Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
sebeq napisał(a): Wszedłem na to forum przypadkiem i tak sobie czytam wasze wypowiedzi i jestem w szoku. Nie chcę tu nikogo oskarżać ale widzę że wśród rzymskich katolików szerzy się religijne podejście do relacji z Bogiem. Jestem w szoku, że jesteś w szoku. Czego się spodziewałeś? Że relacje katolików z Bogiem nie będą religijne? sebeq napisał(a): jakiś rodzaj religii w której będziesz potępiony jeśli nie zjesz opłatka pod nachyleniem 45% od końca dużego palca księdza jednocześnie nie zapominając, że aby komunia była ważna należy koniecznie pod karą piekła odrzec "Amen". Nie nie zapominając, tylko właśnie zapominając, bo to co piszesz to jakieś bzdury.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr mar 23, 2011 9:48 |
|
|
|
 |
sebeq
|
Hehe... tak merytorycznej riposty się trafnie domyślałem.
Forum nazywa się "wiara" więc to czego się spodziewałem dopowiedz sobie sam.
|
Cz mar 24, 2011 7:38 |
|
 |
Elbrus
|
sebeq napisał(a): Hehe... tak merytorycznej riposty się trafnie domyślałem. Merytorycznie tego komentować nie warto, ale może przez moje wyjaśnienie coś do ciebie dotrze. 1. Żaden Kościół nie uczy, że jeśli ktoś nie zje opłatka pod nachyleniem 45% od końca dużego palca księdza, zostanie potępiony. 2. Żaden Kościół nie uczy, że aby komunia była ważna należy koniecznie pod karą piekła odrzec "Amen".
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Cz mar 24, 2011 8:42 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
sebeq napisał(a): Witam wszystkich! Wszedłem na to forum przypadkiem i tak sobie czytam wasze wypowiedzi i jestem w szoku. Nie chcę tu nikogo oskarżać ale widzę że wśród rzymskich katolików szerzy się religijne podejście do relacji z Bogiem. (...)
Zastanówcie się nad tym czy rzeczywiście idziecie za Chrystusem czyniąc z Chrześcijaństwa tylko i wyłącznie jakiś rodzaj religii w której będziesz potępiony jeśli nie zjesz opłatka pod nachyleniem 45% od końca dużego palca księdza jednocześnie nie zapominając, że aby komunia była ważna należy koniecznie pod karą piekła odrzec "Amen".
Pozdrawiam! Dziekuję Ci za tę wypowiedź. I za wskazanie istotnej różnicy między wiarą a religią.Niestety, dla sporej ilosci chrześcijan ich chrześcijaństwo to religia (obrzędy, regułki, zasady) a nie wiara (życie)
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz mar 24, 2011 11:06 |
|
 |
meritus
|
Myślę, że większym problemem jest sytuacja, gdy wiara nie ma przełożenia na praktyki religijne. Bo religijność bez wiary to tylko dewocja, a wiara bez religijności to obłuda.
|
Cz mar 24, 2011 15:21 |
|
|
|
 |
sebeq
|
Zależy, czym jest religijność. Bo jeśli są to uczynki wynikające z tego, że jesteś chrześcijaninem tak, że każdy kto oceni Cię z boku zapragnie tez iść za Chrystusem to ok - twoja wiara nie jest martwa.
A jeżeli są to jedynie jakieś czynności które nie przynoszą żadnych owoców to myślę, że Jezus dość sporo na ten temat i dosadnie mówił.
Zresztą przykładów w Piśmie jest sporo. Mój ulubiony - Dawid, wystarczy spojrzeć na niego, człowieka który tańczył nago* przed Bogiem. Bo był pełen radości, Pan był jego przyjacielem.
A wy bierzecie pod uwagę jakieś objawienia które wprowadzają jakieś dziwne przesłania wypaczając obraz Jezusa. :/ Choć był bym jak Dawid jednym z ulubieńców Boga to jeśli nie klęknę przed eucharystią to będę potępiony? A co jeśli przed nią nago zatańczę tak jak Dawid przed Arką?
(Lniany efod to taka mała spódniczka, coś jak bym teraz wyskoczył w bokserkach).
|
Pt mar 25, 2011 10:55 |
|
 |
Elbrus
|
sebeq napisał(a): Choć był bym jak Dawid jednym z ulubieńców Boga to jeśli nie klęknę przed eucharystią to będę potępiony? Czy mógłbyś zaprzestać pisania bzdur i przeczytał to, co jest do ciebie kierowane (w odpowiedzi na twoje pytania), starając się chociaż cokolwiek z tego zrozumieć? Mam nadzieję, że apel spotka się z pozytywnym odzewem.
|
Pt mar 25, 2011 11:03 |
|
 |
sebeq
|
Dobrze wiesz, że odwołuję się do wiary/religijności zwykłych ludzi którzy wypowiadają się na tym forum a nie do doktryny KRK.
Co mnie obchodzi doktryna jeśli praktyka jest zupełnie inna!?
