Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 28, 2025 6:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 245 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna strona
 Zmuszanie do wiary. 
Autor Wiadomość

Post Re: Zmuszanie do wiary.
Soul33 napisał(a):
Cytuj:
"Zło pojawia się w momencie, kiedy człowiek nie ma Boga w sercu."
Przykładem jest Hiob. Największy bezbożnik.

Na świecie zawsze będą zdarzały się tragedie. I zawsze można znaleźć jakieś grzechy je poprzedzające.

Poza tym historia Hioba uczy, że to po prostu nie ma związku. Nasze działania nie mają wpływu na to, co nas spotyka. W innym wypadku trzeba by wyciągnąć wniosek, że najlepiej jest być ani zbyt dobrym ani zbyt złym. Najlepszym, co można zrobić, to nie zwracać na siebie uwagi. Oto droga dla chrześcijanina wg Endeka.

Dlaczego wykastrowałeś ze swojej teologii choćby przykład Sodomy i Gomory o naukach Katechizmu nie wspomniawszy?

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

So sie 20, 2011 12:08
zbanowany na stałe

Endek napisał(a):
co do Polski to trzeba trochę cofnąć się do historii i przypomnieć że w takiej przedwojennej Warszawie było w rejestrach policji 10 tysięcy prostytutek. Przyjmie się ze dwa razy tyle działało poza oficjalnym rejestrem. Tak przeczytałem w jednej z publikacji ks dr Stanisława Trzeciaka.Rozpasanie moralne, przynależność elit do antykościoła czyli masonerii, pijaństwo, rozpusta, rozwody oraz niezliczone ofiary aborcji, to były powody dla których Pan Bóg karę na Polskę a szczególnie Warszawę zesłał.Przez postać Rozalii Celakowny prosił o akt Intronizacji Chrystusa Króla z jednoczesnym porzuceniem wszelkich grzechów, to groźbę wojny od Polski oddali. Rozalia Celakowna widziała w swoich wizjach płonącą Polskę i zniszczoną doszczętnie Warszawę.
Można wysnuć wniosek, że Hitler był na usługach Stwórcy. Był takim biczem bożym na wszelakie plugastwo Europy, a to dobre :badgrin: Św. Adolfie Hitlerze módl się za nami.

Cytuj:
Gdzieś słyszałem że jeden z dywizjonów lotnictwa bombowego III Rzeszy miał zbombardować jasnogórski klasztor. Żadna z bomb nie trafiła w Jasną Górę, a z kilku wypraw tej eskadry przeżył jeden pilot niemiecki który o tym później świadczył. Coś wystraszyło niemieckich pilotów, skoro później takich prób nie podejmowano. Warto tutaj wspomnieć, ze na Jasną Górę udał się sam Hans Frank przełożony Generalnej Guberni.
A u sołtysa Pierdziołek wylądowało ufo za stodołą.

Cytuj:
Pan Bóg jest też Sędzią Sprawiedliwym a nie dobrotliwym pobłażliwym dla zła staruszkiem z brodą.
Właśnie jest zbyt pobłażliwy dla zła! Dla ojca kłamstwa i plugastwa jest nawet jak dobry wujek. Dał mu w prezencie piekło, ziemię i wiele dusz do kuszenia.

So sie 20, 2011 12:19
Moderator

No w sumie masz rację, Endek. A co z resztą moich słów? Wygląda na to, że Hiob faktycznie był zbyt dobry i dlatego spotkało go cierpienie.

Poza tym to jest sprzeczne z rzeczywistością. Historia w obrębie kultury chrześcijańskiej wcale nie wyróżnia się zbyt pozytywnie względem reszty świata. Cierpienie jest wszędzie.

Prawda jest taka, że ludzie bez religii (jakiekolwiek) czują się bardziej zagubieni. To wszystko.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So sie 20, 2011 12:26

Soul33 napisał(a):
Przykładem jest Hiob. Największy bezbożnik.

Chyba coś ci się pomieszało. Hiob był bardzo pobożnym człowiekiem.
Bóg z diabłem założyli się, że dokopią Hiobowi.
Bóg dał diabłowi zielone światło, że może Hiobowi tak przywalić, żeby ten się prawie przekręcił i odwrócił od Boga.
Mimo, że diabeł go męczył, ten ostatecznie nie odwrócił się od Boga.

