Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N gru 14, 2025 20:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ... 113  Następna strona
 Wierzysz? Kim jesteś? 

Kim jesteś?
Katolikiem 65%  65%  [ 1262 ]
Muzłumaninem 0%  0%  [ 3 ]
Poganinem 1%  1%  [ 22 ]
Protestantem 3%  3%  [ 51 ]
Ateistą 15%  15%  [ 296 ]
Buddystą 1%  1%  [ 20 ]
Należę do sekty w rozumieniu KK 1%  1%  [ 19 ]
Teistą 2%  2%  [ 32 ]
Prawosławny 1%  1%  [ 11 ]
Inny 12%  12%  [ 231 ]
Liczba głosów : 1947

Wierzysz? Kim jesteś? 
Autor Wiadomość

Post Re: Wierzysz? Kim jesteś?
Aden napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
To napisz cos blizej na temat tego wyznania.

Nie mamy boga, czy mesjasza. Zanim napiszę nieco więcej z góry piszę, że nie jest to sekta mimo posiadania Guru, którego każdy czci. Wręcz przeciwnie, mimo nadzwyczajnego intelektu Osho za życia powtarzał, że nie należy, wręcz nie można się do niego modlić, a to co przedstawia światu jest jego światopoglądem wolnym od fikcji życia po życiu, podchodzi dość realnie do sprawy. Wcześniej wspomniany Guru - OSHO, czyli filozofa, który wzbogacił się na milionowej sprzedaży swoich genialnych książek na całym świecie, dostępnych dosłownie wszędzie. A tutaj jego video, które zostało nagrane przez jego zwolenników w celu pozostałości po jego osobie.

https://www.youtube.com/watch?v=KuFNcFeHdAE
Może jest to ruch spoleczny, a nie religia, skoro nie ma boga ani życia po życiu? Moze przynajmniej jakas mistyka, wiara w coś nadprzyrodzonego, jakies podobieństwa do buddyzmu?

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn mar 23, 2015 21:20

Askadtowiesz napisał(a):
Aden napisał(a):
Może jest to ruch spoleczny, a nie religia, skoro nie ma boga ani życia po życiu? Moze przynajmniej jakas mistyka, wiara w coś nadprzyrodzonego, jakies podobieństwa do buddyzmu?

Wierzymy w "Stan buddy", lecz w rzeczywistości nie jest to w żadne sposób powiązane z buddyzmem. Zaleca się logicznie myśleć, lecz na płaszczyźnie "natura jest najważniejsza". A wcześniej wspomniany stan to prawidłowy sposób rozumowania i interpretacji otaczającego nas świata. Same praktyki (czyli czytanie książek, czy dostrzeganie piękna otaczającego nas świata) mają przybliżyć nas do tego stanu. Cóż, jest nawet teoria krążąca wśród naszej filozofii, że Jezus Chrystus nie był synem Boga, lecz światłym człowiekiem, który dostrzegał zniszczenie moralne ludzi. Dlatego dla dobra ogółu rozpowiadał, że po śmierci zostaniemy osądzeni, aby bezkarni władcy mieli świadomość, że zostaną osądzeni za swoje poczynania. Wyznaczył im drogi moralności, którą należy podążać, oraz systemem nagradzania za dobre zachowanie. Po prostu takie przekonanie mają w naszej filozofii. :)

Pzdr. Aden.

Pn mar 23, 2015 22:42
Whisper, gdzie jesteś?
Szukam Cię od poranka.

Mam dla Ciebie zaproszenie do kina na film, który Cię zachwyci. Tytuł: "Bóg nie umarł". Oglądając go miałam nieodparte wrażenie że w postać profesora wcieliłes się Ty.

Zrób mi tę przyjemność i pójdź na niego :)

Pozdrawiam, M-M

Wt mar 24, 2015 20:56

Aden napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Aden napisał(a):

Wierzymy w "Stan buddy", lecz w rzeczywistości nie jest to w żadne sposób powiązane z buddyzmem. Zaleca się logicznie myśleć, lecz na płaszczyźnie "natura jest najważniejsza". A wcześniej wspomniany stan to prawidłowy sposób rozumowania i interpretacji otaczającego nas świata. Same praktyki (czyli czytanie książek, czy dostrzeganie piękna otaczającego nas świata) mają przybliżyć nas do tego stanu. Cóż, jest nawet teoria krążąca wśród naszej filozofii, że Jezus Chrystus nie był synem Boga, lecz światłym człowiekiem, który dostrzegał zniszczenie moralne ludzi. Dlatego dla dobra ogółu rozpowiadał, że po śmierci zostaniemy osądzeni, aby bezkarni władcy mieli świadomość, że zostaną osądzeni za swoje poczynania. Wyznaczył im drogi moralności, którą należy podążać, oraz systemem nagradzania za dobre zachowanie. Po prostu takie przekonanie mają w naszej filozofii. :)
To mi wszystko wyglada na ruch świecki, nie mogę się dopatrzyc w tym religii.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Wt mar 24, 2015 21:17

Askadtowiesz napisał(a):
To mi wszystko wyglada na ruch świecki, nie mogę się dopatrzyc w tym religii.

