Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 0:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
 Kto normalny stwarza taki świat ? 
Autor Wiadomość
Post Re: Kto normalny stwarza taki świat ?
Whispernight napisał(a):
Nie rozumiesz przede wszystkim tego, że krytyka jest dopuszczana względem poglądów, a nie pod katem personalnym.
Poglądy tego człowieka są głupie i szkodliwe, jego wypowiedzi są głupie i szkodliwe, jego zachowania są głupie i szkodliwe. Ale krytyka osoby jest niedopuszczalna, takiego np. Stalina czy Pol Pota nie można krytykować jako głupich czy złych. Wyłącznie ich poglądy i działania...

Whispernight napisał(a):
Jak i zwroty: Ty, Ciebie, Tobą piszemy z dużej litery ;)
Może pora wreszcie się nauczyć tych paru zasad pisowni polskiej.
Zasady pisowni i interpunkcji napisał(a):
Użycie wielkiej litery ze względów uczuciowych i grzecznościowych
[97] Zasady użycia
Użycie wielkiej litery ze względów uczuciowych i grzecznościowych jest indywidualną sprawą piszącego. Przepisy ortograficzne pozostawiają w tym wypadku dużą swobodę piszącemu, ponieważ użycie wielkiej litery jest wyrazem jego postawy uczuciowej (np. szacunku, miłości, przyjaźni) w stosunku do osób, do których pisze, lub w stosunku do tego, o czym pisze.

Pn lut 15, 2016 8:39
akruk napisał(a):
Poglądy tego człowieka są głupie i szkodliwe, jego wypowiedzi są głupie i szkodliwe, jego zachowania są głupie i szkodliwe.

Wybuch frustracji i gniewu? Cała przyjemność po mojej stronie. ;)
Wiesz Akruk, jest taka stara maksyma która mówi: "gniew jest chwilowym szaleństwem".

akruk napisał(a):
Ale krytyka osoby jest niedopuszczalna, takiego np. Stalina czy

Ale, ale...
Ale forum dyskusyjne i tocząca się rozmowa w obrębie danego tematu, nie jest miejscem do krytyki personalnej!
Wiesz, nie bardzo mam ochotę tłumaczyć Ci podstawowych spraw i regulaminu, wybacz...

akruk napisał(a):
nie można krytykować jako głupich czy złych. Wyłącznie ich poglądy i działania...

Chcesz mnie oceniać, to załóż nowy dział "frustrat zone", i możesz tam dać upust własnej słabości. Masz na to moje przyzwolenie.

ErgoProxy napisał(a):
Jeżeli zacznę obdarzać jednakim szacunkiem każdego, kto się nawinie, nie będzie ten szacunek wiele wart.

A kto Cię prosi o jakikolwiek szacunek kolego?
Od kultury wypowiedzi do okazywania szacunku jest jeszcze daleka droga.

ErgoProxy napisał(a):
Treścią religii jest nawiązanie kontaktu z Transcendencją.

Ach, no tak... Rozumiem że to nawiązywanie kontaktu jest mocno kosztowne, skoro tyle pieniędzy potrzebują te religijne instytucje.

ErgoProxy napisał(a):
Oczywiście istnieją tutaj różne podejścia, buddyzm na przykład sprzedaje Transcendencji latającego faka

Fajni są Ci buddysśi, co nie? :D

ErgoProxy napisał(a):
ale generalnie chodzi o to, żeby Ktoś Stamtąd się zjawił w doczesności i coś z nią zrobił konkretnego, skoro rozporządza potrzebną po temu mocą.

Ale wszystkie znaki na niebie i ziemi, jasno i klarownie dają do zrozumienia, że nie istnieje żadne "stamtąd"!
To tylko taka naleciałość z bardzo prymitywnych i zamierzchłych kultur.
Transcendentny to jest wszechświat, lecz na pewno nie ten prymitywny pogląd, że ów podmiot: "wziął i ulepił!
;)

ErgoProxy napisał(a):
Każdy chciałby być wolny, tylko że wolność jest ryzykowna i trudna, a ludzie – wygodni, więc większość po zakosztowaniu prawdziwej wolności, a nie whisperystycznego bajdurzenia, z własnej woli, z ochotą kładzie karki w jarzma.