Tak to jest. Diabeł z Bogiem zakładają się o to jak my się zachowamy. I zsyłają na nas cierpienia. Jakby nie byli wszechwiedzącymi....

So sie 20, 2011 12:28
jarura napisał(a):
Tak to jest. Diabeł z Bogiem zakładają się o to jak my się zachowamy. I zsyłają na nas cierpienia. Jakby nie byli wszechwiedzącymi....

Od kiedy to diabeł jest wszechwiedzący? To tylko zwykłe stworzenie, inteligentne, przebiegłe, mające większą wiedzę od nas, ale nadal tylko stworzenie.

So sie 20, 2011 12:32
Endek napisał(a):
Alus napisał(a):
Dla mnie jest to trochę dziwaczna wiara - dostrzegac karę Boga na Polakach, bez żadnych kar dla twórców mocarstwa ateistycznego ZSRR, lub ośrodków ateizmu, wyuzdania moralnego w zach. Europie, USA.
Mało tego - tamci na wojnie jeszcze się wzbogacili.

Nieprawda!40 mln ofiar wśród samych Rosjan to pokłosie bolszewickiej zarazy.NMP w Fatimie upomniała się o Rosję, aby poświecić ten kraj Jej Niepokalanemu Sercu, gdyż inaczej zgubne nauki opanują świat. Jak wiemy do dziś papieże zignorowali to zalecenie Niebios. Były podejmowane próby, ale nie to chodziło Najświętszej Maryi Pannie. Ona chciała poświecenie Jej Rosji aby dokonał go papież w łączności z biskupami całego świata. Ostatnia próba była podjęta przez Jana Pawła II. Niestety wypowiedziana formula nic nie mówiła o poświeceniu Sercu NMP Rosji( ponoć w domyśle czy tez po cichu) tylko świata całego.
co do Polski to trzeba trochę cofnąć się do historii i przypomnieć że w takiej przedwojennej Warszawie było w rejestrach policji 10 tysięcy prostytutek. Przyjmie się ze dwa razy tyle działało poza oficjalnym rejestrem. Tak przeczytałem w jednej z publikacji ks dr Stanisława Trzeciaka.Rozpasanie moralne, przynależność elit do antykościoła czyli masonerii, pijaństwo, rozpusta, rozwody oraz niezliczone ofiary aborcji, to były powody dla których Pan Bóg karę na Polskę a szczególnie Warszawę zesłał.Przez postać Rozalii Celakowny prosił o akt Intronizacji Chrystusa Króla z jednoczesnym porzuceniem wszelkich grzechów, to groźbę wojny od Polski oddali. Rozalia Celakowna widziała w swoich wizjach płonącą Polskę i zniszczoną doszczętnie Warszawę.
Gdzieś słyszałem że jeden z dywizjonów lotnictwa bombowego III Rzeszy miał zbombardować jasnogórski klasztor. Żadna z bomb nie trafiła w Jasną Górę, a z kilku wypraw tej eskadry przeżył jeden pilot niemiecki który o tym później świadczył. Coś wystraszyło niemieckich pilotów, skoro później takich prób nie podejmowano. Warto tutaj wspomnieć, ze na Jasną Górę udał się sam Hans Frank przełożony Generalnej Guberni.
Pan Bóg jest też Sędzią Sprawiedliwym a nie dobrotliwym pobłażliwym dla zła staruszkiem z brodą.
Wiele ostatnich anomalii pogodowych, katastrof i innych zwiastunów kary, Ameryka na sobie doświadcza. Szkoda, ze zaślepione lewactwo tego nie chce dostrzec.Czy Polska na kary nie zasługiwała i nie zasługuje? Proszę tylko prześledzić wpisy lewackich agitatorów, aby dostrzec tylko wierzchołek góry lodowej. Załatwianie się lewackich ekstremistów pod krzyżem w zeszłym roku na Krakowskim Przedmieściu, czynne napaści na obrońców,morderstwa księży,pijackie burdy to ich język miłości.Przyjdzie później taki jeden bęcwał z drugim na katolickie forum i prawi o ,,prawdziwej" chrześcijańskiej religii. Idźcie wpierw, pouczcie tych tarzających się w błocie odurzonych alkoholem i narkotykami młodych z przystanku Woodstock. Umieściłem we wcześniejszych postach zdjęcie abortowanego dziecka. Czy myślicie, ze Pan Bóg o nich zapomniał i dalej będzie pobłażał demoralizacji nie mającej precedensu w historii?