Ponieważ jest to ruch filozoficzny o podłożu religijnym. Np, mistyczny stan buddy, medytacje oraz poszanowanie dla natury, czyli jakieś zasady. Lecz nie są one nagradzane ani karane, po prostu mają być zgodne z naszym sumieniem.

Cz mar 26, 2015 21:46
Moderator

Aden napisał(a):
Ponieważ jest to ruch filozoficzny o podłożu religijnym.

Cytuj:
Religia – system wierzeń i praktyk, określający relację pomiędzy różnie pojmowaną sferą sacrum (świętością) i sferą boską, a określonym społeczeństwem, grupą lub jednostką.
Manifestuje się ona
- w wymiarze doktrynalnym (doktryna, wiara),
- w czynnościach religijnych (np. kult czy rytuały),
- w sferze społeczno-organizacyjnej (wspólnota religijna, np. Kościół) i
- w sferze duchowości indywidualnej (m.in. mistyka).

Jakoś nie widzę u was żadnego podłoża.
Wmawiajcie sobie dalej.

Cz mar 26, 2015 22:41
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Aden napisał(a):

Wmawiajcie sobie dalej.

Ja też nie mogę się dopatrzeć. Ale sam ruch wydaje się ciekawy. Być może zaliczanie się do religii jest czynnikiem spajającym i alternatywą dla tych, którzy mają dosć tradycyjnych religii. To jest substytutem.

G.C. Lichtenberg

Pt mar 27, 2015 21:20

Askadtowiesz napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Aden napisał(a):
Wmawiajcie sobie dalej.
Ja też nie mogę się dopatrzeć. Ale sam ruch wydaje się ciekawy. Być może zaliczanie się do religii jest czynnikiem spajającym i alternatywą dla tych, którzy mają dosć tradycyjnych religii. To jest substytutem.
Tak. Pojęcie "regligia"
to wielki wór rozmaitych rzeczywistości, od wróżbiarstwa i astrologii, poprzez rozmaite prymitywne kultury, systemy politycznego zniewolenia, charytatywnych wspólnot z elementami duchowości itd po wspólnoty żyjące faktami historycznego objawienia Boga (chrześcijanstwo).

Pn maja 11, 2015 9:22

"Polityczna poprawność" też ma cechy religii. I to religii państwowej w wielu krajach.

Wt maja 12, 2015 8:14

andej napisał(a):
"Polityczna poprawność" też ma cechy religii. I to religii państwowej w wielu krajach.
Tak, zwłaszcza jeśli ktoś religię definiuje jako urojenie.

Wt maja 12, 2015 11:19

Atimeres napisał(a):
andej napisał(a):
Tak, zwłaszcza jeśli ktoś religię definiuje jako urojenie.

Żyję więć w innym świecie. W moim poprawność polityczna nie jest urojeniem. Bywa presją. Obowiązkiem. A nawet przymusem.

Wt maja 12, 2015 13:16

wierzę w dowody i naukę, jeżeli usłyszę że ktoś jest mordercą to najpierw chciałbym znać dowody na temat jego zbrodni. Podobnie mam z istnieniem Boga, nie ma dowodów które niezaprzeczalnie uznają jedno istnienie za boskie. Dlatego pewnie jest tyle religii na świecie jak i ustrojów politycznych bo w polityce jest podobnie, nie ma idealnego ustroju, dlatego tyle ich mamy

Śr lip 01, 2015 10:15
Atimeres napisał(a):
"itd po wspólnoty żyjące faktami historycznego objawienia Boga (chrześcijaństwo)..."

Wspólnoty chrześcijańskie żyją mitologią , która nie ma nic wspólnego z pojęciami takimi jak "fakty", bądź "historyczne fakty"!

Wt lip 07, 2015 22:08
Moderator

Nudny jesteś.
Dla Ciebie to tylko mitologia, dla innych fakty i to historyczne.
Osoba Jezusa jest tak samo, a nawet bardziej historyczna, niż osoby Homera, Arystotelesa, Platona czy Numy Pompiliusza.

Wt lip 07, 2015 23:01
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Nudny jesteś.

Jak abstynent na zakrapianej imprezie... Wiem, wiem.
Wybacz zatem, że nie jestem z Wami "na haju".
Będę śmiertelnie poważny, i zanudzę Was na amen!
:D

medieval_man napisał(a):
Dla Ciebie to tylko mitologia, dla innych fakty i to historyczne.
Osoba Jezusa jest tak samo, a nawet bardziej historyczna, niż osoby Homera, Arystotelesa, Platona czy Numy Pompiliusza.

Tak... Jezus jest dokładnie taki sam jak Homer... Człowiek legenda ;)
Co do reszty... Jeśli ktoś uważa, że Jezus jest bardziej historyczną postacią od Arystotelesa, Platona, czy "nawet" króla Rzymu, to cóż... pozostaje powinszować.

Wt lip 07, 2015 23:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ... 113  Następna strona