Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Wierzysz? Kim jesteś?
Jajko napisał(a): No i, oczywiście, ktoś musiał stworzyć tego ktosia. Dlaczego?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt wrz 23, 2014 6:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dlaczego nie, skoro już dopuszczamy stwarzanie?
Zresztą, mówię: Wróżka Zębuszka. Wróżkę Zębuszkę definiujemy jako twór posiadający wszystkie stwórcze moce Boga, plus zdolność do stwarzania swoich doskonałych kopii. Wróżka Zębuszka jest więc potężniejsza od Boga. Wszyscy czcijcie Wróżkę Zębuszkę!
|
Wt wrz 23, 2014 8:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): No i, oczywiście, ktoś musiał stworzyć tego ktosia. Czyli jednak Stwórca, a nie "wielki wybuch, fluktuacje kwantowe, ewolucja wszechświata"...etc podobne bzdety.
|
Wt wrz 23, 2014 8:12 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
ErgoProxy napisał(a): Dlaczego nie, skoro już dopuszczamy stwarzanie? "Dlaczego nie" nie wydaje mi się poprawnym wytłumaczeniem "musiał"  "Dlaczego nie" odpowiada raczej na "mógł". Cytuj: Zresztą, mówię: Wróżka Zębuszka. Wróżkę Zębuszkę definiujemy jako twór posiadający wszystkie stwórcze moce Boga, plus zdolność do stwarzania swoich doskonałych kopii. Wróżka Zębuszka jest więc potężniejsza od Boga. A skąd wiesz, że Bóg jej nie ma?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt wrz 23, 2014 8:12 |
|
 |
andej
|
EcoDominga2258 napisał(a): ... Chociaż ktoś ten cały świat musiał stworzyć Wcale nie musiał. Chciał. I uczynił to. Co więcej, oprócz świata stworzył życie. I to życie rozumne. I człowiek, jak mądrzejsze od kury jako, stara się negować istnienie Boga. Co gorsza, człowiek stara się przymusić innych ludzi do odrzucenia Boga. Człowiek walcząc z Bogiem (jak mmożna walczyć z kimś, kto nie istnieje?), nie walczy z Nim, tylko z ludźmi o innych poglądach. Nie potrafi zniesć tego, że ktoś wierzy i ufa Bogu. Musi prowokować, napastować, szydzić i popierać wszystko to, co sprzeczne z wiarą (i zgodne z kasą). A przecież mógłby, odrzucając Boga, być jednocześnie tolerancyjnym, uczciwym i przyjaznym dla innych ludzi. (Ale jak to pogodzić z nienawiścią do rzekomo NIEISTNIEJĄCEGO?)
|
Wt wrz 23, 2014 10:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andej, zrób nam wszystkim tę uprzejmość i przestań się psychoanalizować publicznie - bo Twój post wyczerpuje znamiona postawy w nim opisanej. Johnny99 napisał(a): "Dlaczego nie" nie wydaje mi się poprawnym wytłumaczeniem "musiał"  "Dlaczego nie" odpowiada raczej na "mógł". No właśnie, mógł. Bóg który mógł, a nie musiał, jest bardziej boski od Boga skrępowanego koniecznością (Boga maszynowego?). Johnny99 napisał(a): A skąd wiesz, że Bóg jej nie ma? Wtedy jest Wróżką Zębuszką.
|
Wt wrz 23, 2014 20:32 |
|
 |
andej
|
ErgoProxy napisał(a): Andej, zrób nam wszystkim tę uprzejmość i przestań się psychoanalizować publicznie - bo Twój post wyczerpuje znamiona postawy w nim opisanej. ... Przepraszam, nie spodziewałem się, że brak argumentów aż tak boli. Milknę.
|
Cz wrz 25, 2014 15:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
...I człowiek, jak mądrzejsze od kury jajko, stara się negować nieistnienie Boga. Co gorsza, człowiek stara się przymusić innych ludzi do wyznawania Boga. Człowiek walcząc z niebytem (jak można walczyć z czymś, co nie istnieje?), nie walczy z nim, tylko z ludźmi o innych poglądach. Nie potrafi zniesć tego, że ktoś nie wierzy i nie ufa Bogu. Musi prowokować, napastować, szydzić i popierać wszystko to, co zgodne z wiarą (i zgodne z kasą). A przecież mógłby, przyjmując Boga, być jednocześnie tolerancyjnym, uczciwym i przyjaznym dla innych ludzi. (Ale jak to pogodzić z nienawiścią do rzekomo KOCHANYCH?)
(Wiem, wiem, dałem się strollować.)
|
Pt wrz 26, 2014 20:03 |
|
 |
jano57
|
"...który z Ojca jest zrodzony przed wszystkimi wiekami. Bóg z Boga, Światłość ze Światłości, Bóg prawdziwy z Boga prawdziwego. Zrodzony a nie stworzony, współistotny Ojcu, a przez Niego wszystko się stało..."
Wróżka Zębuszka?
_________________ ... lecz ludzi dobrej woli jest więcej ...
|
So wrz 27, 2014 0:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Zrodzony a nie stworzony Cytuj: który od Ojca i Syna pochodzi Coś mi tutaj nie sztymowało. Wróżka Zębuszka nie musi się uciekać do trików, Wróżka Zębuszka stwarza. "Niech się stanie..." - i staje się. Swoją szosą, dlaczego Grecy i Rzymianie doszli do tego, że Bóg, aby się powielić, musi rodzić, tzn., jak rozumiem, stworzyć coś mniej doskonałego od Siebie, co się dopiero rozwinie w doskonałość? I co to konkretnie znaczy: pochodzić?
|
So wrz 27, 2014 1:29 |
|
 |
jano57
|
Na te pytania odpowiedzi szukaj w aktywnym wątku: viewtopic.php?f=48&t=293&start=0
_________________ ... lecz ludzi dobrej woli jest więcej ...
|
N wrz 28, 2014 17:26 |
|
 |
Amieeabc88
Dołączył(a): Wt lut 11, 2014 14:23 Posty: 9 Lokalizacja: Warszawa, Mazowieckie
|
Ja jestem kimś w rodzaju umiarkowanego wierzącego. Wiem, wiem, wierzy się albo się nie wierzy, ja jestem natomiast wychowana w tradycji katolickiej, jestem przyzwyczajona do myśli że ktoś nad nami czuwa, ale czasami mam wątpliwości czy jest to ten Bóg o którym się uczyłam i słuchałam.
|
Śr gru 17, 2014 22:44 |
|
 |
DarekM
|
Swoją drogą trochę to dziwne, że na forum o Wierze aż 16% [ 263 ] to ateiści 
_________________ Serdecznie zapraszam na wartościowe serwisy: Piosenki Religijne » Pieśni Patriotyczne » Piosenki Dla Dzieci » Piosenki Harcerskie » Kolędy
|
Pt gru 26, 2014 1:45 |
|
 |
pr
|
teista
|
Pt gru 26, 2014 22:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
DarekM napisał(a): Swoją drogą trochę to dziwne, że na forum o Wierze aż 16% [ 263 ] to ateiści  Dlaczego? Wierzyć, nie wierzyć? Taki nosi tytuł ten dział. Jedni uważają, że warto wierzyć, a inni, że nie...
|
Pt gru 26, 2014 23:51 |
|
|
|