Ewidentnie masz swoją wizję....bo siostra Łucja, która do smierci utrzymywała kontakty z JPII uznała poświecenie świata i Rosji dokonane w marcu 1984r za to o które prosiła Maryja.
Gdy cofniemy się do przedwojennych czasów to liczba prostytutek w Paryżu, Nowym Jorku, Londynie, wielokrotnie przekraczała owe 10 tys. warszawskich.
Masoneria powstała poza Polską.
Aborcja jest plaga wielu narodów - nie jesteśmy liderami.
Gdyby Bóg był buchalterem i skrupulatnie mierzył, ważył grzechy, to wiele krajów winno bezpowrotnie zniknąć z mapy świata.
Bóg jest sędzią sprawiedliwym, ale nie mściwym, niesprawiedliwie oceniającym starcem.
Polska od ponad dwustu lat doświadczana jest okrutnie - rozbiory, powstania, dwie wojny, sowiecka przemoc....możemy kilka krajów obdarzyć tym "gniewem Bożym" - jak Ty nazywasz.

So sie 20, 2011 14:09

Endek, znowu zrobiłeś logicznego fikołka.

- gdyby Bóg mścił się na grzesznikach już tu na ziemi (zniszczenie Warszawy, itp.), to tym samym pozbawiłby człowieka własnej woli, na zasadzie: "możesz robić wszystko, ale tylko to, co mi się podoba". Tak jak fordowskie "klient może sobie wybrać każdy samochód, pod warunkiem, że będzie czarny".

Bóg, którym tak wszystkich ochoczo straszysz nie ma sensu: po co modlić się i kochać mściwego tyrana, który ludziom nie ma do zaoferowania nic ponad niewolnictwo?

Nie kupuję takiego Boga.

W przypadku cytowanych przez Ciebie tekstów, nie wiem, czy śmiać się, czy płakać.

So sie 20, 2011 17:48
zephyr7 napisał(a):
Endek, znowu zrobiłeś logicznego fikołka.

- gdyby Bóg mścił się na grzesznikach już tu na ziemi (zniszczenie Warszawy, itp.), to tym samym pozbawiłby człowieka własnej woli, na zasadzie: "możesz robić wszystko, ale tylko to, co mi się podoba". Tak jak fordowskie "klient może sobie wybrać każdy samochód, pod warunkiem, że będzie czarny".

Bóg, którym tak wszystkich ochoczo straszysz nie ma sensu: po co modlić się i kochać mściwego tyrana, który ludziom nie ma do zaoferowania nic ponad niewolnictwo?

Nie kupuję takiego Boga.

W przypadku cytowanych przez Ciebie tekstów, nie wiem, czy śmiać się, czy płakać.

zephyr, oczywiście masz rację. Zauważ tylko, że Bóg chrześcijan był krwawym tyranem przez cały Stary Testament. Zmienił się na lepsze 2000 lat temu - jak mi wyjaśnił szumi - dostał wtedy pierwiatek ludzki (jest obecnie i Bogiem i człowiekiem w jednym). To trochę tłumaczy tę zmianę. Wcześniej, kiedy był tylko Bogiem, był po prostu wszechmogącą, ale bezduszną i trochę bezrozumną bestią, która stworzyła świat i ludzi a później się na niego obraziła i mordowała po kolei wszystkich, których uznała za swoich wrogów. Dlatego idee Endeka, choć oczywiście odrażające dla myślących i uczciwych ludzi, mają rzeczywiście swe głębokie uzasadnienie w ST.

