Autor |
Wiadomość |
Witold33
|
 Re: Pierwszy grzech
Tak. Pan Jezus kazał miłować każdego. Rasistów, ludożerców, Putina i putinowców, obszarników i kułaków, SS Das Reich, Himmlera, Lutra, generała Franco, Łupaszkę, Roehma, Pol Pota, Kim Ir Sena, baćkę Stalina, Jana Husa, Lenina, Bieruta, kaczkę, Brauna, Mentzena, von Tuscka, więc czy także szatana?
|
So wrz 27, 2025 19:36 |
|
|
|
 |
george45
|
Zgodnie z maksymą: Atimeres napisał(a): Nienawidzę ubliżania ludziom starszym i dziecioim nienarodzony, że jedni i drudzy nie mają ludzkich praw! To przejawy rasizmu! jeśli nie miłować szatana, to na pewno nie należy mu ubliżać, ponieważ nie ma ludzkich praw. A ubliżanie takim istotom to przejaw rasizmu!
|
So wrz 27, 2025 20:01 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Tak. Pan Jezus kazał miłować każdego. Rasistów, ludożerców, Putina i putinowców, obszarników i kułaków, SS Das Reich, Himmlera, Lutra, generała Franco, Łupaszkę, Roehma, Pol Pota, Kim Ir Sena, baćkę Stalina, Jana Husa, Lenina, Bieruta, kaczkę, Brauna, Mentzena, von Tuscka, więc czy także szatana? Nie zauważyłeś, że w Ewangelii jest poza miłością wiele innych nakazów i nauk. One na pewno nie dozwalają traktować przykazania miłości jako jedynego, bo to prowadzi tylko do wypaczeń miłości. Trzeba przyznać, że w ludzkiej praktyce to przykazanie jest nadużywane do usprawiedliwiania lub wprowadzania defektów moralnych, co mnie, chorego na wysokie standardy i perfekcjonizm  , bardzo męczy!
|
N wrz 28, 2025 8:40 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Gdybyś naprawdę był chory na wysokie standardy wnioskowania i szukanie perfekcjonizmu - już dawno byłbyś niedowiarkiem. Przecież w Słowie prawie nic do niczego nie pasuje. Jakby kosmici Objawienie podrzucili lub zgubili.
|
N wrz 28, 2025 9:46 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Gdybyś naprawdę był chory na wysokie standardy wnioskowania i szukanie perfekcjonizmu - już dawno byłbyś niedowiarkiem. Przecież w Słowie prawie nic do niczego nie pasuje. Jakby kosmici Objawienie podrzucili lub zgubili. Osobno napisałem Ci o znaczeniu różnorodności. Pismo Święte to kilkadziesiąt osobnych ksiąg, pisanych przez kilkudziesięciu autorów z wielu kultur i epok. Poszukiwanie sensu i prawdy ukrytej wśród tych różnorodności to zadanie Ducha Świętego i Nauczycielskiego Urzędu w Kościele. Pismo Święte nie jest do prywatnego czytania przeznaczone, jak upomina św. Piotr w drugim swoim liście.
