Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 13:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona
 Czy te objawienia są prawdziwe??? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy te objawienia są prawdziwe???
Cytuj:
Ja odarlam Pana Jezusa z bostwa? Dlaczego tak myslisz?
Ja nie jestem ŚJ.
Ja wierze, ze Pan Jezus jest Bogiem. :-D
I Duch Świety tez. :-D

Przepraszam, pomyliłam Cie z inna osobą należącą do ŚJ

Niemniej mogę odwrócić pytanie - na jakiej podstawie część Kosciołów protestanckich odrzucliło kult Maryii Lutra?
http://www.luteranie.pl/pl/?D=346

Pn kwi 02, 2012 20:45

mareta napisał(a):
Jajko napisał(a):
quas napisał(a):
Dlatego wierzę w Ostrzeżenie, interwencje Boga, wielki akt Miłosierdzia, dla nawrócenia świata

Dlaczego Jahwe nie może......... to by nam to W Y R A Ź N I E powiedział. Dlaczego tego nie robi?

A może tak coś bardziej konkretnie?

Co bardziej konkretnie? Wszak dałem bardzo konkretny przykład czego oczekuję od Jahwe by szczerze paść na kolana i podążać za jego wskazówkami. Dlaczego te "znaki" od boga zawsze muszą przybierać jakieś enigmatyczne formy?

Pn kwi 02, 2012 23:13
Dlatego, że paść na kolana, gdy się już wie, to żadne osiągnięcie
(chociaż byli tacy, co wiedzieli i się wypięli), Bóg wymaga od człowieka wiary.
Jest dla Niego cenna, ot takie Jego widzimisię ;)

Wt kwi 03, 2012 7:35

MARIEL napisał(a):
majanovak napisał(a):
[...]Mysle, ze to, ze apokryfy zostaly dolozone dopiero w XV wieku mowi dlaczego powinny zostac odrzucone.

Hmm..bardziej interesuje mnie na jakiej zasadzie protestanci
wyznający zasadę sola scriptura stwierdzili, że taki właśnie kanon jest
właściwy, skoro nie ma o tym mowy w Piśmie
, rozumiesz?
W Biblii nie ma mowy jaki skład Pisma jest tym właściwym,
katolicy uznający Boże Objawienie również w Tradycji Kościoła
nie mają z tym problemu.
Chciałabym wiedzieć jak to zostało ustalone u protestantów i kto
o tym zdecydował
.
Piszesz o błędach i sprzecznościach w 'apokryficznych' księgach, które zdecydowały o ich wyłączeniu lub raczej nie włączeniu..
Ponieważ nie jest to na temat to proszę zalinkuj mi przy okazji
jakiś materiał odpowiadający na te pytania.

Napisalam tez, ze apokryfy zostaly dopiero dolozone, dodane do Pisma Swietego w XV wieku. Wczesniej ich nie bylo. To bardzo wazny powod, aby odrzucic apokryfy.

Wt kwi 03, 2012 17:20

Alus napisał(a):
Cytuj:
Ja nie jestem ŚJ.

Niemniej mogę odwrócić pytanie - na jakiej podstawie część Kosciołów protestanckich odrzucliło kult Maryii Lutra?

