Po co Bóg stworzył Szatana?
Autor |
Wiadomość |
noOne
|
 Re: Po co Bóg stworzył Szatana?
z każdego grzechu można się nawrócić, dzięki Panu Bogu i swojej woli nawrócenia, lecz jeśli Ty nie chcesz Boga tu za życia ziemskiego, to sam skazujesz się na potępienie
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Cz sie 23, 2012 9:31 |
|
|
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Jesteśmy z noOne jednobrzmiący. Postawiliśmy nasze akcenty w różnych miejscach, dlatego miałeś wątpliwości. Chyba już je rozwiałeś???
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Cz sie 23, 2012 9:42 |
|
 |
awaryjan
|
Czyli ostatnie kilka postów było w sumie zbędnym laniem wody, gdyż na moje pytanie: awaryjan napisał(a): "Wynikałoby z tego, iż również apostaci, którzy to przecież dobrowolnie "wypięli się" na kościół, także - przy "prawym życiu" - mogą liczyć na zbawienie. Mylę się? wystarczyło odpowiedzieć tak, jak zrobiłeś to Ty, czyli że się nie mylę. NoOne zamieszał niepotrzebnie.
|
Cz sie 23, 2012 9:48 |
|
|
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Apostaci - zdaniem Kościoła - w akcie apostazji wypięli się nie tyle na Kościół, co na Boga - dlatego dopóki trwają w grzechu apostazji - trudno by równocześnie liczyli na zbawienie. To właśnie chciał Ci uświadomić noOne.
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Cz sie 23, 2012 10:06 |
|
 |
awaryjan
|
Ja jednak chyba za prosty jestem... Moja logika: 2 + 2 = 4. Mylę się? Ty mówisz - nie mylisz się, noOne mówi - mylisz się. I dostaję kręćka  . Z jednej strony mówisz, że nie mylę się myśląc, iż apostaci mogą liczyć na zbawienie prowadząc godne naśladowania życie (z punktu widzenia Kościoła), z drugiej piszesz iż "dopóki trwają w grzechu apostazji - trudno by równocześnie liczyli na zbawienie."
|
Cz sie 23, 2012 10:17 |
|
|
|
 |
noOne
|
Cytuj: przy "prawym życiu" - mogą liczyć na zbawienie. przy "prawym życiu" ale bez Jezusa niech nikt nie liczy na zbawienie, brama jest jedna - Jezus Chrystus nie ma innej bramy do zbawienia nie ma powszechnego zbawienia pogan o "prawym życiu"
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Cz sie 23, 2012 10:38 |
|
 |
awaryjan
|
Dałoby radę, abyście ustalili jedno stanowisko? No i cały czas po głowie chodzi mi to: "Każdy człowiek, nawet nieochrzczony, jakoś przynależy do Kościoła. Jeśli prowadzi prawe życie, ma szansę na zbawienie. "
|
Cz sie 23, 2012 10:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
awaryjan napisał(a): Dałoby radę, abyście ustalili jedno stanowisko? No i cały czas po głowie chodzi mi to: "Każdy człowiek, nawet nieochrzczony, jakoś przynależy do Kościoła. Jeśli prowadzi prawe życie, ma szansę na zbawienie. " Kościół kieruje się mottem: "nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni". Dlatego nie ogłosił uroczyście, że Hitler, Kim Dżong Il, Stalin mają zaklepane miejsce w piekle. Dlatego pisze o "szansie". Jeżeli Bóg dawał znaki, a ktoś mimo że dostał dar poznania i go odrzucił świadomie, no to prawe życie może mu nie pomóc w zbawieniu. Jak chciałbyś uwierzyć, ale nie potrafisz to wcale to nie musi wynikać z wyrachowania, ale granica jest cienka i łatwo ją przekroczyć- a to ma swoje konsekwencje. Ostatecznie to Bóg osądzi, czy ktoś zostanie zbawiony, nie Kościół. Stąd też ostrożne wyrokowanie o zbawieniu.
|
Cz sie 23, 2012 10:52 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: przy "prawym życiu" ale bez Jezusa niech nikt nie liczy na zbawienie, brama jest jedna - Jezus Chrystus nie ma innej bramy do zbawienia
nie ma powszechnego zbawienia pogan o "prawym życiu" Ale bzdury!
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Cz sie 23, 2012 10:52 |
|
 |
awaryjan
|
Reasumując - 2 : 1 dla myślących, iż apostaci również MAJĄ SZANSĘ na zbawienie. W zasadzie 3 : 1, bo i ja tak odczytuję podany cytat. Oczywiście w pewnych okolicznościach te szanse mają.
|
Cz sie 23, 2012 10:56 |
|
 |
noOne
|
Kris65 napisał(a): Cytuj: przy "prawym życiu" ale bez Jezusa niech nikt nie liczy na zbawienie, brama jest jedna - Jezus Chrystus nie ma innej bramy do zbawienia
nie ma powszechnego zbawienia pogan o "prawym życiu" Ale bzdury! to mówi Twój "zdrowy rozsądek" ?
|
Cz sie 23, 2012 11:14 |
|
 |
JedenPost
|
Wracając do tematu:
Szatan wypłasza, Bóg łowi.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz sie 23, 2012 12:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
awaryjan napisał(a): Reasumując - 2 : 1 dla myślących, iż apostaci również MAJĄ SZANSĘ na zbawienie. W zasadzie 3 : 1, bo i ja tak odczytuję podany cytat. Oczywiście w pewnych okolicznościach te szanse mają. To nie ma sensu- racji nie można wygłosić poprzez przegłosowanie. Można się starać zrozumieć i chyba lepiej starać się poprzez przeczytanie adekwatnego wątku-> Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?I odiweczny dylemat: co ze zbawieniem prof.Religi 
|
Cz sie 23, 2012 12:54 |
|
 |
awaryjan
|
Val napisał(a): To nie ma sensu- racji nie można wygłosić poprzez przegłosowanie. Jasne. Nie chodzi mi o rację, bo to grząska sprawa, chciałem ustalić po prostu, kto jak interpretuje podany przez Ciebie cytat w odniesieniu do zadanego przeze mnie pytania. Wychodzi mi, że sporo jednak osób uważa, iż nawet - w pewnych okolicznościach - apostaci mogą dostąpić zbawienia. Jednomyślności oczywiście nie ma. Przeczytałem - MARIEL też podawała. Moim zdaniem więcej tam przekomarzania niż konkretów, dopiero końcówka coś wnosi, mniej więcej od momentu, w którym się włączyłaś.
|
Cz sie 23, 2012 13:00 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
A co Ci to do głowy przyszło, że miliard katolików ma mieć jedno zdanie we wszystkich sprawach dotyczących zbawienia osób będących każda w swojej indywidualnej sytuacji? I jeszcze do tego dodajesz idiotyczny pogląd, czy przekonanie, że Bóg ma się kierować tym ludzkim zdaniem.
|
Cz sie 23, 2012 13:05 |
|
|
|