A ja nigdy nie twierdziłem, że moje słowa są ukierunkowane na nawracanie.
Ludzi przekonanych, nie przekonasz.
Zapewne znajdzie się jakiś procencik, który zamiast włożyć kark w jarzma, pokaże Wam "latającego faka", jak nasi przyjaciele buddyści. I o to tu chodzi.

ErgoProxy napisał(a):
Populus vulgo decipi, ergo decipatur

Wiesz, tam w regulaminie ktoś to zgrabnie ujął, że jak wstawiamy obcojęzyczne teksty, to winniśmy je przetłumaczyć.

ErgoProxy napisał(a):
Nie. To się nazywa: egregor. Na przykład mrowisko jest egregorem mrówek, a ludzkie ciało egregorem komórek.

A religijne prawdy, egregorem sprzeczności i absurdów.

ErgoProxy napisał(a):
Ja tez nie twierdzę, że zły, tylko że nieodpowiedzialny. Natomiast jeśli Boga nie ma, to fakt ten nie znosi użyteczności religii, bo dosłownie wszędzie coś się wyznaje i ludzie nie padają od tego jak muchy, ale mnożą się jak króliki;

Ach tak!? Od religii mnożą się jak króliki...? no tak, to ma sens.
Teraz wszystko jasne.
Niech zgadnę... najbardziej religijne są Chiny?
Zgadłem?

ErgoProxy napisał(a):
człowiek ma z religii jakąś korzyść w sensie ewolucyjnym, więc naukowym, więc racjonalnym.

Porażająca wiedza. Szkoda tylko, że ta "Twoja religia" przez setki lat, skutecznie prowadziła regularną eksterminację owej nauki.
Zatem sam rozumiesz, że woje założenie jest błędne.

ErgoProxy napisał(a):
Jedyne jak dotąd wykryte plemię ateistów nie potrafi nawet liczyć. Dociera?

No co Ty? Dzikusy nie wyznają żadnych bogów i nie mają rytuałów!? A gdzie to się uchował takie coś?
Na ogół w 99.99% (tak myślę) jest wręcz odwrotnie.
;)

Pn lut 15, 2016 16:13
Whispernight napisał(a):
akruk napisał(a):
Poglądy tego człowieka są głupie i szkodliwe, jego wypowiedzi są głupie i szkodliwe, jego zachowania są głupie i szkodliwe.

Wybuch frustracji i gniewu? Cała przyjemność po mojej stronie. ;)
#LudzieKtórzyWszystkoBiorąDoSiebie
Nie każde zdanie, w którym występuje OGÓLNIKOWE określenie "ten człowiek" odnosi się koniecznie do jednej z konkretnych osób, o których ktoś inny ostatnio mówił. Czasami jest pseudocytatem i oznacza kogosia w jakiejś wypowiedzi, czyjejś. "Ktoś mógłby powiedzieć/można powiedzieć: 'ten człowiek'...". Na to wskazuje kontekst użycia. No ale do tego trzeba rozumieć język na poziomie wyższym niż "Górnik-Legia 1:0".

Whispernight napisał(a):
akruk napisał(a):
Ale krytyka osoby jest niedopuszczalna, takiego np. Stalina czy
Ale, ale...
Ale forum dyskusyjne i tocząca się rozmowa w obrębie danego tematu, nie jest miejscem do krytyki personalnej!
Nawet Stalina. Nawet Stalina jako przykładu. I nie ma przeproś, że BYŁ zły! (Oj, przepraszam za krytykę osoby: "mówił i robił złe rzeczy").

Pn lut 15, 2016 20:37
Whispernight napisał(a):
ErgoProxy napisał(a):
Jedyne jak dotąd wykryte plemię ateistów nie potrafi nawet liczyć. Dociera?

