleka, ale spożywać stały pokarm. W końcu wiemy że "Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne do nauczania..." itd. (2 Tm 3,16).
|
Pn sty 10, 2011 22:14 |
|
 |
amadeus35
|
parepidemos napisał(a): Cytuj: masz racje Pismo Swiete podaje przyklady nauczania , pouczania , przeprowadza korekty, upomina i ostrzega, Biblia ma moc przekazywania do kazdego w indywidualny sposob i to jest to piekno nie trzeba do tego nauk teologicznych zeby zrozumiec..... Nie potrzeba nauk teologicznych by zrozumieć rzeczy niezbędne dla naszej wiary, jednak jest wiele miejsc w Piśmie św., gdzie jest to konieczne. Apokalipsa św. Jana jest tu najlepszym przykładem, bo jej nieodpowiedzialne interpretacje zawsze powodowały duchowe spustoszenie. Nagromadzenie symboliki i nawiązań do sytuacji w czasach jej powstania jest w niej tak wielkie, że nieuwzględnienie osiągnięć biblistyki w jej interpretacji musi prowadzić do błędu. Ale dotyczy to i innych ksiąg. W dodatku nieznajomość kontekstu kulturowego Starego Testamentu prowadzi często do nadmiernych uproszczeń w podejściu do tej części Pisma św., np. w przypadku złorzeczeń w Psalmach wielu ogranicza się do komentarza, że to przeżytek, a Jezus objawił miłość, Ewangelię itd. (co nijak nie rozwiązuje kwestii, biorąc pod uwagę np. groźby Jezusa wobec Betsaidy i Kafarnaum) - czym uderza się w zasadę jedności Pisma Świętego. Oczywiście można powiedzieć, że chrześcijaninowi wystarczą "podstawy nauki o Chrystusie". Rzecz w tym, że jako wierzący nie powinniśmy ograniczać się do mleka, ale spożywać stały pokarm. W końcu wiemy że "Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne do nauczania..." itd. (2 Tm 3,16). ............................................................... masz racje dla mnie pokarmem jest Pismo Swiete i Jezus w moim sercu, uczeszczam na przepiekne Mszy Swiete ktore sa pelne radosci, Pan Bog dokonuje tyle cudownych rzeczy w moim zyciu ze wiecej juz niczego mi nie potrzebuje
|
Pn sty 10, 2011 23:12 |
|
 |
protoplex
|
Ostatni nakaz Chrystusa:
Mr 16:15-18 15. I rzekł do nich: Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu! 16. Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony. 17. Tym zaś, którzy uwierzą, te znaki towarzyszyć będą: w imię moje złe duchy będą wyrzucać, nowymi językami mówić będą; 18. węże brać będą do rąk, i jeśliby co zatrutego wypili, nie będzie im szkodzić. Na chorych ręce kłaść będą, i ci odzyskają zdrowie. (BT)
I pytanie: zaliczacie się do grona tych co uwierzyli, czy tych co zostaną potępieni? Jeśli do tych pierwszych, to ile złych duchów wypędziliście? Ile języków opanowaliście i czy na pewno za sprawą wiary, czy edukacji szkolnej/pozaszkolnej? Czy pojechalibyście do Australii łowić taipany gołymi rękami, albo do Egiptu spać ze skorpionami? I czy jecie kartofle przyprawione rtęcią i arszenikiem? Podobno nie szkodzą. Aż w końcu ilu ludzi uzdrowiliście mocą swych rąk? Z tego co wiem bioenergoterapię zaliczacie do dzieł szatana. Wciąż uważacie się za tych co uwierzyli? To gdzie wasze znaki i świadectwa, które Bóg przepowiedział?
|
Wt lut 01, 2011 9:01 |
|
 |
amadeus35
|
x25 napisał(a): Spróbuję inaczej sformułować mój problem i podeprzeć go źródłem:
========================================== Skoro prawie nic pewnego nie wiemy o Jezusie - nie znamy pewnie Jego słów czy czynów - to czy takie "objawienie" można nazwać w ogóle wiarygodnym?
Czy Boga stać tylko na takie mało wiarygodne, a nawet - wątpliwe objawienie?