So sie 20, 2011 19:27
Kiedyś wielu kaznodziejów uważało, że Bóg groźny to jedyny sposób by odciągnąć ludzi od grzechu, podobnie jak rodzice uważali, że batem zdołają należycie wychować dzieci. Dziś nawet psy myśliwskie, policyjne czy wojskowe trenuje się bez tego narzędzia. Okazało się, że miłosierdzie bardziej porusza ludzkie serca niż strach. Pojawiło się jednak niebezpieczeństwo, że wpadamy w drugą skrajność: wyobrażamy sobie postać landrynkową Boga, przygarniającego grzeszników i przebaczającego wszystko i wszystkim, bez osobistego wysiłku człowieka.
Bóg oczekuje od nas przede wszystkim tego, byśmy chcieli Go słuchać. Pouczająca jest historia Samuela: Mów panie, bo sługa Twój słucha (1Sm3, 1-18). My też, podobnie jak Samuel, przeważnie nie wiemy, że to Pan przychodzi. Woła nas, a my najczęściej Go nie słyszymy. On zaś szanuje naszą wolność i nie chce jej gwałcić.
Jezus jednak ostrzega:
- Uważajcie, czego słuchacie (Mk4, 24)
- Uważajcie, jak słuchacie (Łk8, 18)
Może się bowiem zdarzyć, że słuchamy własnych myśli, albo kogoś, kto wcale nie jest podobny do Boga.
- Moja matką i moimi braćmi są ci, którzy słuchają słowa Bożego i wypełnieją je (Łk8, 21)
Bóg woła do nas z Apokalipsy Janowej - oto stoję u drzwi i kołaczę: jeśli kto posłyszy mój głos i otworzy, wejdę do niego i będę z nim wieczerzał, a on ze mną (Ap3, 20).

So sie 20, 2011 20:18
Liza napisał(a):
Kiedyś wielu kaznodziejów uważało, że Bóg groźny to jedyny sposób by odciągnąć ludzi od grzechu, podobnie jak rodzice uważali, że batem zdołają należycie wychować dzieci. Dziś nawet psy myśliwskie, policyjne czy wojskowe trenuje się bez tego narzędzia. Okazało się, że miłosierdzie bardziej porusza ludzkie serca niż strach.

Otworzyłaś mi oczy, Lizo, dziękuję :-). Ja zawsze zastanawiałem się skąd taka zmiana w przedstawianiu wizerunku Boga przez Kościół: kiedyś straszył piekłem, przywoływał sceny ze Starego Testamentu, gdzie Bóg karał śmiercią za najdrobniejsze przewinienia a w ostatnich dekadach zaczął mówić raczej o Jego miłości i miłosierdziu. Teraz uświadomiłaś mi, że Kościół zaczął po prostu czerpać z innych dziedzin zauważając, że psy łatwiej wytresować nagradzając je kiełbasą niż bijąc kijem. Uznał więc, że zasada ta skutkuje także w stosunku do ludzi i lepiej ich tresować (czy jak wolisz: "poruszać ludzkie serca") mamiąc ich miłosierdziem a nie strasząc piekłem. Dziękuję raz jeszcze, to ważne spostrzeżenie, Lizo.

So sie 20, 2011 20:29
Cytaty podane w moim poście pochodziły nie z nauk humanistycznych, lecz z Biblii. Nie ma sprzeczności między psychologią i religią. Jej osiągnięcia pozwalają człowiekowi dojrzalej żyć.