|
N wrz 28, 2025 10:01 |
|
|
|
 |
Idący
|
Atimeres napisał(a): Witold33 napisał(a): Tak. Pan Jezus kazał miłować każdego. Rasistów, ludożerców, Putina i putinowców, obszarników i kułaków, SS Das Reich, Himmlera, Lutra, generała Franco, Łupaszkę, Roehma, Pol Pota, Kim Ir Sena, baćkę Stalina, Jana Husa, Lenina, Bieruta, kaczkę, Brauna, Mentzena, von Tuscka, więc czy także szatana? Nie zauważyłeś, że w Ewangelii jest poza miłością wiele innych nakazów i nauk. One na pewno nie dozwalają traktować przykazania miłości jako jedynego, bo to prowadzi tylko do wypaczeń miłości. Trzeba przyznać, że w ludzkiej praktyce to przykazanie jest nadużywane do usprawiedliwiania lub wprowadzania defektów moralnych, co mnie, chorego na wysokie standardy i perfekcjonizm, bardzo męczy! A jednak, całe Prawo opiera się na miłości. Wszystkie nakazy i nauki biblijne są przekazem miłości. I wynikają z miłości. Miłość w Prawdzie nie może ulec wypaczeniu. Ale szyderca i prześmiewca mogą każdą Prawdę i każdą Miłość wykpić, opluć, znieważyć. A jeśli "miłość bliźniego" uległa wypaczeniu, to znacz, że nie jest to miłość. Nie, obydwa przykazania miłości wytyczają kierunek i nadają sens życiu. Są wypełnianiem woli Chrystusa. Przykazania miłości dotyczą każdego człowieka. Takze największych zbrodniarzy, złoczyńców i szyderców.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
N wrz 28, 2025 12:03 |
|
 |
Witold33
|
https://www.pinterest.com/email/click/? ... 7225257344A ty miłujesz tych zwyrodnialców? Masz świadomość, że jeśli nie, to ciupasem do smoły piekielnej? Na zawsze?
|
N wrz 28, 2025 12:48 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): A ty miłujesz tych zwyrodnialców? Masz świadomość, że jeśli nie, to ciupasem do smoły piekielnej? Na zawsze? Wydaje mi się, że Miłować nieprzyjaciół, to w Piśmie św. oznacza po prostu: Nie mścij się samowolnie; Przebacz, jeśli żałuje lub naprawia szkody.Trzeba bowiem brać pod uwagę nie tylko "Miłuj nieprzyjaciół", ale wiele innych tekstów na ten temat. Ten nieprzyjaciel i krzywdziciel na pewno powinien żałować i naprawiać wyrządzone szkody, jest dużo świadectw biblijnych, nawet wyraźnych: Jeśli żałuje, jeśli poprosi, przebacz. Połowę majątku rozdam ubogim", "Jeśli kogoś skrzywdziłem, zwracam poczwórnie" (Zacheusz) Ciekawe, że w dziejach Izraela, Bóg nieraz najpierw upomina, potem nieposłusznych karze i dopiero potem - wspaniałomyślnie przebacza. A w sakramencie Pokuty, zanim uzyskamy przebaczenie, najpierw musimy żałować, postanawiać poprawę i zadośćuczynienie.
|
N wrz 28, 2025 17:19 |
|
 |
Idący
|
Atimeres napisał(a): Wydaje mi się, że Miłować nieprzyjaciół, to w Piśmie św. oznacza po prostu: Nie mścij się samowolnie; Przebacz, jeśli żałuje lub naprawia szkody. A ja jestem przekonany, że Jezus nie stawiał żadnych warunków. Przeczytaj Mk 12.28-33. Atimeres napisał(a): Jeśli żałuje, jeśli poprosi, przebacz. Natomiast jest warunek w Modlitwie Pańskiej. I odpuść nam nasze winy, tak jak my odpuszczamy naszym winowajcom! Ale ten warunek odnosi się nie do krzywdzicieli, ale do skrzywdzonych.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
N wrz 28, 2025 17:43 |
|
 |
Atimeres
|
Idący napisał(a): Atimeres napisał(a): Wydaje mi się, że Miłować nieprzyjaciół, to w Piśmie św. oznacza po prostu: Nie mścij się samowolnie; Przebacz, jeśli żałuje lub naprawia szkody. A ja jestem przekonany, że Jezus nie stawiał żadnych warunków. Przeczytaj Mk 12.28-33. Atimeres napisał(a): Jeśli żałuje, jeśli poprosi, przebacz. Natomiast jest warunek w Modlitwie Pańskiej. I odpuść nam nasze winy, tak jak my odpuszczamy naszym winowajcom! Ale ten warunek odnosi się nie do krzywdzicieli, ale do skrzywdzonych. Jednymi z komentarzy do przykazania miłości, zawsze obowiązującego, są nakazy miłowania nieprzyjaciół i przebaczania im oraz Boża praxis przebaczania grzechów. Czytaj np. Łk 17,3.4
|
N wrz 28, 2025 19:08 |
|
 |
Marius980
|
Kalartyd napisał(a): Zgodnie z wszechwiedzą, każda literka tej wypowiedzi została przewidziana już dawno. Zapisana w "księdze życia". Muszę ją napisać, bo inaczej "księga życia" byłaby fałszywa.
