Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ... 119  Następna strona
 Tydzień apostazji 
Autor Wiadomość
Post Re: Tydzień apostazji
JedenPost napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Temat był już wałkowany kilka razy i ciągle nie udało ci się wykazać niezgodności z Konstytucją, bo złożenie aktu apostazji nie powoduje ujawnienia jakichkolwiek informacji, których inni by już nie posiadali.

Cóż, mijasz się z rzeczywistością w sposób na tyle oczywisty, że chyba nie wymagający komentarza.

Oczywiste jest w tym momencie wyłącznie to, że osoba, która musiała by ujawnić przed rodziną lub znajomymi złożenie aktu apostazji, musiała by ich wcześniej przez długi czas okłamywać na temat swojego stosunku do Kościoła.

Cytuj:
Każdy oceni. Wszystko dostępne czarno na białym powyżej i na poprzedniej stronie.

Owszem. Także dwa pytania, na które nie udzieliłeś odpowiedzi:
JedenPost napisał(a):
To mi wyjaśnij jakie to informacje na swój temat ujawnisz prosząc np. dwoje najbliższych znajomych lub kogoś z rodziny o to, aby był świadkiem złożenia przez Ciebie aktu apostazji.

1. Że jesteś (rzekomo) katolikiem

Rozumiem, że rodzina i znajomi nie mają pojęcia o tym, iż zostałeś ochrzczony w Kościele katolickim?

Cytuj:
2. Że zamierzasz złożyć akt apostazji

Rozumiem, że tę informację również trzymasz w sekrecie? I pomijam już to, że świadkiem może być także proboszcz i wikary z parafii.

Pt gru 12, 2014 10:01

To nie są pytania dotyczące tematu.

A poza tematem mogę Ci odpowiedzieć: nie Twoja sprawa. :)

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt gru 12, 2014 10:07
JedenPost napisał(a):
To nie są pytania dotyczące tematu.

To są pytania dotyczące tematu, bo sam twierdziłeś, że złożenie aktu apostazji wymaga "ujawnienia" informacji na temat przynależności do Kościoła i chęci wystąpienia z niego, co ma rzekomo łamać konstytucyjne prawa obywatela RP. Dlatego powstaje pytanie: Czy rodzina i znajomi są okłamywani w tych kwestiach, że poproszenie kogoś z nich, aby był świadkiem apostazji, spowodowało by, że by się tego dowiedzieli?
Bo tylko w takim przypadku można by mówić, że apostazja zmusiła cię do ujawnienia jakichś informacji. :D

Pt gru 12, 2014 10:10

Czy rodzina i znajomi są okłamywani w tych kwestiach, że poproszenie kogoś z nich, aby był świadkiem apostazji, spowodowało by, że by się tego dowiedzieli?

Z pewnością taki przypadek może mieć miejsce, ale nie o to tak naprawdę chodzi. Ksiądz jeśli chce może sobie, jak dla mnie, choćby i w najbliższą Niedziele ogłosić z ambony. Rzecz w tym, że KRK nie ma prawa wymagać, by obywatel takie informacje podawał komukolwiek innemu niż to jest logicznie konieczne. Ba, KRK może sobie do końca żywota mojego lub własnego uważać mnie za członka, jego prawo. Mi chodzi o to, żeby takie przekonanie KRK nigdy nie było brane pod uwagę w sprawach między mną a państwem. Dobrowolność przynależności oznacza, że w każdej sprawie urzędowej moje oświadczenie o braku przynależności jest uznawane za decydujące, nigdy zdanie Kościoła.

Pt gru 12, 2014 10:18

Johnny99 napisał(a):
Verbal napisał(a):
I kto to niby ma oceniać i dlaczego? Bo sobie tak napisał ... w instrukcji ?

Tak. Traktuje się was poważnie i oczekuje tego samego.

Tiaaaa , a ja myślałem ,że wyrazem szacunku dla człowieka jest między innymi szanowanie jego czasu.Widocznie się myliłem.

