Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 23:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 469 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Następna strona
 Sila argumentow 
Autor Wiadomość
Post Re: Sila argumentow
Nie przeczytałam całego... :oops:

Ale myślę ze Bóg jest ponad moralnością...Syn człowieczy jest panem Szabatu...

Ja nie opieram swojej wiary tylko i wyłącznie na Biblii jak już pisałam... :p :razz:

Pt paź 05, 2018 21:34

Gdyby się wykręcał , byłby zadowolonym z siebie faryzeuszem jak do czasów przed nawrócenia.
Co jest niemoralnego w karze na Egipt?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt paź 05, 2018 21:35

Teresse napisał(a):
Ale myślę ze Bóg jest ponad moralnością...

5 Nowina, którą usłyszeliśmy od Niego
i którą wam głosimy, jest taka:
Bóg jest światłością4,
a nie ma w Nim żadnej ciemności.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt paź 05, 2018 21:37
Teresse napisał(a):
Nie przeczytałam całego... :oops:
Więc masz tylko własne wyobrażenie o ST, powstałe na podstawie tego, co ci wybiórczo opowiadano oraz w jaki sposób ci to przedstawiano. W związku z tym tak samo masz tylko pewne potoczne wyobrażenie o NT.

Teresse napisał(a):
Ale myślę ze Bóg jest ponad moralnością...
W takim razie nie jesteś w stanie odróżnić go od Szatana.

Pt paź 05, 2018 21:42

akruk napisał(a):

Go z małej litery, a szatana z wielkiej? Widać ty odróżniasz.
Da się, Bóg daje 10 przykazań, a szatan głównie jedno "czyń swoją wolę".

Pt paź 05, 2018 21:45
Andy72 napisał(a):
Co jest niemoralnego w karze na Egipt?
Co jest niemoralnego w wymordowaniu niewinnych dzieci? Skoro nie wiesz, jesteś doskonałym materiałem na członka bojówek chrześcijańskich. Masz już broń, jakąś pałę?

Pt paź 05, 2018 21:46

Zaraz powiesz, że jak człowiek umiera na starość to też jest zamordowany przez Boga.
Udowodnij, że Bóg nie miał prawa karać Egiptu.
Dobry Bóg to Bóg bezsilny, który nie uratował by Izraela z niewoli egipskiej? Zamiast dobry ma być taki "dobly"?
A potem uważają Boga za słabego i czczą szatana.

Ostatnio edytowano Pt paź 05, 2018 21:52 przez Andy72, łącznie edytowano 1 raz

Pt paź 05, 2018 21:49
Andy72 napisał(a):
akruk napisał(a):

Go z małej litery, a szatana z wielkiej? Widać ty odróżniasz.
Oczywiście, że "go" małą literą, ponieważ to po prostu zaimek, zaś "Szatana" wielką, ponieważ to imię własne. Nie uczyli w szkole? Jeszcze pani z wami nie omawiała na lekcji?

Andy72 napisał(a):
Da się, Bóg daje 10 przykazań, a szatan głównie jedno "czyń swoją wolę".
Nie, nie da się. Bo nie da się odróżnić konkretnego rozkazu, czy pochodzi od Boga, czy od Szatana.

Pt paź 05, 2018 21:51

akruk napisał(a):
Oczywiście, że "go" małą literą, ponieważ to po prostu zaimek, zaś "Szatana" wielką, ponieważ to imię własne. Nie uczyli w szkole? Jeszcze pani z wami nie omawiała na lekcji?

Go piszemy z szacunku wielką literą. Nie uczyli ciebie tego w szkole?
Lucyfer można jeszcze pisać wielką choć się nie należy, ale szatan, demon, diabeł,bies, zły itp. to nie żadne imiona.

Cytuj:
Nie, nie da się. Bo nie da się odróżnić konkretnego rozkazu, czy pochodzi od Boga, czy od Szatana.

Trzeba rozeznawać swoim rozumem i dobrze wyrobionym sumieniem.

Pt paź 05, 2018 21:56
To ze to byli pierworodni to nie znaczy, że dzieci...śmierć pierworodnych (מַכַּת בְּכוֹרוֹת 'makat bechorot')...choć może się mylę...

W ten sposób myśląc to każdy kataklizm to morderstwo przez Boga...

Pt paź 05, 2018 21:59

Śmierci pierworodnych winien jest faraon

Pt paź 05, 2018 22:02

akruk napisał(a):
Po co autorzy w celach apologetycznych mieli by pisać rzeczy niezgodne z prawdą? Ano w celach apologetycznych, co jest jasne dla każdego rozgarniętego człowieka. Ponieważ to wynika ze znaczenia słów. Jeśli się robi coś w jakimś celu, to oznacza, że robi się to właśnie po to. Odpowiedź jest już jest zawarta w pytaniu.

