Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 20:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 186  Następna strona
 BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ 
Autor Wiadomość

Post Re: BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ
Przypomina mi to marudzenie dziecka
Nie że nie da rady zrobić tylko że uznał że to co już zrobił wystarczy
Bóg ma o nas dobre zdanie dlatego stawia nam trudności

Może głos eksperta coś w tej sprawie wyjaśni i was przekona
nie z wszystkimi wypowiedziami tego księdza się zgadzam ale tą uznaje za słuszną
http://www.youtube.com/watch?v=Eo_TaUHAvcA

So sie 27, 2011 16:33
Cytuj:
nie z wszystkimi wypowiedziami tego księdza się zgadzam ale tą uznaje za słuszną

No to ekspert się nie popisał :roll: -argumenty , które wysuwa obalane były już ,tylko w tym temacie ,prawie na każdej z jego stron . Az mi się nie chce tego odnosić-znowu mamy Maryję i Jezusa -roboty i ludzi po śmierci roboty: "tak kochanie".... -jednym słowem :standard. ;)

So sie 27, 2011 17:06

Gdybyś był Bogiem to byś to urządził lepiej?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So sie 27, 2011 17:18
No pewnie ,że tak-dysponując tymi wszystkimi przymiotami, które tradycyjnie wierzący przypisują swojemu Bogu-uważam, że nie było by to dla mnie wielkim wyzwaniem. :)

So sie 27, 2011 17:24
apriori napisał(a):
Cytuj:

No to ekspert się nie popisał :roll: -argumenty , które wysuwa obalane były już ,tylko w tym temacie ,prawie na każdej z jego stron . Az mi się nie chce tego odnosić-znowu mamy Maryję i Jezusa -roboty i ludzi po śmierci roboty: "tak kochanie".... -jednym słowem :standard. ;)

A cóż obaliliście :D ...non stop ładujecie mantrę-pretensję - dlaczego zło?, dlaczego wolna wola?, dlaczego cierpienie?, - żadna odpowiedź was nie ukontentuje.
DLACZEGO? stało się waszą religią.

So sie 27, 2011 17:24

apriori napisał(a):
No pewnie ,że tak-dysponując tymi wszystkimi przymiotami, które tradycyjnie wierzący przypisują swojemu Bogu-uważam, że nie było by to dla mnie wielkim wyzwaniem. :)

Lepiej? A jak? Lem opisywał już takie próby w opowiadaniu Kobyszę
Byłbyś nieskończenie gorszym bogiem,

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So sie 27, 2011 17:29
Alus napisał(a):
A cóż obaliliście :D ...non stop ładujecie mantrę-pretensję - dlaczego zło?, dlaczego wolna wola?, dlaczego cierpienie?, - żadna odpowiedź was nie ukontentuje.
Racjonalnie myślącego człowieka nie może ukontentować odpowiedź której nie ma, albo która jest sprzeczna logicznie. :D

Cytuj:
DLACZEGO? stało się waszą religią.
Za to Waszą stało się: "broń Boże, nie dociekaj, nie pytaj, nie odpowiadaj," :lol:

Andy72 napisał(a):
Lepiej? A jak?
Najprostszy sposób-nie stwarzać niczego-nic, zawsze jest zadowolone...

Cytuj:
Byłbyś nieskończenie gorszym bogiem,
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Ostatnio edytowano So sie 27, 2011 17:43 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 3 razy

So sie 27, 2011 17:30

Jest możliwa wolna wola i wybór dobra, ale potrzebny jest wybór. Aniołowie mieli wybór: z Bogiem czy przeciw. My jesteśmy w bardziej komfortowej sytuacji, bo wybieramy całym życiem.

So sie 27, 2011 17:34
Aniołowie decydowali raz, a wg. tego co zdaje się mówi Wasza teologia, człowiek wybierze też tylko raz-ostatecznie-więc naprawdę nie wiem, w czym się wyraża ten komfort ludzki?

So sie 27, 2011 17:41
Cytuj:
Racjonalnie myślącego człowieka nie może ukontentować odpowiedź której nie ma, albo która jest sprzeczna logicznie. :D

racjonalny człowiek wie, że nie jest możliwe zjeśc ciastko i mieć ciastko.

Cytuj:
Za to Waszą stało się: "broń Boże, nie dociekaj, nie pytaj, nie odpowiadaj," :lol:

Gdybyśmy nie dociekali, to nie potrafilibyśmy prowadzić dysputy.
Odpowiadamy, choć zdajemy sobie sprawę z alternatywy:
- zrozumienie przekracza wasze możliwości,
- rozumiecie, tylko nie godzicie się, bo chcielibyscie realizować swoje zachcianki, a Bóg winien uznac, ze wszystkie wasze decyzje, czyny, są zawsze dobre i właściwe.....takie "rozpieszczone bachory".

So sie 27, 2011 17:46

apriori napisał(a):
Aniołowie decydowali raz, a wg. tego co zdaje się mówi Wasza teologia, człowiek wybierze też tylko raz-ostatecznie-więc naprawdę nie wiem, w czym się wyraża ten komfort ludzki?

Całym życiem przygotowujemy się na ostateczną decyzję

So sie 27, 2011 17:49
Alus napisał(a):
racjonalny człowiek wie, że nie jest możliwe zjeśc ciastko i mieć ciastko.
No właśnie...aczkolwiek należy podkreślić iż tak, jest tylko w naszej ludzkiej logice, a jak jest w boskiej... ;)

Cytuj:
- rozumiecie, tylko nie godzicie się, bo chcielibyscie realizować swoje zachcianki, a Bóg winien uznac, ze wszystkie wasze decyzje, czyny, są zawsze dobre i właściwe.....takie "rozpieszczone bachory".

..Bóg uczynił różne rodzaje dzikich zwierząt, bydła i wszelkich zwierząt pełzających po ziemi. A widział Bóg, że były dobre... [/i]

[i]...Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz,
na obraz Boży go stworzył:
stworzył mężczyznę i niewiastę. ....A Bóg widział, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre.

So sie 27, 2011 17:54
Andy72 napisał(a):
apriori napisał(a):

Całym życiem przygotowujemy się na ostateczną decyzję

Aniołowie również -całym swoim życiem przed podjęciem tej decyzji, przygotowywali się na jej podjęcie.

So sie 27, 2011 17:55

Cytuj:
Gdybyś był Bogiem to byś to urządził lepiej?

Ja urządziłbym raj na Ziemi :)

So sie 27, 2011 17:59

Lenin też chciał urządzić raj na ziemi

So sie 27, 2011 18:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 186  Następna strona