Człowiek jeszcze się nie urodził, a Bóg mógłby wyrecytować wszystkie czyny, aż do śmierci człowieka. Z dowolną dokładnością. Człowiek zaś musi je wypełnić. Droga wytyczona, nie ma jak zboczyć.
Wiem. Za trudne dla KAŻDEGO chrześcijanina. Jest to sprzeczność, która dowodzi fałszywości dogmatów.
Dorzucę trzy grosze do tej wypowiedzi, bo jeszcze nie zostały zapisane w "księdze": Czyli jeśli wszystko zostało przewidziane przez Boga, każdy czyn - to ty jesteś jakimś bezwolnym biorobotem.
|
N wrz 28, 2025 20:33 |
|
 |
Atimeres
|
Marius980 napisał(a): Kalartyd napisał(a): Zgodnie z wszechwiedzą, każda literka tej wypowiedzi została przewidziana już dawno. Zapisana w "księdze życia". Muszę ją napisać, bo inaczej "księga życia" byłaby fałszywa. Człowiek jeszcze się nie urodził, a Bóg mógłby wyrecytować wszystkie czyny, aż do śmierci człowieka. Z dowolną dokładnością. Człowiek zaś musi je wypełnić. Droga wytyczona, nie ma jak zboczyć. Wiem. Za trudne dla KAŻDEGO chrześcijanina. Jest to sprzeczność, która dowodzi fałszywości dogmatów.
Dorzucę trzy grosze do tej wypowiedzi, bo jeszcze nie zostały zapisane w "księdze": Czyli jeśli wszystko zostało przewidziane przez Boga, każdy czyn - to ty jesteś jakimś bezwolnym biorobotem. Jeśli Bóg o Twoim życiu (z poszanowaniem praw natury!)decyduje, to zarazem wie, jakie będziesz podejmował decyzje względem Niego. U Niego wszystko jest "dzisiaj"!
|
Pn wrz 29, 2025 5:08 |
|
 |
george45
|
Atimeres napisał(a): U Niego wszystko jest "dzisiaj"! Dopytam, dzisiaj rano, w obiad czy może dzisiaj po południu? Staruszku, zapewne chciałeś powiedzieć, że wszystko co jest to jest "tu i teraz". Wczoraj, jutro za chwilę to wirtualny świat, który tworzysz sobie za pomocą myśli. No ale jak na początek określenie "dzisiaj" , uważam za wielki postęp. Stajesz się coraz bardziej świadomym otaczającego Cię świata. 
|
Pn wrz 29, 2025 7:39 |
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): U Niego wszystko jest "dzisiaj"! Dopytam, dzisiaj rano, w obiad czy może dzisiaj po południu? Staruszku, zapewne chciałeś powiedzieć, że wszystko co jest to jest "tu i teraz". Wczoraj, jutro za chwilę to wirtualny świat, który tworzysz sobie za pomocą myśli. No ale jak na początek określenie "dzisiaj" , uważam za wielki postęp. Stajesz się coraz bardziej świadomym otaczającego Cię świata.  Tak, wielki Selekcjonerze! Podobno w przedsionku prosektorium dra Mengele wszyscy odzyskiwali przytomność. Widzę, że przypomina Ci się!
|
Pn wrz 29, 2025 7:47 |
|
 |
george45
|
Atimeres staruszku, po lekarzach chodzisz Ty. Jakie diagnozy stawiają, jakie leki przypisują niewiem. Nie wiem również co tam w poczekalniach Tobie i współobecnym się przydarzyło. Jeśli coś ci się przypomni lub przywidzi nie musisz wywlekać na forum, nie musisz ale możesz. 
|
Pn wrz 29, 2025 8:29 |
|
|
|