Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 22:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 614 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 41  Następna strona
 3 pytania do ateistów 
Autor Wiadomość

Post Re: 3 pytania do ateistów
Cawilian napisał(a):

Żadne z tych orzeczeń cenzorskich nie oznacza także, że Kościół podpisuje się pod treścią publikacji.

Skorzystam z okazji żeby się dopytać:
ale takie opisy oznaczają, ze w książce nie ma nic SPRZECZNEGO z nauczanie kościoła, prawda? Czyli że publikacja zawiera albo treści neutralne (co do których kościół się nie wypowiada), albo zgodne z oficjalną linią Watykanu. Dobrze rozumiem?

Pt sty 04, 2013 20:05
zbanowana na stałe

Dodam, że książki Katolickie wydawane są też za zgodą Kurii jak i pod Imprimi Potest

Tu macie wykładnię Imprimatur, prosto wyłożoną

http://www.rozmawiamy.jezuici.pl/rozmaw ... m/47/n/798

„Ale imprimatur jest pozyteczne, gdyz jest znakiem dla odbiorcy, ze tresci zawarte w ksiazce sa zgodne z nauczaniem Kosciola katolickiego. W przypadku osob duchownych imprimatur jest wymagane tez z tego powodu, ze ksiadz czy tez zakonnik nie reprezentuje tylko siebie, ale reprezentuje okreslona spolecznosc Kosciola. Dlatego np. zakon chce miec pewna kontrole nad publikacjami swoich czlonkow. Bo jakby co, to odium idzie na caly zakon, a nawet Kosciol jako taki.”

Więc nie ma opcji, by Fotografia Ta była fałszywa. Nadto zarówno autora jak i cenzora można odszukać w księgach Diecezjalnych, więc wszystko jest do sprawdzenia. Jak też jak raczej wiecie książkę tę napisał Kapłan Katolicki. Inny Kapłan Katolicki poręczył za ten Cud BOŻY.

Nadto, że nie jest to tak proste jak zaznaczył mój przedmówca, odsyłam do choćby kan. 134, 831 i 832 KPK. To tak na początek. Dla rozgrzewki. Temat jest szeroki i wychodzi poza te kanony.
Więc nie ma tu miejsca na niedomówienia, bo konsekwencje byłyby poważne.

Cytuj:
Tobie po prostu brak odwagi, żeby przyznać, że o tym cudzie wiesz jedynie z tej okładki i nawet twój proboszcz nie ma o nim zielonego pojęcia

Tak mam głównie taką wiedzę i ona mi w pełni wystarcza (jest trochę szersza, ale nie zamierzam o niej mówić – więc to Ci musi wystarczyć).

Cytuj:
Jak można było łatwo przewidzieć, dalej idziesz w zaparte. Czyli nic nowego w temacie sobie nie przypomniałeś

Chcesz - dociekasz, nie chcesz - odpuszczasz. Inni jak zasłużą będą dociekać. Ja pewnie jeszcze coś powiem jak zobaczę i zainteresowanie i chęć odkrycia tych badań.

Ostatnio edytowano Pt sty 04, 2013 20:19 przez frater, łącznie edytowano 1 raz

Pt sty 04, 2013 20:15
frater napisał(a):
Więc nie ma opcji, by fotografia ta była fałszywa. Nadto zarówno autora jak i cenzora można odszukać w księgach Diecezjalnych, więc wszystko jest do sprawdzenia. Jak też jak raczej wiecie książkę tę napisał Kapłan Katolicki. Inny Kapłan Katolicki poręczył za ten Cud BOŻY.

A skąd mam miec pewnośc, że ów kapłan nie kłamie - przeciez jak to mówią ksiadz to tylko człowiek i to grzeszny :-D

Pt sty 04, 2013 20:18
zbanowana na stałe

Odpowiedź znajdziesz w KPK.

Cytuj:
I odrzucić mozliwość, ze to diabeł sobie zarty stroi by naiwniaków zwieść

diabeł to tu na ziemi trzymany jest na smyczy, by ludziom krzywdy nie zrobić tylko odsiać złe Dusze do piekła. Został on Stworzony przez BOGA i jest tylko i wyłącznie sługą. Więc porównywanie go z BOGIEM jest śmieszne bo jest tylko jednym ze stworzeń jak my ludzie.

Ostatnio edytowano Pt sty 04, 2013 20:48 przez frater, łącznie edytowano 2 razy

Pt sty 04, 2013 20:22
No ja wiem, ze tam jest ładnie wszystko napisane. Ale to jak z fotografią stockową hamburgera w McDonaldzie - na zdjęciu duży, apetyczny az ślinka leci a gdy kupisz dostajesz do ręki spłaszczoną bułe :)

Pt sty 04, 2013 20:29
Acro napisał(a):
ale takie opisy oznaczają, ze w książce nie ma nic SPRZECZNEGO z nauczanie kościoła, prawda? Czyli że publikacja zawiera albo treści neutralne (co do których kościół się nie wypowiada), albo zgodne z oficjalną linią Watykanu. Dobrze rozumiem?
Nihil Obstat oznacza dokładnie, że w publikacji nie ma nic sprzecznego z doktryną Kościoła Katolickiego w zakresie wiary i moralności.

frater: zajrzyj sobie najpierw do tych kanonów, na które się powołujesz.

Pt sty 04, 2013 20:29
zbanowana na stałe

Jak chcesz mogę z Tobą o tym podyskutować. Jak zapewne zauważyłeś częściowo dotyczą Zakonników, a częściowo Duchownych podległych Ordynariuszowi Miejsca.

Książka napisana jest przez Kapłana Katolickiego i podlega także KPK (bo temat jak pisałem jest szerszy i dotyczy i innych kanonów dodatkowo dodam i danej Kongregacji i Episkopatu). Nadto pisana była przed Soborem Watykańskim II więc poprzeczkę ma zawieszoną znacznie wyższą.

ps
ale proponuję w innym temacie byśmy nierozmydlili tego, gdzie są Nawrócenia :)

Pt sty 04, 2013 20:38

Powiem to wszystko raz, kto chce ten zrozumie i zobaczy jak to wszystko naprawdę wygląda.

Frater, wiedze to Ty masz większą ode mnie, przyznaję, ale naprawdę musisz poczytać sobie jeszcze o Logical Fallacies, bo sadzisz jedną za drugą, a niestety tutaj ja jestem lepszy. Przykład i prztyczek do Ciebie jednocześnie: Jak taki mądry człowiek może się mylić w sprawie X?  Appeal to Authority. Trudne słówka wpisujemy w Google Panowie.

Frater
A Cudów BOŻYCH jest ogrom.

Podaj mi JEDEN, z wiarygodnego źródła, potwierdzonego naukowo, a nie skrawek materiału i jakaś chusta – przeczytałem wszystko co dałeś o tym – bardzo toto wątpliwe i opisane na korzyść KK – proszę o naukową publikację, a nie radosną twórczość czy inne felietony. Ja chcę fakty/dowody z którymi się nie dyskutuje – niepodważalne, niezniszczalne fakty, zauważone, przeprowadzone badanie które po milionowej próbie wyszło tak samo – jak np. grawitacja – upuścisz książkę/długopis to zawsze spadnie. Oczywiście mogę to podważać i się z tym nie zgadzać poprzez pójście na ostatnie piętro wieżowca i sprawdzenie czy aby na pewno grawitacja jest prawdziwa…

Martyna92
A może by Pan Jezus wstąpił do studia TVN24 w czasie największej ogladalności?
Do większego grona ludzi by tym samym dotarł. Audycja na żywo nadawana na cały świat, miliony przed telewizorami...

O i to jest to! To by już było coś do rozważania. Przecież pokazują w telewizji jak co działa, widzisz Frater na własne oczy i masz dowód… Discovery Channel, Animal Planet czy chociażby Galileo :P Polecam takie programy swoja drogą.

Frater
Ja czuję i nie jestem tu jedyny, jest nas ogrom. Nadto wielu z nas nie musi Wierzyć w tamten Świat bo wie, że istnieje. Ma wiedzę Naoczną. Z bezpośrednich Relacji z Łaskami Nadprzyrodzonymi. Wielu ma codzienny doping do Posługi. BOŻY Doping.

„Wie, że istnieje” – osiągnąłeś w ten sposób szczyt ignorancji. Człowiek powinien być skromny wobec tego świata i dlatego zapewniam Cię, ŻADEN ateista nie powie Ci że na 100 % nie ma Boga, tylko zawsze jest to 99 %. I to jest ta pokora która pochodzi od naszej ogromnej niewiedzy.

Frater
wszystkie największe wojny na świecie były w imię wrogów Kościoła - proponuję ponowną edukację - kto Was takich bzdór nauczał

Po pierwsze: „bzdur” – ale nie będę sprytnie omijał tematu poprzez wytknięcie błędu ortograficznego bo to nie w moim stylu. Dalej, wiem że tam mówiliście żeby nie wartościować śmierci ale mimo wszystko lepiej żeby wierzący nie szarpali się na ilość ofiar bo bledziutko wypadną: podbój ludu Kanaanu, wojny Mahometa (ło matko ile tego było), chrystianizacja Prus, Wielka Armada itd. itd. itd. no i obecnie fanatycy muzułmańscy robią BOOM gdziekolwiek się da – wszystko w imię BOGA. Poza tym, nigdy przenigdy nie usłyszysz w radiu albo w telewizji czegoś takiego „Grupa uzbrojonych ateistów zaatakowała agnostyczną szkołę – wzięto zakładników”. Zamień słowa „ateistów” na „muzułmanów” i „agnostyczną” na „chrześcijańską” – i już staje się to tak typowe, że nawet przestaje dziwić.

Frater
wiara ateistów jest czesto w bzdury bez jakiegokolwiek przełożenia w badaniach naukowych, czy faktach.

Po pierwsze, zobacz w słowniku kto to jest ateista (podpowiedź: nie wierzy w boga/bogów – ale doczytaj sobie), a po drugie znowu kolejna Logical Fallacy (zapraszam ponownie do Google’ów) – mianowicie tym razem nazywa się ona Either/Or Fallacy – już tłumaczę: „Nie wierzysz w Boga czyli w co wierzysz? W nic nie wierzysz!” Otóż NIE – nie mam tylko dwóch możliwości w tym przypadku, mam więcej – „Lubisz kawę czy herbatę? – wolę sok”. Gruntownie przestudiuj Logical Arguments – masz pełno tego na necie, ale sam mistrzu nie pokażę – musisz chcieć poszukiwać, na talerzu nie dostaniesz – Tak tak, pyszny był ten sarkazm :)

Frater
Pokój BOŻY jest tylko i wyłącznie jak człowiek jest w Stanie Łaski Uświęcającej. Taka jest konstrukcja moim zdaniem Duszy ludzkiej

A moim zdaniem na Saturnie mieszka Xavi Hernandez i Xabi Alonso.

Magdalena_i
Żyjemy w świecie w którym są ludzie dla których dowód na Istnienie Boga jest...
Jeśli żaden " argument " nie przemawia do Ciebie za Istnieniem Boga a ciągle dociekasz i próbujesz za wszelką cenę wmówić innym, że Bóg nie Istnieje ....Udowodnij mi że Bóg nie Istnieje...
Podaj mi jeden konkretny dowód na nieistnienie Boga.
Inna rzeczywistość ma to do siebie , że nie działa tak jak rzeczywistość ludzka, by to zobaczyć trzeba "otworzyć" swój umysł.
Otwórz na tyle , by udowodnić mi nieistnienie Boga.
Nie całemu światu i wszystkim ludziom...jednej osobie , która jest osobą wierzącą...
Mam nadzieję, że literatura Ci w tym pomoże.

Jest dowód wg nich, wg nauki nie ma. Próbuję tego dociec, a nie wmówić – wtedy lepszy świat się buduje, dziecko rodzi się ateistą – taka swoista tabula rasa, wszystko zależy od nas co mu do tej głowy powkładamy.
Już się powtarzałem, istnieje coś takiego jak Burden of Proof – Ciężar Dowodu i spoczywa na osobie wygłaszającą jakąś tezę, a nie na osobie przeczącej czemuś bo nie musze udowadniać ze coś nie istnieje (Shifting the Burden of Proof):
A: Bóg istnieje – mówisz coś takiego.
B: Udowodnij, że istnieje – naturalna reakcja racjonalnie myślącego człowieka.
A: Udowodnij, że nie istnieje – i to coś jest właśnie czym… Logical Fallacy – bingo! 

Cavilian
"Imprimatur (=niech będzie odbite) to po prostu zgoda na drukowanie w drukarniach katolickich. Nihil Obstat (= nic nie stoi na przeszkodzie) to potwierdzenie, że w danej publikacji nie ma treści sprzecznych z Tradycją."

Właśnie z tradycją, a nie z dowodami.
"Nie potrzebuję spektakularnych cudów i dowodów, można cud zobaczyć w zwyczajnym liściu,"
Ten cud o którym mówisz to nic innego jak Twoja wrażliwość na piękno, a nie zjawisko nadprzyrodzone.
"Jego zdanie o mnie jest ważniejsze niż to co myślą o mnie inni, i chyba na tym to polega."
I tu jest wielki błąd , bo w życiu codziennym masz obok siebie żywych ludzi a nie Boga.
Magdalena_i
Czy dzisiejsza nauka posiada wzór na - powietrze?
Z tego co wiem to raczej nie - a przecież istnieje?
Jest mieszanką różnych związków a nie jednym związkiem który da się określić wzorem jak nam tutaj przytoczono ...
Oddychamy powietrzem i nie potrafimy bez powietrza na ziemi funkcjonować a przecież to , że go nie widzimy, nie przeczy faktowi że jest, że istnieje.

Powietrze to azot, tlen, argon i jeszcze trochę innych gazów. Poszukaj sobie ich wzorów – one istnieją! Nie masz np. wzoru na „Matematykę”, ale masz wzór na pole trójkąta, kwadratu itd. Takie pytania czy jest wzór na powietrze to dzieci mogą zadawać :P Nie widzimy go, ale przecież masz więcej zmysłów niż wzrok którymi możesz odczuć obecność powietrza!
Cawilian: ALE z jednego zęba możemy już wnioskować o całej prehistorycznej bestii, a nawet o całej jej filogenezie?
Owszem, ale nie ze wszystkim zawsze tak jest – no ale ja nic na to nie poradzę, w końcu macie monopol na prawdę a to jest nie do przeskoczenia.

Pt sty 04, 2013 20:55
frater napisał(a):
Jak chcesz mogę z Tobą o tym podyskutować. Jak zapewne zauważyłeś częściowo dotyczą Zakonników, a częściowo Duchownych podległych Ordynariuszowi Miejsca.
O czym tu dyskutować. Przepisy, na które się powołujesz, poza kan 832, nie mają praktycznie żadnego związku z omawianym tematem:
    Kan. 134 -
      § 1. Pod nazwą ordynariusz rozumiani są w prawie, oprócz Biskupa Rzymskiego, biskupi diecezjalni oraz inni, którzy - choćby tylko czasowo - są przełożonymi Kościoła partykularnego lub wspólnoty do niego przyrównanej zgodnie z przepisem kan. 368, jak również ci, którzy w nich posiadają ogólną wykonawczą władzę zwyczajną, mianowicie wikariusze generalni i biskupi, a także - dla własnych członków - wyżsi przełożeni kleryckich instytutów zakonnych na prawie a papieskim i kleryckich stowarzyszeń życia apostolskiego na prawie papieskim, którzy posiadają przynajmniej zwyczajną władzę wykonawczą.
      § 2. Pod nazwą ordynariusz miejsca rozumiani są wszyscy wyliczeni w § 1, z wyjątkiem przełożonych instytutów zakonnych i stowarzyszeń życia apostolskiego.
      § 3. To, co w zakresie władzy wykonawczej zostaje w kanonach imiennie przyznane biskupowi diecezjalnemu, należy rozumieć jako przysługujące jedynie biskupowi diecezjalnemu i tym, którzy są mu przyrównani w kan. 381, § 2, z wykluczeniem wikariusza generalnego i biskupiego, chyba że otrzymają specjalne zlecenie.
    http://archidiecezja.lodz.pl/new/pliki/prawo/p1t8.html

Kan. 831 -
      § 1. W dziennikach, czasopismach lub periodykach, które wyraźnie atakują religię lub dobre obyczaje, wierni mogą coś zamieszczać jedynie dla słusznej i uzasadnionej przyczyny. Duchowni i członkowie instytutów zakonnych mogą to czynić jedynie za zgodą ordynariusza miejsca.
      § 2. Do Konferencji Episkopatu należy wydanie przepisów określających warunki, jakie winny być wypełnione, aby duchowni oraz członkowie instytutów zakonnych mogli brać udział w programach radiowych lub telewizyjnych dotyczących nauki katolickiej lub obyczajów.

Kan. 832 -
      Członkowie instytutów zakonnych, aby mogli wydawać książki, traktujące o religii lub obyczajach, potrzebują także zezwolenia swojego wyższego przełożonego, zgodnie z konstytucjami.
    http://archidiecezja.lodz.pl/new/pliki/prawo/k3t4.html

Pt sty 04, 2013 21:08
Cytuj:
dziecko rodzi się ateistą

Nieprawda.
Dziecko rodzi się zakodowane na miłość, a Bóg jest miłością.
To gniewu, nienawiści, dziecko uczy się od dorosłych i dorośli wkładają mu głowy swój ogląd świata.

Pt sty 04, 2013 21:17

Zapytaj bardzo małe dziecko czy kocha mamusie - powie że tak... zapytaj czy kocha Boga.... a kto to jest? !b!o!o!m! Argument destroyed.

Pt sty 04, 2013 21:21
WestSider napisał(a):
Zapytaj bardzo małe dziecko czy kocha mamusie - powie że tak... zapytaj czy kocha Boga.... a kto to jest? !b!o!o!m! Argument destroyed.
Co jest więc argumentem za tym, że dziecko rodzi się ateistą: to, że kocha mamusię, czy to, że rodzice nic mu jeszcze nie powiedzieli o Bogu?

Pt sty 04, 2013 21:26

Alus napisał(a):
...dorośli wkładają mu głowy swój ogląd świata.
I wyznawaną przez siebie religię :yes:

Pt sty 04, 2013 21:31
WestSider napisał(a):
Cawilian: ALE z jednego zęba możemy już wnioskować o całej prehistorycznej bestii, a nawet o całej jej filogenezie?
Owszem, ale nie ze wszystkim zawsze tak jest
Acha, więc to, że ktoś przez 52 lata obywał się kilkugramowym opłatkiem przyjmowanym raz w tygodniu, to po prostu taki drobiazg, nad którym można przejść do porządku dziennego.
Może jesteś breatarianinem?

Pt sty 04, 2013 21:32
WestSider, tak, pisząc o liściu miałem na myśli wrażliwość na piękno ale nie tylko. Ludzie postrzegają nas przez pewien pryzmat. Czasem jesteśmy osądzani przez tych którzy tak naprawdę nas nie znają. Moja wypowiedz nie świadczy o braku szacunku do innych ale o pewnej wolności serca. Bowiem o ile zakładam istnienie Boga o tyle wierzę że on wie o mnie wszystko, najlepiej i najpełniej, w prawdziwym świetle. Czasami czyn z pozoru dobry może być zabarwiony złą intencją. I vice versa. Dałem przykład z istnieniem czarnej dziury. Nikt jej nie widział na dobrą sprawę ale nauka twierdzi ze jest. Nauka to wiele tez i teorii. Teoria niekoniecznie musi być prawdziwa ale może zawierać ziarno prawdy. Dzisiaj obowiązująca, jutro obalona. Podałeś przykład z grawitacją, tak ale w pewnych warunkach grawitację też można niejako oszukać lub spowodować że jej działanie będzie osłabione. Pole grawitacji zależy od pewnych czynników i może być zmienne. Jeśli nie udowodnimy że bozon Higgsa istnieje wtedy cala nasza fizyka wezmie w łeb. Nauka jest ciekawa i potrzebna ale to nie jest wyrocznia. Bowiem w większości to tylko teorie zakładające że pewne sprawy wyglądają tak a nie inaczej. Wiara to świat duchowy, Bóg to inna rzeczywistość dlatego nie da się zmierzyć, zważyć, obliczyć w całkach. W liściu widzę jego dzieło, kiedy patrzę w gwiazdy widzę jego dzieło. Wiara że to wszystko powstało samo, że jest to wytworem nieożywionej i pozbawionej inteligencji jakiejś bliżej nieokreślonej natury jest dla mnie nie do przyjęcia. To absurd. Nielogiczne.

Ostatnio edytowano Pt sty 04, 2013 21:40 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt sty 04, 2013 21:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 614 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 41  Następna strona