Ludzie nie wiedzą czym jest chrześcijaństwo i tworzą sobie iluzję w którą wierzą, zastanawiając się właśnie nad takimi bzdurami popartymi pseudo objawieniami jakie wymieniłem.
|
Pt mar 25, 2011 11:45 |
|
 |
Elbrus
|
sebeq napisał(a): Dobrze wiesz, że odwołuję się do wiary/religijności zwykłych ludzi którzy wypowiadają się na tym forum a nie do doktryny KRK. Którzy to ludzie na tym forum prezentowali religijność, jaką ty przedstawiasz? sebeq napisał(a): Ludzie nie wiedzą czym jest chrześcijaństwo i tworzą sobie iluzję w którą wierzą, zastanawiając się właśnie nad takimi bzdurami popartymi pseudo objawieniami jakie wymieniłem. Nie wymieniłeś żadnych objawień. Jakie (pseudo)objawienia masz na myśli?
|
Pt mar 25, 2011 11:54 |
|
 |
sebeq
|
"Obłudnik usty kazi przyjaciela swego; ale sprawiedliwi umiejętnością wybawieni bywają." Prz 11: 9
Erystykę masz opanowaną.
|
Pt mar 25, 2011 12:19 |
|
 |
Elbrus
|
sebeq napisał(a): Erystykę masz opanowaną. Proszę o cytaty z wypowiedzi użytkowników tego forum, przedstawiających religijność taką, jaką im zarzuciłeś oraz przedstawić (pseudo)objawienia, na które się powołują i które rzekomo wymieniłeś.
|
Pt mar 25, 2011 12:24 |
|
 |
amadeus35
|
medieval_man napisał(a): sebeq napisał(a): Witam wszystkich! Wszedłem na to forum przypadkiem i tak sobie czytam wasze wypowiedzi i jestem w szoku. Nie chcę tu nikogo oskarżać ale widzę że wśród rzymskich katolików szerzy się religijne podejście do relacji z Bogiem. (...)
Zastanówcie się nad tym czy rzeczywiście idziecie za Chrystusem czyniąc z Chrześcijaństwa tylko i wyłącznie jakiś rodzaj religii w której będziesz potępiony jeśli nie zjesz opłatka pod nachyleniem 45% od końca dużego palca księdza jednocześnie nie zapominając, że aby komunia była ważna należy koniecznie pod karą piekła odrzec "Amen".
Pozdrawiam! Dziekuję Ci za tę wypowiedź. I za wskazanie istotnej różnicy między wiarą a religią.Niestety, dla sporej ilosci chrześcijan ich chrześcijaństwo to religia (obrzędy, regułki, zasady) a nie wiara (życie) Czysta wiara w Boga to samodzielne czytanie Pisma Swietego, Pan Bog w ten sposob do nas przemawia do kazdego indywidualnie nie potrzebni sa ``posrednicy`` ktorzy narzucaja swoj tok myslenia poniewaz nikt nie ma patentu na nieomylnosc.
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Pn mar 28, 2011 11:24 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
amadeus35 napisał(a): Czysta wiara w Boga to samodzielne czytanie Pisma Swietego, Pan Bog w ten sposob do nas przemawia do kazdego indywidualnie nie potrzebni sa ``posrednicy`` ktorzy narzucaja swoj tok myslenia poniewaz nikt nie ma patentu na nieomylnosc. Obawiam się, że skrajnie się nie zgadzam
|
Pn mar 28, 2011 11:44 |
|
 |
amadeus35
|
medieval_man napisał(a): amadeus35 napisał(a): Czysta wiara w Boga to samodzielne czytanie Pisma Swietego, Pan Bog w ten sposob do nas przemawia do kazdego indywidualnie nie potrzebni sa ``posrednicy`` ktorzy narzucaja swoj tok myslenia poniewaz nikt nie ma patentu na nieomylnosc. Obawiam się, że skrajnie się nie zgadzam A moze powiesz dlaczego 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Pn mar 28, 2011 12:19 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
amadeus35 napisał(a): A moze powiesz dlaczego  Chętnie. Istotą chrześcijaństwa, według mnie, nie jest szukanie Boga w jakimkolwiek piśmie, choćby świętym, ale przyjęcie usynowienia nas przez łączność z Jezusem Chrystusem. Stąd czysta wiara w Boga to trwanie w Nim poprzez Jezusa w świadomości zbawienia i wdzięczności za nie. To trwanie wyraża się w codziennym życiu, zarówno w osobistej modlitwie, w osobistej lekturze Pisma świętego, jak i w osobistym zaangażowaniu w to, co Chrystus przede wszystkim przyniósł, czyli w Kościół (nowa ludzkość zmierzająca w Chrystusie do Boga) w jego płaszczyźnie mistycznej jak i praktycznej (liturgia). Z tego powodu samo czytanie Pisma świętego, choć niewątpliwie pobożne i zasługujące na uznanie, nie wyczerpuje moim zdaniem, ba... ledwo zaczyna wymagania czystej wiary. Napisałem wcześniej, że wiara to życie, w opozycji do religii (obrzędów, regułek, zasad, praktyk...). Szukanie Boga poprzez czytanie Pisma może dopiero być skutkiem wiary, tak jak skutkiem wiary powinno być uczestniczenie w obrzędach, przestrzeganie reguł i zasad. Samo czytanie może być taką sama pustą praktyką jak inne jeśli nie wypełnia ich wiara. ps. Co do pośredników... Nie uważam żeby Ci, kórych sam św. Paweł wymienia w 1Kor 12 opisując, że tak ustanowił Bóg w Kościele najprzód apostołów, po wtóre proroków, po trzecie nauczycieli "narzucali nam jakikolwiek tok myślenia", a nawet jeśli to czynią, to z woli Bożej i dla naszej korzyści, bo "nikt nie ma patentu na nieomylność". Oprócz Chrystusa obecnego w Kościele
|
Pn mar 28, 2011 14:27 |
|
|
|