So sie 20, 2011 20:50

Alus napisał(a):
Bóg jest sędzią sprawiedliwym, ale nie mściwym, niesprawiedliwie oceniającym starcem.
Polska od ponad dwustu lat doświadczana jest okrutnie - rozbiory, powstania, dwie wojny, sowiecka przemoc....możemy kilka krajów obdarzyć tym "gniewem Bożym" - jak Ty nazywasz.
Najpierw poznaj nielukrowaną i bez białych plam historię Polski, a dopiero potem się wypowiadaj.Obcokrajowcy odwiedzający Polskę w dawniejszych przedrozbiorowych wiekach, mogli poznać wielkie zaprzaństwo wiary katolickiej wśród ówczesnych elit, wyzysk chłopa, pijaństwo i to pod przymusem w żydowskich karczmach, gdzie płacono wódką pędzoną w folwarcznej gorzelni chłopu za pracę na pańskich włókach. Kościół Katolicki bil na alarm, widząc traktowanie chrześcijańskiego ludu jako najgorszych niewolników wyjętych spod prawa.Przywileje jakie nadawali możnowładcy osiedlającym się w dawnej Polsce Żydom, musiały wpłynąć na kondycję moralną polskiego ludu.
Pisał o tym Stanisław Staszic w ,,Przestrogach dla Polski" czy ks dr Stanisław Trzeciak, ks dr Stanisław Morawski.
http://www.ultramontes.pl/wobec_niebezp ... skiego.htm
Nic za darmo na nas nie naszło. Kto nie w kościele a żydowskiej karczmie nabierał rozumu, do nędzy doszedł.Kara dla Polskiego Narodu jak najbardziej była zasłużona.Czy dzisiaj gdy w zachodzie Polacy pokładają swoje nadzieje a nie w pracy na rzecz Polski i w trzymaniu się wiary katolickiej, nie widać nadciągającej katastrofy?. Tylko ślepy i głupi niczego nie dostrzeże.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

So sie 20, 2011 21:19

atheist napisał(a):
Teraz uświadomiłaś mi, że Kościół zaczął po prostu czerpać z innych dziedzin zauważając, że psy łatwiej wytresować nagradzając je kiełbasą niż bijąc kijem. Uznał więc, że zasada ta skutkuje także w stosunku do ludzi i lepiej ich tresować (czy jak wolisz: "poruszać ludzkie serca") mamiąc ich miłosierdziem a nie strasząc piekłem. Dziękuję raz jeszcze, to ważne spostrzeżenie, Lizo.
Wszyscy zapominają o tym, ze wcześniej czy później za popełniane zło, trzeba odpokutować.Kary doczesne w/g nauki KK wcale nie są tak straszne jak te po przekroczeniu progu wieczności.Kłamstwem jest mamienie ludzi, ze oto jest czas miłosierdzia, więc możemy swawolić bez ograniczeń, gdyż każąca ręka Boga to mit.

So sie 20, 2011 21:27

yo, Atheist :)

wrzucasz wszystkich do jednego wora: biskupa z audi, proboszcza z kontem w Szwajcarii, prałata-manipulanta z rodziną która adoptowała ciężko chore dziecko, albo lekarką która za własne pieniądze zajmuje się bezdomnymi, albo po prostu zwykłego człowieka, który oparł swoje postępowanie na filozofii związanej z jego religią.

Dlatego nie mów, że "kościół to, czy tamto", bo taki "niedo-oświecony" quasi-katolik jak ja to też technicznie "kościół" :) A ja nie przecież nie urządzam sobie bunkra w Grzechyni, ani nie wywieram na nikogo żadnej presji (a co dopiero machanie kijem :)

Taka agresywne i co tu dużo mówić: glupia postaw wielu katolików (agresja, prezentowanie wizji apokaliptycznych, epatowanie strachem i przemocą) wynika z braku elementarnej wiedzy o tym, w co wierzą. Kościół źle edukuje, a potem mamy takie oszołomstwo, jakie mamy...

Więc, jeśli czytasz posty jakiegoś nawiedzonego mohera, wzywającej do uznania kolejnych objawień Zosi, Kasi, Jadzi, czy Agnieszki, intronizacji Św. Rodziny i przyznania (bezterminowo!) prawa jazdy Św. Krzystofowi, to "wiedz, że coś się dzieje!" :P

So sie 20, 2011 21:32

Endek, tak - będziesz pokutował, bo robisz bogu zły PR.

Według nauki kościoła, odpokutowanie za dokonane zło polega na znoszeniu jego skutków. To nie jest tak, że Bóg ma jakiś taryfikator i mówi "dwa razy powiedziałeś 'motyla noga', dziesięć batów".

"Ręka Pana nie jest tak krótka, żeby nie mogła ocalić,
ani słuch Jego tak przytępiony, by nie mógł usłyszeć."

So sie 20, 2011 21:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 245 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna strona