Na podstaiwe Pisma Swietego Alus.
W Pismie nie ma slowa o tym, ze Maria zostala wniebowzieta albo niepokalanie poczeta - a jednak jakis papiez to ustanowil jako dogmat - i to ex cathedra!
Slowo Boze mowi, ze Maria miala dzieci -a KK mowi, ze byla dziewica do konca zycia.
Pismo mowi, ze nie ma innego posrednika miedzy Bogiem a czlowiekiem jak tylko Jezus Chrystus - 2 Tym. 2,5 a KK modli sie do Marii i prosi i oglasza:
- modl sie za nami..
- O Pani nasza, Posredniczko nasza, pod Twoja obrone..
A przeciez Slowo mowi, ze nie mamy sie modlic do zmarlych..
"niech nie znajdzie się u ciebie taki, który przeprowadza swego syna czy swoją córkę przez ogień, ani wróżbita, ani wieszczbiarz, ani guślarz, ani czarodziej, (11) ani zaklinacz, ani wywoływacz duchów, ani znachor, ani wzywający zmarłych;"
Zobacz co mowi Slowo Boze: ew. Lukasza 11,27-28
"A gdy On to mówił, pewna niewiasta z tłumu, podniósłszy swój głos, rzekła do niego: Błogosławione łono, które cię nosiło, i piersi, które ssałeś.
A co odpowiada Pan Jezus na te slowa?
(28) On zaś rzekł: Błogosławieni są raczej ci, którzy słuchają Słowa Bożego i strzegą go."
Czy wyniosl Marie ponad ludzi? Nie, nie wyniosl.
Slowo Boze mowi, ze Maria tez potrzebowala Zbawiciela i ze tez grzeszyla.
"Nie ma bowiem różnicy, (23) gdyż wszyscy zgrzeszyli i brak im chwały Bożej, (24) i są usprawiedliwieni darmo, z łaski jego, przez odkupienie w Chrystusie Jezusie"
Czy wszyscy oznacza wszyscy? Tak. A wiec rowniez i Marie.
Ona byla tylko czlowiekiem, wybranym sposrod wszystkich kobiet, ale nadal czlowiekiem i urodzila sie jak czlowiek, byla grzeszna wiec potrzebowala Zbawiciela, ktory jej przebaczy grzechy tak jak innym ludziom.
Jak widac nie ma potwierdzenia w Biblii na caly ten kult Marii, kult czlowieka.
To balwochwalstwo Alus.

Wt kwi 03, 2012 17:32
majanovak napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:
Ja nie jestem ŚJ.

Na podstaiwe Pisma Swietego Alus.
W Pismie nie ma slowa o tym, ze Maria zostala wniebowzieta albo niepokalanie poczeta - a jednak jakis papiez to ustanowil jako dogmat - i to ex cathedra!
Slowo Boze mowi, ze Maria miala dzieci -a KK mowi, ze byla dziewica do konca zycia.
Pismo mowi, ze nie ma innego posrednika miedzy Bogiem a czlowiekiem jak tylko Jezus Chrystus - 2 Tym. 2,5 a KK modli sie do Marii i prosi i oglasza:
- modl sie za nami..
- O Pani nasza, Posredniczko nasza, pod Twoja obrone..
A przeciez Slowo mowi, ze nie mamy sie modlic do zmarlych..
"niech nie znajdzie się u ciebie taki, który przeprowadza swego syna czy swoją córkę przez ogień, ani wróżbita, ani wieszczbiarz, ani guślarz, ani czarodziej, (11) ani zaklinacz, ani wywoływacz duchów, ani znachor, ani wzywający zmarłych;"
Zobacz co mowi Slowo Boze: ew. Lukasza 11,27-28
"A gdy On to mówił, pewna niewiasta z tłumu, podniósłszy swój głos, rzekła do niego: Błogosławione łono, które cię nosiło, i piersi, które ssałeś.
A co odpowiada Pan Jezus na te slowa?
(28) On zaś rzekł: Błogosławieni są raczej ci, którzy słuchają Słowa Bożego i strzegą go."
Czy wyniosl Marie ponad ludzi? Nie, nie wyniosl.
Slowo Boze mowi, ze Maria tez potrzebowala Zbawiciela i ze tez grzeszyla.
"Nie ma bowiem różnicy, (23) gdyż wszyscy zgrzeszyli i brak im chwały Bożej, (24) i są usprawiedliwieni darmo, z łaski jego, przez odkupienie w Chrystusie Jezusie"
Czy wszyscy oznacza wszyscy? Tak. A wiec rowniez i Marie.
Ona byla tylko czlowiekiem, wybranym sposrod wszystkich kobiet, ale nadal czlowiekiem i urodzila sie jak czlowiek, byla grzeszna wiec potrzebowala Zbawiciela, ktory jej przebaczy grzechy tak jak innym ludziom.
Jak widac nie ma potwierdzenia w Biblii na caly ten kult Marii, kult czlowieka.
To balwochwalstwo Alus.

W Piśmie św też nie ma zalecenia aby odrzucić listy apostolskie, a protestanci odrzucili list św Jakuba, bo nie pasował do wizji: Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie (Jk 2,17).
Nie znajdziesz w Biblii potwierdzenia na słuszność segregacji i odrzuceń częśći Pisma św..

