| Autor |
Wiadomość |
|
TomMR
|
 Re: BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ
Przypomina mi to marudzenie dziecka Nie że nie da rady zrobić tylko że uznał że to co już zrobił wystarczy Bóg ma o nas dobre zdanie dlatego stawia nam trudności Może głos eksperta coś w tej sprawie wyjaśni i was przekona nie z wszystkimi wypowiedziami tego księdza się zgadzam ale tą uznaje za słuszną http://www.youtube.com/watch?v=Eo_TaUHAvcA
_________________ "Siła bez sprawiedliwości to przemoc. Sprawiedliwość bez siły to nieudolność sosai Masutatsu Oyama
|
| So sie 27, 2011 16:33 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No to ekspert się nie popisał  -argumenty , które wysuwa obalane były już ,tylko w tym temacie ,prawie na każdej z jego stron . Az mi się nie chce tego odnosić-znowu mamy Maryję i Jezusa -roboty i ludzi po śmierci roboty: "tak kochanie".... -jednym słowem : standard. 
|
| So sie 27, 2011 17:06 |
|
 |
|
Andy72
|
Gdybyś był Bogiem to byś to urządził lepiej?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| So sie 27, 2011 17:18 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No pewnie ,że tak-dysponując tymi wszystkimi przymiotami, które tradycyjnie wierzący przypisują swojemu Bogu-uważam, że nie było by to dla mnie wielkim wyzwaniem. 
|
| So sie 27, 2011 17:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
apriori napisał(a): No to ekspert się nie popisał  -argumenty , które wysuwa obalane były już ,tylko w tym temacie ,prawie na każdej z jego stron . Az mi się nie chce tego odnosić-znowu mamy Maryję i Jezusa -roboty i ludzi po śmierci roboty: "tak kochanie".... -jednym słowem : standard.  A cóż obaliliście  ...non stop ładujecie mantrę-pretensję - dlaczego zło?, dlaczego wolna wola?, dlaczego cierpienie?, - żadna odpowiedź was nie ukontentuje. DLACZEGO? stało się waszą religią.
|
| So sie 27, 2011 17:24 |
|
|
|
 |
|
Andy72
|
apriori napisał(a): No pewnie ,że tak-dysponując tymi wszystkimi przymiotami, które tradycyjnie wierzący przypisują swojemu Bogu-uważam, że nie było by to dla mnie wielkim wyzwaniem.  Lepiej? A jak? Lem opisywał już takie próby w opowiadaniu Kobyszę Byłbyś nieskończenie gorszym bogiem,
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| So sie 27, 2011 17:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): A cóż obaliliście  ...non stop ładujecie mantrę-pretensję - dlaczego zło?, dlaczego wolna wola?, dlaczego cierpienie?, - żadna odpowiedź was nie ukontentuje. Racjonalnie myślącego człowieka nie może ukontentować odpowiedź której nie ma, albo która jest sprzeczna logicznie. Cytuj: DLACZEGO? stało się waszą religią. Za to Waszą stało się: "broń Boże, nie dociekaj, nie pytaj, nie odpowiadaj,"  Andy72 napisał(a): Lepiej? A jak? Najprostszy sposób-nie stwarzać niczego- nic, zawsze jest zadowolone... Cytuj: Byłbyś nieskończenie gorszym bogiem, Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Ostatnio edytowano So sie 27, 2011 17:43 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 3 razy
|
| So sie 27, 2011 17:30 |
|
 |
|
Andy72
|
Jest możliwa wolna wola i wybór dobra, ale potrzebny jest wybór. Aniołowie mieli wybór: z Bogiem czy przeciw. My jesteśmy w bardziej komfortowej sytuacji, bo wybieramy całym życiem.
|
| So sie 27, 2011 17:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Aniołowie decydowali raz, a wg. tego co zdaje się mówi Wasza teologia, człowiek wybierze też tylko raz-ostatecznie-więc naprawdę nie wiem, w czym się wyraża ten komfort ludzki?
|
| So sie 27, 2011 17:41 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Racjonalnie myślącego człowieka nie może ukontentować odpowiedź której nie ma, albo która jest sprzeczna logicznie. racjonalny człowiek wie, że nie jest możliwe zjeśc ciastko i mieć ciastko. Cytuj: Za to Waszą stało się: "broń Boże, nie dociekaj, nie pytaj, nie odpowiadaj,"  Gdybyśmy nie dociekali, to nie potrafilibyśmy prowadzić dysputy. Odpowiadamy, choć zdajemy sobie sprawę z alternatywy: - zrozumienie przekracza wasze możliwości, - rozumiecie, tylko nie godzicie się, bo chcielibyscie realizować swoje zachcianki, a Bóg winien uznac, ze wszystkie wasze decyzje, czyny, są zawsze dobre i właściwe.....takie "rozpieszczone bachory".
|
| So sie 27, 2011 17:46 |
|
 |
|
Andy72
|
apriori napisał(a): Aniołowie decydowali raz, a wg. tego co zdaje się mówi Wasza teologia, człowiek wybierze też tylko raz-ostatecznie-więc naprawdę nie wiem, w czym się wyraża ten komfort ludzki? Całym życiem przygotowujemy się na ostateczną decyzję
|
| So sie 27, 2011 17:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): racjonalny człowiek wie, że nie jest możliwe zjeśc ciastko i mieć ciastko. No właśnie...aczkolwiek należy podkreślić iż tak, jest tylko w naszej ludzkiej logice, a jak jest w boskiej... Cytuj: - rozumiecie, tylko nie godzicie się, bo chcielibyscie realizować swoje zachcianki, a Bóg winien uznac, ze wszystkie wasze decyzje, czyny, są zawsze dobre i właściwe.....takie "rozpieszczone bachory". ..Bóg uczynił różne rodzaje dzikich zwierząt, bydła i wszelkich zwierząt pełzających po ziemi. A widział Bóg, że były dobre... [/i]
[i]...Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę. ....A Bóg widział, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre.
|
| So sie 27, 2011 17:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): apriori napisał(a): Aniołowie decydowali raz, a wg. tego co zdaje się mówi Wasza teologia, człowiek wybierze też tylko raz-ostatecznie-więc naprawdę nie wiem, w czym się wyraża ten komfort ludzki? Całym życiem przygotowujemy się na ostateczną decyzję Aniołowie również -całym swoim życiem przed podjęciem tej decyzji, przygotowywali się na jej podjęcie.
|
| So sie 27, 2011 17:55 |
|
 |
|
Kris65
|
Cytuj: Gdybyś był Bogiem to byś to urządził lepiej? Ja urządziłbym raj na Ziemi 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
| So sie 27, 2011 17:59 |
|
 |
|
Andy72
|
Lenin też chciał urządzić raj na ziemi
|
| So sie 27, 2011 18:03 |
|
|
|