Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 9:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna strona
 Fizyczna obecność Boga 
Autor Wiadomość
ja1 napisał(a):
uczyl klamca klamce jak mniej klamac?

O, więc Żydzi kłamali kiedy z szacunku nie wymawiali imienia Bożego tylko mówili: Pan.
No gratuluję twojej reinterpretacji pojęcia kłamstwa...

Dobra, co prawda lubię się pośmiać przed snem, ale dzisiaj czeka mnie jeszcze małe zakuwanko, więc opuszczam to radosne towarzystwo :biggrin:

nie rozmawiamy o Zydach
jesli dla ciebie Zydzi sa wzorem to przytocze slowa Jezusa o Zydach
(6) Odpowiedział im: Słusznie prorok Izajasz powiedział o was, obłudnikach, jak jest napisane: Ten lud czci Mnie wargami, lecz sercem swym daleko jest ode Mnie. (7) Ale czci Mnie na próżno, ucząc zasad podanych przez ludzi. (8) Uchyliliście przykazanie Boże, a trzymacie się ludzkiej tradycji, /dokonujecie obmywania dzbanków i kubków. I wiele innych podobnych rzeczy czynicie/. (9) I mówił do nich: Umiecie dobrze uchylać przykazanie Boże, aby swoją tradycję zachować.

wiec Zydzi to niedobry przyklad bo to obludnicy byli
Przypomne ze zabili Jezusa w imie ''Prawa''

na podstawie tego wersetu widac jak Jezus patrzyl na zmiany robione dla osobistych celow

So kwi 16, 2005 20:42

Ponieważ w tym celu musiałbym zniżyć się do twojego poziomu manipulacji Słowem Bożym
a to by uwłaczało mojej godności

So kwi 16, 2005 20:54
Na dogadanie się nie liczyłbym :)
Ponieważ w tym celu musiałbym zniżyć się do twojego poziomu manipulacji Słowem Bożym
a to by uwłaczało mojej godności

a co z tekstem polskim?

"" """

So kwi 16, 2005 21:10
pokaz mi gdzie w Biblii napisane jest ze Jezus to druga osoba trojcy swietej
i sprawe zamkiniemy
przyznam ci racje i juz

Stawiasz zarzut - zatem uargumentuj go, "Ja1" :?
Zatem - Czyżbyś twierdził, że Chrystus nie jest drugą Osoba Boską

So kwi 16, 2005 23:08
a co z tekstem polskim?

1. A gdzie "w tekście polskim" jest przeinaczenie ?
2. Z jakiego źródła zaczerpnąłeś te cytaty ?

So kwi 16, 2005 23:11
ja1 napisał(a):
pokaz mi gdzie w Biblii napisane jest ze Jezus to druga osoba trojcy swietej
i sprawe zamkiniemy
przyznam ci racje i juz

Stawiasz zarzut - zatem uargumentuj go, "Ja1" :?
Zatem - Czyżbyś twierdził, że Chrystus nie jest drugą Osoba Boską

Twierdze ze Jezus jest Synem Bozym
moge na to dac dziesiatk icytatow
ale juz byly
a O Jezusie jako drugiej osobie boskiej nigdzie w w Biblii nie ma mowy

So kwi 16, 2005 23:29
ja1 napisał(a):
a co z tekstem polskim?

1. A gdzie "w tekście polskim" jest przeinaczenie ?

to dotyczylo zupelnie innej rozmowy z 'shoghedem' ktry bierze sie za jezyk grecki a nie umie mi wytlumaczyc co polsku znaczylo pewne zdanie

So kwi 16, 2005 23:31

A ja sie schockowi wcale nie dziwie, ze przestal reagowac na twoja prowokacje
Skoro ty sam tak przekrecasz imiona rozmowcow to smieszy mnie twoje czepianie sie imienia Bozego.

N kwi 17, 2005 9:01
Twierdze ze Jezus jest Synem Bozym
moge na to dac dziesiatk icytatow
ale juz byly
a O Jezusie jako drugiej osobie boskiej nigdzie w w Biblii nie ma mowy

JA1 !
Główne prawdy wiary mówią wyraźnie:
Cytuj:
1. Jest jeden Bóg.
2. Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który za dobre wynagradza, a za złe karze.
3. Są trzy Osoby Boskie: Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty.
4. Syn Boży stał się człowiekiem i umarł na krzyżu dla naszego zbawienia.
5. Dusza ludzka jest nieśmiertelna.
6. Łaska Boża jest do zbawienia koniecznie potrzebna.

Od samego początku Pismo pisze o jednym Bogu.
Cytuj:
Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód, a Duch Boży unosił się nad wodami. Wtedy Bóg rzekł: Niechaj się stanie światłość! I stała się światłość. Bóg widząc, że światłość jest dobra, oddzielił ją od ciemności.