Wt kwi 03, 2012 20:52
majanovak napisał(a):
Napisalam tez, ze apokryfy zostaly dopiero dolozone, dodane do Pisma Swietego w XV wieku. Wczesniej ich nie bylo. To bardzo wazny powod, aby odrzucic apokryfy.

I tylko ten jeden?
Dla mnie to żadne wytłumaczenie.
Czy ktoś może mi to klarownie przedstawić, lub najlepiej przekierować
do odpowiedniego wątku?
Szukam od jakiegoś czasu sensownego wyjaśnienia skąd taki
a nie inny skład Pisma u protestantów (odrzucających Boże Objawienie
w Tradycji).
W jaki sposób ten skład ustalono, skoro nic o składzie Pisma w Biblii
nie ma. Jak sprzeczności, to jakie itd.

Śr kwi 04, 2012 9:20

A skąd taki a nie inny skład Pisma u katolików? W jaki sposób ustalono, które teksty pochodzą od JHWH a które nie?

Śr kwi 04, 2012 9:42
Pytasz się, jakbyś był forumowym siuśmajtkiem ;)
Katolicy wierzą, że są dwa źródła Bożego Objawienia: Pismo Św. i Tradycja Kościoła.
Skład Pisma u katolików został ustalony na podstawie Bożego Objawienia w Tradycji.

Śr kwi 04, 2012 10:25

Alus napisał(a):
W Piśmie św też nie ma zalecenia aby odrzucić listy apostolskie, a protestanci odrzucili list św Jakuba, bo nie pasował do wizji: Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie (Jk 2,17).
Nie znajdziesz w Biblii potwierdzenia na słuszność segregacji i odrzuceń częśći Pisma św..

To nie prawda. Owszem, tez slyszalam o tym, ze Luter mial problem z tym listem, ale ten list nie zostal odrzucony czy wylaczony. Wchodzi nadal w kanon Pisam Swietego. Trzeba, po prostu, ten werset wlasciwie rozumiec, bo Slowo nie moze sobie zaprzeczac.
Mylisz sie zatem mowiac, ze protestanci odrzucili jakiekolwiek listy.
To nieprawdziwa informacja.

Śr kwi 04, 2012 15:43

MARIEL napisał(a):
majanovak napisał(a):

I tylko ten jeden?
Dla mnie to żadne wytłumaczenie.
Czy ktoś może mi to klarownie przedstawić, lub najlepiej przekierować
do odpowiedniego wątku?
Szukam od jakiegoś czasu sensownego wyjaśnienia skąd taki
a nie inny skład Pisma u protestantów (odrzucających Boże Objawienie
w Tradycji).
W jaki sposób ten skład ustalono, skoro nic o składzie Pisma w Biblii
nie ma. Jak sprzeczności, to jakie itd.

Wg mnie to calkowicie dyskwalifikuje aopkryfy, bo zostaly dolozone XV wiekow pozniej - sa to mity i legendy a nie natchnione Slowo Boze.
Poza tym przeciez napisalam takze, ze apokryfy sa sprzeczne z Pismem Swietym, to rowniez je dyskwalifikuje.

Śr kwi 04, 2012 15:46

MARIEL napisał(a):
Pytasz się, jakbyś był forumowym siuśmajtkiem ;)
Katolicy wierzą, że są dwa źródła Bożego Objawienia: Pismo Św. i Tradycja Kościoła.
Skład Pisma u katolików został ustalony na podstawie Bożego Objawienia w Tradycji.

Nawet ta sprzeczna z Pismem Swietym? Czyli ludzka tradycja jest tak samo honorowana i powazana jak Slowo, ktore wypowiedzial Bog?
To moze zobaczmy co Biblia ma do powiedzenia na ten temat.
"On (Jezus) zaś, odpowiadając, rzekł im: A dlaczego to wy przestępujecie przykazanie Boże dla nauki waszej?"
"..tak to unieważniliście słowo Boże przez naukę swoją. (7) Obłudnicy! Dobrze prorokował o was Izajasz w słowach: (8) Lud ten czci mnie wargami, ale serce ich daleko jest ode mnie. (9) Daremnie mi jednak cześć oddają, głosząc nauki, które są nakazami ludzkimi. "

Śr kwi 04, 2012 15:49
majanovak napisał(a):
Nawet ta sprzeczna z Pismem Swietym?