A złudzenia co do poważnego traktowania i szacunku skutecznie rozwalił mi abp Marek Jędraszewski oraz zaangażowana młodzież z pewnej parafii.

Pt gru 12, 2014 10:20

Verbal napisał(a):
A złudzenia co do poważnego traktowania i szacunku skutecznie rozwalił mi abp Marek Jędraszewski oraz zaangażowana młodzież z pewnej parafii.

Na tym forum są też ludzie odcięci od stałego dopływu informacji z PL. Więc jak coś chciałeś przez to powiedzieć, to może tak, żeby bez długiego riserczu zrozumieć można? Bo u mnie szybki gugiel nic nie wykazał.

...

(Koh 3:1nn)

Pt gru 12, 2014 10:25

JedenPost napisał(a):
Mi chodzi o to, żeby takie przekonanie KRK nigdy nie było brane pod uwagę w sprawach między mną a państwem.

Czyli o co, w zasadzie? Kiedy ostatni raz w jakiejś sprawie między tobą a państwem państwo brało pod uwagę przekonanie KRK?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt gru 12, 2014 10:26

bert04 napisał(a):
Verbal napisał(a):

Na tym forum są też ludzie odcięci od stałego dopływu informacji z PL. Więc jak coś chciałeś przez to powiedzieć, to może tak, żeby bez długiego riserczu zrozumieć można? Bo u mnie szybki gugiel nic nie wykazał.

Po namyśle - nie chcę robić off-topu , wrzuć sobie na yt dialogi o ateizmie - szczególnie katolicką wersję cyrku Trumanillo w wykonaniu młodzieży zaangażowanej.

Pt gru 12, 2014 10:31

Cóż, najwyraźniej akurat oni traktują was tak, jak na to zasługujecie - czyli niepoważnie (w większości).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt gru 12, 2014 10:36

Johnny99 napisał(a):
Czyli o co, w zasadzie? Kiedy ostatni raz w jakiejś sprawie między tobą a państwem państwo brało pod uwagę przekonanie KRK?

W liceum. Państwo, uosobione w nauczycielce zatrudnionej w szkole publicznej w charakterze plastyka, informatyczki i wychowawczyni poinformowało mnie, że żeby nie chodzić na religię muszę przynieść do szkoły informującą o tym i podpisaną przez rodziców karteczkę, przychylając się w ten sposób do opinii księdza, który wcześniej był oświadczył, iż tak to ma właśnie wyglądać.

Pt gru 12, 2014 10:38

Złożyłeś skargę do odpowiedniego organu, czy też ci się nie chciało?

Pt gru 12, 2014 10:40

Johnny99 napisał(a):
Cóż, najwyraźniej akurat oni traktują was tak, jak na to zasługujecie - czyli niepoważnie (w większości).

Potraktuję ten post tak jak na to zasługuje -czyli niepoważnie (w całości)

Pt gru 12, 2014 10:41

W końcu udało sie i mojemu mężowi:-))) - wystąpił z KK również drogą administracyjną, czyli wysłał pocztą oświadczenie woli o wystąpieniu z KK i w odpowiedzi otrzymał nowe świadectwo chrztu z informacją: "Dn.... aktem formalnym wystąpił z KK". Do oświadczenia woli również załączył notarialne potwierdzenie autentyczności podpisu.

Śr gru 17, 2014 17:43

Gratulacje!
Czy dobrodziej robił problemy czy też bez zbędnej zwłoki odesłał odpowiedź?

Śr gru 17, 2014 18:00
francesca77 napisał(a):
W końcu udało sie i mojemu mężowi:-))) - wystąpił z KK również drogą administracyjną, czyli wysłał pocztą oświadczenie woli o wystąpieniu z KK i w odpowiedzi otrzymał nowe świadectwo chrztu z informacją: "Dn.... aktem formalnym wystąpił z KK". Do oświadczenia woli również załączył notarialne potwierdzenie autentyczności podpisu.

Niebywałe osiągnięcie......

Śr gru 17, 2014 18:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ... 119  Następna strona