Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 1:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 113  Następna strona
 Wierzysz? Kim jesteś? 

Kim jesteś?
Katolikiem 65%  65%  [ 1262 ]
Muzłumaninem 0%  0%  [ 3 ]
Poganinem 1%  1%  [ 22 ]
Protestantem 3%  3%  [ 51 ]
Ateistą 15%  15%  [ 296 ]
Buddystą 1%  1%  [ 20 ]
Należę do sekty w rozumieniu KK 1%  1%  [ 19 ]
Teistą 2%  2%  [ 32 ]
Prawosławny 1%  1%  [ 11 ]
Inny 12%  12%  [ 231 ]
Liczba głosów : 1947

Wierzysz? Kim jesteś? 
Autor Wiadomość

Post Re: Wierzysz? Kim jesteś?
Jajko napisał(a):
No i, oczywiście, ktoś musiał stworzyć tego ktosia.

Dlaczego?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt wrz 23, 2014 6:51
Dlaczego nie, skoro już dopuszczamy stwarzanie?

Zresztą, mówię: Wróżka Zębuszka. Wróżkę Zębuszkę definiujemy jako twór posiadający wszystkie stwórcze moce Boga, plus zdolność do stwarzania swoich doskonałych kopii. Wróżka Zębuszka jest więc potężniejsza od Boga. Wszyscy czcijcie Wróżkę Zębuszkę!

Wt wrz 23, 2014 8:09
Jajko napisał(a):
No i, oczywiście, ktoś musiał stworzyć tego ktosia.

Czyli jednak Stwórca, a nie "wielki wybuch, fluktuacje kwantowe, ewolucja wszechświata"...etc podobne bzdety.

Wt wrz 23, 2014 8:12

ErgoProxy napisał(a):
Dlaczego nie, skoro już dopuszczamy stwarzanie?

"Dlaczego nie" nie wydaje mi się poprawnym wytłumaczeniem "musiał" ;-) "Dlaczego nie" odpowiada raczej na "mógł".

Cytuj:
Zresztą, mówię: Wróżka Zębuszka. Wróżkę Zębuszkę definiujemy jako twór posiadający wszystkie stwórcze moce Boga, plus zdolność do stwarzania swoich doskonałych kopii. Wróżka Zębuszka jest więc potężniejsza od Boga.

A skąd wiesz, że Bóg jej nie ma?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt wrz 23, 2014 8:12

EcoDominga2258 napisał(a):
... Chociaż ktoś ten cały świat musiał stworzyć

Wcale nie musiał. Chciał. I uczynił to. Co więcej, oprócz świata stworzył życie. I to życie rozumne.
I człowiek, jak mądrzejsze od kury jako, stara się negować istnienie Boga. Co gorsza, człowiek stara się przymusić innych ludzi do odrzucenia Boga. Człowiek walcząc z Bogiem (jak mmożna walczyć z kimś, kto nie istnieje?), nie walczy z Nim, tylko z ludźmi o innych poglądach. Nie potrafi zniesć tego, że ktoś wierzy i ufa Bogu. Musi prowokować, napastować, szydzić i popierać wszystko to, co sprzeczne z wiarą (i zgodne z kasą). A przecież mógłby, odrzucając Boga, być jednocześnie tolerancyjnym, uczciwym i przyjaznym dla innych ludzi. (Ale jak to pogodzić z nienawiścią do rzekomo NIEISTNIEJĄCEGO?)

Wt wrz 23, 2014 10:40
Andej, zrób nam wszystkim tę uprzejmość i przestań się psychoanalizować publicznie - bo Twój post wyczerpuje znamiona postawy w nim opisanej.

Johnny99 napisał(a):
"Dlaczego nie" nie wydaje mi się poprawnym wytłumaczeniem "musiał" ;-) "Dlaczego nie" odpowiada raczej na "mógł".

No właśnie, mógł. Bóg który mógł, a nie musiał, jest bardziej boski od Boga skrępowanego koniecznością (Boga maszynowego?).

Johnny99 napisał(a):
A skąd wiesz, że Bóg jej nie ma?

Wtedy jest Wróżką Zębuszką.

Wt wrz 23, 2014 20:32

ErgoProxy napisał(a):
Andej, zrób nam wszystkim tę uprzejmość i przestań się psychoanalizować publicznie - bo Twój post wyczerpuje znamiona postawy w nim opisanej.
...

Przepraszam, nie spodziewałem się, że brak argumentów aż tak boli. Milknę.

Cz wrz 25, 2014 15:31
...I człowiek, jak mądrzejsze od kury jajko, stara się negować nieistnienie Boga. Co gorsza, człowiek stara się przymusić innych ludzi do wyznawania Boga. Człowiek walcząc z niebytem (jak można walczyć z czymś, co nie istnieje?), nie walczy z nim, tylko z ludźmi o innych poglądach. Nie potrafi zniesć tego, że ktoś nie wierzy i nie ufa Bogu. Musi prowokować, napastować, szydzić i popierać wszystko to, co zgodne z wiarą (i zgodne z kasą). A przecież mógłby, przyjmując Boga, być jednocześnie tolerancyjnym, uczciwym i przyjaznym dla innych ludzi. (Ale jak to pogodzić z nienawiścią do rzekomo KOCHANYCH?)

(Wiem, wiem, dałem się strollować.)

Pt wrz 26, 2014 20:03

"...który z Ojca jest zrodzony przed wszystkimi wiekami. Bóg z Boga, Światłość ze Światłości, Bóg prawdziwy z Boga prawdziwego. Zrodzony a nie stworzony, współistotny Ojcu, a przez Niego wszystko się stało..."

Wróżka Zębuszka?

So wrz 27, 2014 0:25
Cytuj:
Zrodzony a nie stworzony

Cytuj:
który od Ojca i Syna pochodzi

Coś mi tutaj nie sztymowało. Wróżka Zębuszka nie musi się uciekać do trików, Wróżka Zębuszka stwarza. "Niech się stanie..." - i staje się.

Swoją szosą, dlaczego Grecy i Rzymianie doszli do tego, że Bóg, aby się powielić, musi rodzić, tzn., jak rozumiem, stworzyć coś mniej doskonałego od Siebie, co się dopiero rozwinie w doskonałość? I co to konkretnie znaczy: pochodzić?

So wrz 27, 2014 1:29

Na te pytania odpowiedzi szukaj w aktywnym wątku: viewtopic.php?f=48&t=293&start=0

N wrz 28, 2014 17:26

Ja jestem kimś w rodzaju umiarkowanego wierzącego. Wiem, wiem, wierzy się albo się nie wierzy, ja jestem natomiast wychowana w tradycji katolickiej, jestem przyzwyczajona do myśli że ktoś nad nami czuwa, ale czasami mam wątpliwości czy jest to ten Bóg o którym się uczyłam i słuchałam.

Śr gru 17, 2014 22:44

Swoją drogą trochę to dziwne, że na forum o Wierze aż 16% [ 263 ] to ateiści :P

Pt gru 26, 2014 1:45

teista

Pt gru 26, 2014 22:00
DarekM napisał(a):
Swoją drogą trochę to dziwne, że na forum o Wierze aż 16% [ 263 ] to ateiści :P

Dlaczego?
Wierzyć, nie wierzyć? Taki nosi tytuł ten dział. Jedni uważają, że warto wierzyć, a inni, że nie...

Pt gru 26, 2014 23:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 113  Następna strona