- Po co robaczek w celu zwiekszenia efektywnosci polowow uzywa finskich sztucznych przynet?
- Ano po to aby zwiekszyc efektywnosc polowow.

Tylko dlaczego akurat te finskie rapale? Albo rzeczy niezgodne z prawda.
Litosci. To juz do tego doszlo?

Pt paź 05, 2018 22:04

akruk napisał(a):
Przecież są dziś na okrągło wytykane jako powody przeciwko przyjmowaniu Biblii za natchnione słowa od Boga.

Chyba zeby wykazac braki w logicznym mysleniu.

Pt paź 05, 2018 22:20
Andy72 napisał(a):
akruk napisał(a):
Go piszemy z szacunku wielką literą. Nie uczyli ciebie tego w szkole?
Poza pisownią w listach, podaniach itp., w których się do kogoś bezpośrednio zwracamy, pisownia zaimków wielką literą z przyczyn uczuciowych lub dla podkreślenia szacunku, jak np. "pozdrowiłem Kowalskiego, kiedy Go spotkałem na ulicy", jest sprawą uznaniową, indywidualną i zależną wyłącznie od piszącego. Ale skąd nieuki miałyby o tym wiedzieć?

Oraz: zaimek drugiej osoby liczby pojedynczej w pozycji nieakcentowanej brzmi "cię", a nie "ciebie": "Nie uczyli cię tego w szkole". Nie uczyli poprawnej polszczyzny? Pewnie uczyli, ale nieuki i tak nie przyswoiły, bo się nie uczyły.

Andy72 napisał(a):
Lucyfer można jeszcze pisać wielką choć się nie należy, ale szatan, demon, diabeł,bies, zły itp. to nie żadne imiona.
"Szatan" jest tak samo imieniem jak "Lucyfer". Jedno i drugie pochodzi od określeń opisowych. Z tą tylko różnicą, że Szatan od oryginalnego, hebrajskiego słowa, zaś Lucyfer z łaciny i to od określenia postaci, która w Biblii wcale nie jest upadłym aniołem. Czyli brednie nieuka, jak zwykle. Słowo "Szatan" w takiej właśnie pisowni oznacza przywódcę upadłych aniołów, który jest jeden, i dlatego funkcjonuje ono jako jego imię. Tak samo jak słowo "Chrystus" jest pisane wielką literą wcale nie ze względu na szacunek, ale dlatego, że funkcjonuje jako rodzaj tytułu lub przydomka konkretnej osoby, mimo że normalnie jest to zwyczajny rzeczownik grecki, oznaczający "pomazaniec".

Andy72 napisał(a):
Trzeba rozeznawać swoim rozumem i dobrze wyrobionym sumieniem.
Nic nie rozróżnisz żadnym rozumem ani sumieniem, skoro Bóg jest ponad moralnością. To oznacza, że twoje sumienie i twoje oceny moralne możesz sobie w buty wsadzić, jeśli masz do czynienia z Bogiem. Bo jeśli nawet Bóg dokonuje lub chce czegoś, co wydawałoby ci się złe, to jeśli robi to lub chce tego Bóg, znaczy to, że jednak nie jest złe. A jeśli ktoś inny - wówczas jest złe. Dlatego w sytuacji, kiedy nie wiesz (bo i skąd?), czy masz do czynienia z rozkazem Boga czy Szatana, nie masz po czym odróżnić.

Pt paź 05, 2018 22:23

Nie jest ponad moralnością, "ponad moralnością" jest nietscheański nadczłowiek w rodzaju Hannibala Lectera.
Bóg dal 10 przykazań.
Bóg różni się od nas tym, że ma wszechwiedzę. Więc jak ktoś bliski ginie w wypadku drogowym, a odwrotnie Hitler nie ginie w wypadku, nie znaczy że my mamy naśladować Boga w tym, że kogoś zabijemy.
Go jako wielka litera jest sprawą uznaniową, ty uznałeś że odnośnie Boga będziesz pisał z małej litery. Nienawiść do Boga jest czymś gorszym niż błąd językowy.
A szatan w języku polskim niezależnie od etymologii jest określeniem typu diabeł, bies, zły itd.

Ostatnio edytowano Pt paź 05, 2018 22:33 przez Andy72, łącznie edytowano 1 raz

Pt paź 05, 2018 22:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 469 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Następna strona