(Ks.Rodzaju 1:1-4)
Praktycznie do momentu pojawienia sie Chrystusa Pismo pisze o Bogu "jednoosobowo".
Jednak po przjściu na świat Chrystusa można mówi się o pojawieniu się drugiej osoby Boskiej - Boga i człowieka zarazem.
Boga - Zbawiciela, który zstąpił na świat dla zbawienia ludzkości.
Chrystus bowiem sam o Sobie mówi:
Cytuj:
Moje owce słuchają mego głosu, a Ja znam je. Idą one za Mną i Ja daję im życie wieczne. Nie zginą one na wieki i nikt nie wyrwie ich z mojej ręki. . I nikt nie może ich wyrwać z ręki mego Ojca. Ja i Ojciec jedno jesteśmy. I znowu Żydzi porwali kamienie, aby Go ukamienować. Odpowiedział im
(Ew.Jana 10:27-30)

Już w podanym fragmencie jasno widać, "dwoistość" natury Bożej:
Cytuj:
Ojciec mój, który Mi je dał, jest większy od wszystkich

Sam również z szacunkiem zwraca się do Boga i modli się do Niego.
Cytuj:

W owym czasie Jezus przemówił tymi słowami: Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom. Tak, Ojcze, gdyż takie było Twoje upodobanie. Wszystko przekazał Mi Ojciec mój. Nikt też nie zna Syna, tylko Ojciec, ani Ojca nikt nie zna, tylko Syn, i ten, komu Syn zechce objawić.
(Ew.Mateusza 11:25-27)

Wtedy rzekł do nich: Smutna jest moja dusza aż do śmierci; zostańcie tu i czuwajcie ze Mną! I odszedłszy nieco dalej, upadł na twarz i modlił się tymi słowami: Ojcze mój, jeśli to możliwe, niech Mnie ominie ten kielich! Wszakże nie jak Ja chcę, ale jak Ty. Potem przyszedł do uczniów i zastał ich śpiących. Rzekł więc do Piotra: Tak, jednej godziny nie mogliście czuwać ze Mną?
(Ew.Mateusza 26:38-40)

Czuwajcie i módlcie się, abyście nie ulegli pokusie; duch wprawdzie ochoczy, ale ciało słabe. Powtórnie odszedł i tak się modlił: Ojcze mój, jeśli nie może ominąć Mnie ten kielich, i muszę go wypić, niech się stanie wola Twoja! Potem przyszedł i znów zastał ich śpiących, bo oczy ich były senne.
(Ew.Mateusza 26:41-43)

Nauka Chrystusa jest nauką trudną, zaś interpretacja tej nauki - choć przekazana prostymi słowami - wymaga wiele wiedzy.
Pomimo tego, że skierowana jest zarówno dla osób mądrych, wykształconych - jak i do ludzi prostych.
Cytuj:
W owym czasie Jezus przemówił tymi słowami: Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom. Tak, Ojcze, gdyż takie było Twoje upodobanie.

(Ew.Mateusza 11:25-26)

N kwi 17, 2005 9:19
A ja sie schockowi wcale nie dziwie, ze przestal reagowac na twoja prowokacje
Skoro ty sam tak przekrecasz imiona rozmowcow to smieszy mnie twoje czepianie sie imienia Bozego.

jesli nawet cos przekrecilem to niecelowo
a to nie jest moja prowokacja tylko chec pokazania ''shocked-owi' ze nawet z polskiego na polski jest rudno cos ''przetlumaczyc'' bo jezyk sie zmienia.
i on mimo ze jak sie chwalil skonczyl jakies szkoly dotyczace'jezykoznawstwa' nie umie mi tego wyjasnic to jak moze probowac mi wyjasniac rzeczy z greckiego ?

i nie chodzi mi nawet o to ze nie umie . Nikt nie wie wszystkiego
tylko on probuje udawac ze nie wie o co mi chodzi
bo nie chce sie przyznac ze nie wie.
a to nie jest hanba czegos nie wiedziec.
tylko trzeba miec troche pokory i sie do tego przyznac

N kwi 17, 2005 9:20
!
Główne prawdy wiary mówią wyraźnie:
1. Jest jeden Bóg.
2. Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który za dobre wynagradza, a za złe karze.
3. Są trzy Osoby Boskie: Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty.
4. Syn Boży stał się człowiekiem i umarł na krzyżu dla naszego zbawienia.
5. Dusza ludzka jest nieśmiertelna.
6. Łaska Boża jest do zbawienia koniecznie potrzebna.
Od samego początku Pismo pisze o jednym Bogu.