A jeśli PŚ same sobie przeczy i w samym nim są sprzecznosci to co poczniesz?

majanovak napisał(a):
Czyli ludzka tradycja jest tak samo honorowana i powazana jak Slowo, ktore wypowiedzial Bog?

Dziwna logika protestantów. To że w jakiś księgach jest napisane to wtegy Bóg,jeśli nie jest napisane to już nie Bóg mówi. Ciekawe,ciekawe

W takim razie Biblia też jest dziełem ludzkim,wszak to Kościół (ludzie)ustalił kanon PŚ

Śr kwi 04, 2012 19:37

mykitos napisał(a):
A jeśli PŚ same sobie przeczy i w samym nim są sprzecznosci to co poczniesz?

Ludzie czesto tak mowia, a wielokrotnie sie pozniej okazuje, ze p prostu nie rozumieja dnago Slowa. Ktos na pewno ma odpowiedzi na to co my nie rozumiemy. Ale Slowo Boze nie moze sobie zaprzeczac Mykitosie.
Choc przyznaje, ze jest tez tzw. ludzki czynnik podczas pisania Slowa Bozego i wysyepuja niekiedy drobne roznice w przekazywaniu tego samego slowa.

mykitos napisał(a):
Dziwna logika protestantów. To że w jakiś księgach jest napisane to wtegy Bóg,jeśli nie jest napisane to już nie Bóg mówi. Ciekawe,ciekawe

W takim razie Biblia też jest dziełem ludzkim,wszak to Kościół (ludzie)ustalił kanon PŚ

To wynika raczej z faktu, ze Bog nie moze sobie zaprzeczac.
Jesli w Biblii cos powiedzial, to nie moze zmienic zdania i mowic cos innego w innym przekazie, zgadza sie?
Bog jest Prawda i mowi zawsze prawde i mowi to, co ma na mysli i to co chce nam przekazac, nic Mu sie nie 'wymsknelo' przez przypadek ani niepotrzebnie.
Slowo tez mowi, ze nie mamy juz niczego dodawac do istniejacego przekazu, a wiec oznacza to, ze to co jest napisane w Biblii jest wszystkim tym, co Bog chcial abysmy mieli jako Slowo od Niego i to nam ma wystarczyc.
"Co do mnie, to świadczę każdemu, który słucha słów proroctwa tej księgi: Jeżeli ktoś dołoży coś do nich, dołoży mu Bóg plag opisanych w tej księdze; (19) a jeżeli ktoś ujmie coś ze słów tej księgi proroctwa, ujmie Bóg z działu jego z drzewa żywota i ze świętego miasta, opisanych w tej księdze." Objawienie Jana 22,18-19
Dlatego wszelkie inne zrodla, wszzelkie objawienia, wszelkie proroctwa, mistyczne przekazy, obrazy, cuda musza sie zgadzac z linia Bozego Slowa.
Po prostu Boze Slowo musi byc miernikiem wszystkich innych rzeczy.

Cz kwi 05, 2012 16:55
majanovak napisał(a):
[...]To wynika raczej z faktu, ze Bog nie moze sobie zaprzeczac.
Jesli w Biblii cos powiedzial, to nie moze zmienic zdania i mowic cos innego w innym przekazie, zgadza sie? Bog jest Prawda i mowi zawsze prawde i mowi to, co ma na mysli i to co chce nam przekazac, nic Mu sie nie 'wymsknelo' przez przypadek ani niepotrzebnie.
Slowo tez mowi, ze nie mamy juz niczego dodawac do istniejacego przekazu, a wiec oznacza to, ze to co jest napisane w Biblii jest wszystkim tym, co Bog chcial abysmy mieli jako Slowo od Niego i to nam ma wystarczyc.

A jak ustaliłaś tę pierwszą księgę, wg której weryfikujesz całą resztę? Skąd wiesz, że to właśnie w tym przekazie Bóg mówi,
a w tym innym ktoś się pod Niego podszywa? Majanovak, skąd się wziął u was kanon Pisma?
Fakt, że KK włączył pewne księgi do kanonu w późniejszym okresie nie ma nic do Waszego składu.

Prościej: Nie możesz po prostu przyznać-tak kanon Biblii jest prawdą pozabiblijną, w którą wierzę. Tak, wierzę w coś, o czym w Biblii nie jest napisane.

Cz kwi 05, 2012 17:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona