Dlaczego chrzest dzieci dopiero po urodzeniu?
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Dlaczego chrzest dzieci dopiero po urodzeniu?
bert04 napisał(a): JedenPost napisał(a): Chyba nie zwróciłeś uwagi na zawarty w napisanym przeze mnie zdaniu warunek. Napisales "zawsze" a skomentowales zaledwie dwa przypadki. Czy którykolwiek z nich spełnia zawarty na końcu zdania warunek? Nie wiem, pytam. Zatem? bert04 napisał(a): JedenPost napisał(a): Chodzi mi o sytuacje, w których katolicy zetknąwszy się z ludami nad którymi mieli przewagę nie napadli na nich. "...gdy przychodziło do chrystianizacji" + "zaczynali" Nie wyrzucaj kwantyfikatorow tak pochopnie, bo na bawienie sie z sofizmatem zmiennego stanowiska nie mam czasu. Nie zmieniłem stanowiska. Przeczytaj post, na który odpowiadałeś, ze zrozumieniem: Cytuj: (...)za każdym razem (...), jeśli tylko mieli taką możliwość?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt gru 26, 2014 10:55 |
|
|
|
 |
bert04
|
Ach, teraz bedzie zabawa w "prawdziwego Szkota"? Jezeli podam przyklad pokojowy, to odpiszesz, ze nie mieli mozliwosci?
Postanowilem zbadac jeden przypadek. Chrystianizacja Sasow przez Karola Wielkiego, pierwszy mi znany przypadek "nawracania mieczem". I przez to bardzo kontrowersyjny w owczesnym chrzescijanstwie. Ale mamy przyklad, kiedy mozliwosc byla ewidentnie.
No ale jak sie to wszystko zaczelo? Znalazlem Switberta misjonarza, ktory od ok. 690 roku prowadzil misje na Fryzji, a potem na pograniczu z Sasami. Bonifacy-Winfried misjonowal tereny dzisiejszych Niemiec. A bezposrednio przed wybuchem wojny Frankow i Sasow na tym terenie dzialal wilehad z Bremy. Bardzo mozliwe, ze jego dzialalnosc doprowadzila do wybuchu powastania Sasow. Niemniej nie mozna okreslic, ze poczatkiem bylu, jak to napisales, "mordowania i grabieze"
QED
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pt gru 26, 2014 12:02 |
|
 |
JedenPost
|
bert04 napisał(a): Ach, teraz bedzie zabawa w "prawdziwego Szkota"? Jezeli podam przyklad pokojowy, to odpiszesz, ze nie mieli mozliwosci?
Nie, uwierzę Ci na słowo.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt gru 26, 2014 12:23 |
|
|
|
 |
bert04
|
JedenPost napisał(a): bert04 napisał(a): Ach, teraz bedzie zabawa w "prawdziwego Szkota"? Jezeli podam przyklad pokojowy, to odpiszesz, ze nie mieli mozliwosci?
Nie, uwierzę Ci na słowo. Nie moj problem.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
|
Pt gru 26, 2014 12:31 |
|
 |
JedenPost
|
 Jaki problem? Napisałem "Nie, uwierzę Ci na słowo" a nie "Nie uwierzę Ci na słowo" Bez ironii. Masz przykład - OK, obaliłeś moją tezę.
|
Pt gru 26, 2014 12:38 |
|
|
|
 |
bert04
|
OK, jestem na forum z doskoku, przeoczylem przecinek.
|
Pt gru 26, 2014 13:32 |
|
|
|