Ja nie żądam znaku, ale gdy słowa Jezusa z Ewangelii czy Jego czyny - były na nowo formułowane pod koniec I wieku - to jak można wierzyć dalej?
Skoro chrześcijanie są utrzymywani w przekonaniu, że to, co Jezus w Ewangeliach mówi - to rzeczywiście tak powiedział, bądź - to, co Jezus zrobił w Ewangeliach - to rzeczywiście tak zrobił - to jest KŁAMSTWO.
Jeśli tak się naucza w Kościele, na katechezie itd - a się naucza - to jest KŁAMSTWO.
Nie tłumaczmy tego natchnieniem = po prostu ludziom mówi się, że to miało miejsce, a rzeczywiście nie miało. Ludzie żyją w przekonaniu, że to miało miejsce.
A niemal wszyscy bibliści już są zgodni, że nie miały miejsca w rzeczywistości wydarzenia opisane w Ewangeliach np. - wskrzeszenia zmarłych - wiele cudów Jezusa - opisy ukazywań się Jezusa po śmierci - a słowa Jezusa z Ewangelii były na nowo formułowane pod koniec I wieku czyli i one są raczej nieautentyczne, co nie przesądza o ich duchowości Jezusa.
==========================================
Żródło:
Wydawnictwo WAM, Etienne Trocme, Pierwsze kroki chrześcijaństwa, Kraków 2004, Nihil obstat: Przełożony Prowincji Polski Południowej Towarzystwa Jezusowego ks. Krzysztof Dyrek SJ.
"Jasne jest również to, że wszelka rekonstrukcja biografii Jezusa jest niemożliwa, poza kilkoma podstawowymi danymi. Możemy, rzecz jasna, z całkowitą pewnością stwierdzić, że
- Jezus był Żydem z Palestyny - że urodził się krótko przed naszą erą - że przebywał przede wszystkim w Galilei - że był ludowym kaznodzieją i uzdrowicielem - i że został skazany na śmierć i ukrzyżowany w Jerozolimie około 30 roku n.e.
2. Możemy także odtworzyć niektóre z głównych wątków jego nauczania i wyrobić sobie dość klarowny pogląd na temat słuchaczy, z jakimi się spotykał.
3. Nie możemy jednak pretendować do
- ustalenia historyczności każdej opowieści i każdego słowa; - nie możemy ustalić z najmniejszą choćby pewnością chronologii i topografii jego działalności publicznej; - nie możemy również odtworzyć zewnętrznej i wewnętrznej drogi Jezusowego nauczania.
4. Raz uznawszy te ograniczenia, należy ustrzec się banalizacji postaci Jezusa, starając się uchwycić sens Jego działalności i nauczania." s. 21
O tym samym, zresztą, piszę Joachim Gnilka - wybitny biblista. ................................... Gdybys mial mial kontakt z Jezusem poprzez modlitwe nie pisal bys takich niedorzecznosci ..... mysle ze jestes zagubiona duszyczka ktora szuka wytlumaczenia na swoja niewiare ...ale nic straconego i ciebie Pan Bog dojrzy czego ci bardzo zycze....
|
Wt lut 01, 2011 9:34 |
|
 |
protoplex
|
Post Scriptum:
Mt 17:20 20. On zaś im rzekł: Z powodu małej wiary waszej. Bo zaprawdę, powiadam wam: Jeśli będziecie mieć wiarę jak ziarnko gorczycy, powiecie tej górze: Przesuń się stąd tam!, a przesunie się. I nic niemożliwego nie będzie dla was. (BT)
Wszyscy jesteśmy niewierzący.
|
Wt lut 01, 2011 9:38 |
|
 |
amadeus35
|
protoplex napisał(a): Post Scriptum:
Mt 17:20 20. On zaś im rzekł: Z powodu małej wiary waszej. Bo zaprawdę, powiadam wam: Jeśli będziecie mieć wiarę jak ziarnko gorczycy, powiecie tej górze: Przesuń się stąd tam!, a przesunie się. I nic niemożliwego nie będzie dla was. (BT)
Wszyscy jesteśmy niewierzący. ............................. to znaczy co chciales przez to powiedziec i co sugerujesz 
|
Śr lut 02, 2011 9:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pomylka
|
Śr lut 02, 2011 9:24 |
|
 |
Jasior
|
Radogost napisał(a): Dlaczego mam dawać wiarę czemuś co zostało napisane dwa tysiące lat temu i pochodzi tylko i wyłącznie z jednego źródła. Nie martw się nie musisz. Wiara polega na przyjęciu istnienia czegoś bez żadnego dowodu wiarygodnie potwierdzającego ten fakt. Chyba cię nikt na siłę nie zmusza do wiary? Et evangelium regni praedicari in omnibus terris quae habitabantur in testimonium omnibus gentibus et tunc veniet consummatio
|
Śr mar 09, 2011 18:16 |
|
 |
Jasior
|
protoplex napisał(a): Ostatni nakaz Chrystusa:
Mr 16:15-18 15. I rzekł do nich: Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu! 16. Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony. 17. Tym zaś, którzy uwierzą, te znaki towarzyszyć będą: w imię moje złe duchy będą wyrzucać, nowymi językami mówić będą; 18. węże brać będą do rąk, i jeśliby co zatrutego wypili, nie będzie im szkodzić. Na chorych ręce kłaść będą, i ci odzyskają zdrowie. (BT)
I pytanie: zaliczacie się do grona tych co uwierzyli, czy tych co zostaną potępieni? Jeśli do tych pierwszych, to ile złych duchów wypędziliście? Ile języków opanowaliście i czy na pewno za sprawą wiary, czy edukacji szkolnej/pozaszkolnej? Czy pojechalibyście do Australii łowić taipany gołymi rękami, albo do Egiptu spać ze skorpionami? I czy jecie kartofle przyprawione rtęcią i arszenikiem? Podobno nie szkodzą. Aż w końcu ilu ludzi uzdrowiliście mocą swych rąk? Z tego co wiem bioenergoterapię zaliczacie do dzieł szatana. Wciąż uważacie się za tych co uwierzyli? To gdzie wasze znaki i świadectwa, które Bóg przepowiedział? Tu 1 list do Koryntian 13:8 Miłość nigdy nie zawodzi. Ale czy są dary prorokowania — zostaną usunięte, czy języki — ustaną, czy poznanie — będzie usunięte. 9 Mamy bowiem częściowe poznanie i po części prorokujemy, 10 ale gdy nadejdzie to, co zupełne, wówczas to, co częściowe, zostanie usunięte Za mało wiesz aby wyśmiewać. Troszkę pokory i zacznij pytać. Et evangelium regni praedicari in omnibus terris quae habitabantur in testimonium omnibus gentibus et tunc veniet consummatio
|
Śr mar 09, 2011 18:25 |
|
 |
Elbrus
|
Jasior napisał(a): 1 list do Koryntian 13:8 Miłość nigdy nie zawodzi. Ale czy są dary prorokowania — zostaną usunięte, czy języki — ustaną, czy poznanie — będzie usunięte. Skoro dary prorokowania i języki ustały, to powinno ustać i poznanie. Czy uważasz, że chrześcijanie stracili poznanie, a jeśli tak, to dlaczego ciebie nie miałoby to dotyczyć? Cytuj: 9 Mamy bowiem częściowe poznanie i po części prorokujemy, 10 ale gdy nadejdzie to, co zupełne, wówczas to, co częściowe, zostanie usunięte W wersie 10. Paweł wskazuje, że to co częściowe, czyli proroctwa i języki zostaną usunięte dopiero wówczas, kiedy przyjdzie to, co zupełne, zatem jeszcze nie teraz. (12) Gdyż obecnie widzimy w mglistym zarysie za pomocą metalowego zwierciadła, ale później - twarzą w twarz. obecnie znam częściowo, ale później poznam dokładnie, jak i ja jestem dokładnie Poznany.Odsyłam to dyskusji: viewtopic.php?f=1&t=25807 - jak wyglądać będzie ponowne przyjście Jezusa
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr mar 09, 2011 18:56 |
|
|
|