to ja wiem
tylko to sa prawdy wiary koscielne a nie biblijne
w Biblii na temat punktow:
3,5
nie ma mowy
Cytuj:
Praktycznie do momentu pojawienia sie Chrystusa Pismo pisze o Bogu "jednoosobowo".
Jednak po przjściu na świat Chrystusa można mówi się o pojawieniu się drugiej osoby Boskiej - Boga i człowieka zarazem.
Boga - Zbawiciela, który zstąpił na świat dla zbawienia ludzkości.
Chrystus bowiem sam o Sobie mówi:
Cytuj:
Moje owce słuchają mego głosu, a Ja znam je. Idą one za Mną i Ja daję im życie wieczne. Nie zginą one na wieki i nikt nie wyrwie ich z mojej ręki. . I nikt nie może ich wyrwać z ręki mego Ojca. Ja i Ojciec jedno jesteśmy. I znowu Żydzi porwali kamienie, aby Go ukamienować. Odpowiedział im
(Ew.Jana 10:27-30)

Już w podanym fragmencie jasno widać, "dwoistość" natury Bożej:

a powinno chyba byc mowa o troistosci jesli jest trojca?
ale nadal nie widze gdzie tu mowa o drugiej osobie boskiej?
co do slowa ''jedno''
juz pisalem ale powtorze
jan17
20) Nie tylko za nimi proszę, ale i za tymi, którzy dzięki ich słowu będą wierzyć we Mnie; (21) aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno, aby świat uwierzył, żeś Ty Mnie posłał. (22) I także chwałę, którą Mi dałeś, przekazałem im, aby stanowili jedno, tak jak My jedno stanowimy. (23) Ja w nich, a Ty we Mnie! Oby się tak zespolili w jedno, aby świat poznał, żeś Ty Mnie posłał i żeś Ty ich umiłował tak, jak Mnie umiłowałeś

apostolowie tez satnowili jedno z Bogiem i Chrystusem
tak jak Bog z Chrysusem i apostolowie stanowili Jedno
ale chyba nie powiesz ze byli Bogiem w ilus tam osobach
po grecku uzyte jest dokladnie to samo slowo ''jedno'', wiec nie ma zadnej roznicy

zeby to lepeij zrozumiec dobrze ilustruje to werset
5) I rzekł: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i złączy się ze swoją żoną, i będą oboje jednym ciałem. (6) A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało. Co więc Bóg złączył, niech człowiek nie rozdziela
przeciez nie powiesz mi ze malzonkowie to jakas ''dwojca''
bo jedno oznacza wspolne cele, dzialanie,poglady, sposb myslenia i postepowania.
Cytuj:
Nauka Chrystusa jest nauką trudną, zaś interpretacja tej nauki - choć przekazana prostymi słowami - wymaga wiele wiedzy.

tu zgoda.
choc wiedza nie da nic jesli Bog na to nie pozwoli
a oczym wspomniales nizej.ludzie ci nie mieli zadnej wiedzy a poznali Chrystusa.
uczeni w pismie mieli wiedze i go zabili
wiec wiedza to nie podstawa
Cytuj:
W owym czasie Jezus przemówił tymi słowami: Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom. Tak, Ojcze, gdyż takie było Twoje upodobanie.

(Ew.Mateusza 11:25-26)[/quote]

N kwi 17, 2005 9:55

"Jan dal takie swiadectwo:"Ujrzalem Ducha,ktory jak golebica zstepowal z nieba i spoczal na Nim.Ja Go przedtem nie znalem,ale Ten,ktory mnie poslal,abym chrzcil woda,powiedzial do mnie:"Ten,nad ktorym ujrzysz Ducha zstepujacego i spoczywajacego nad Nim,jest Tym,ktory chrzci Duchem Swietym".Ja to ujrzalem i daje swiadectwo,ze On jest Synem Bozym."(J1,32-34)
"Kiedy caly lud przystepowal do chrztu,Jezus takze przyjal chrzest.A gdy sie modlil,otworzylo sie niebo i Duch Swiety zstapil na Niego w postaci cielesnej niby golebica,a z nieba odezwal sie glos:"Tys jest moj Syn umilowany,w Tobie mam upodobanie."(Lk3,21-22)

N kwi 17, 2005 10:36
Ja1 :)
"Jan dal takie swiadectwo:"Ujrzalem Ducha,ktory jak golebica zstepowal z nieba i spoczal na Nim.Ja Go przedtem nie znalem,ale Ten,ktory mnie poslal,abym chrzcil woda,powiedzial do mnie:"Ten,nad ktorym ujrzysz Ducha zstepujacego i spoczywajacego nad Nim,jest Tym,ktory chrzci Duchem Swietym".Ja to ujrzalem i daje swiadectwo,ze On jest Synem Bozym."(J1,32-34)
"Kiedy caly lud przystepowal do chrztu,Jezus takze przyjal chrzest.A gdy sie modlil,otworzylo sie niebo i Duch Swiety zstapil na Niego w postaci cielesnej niby golebica,a z nieba odezwal sie glos:"Tys jest moj Syn umilowany,w Tobie mam upodobanie."(Lk3,21-22)

bardzo ladne wersety
i co dalej?

N kwi 17, 2005 12:05
bardzo ladne wersety
i co dalej?

ja1 napisał(a):
tylko to sa prawdy wiary koscielne a nie biblijne
w Biblii na temat punktow:
3,5
nie ma mowy

Drogi "Ja1" !
Pytasz się o to skąd więła się druga Osoba Boska - a zgodnie z Prawdami Wiary są trzy Osoby Boskie.
Prawdy Wiary to nic innego, jak tylko skrótowe opisanie tego, co napisane zostało w Piśmie.
Zatem - wyjaśniamy Ci skąd się wzięły Osoby Boskie - pomimo tego, że wierzymy w to, że jest jeden Bóg.

Po to, by zrozumieć Pismo trzeba znać nie tylko zapisane w nim słowa. Trzeba również potrafić połączyć te słowa w pewną logiczną całość w logicznym kontekście, jakim zostały one zapisane - zgodnie z prawdą biblijną jak i historyczną.
W przeciwnym bowiem wypadku - używając np. wersetów:
Cytuj:
Na to rzekli do Niego Żydzi: Pięćdziesięciu lat jeszcze nie masz, a Abrahama widziałeś? Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, Ja jestem. Porwali więc kamienie, aby je rzucić na Niego. Jezus jednak ukrył się i wyszedł ze świątyni.

(Ew.Jana 8:57-59)
Bez odpowiedniego kontekstu biblijnego i historycznego można by się zastanawiać nad tym, dlaczego Żydzi chcieli Chrystusa ukamieniować.

Zatem -wracając do tematu - zgodnie z kontekstem, w jakim Pismo zostało napisane - oczywiste jest, że cytatów, które już podałem, np. słowa:
Cytuj:
A oni nie pojęli, że im mówił o Ojcu. Rzekł więc do nich Jezus: Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że Ja jestem i że Ja nic od siebie nie czynię, ale że to mówię, czego Mnie Ojciec nauczył. A Ten, który Mnie posłał, jest ze Mną: nie pozostawił Mnie samego, bo Ja zawsze czynię to, co się Jemu podoba.

(Ew.Jana 8:27-29)
Mówią o tym, że Chrystus został posłany jako Zbawiciel przez Boga.
jest również jednocześnie Bogiem, twierdząc:
Cytuj:
Ja i Ojciec jedno jesteśmy.
oraz - m.in.
Rzekli więc do Niego Żydzi: Czyżby miał sam siebie zabić, skoro powiada: Tam, gdzie Ja idę, wy pójść nie możecie? A On rzekł do nich: Wy jesteście z niskości, a Ja jestem z wysoka. Wy jesteście z tego świata, Ja nie jestem z tego świata. Powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Tak, jeżeli nie uwierzycie, że Ja jestem, pomrzecie w grzechach swoich.
(Ew.Jana 8:22-24)
Rzekła Marta do Niego: Wiem, że zmartwychwstanie w czasie zmartwychwstania w dniu ostatecznym. Rzekł do niej Jezus: Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie. Każdy, kto żyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki. Wierzysz w to?
(Ew.Jana 11:24-26)

O boskiej naturze Chystusa świadczą również wersety mówiące o ukazywaniu się Chystusa nie tylko Duchem lecz również i wraz z ciałem uczniom po Jego ziemskiej śmierci.

Nie twierdzisz chyba, by człowiek potrafił wchodzić do zamkniętego pomieszczenia, a pozbawiony ciała duch - jeść wraz z ludźmi ?

N kwi 17, 2005 13:10

apostolowie tez satnowili jedno z Bogiem i Chrystusem tak jak Bog z Chrysusem i apostolowie stanowili Jedno

No czekam na dowód na to, co napisałeś. Bo w tym co cytowałeś to masz tylko że stanowili jedno między sobą a W Bogu a nie Z Bogiem
Cytuj:
zeby to lepeij zrozumiec dobrze ilustruje to werset
5) I rzekł: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i złączy się ze swoją żoną, i będą oboje jednym ciałem. (6) A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało. Co więc Bóg złączył, niech człowiek nie rozdziela
przeciez nie powiesz mi ze malzonkowie to jakas ''dwojca''
bo jedno oznacza wspolne cele, dzialanie,poglady, sposb myslenia i postepowania.

Powtarzam po raz n-ty : mąż i żona są tej samej ludzkiej natury dlatego mogą stanowić jedno.

N kwi 17, 2005 14:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna strona