No co Ty? Dzikusy nie wyznają żadnych bogów i nie mają rytuałów!? A gdzie to się uchował takie coś?
Dyskutować o religiach, religijności i nie słyszeć o Piraha. No taak...

Pn lut 15, 2016 21:14
Whisper, umówmy się, że jak się poduczysz historii (nauki w szczególności) i wykształcisz światopogląd adekwatny do tego, co się naprawdę działo na świecie, to sobie o historii pogadamy. Na razie, wicie-roumicie, nie ma z kim o czym gadać; jest tylko człowiek zaślepiony jak religiant, który wciska wszystkim naokoło swoją własną mitologię i KŁAMIE, że nie nawraca. Jesli coś pływa jak kaczka i kwacze jak kaczka, to pewnie jest to kaczka, a nie np. żuraw.

Wt lut 16, 2016 1:00
Hufce napisał(a):
Tak owszem gdyby Bóg od razu stworzył nas w Niebie ,byłoby cudownie

Technicznie rzecz ujmując, jesteśmy stworzeni w niebie. Jesteśmy niebianami, jak to określały starożytne kultury.
Natomiast "niebo" w sensie miejsca kompletnego i doskonałego, to wytwór psychozy.
Absolutna utopia!

Hufce napisał(a):
o Bogu który jest [...] wszechmogący ,wszechwiedzący i wszechobecny

Żadna istota wszechwiedząca, nie uczyniłaby ani jednej ze zbrodni opisanej w ST!
Nie mordowałaby pierworodnych w Egipcie, nie karałaby plagami Egipcjan, i nie wybierałaby sobie degeneratów na swoich proroków! Nie wytopiłaby ludzkości w najbardziej okrutnym spektaklu pod tytułem wielki Potop! Nie nakazywałaby się czcić, i nie karała by wieczną śmiercią za brak egzekwowania tego nakazu!
Pierwsze cztery przykazania z Dekalogu, to nic innego jak nakaz bezwzględnego uznania siebie samym panem i władcą, których nieprzestrzeganie grozi piekł... ehkm, tfu!, znaczy się Gehenną!
To nie jest istota wszechwiedząca, i można to już zrozumieć od pierwszych słów Księgi Rodzaju.
Wystarczy czytać używając własnego rozumu, a nie czytać bezmyślnie, jak to nakazuje KRK.

Wt lut 16, 2016 14:17
Whispernight napisał(a):
Hufce napisał(a):
Tak owszem gdyby Bóg od razu stworzył nas w Niebie ,byłoby cudownie

Technicznie rzecz ujmując, jesteśmy stworzeni w niebie. Jesteśmy niebianami, jak to określały starożytne kultury.
Natomiast "niebo" w sensie miejsca kompletnego i doskonałego, to wytwór psychozy.
Absolutna utopia!

Hufce napisał(a):
o Bogu który jest [...] wszechmogący ,wszechwiedzący i wszechobecny

Żadna istota wszechwiedząca, nie uczyniłaby ani jednej ze zbrodni opisanej w ST!
Nie mordowałaby pierworodnych w Egipcie, nie karałaby plagami Egipcjan, i nie wybierałaby sobie degeneratów na swoich proroków! Nie wytopiłaby ludzkości w najbardziej okrutnym spektaklu pod tytułem wielki Potop! Nie nakazywałaby się czcić, i nie karała by wieczną śmiercią za brak egzekwowania tego nakazu!
Pierwsze cztery przykazania z Dekalogu, to nic innego jak nakaz bezwzględnego uznania siebie samym panem i władcą, których nieprzestrzeganie grozi piekł... ehkm, tfu!, znaczy się Gehenną!
To nie jest istota wszechwiedząca, i można to już zrozumieć od pierwszych słów Księgi Rodzaju.
Wystarczy czytać używając własnego rozumu, a nie czytać bezmyślnie, jak to nakazuje KRK.

Gdybys zyl w czasach tuz przed potopem i widzaial co sie dzieje to gdybys mogl zrobil bys to samo.

Wt lut 16, 2016 14:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10