Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 9:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 119  Następna strona
 Tydzień apostazji 
Autor Wiadomość

Post Re: Tydzień apostazji
Jajko napisał(a):
No i to jest ta manipulacja.

No nie, skoro żyją i byli ochrzczeni, to chyba logiczne, że są liczeni jako żyjący i ochrzczeni? Co innego, jeśli kiedy ktoś wyciaga uwzględniajacą ich liczbę, przedstawiając ją jako liczbę wierzących lub katolików...

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr gru 17, 2014 19:33

No ale dlaczego Kościół nie podaje liczby katolików tylko ochrzczonych? Bo tak łatwiej zawyżać statystyki. To swego rodzaju manipulacja. Choć przyznaję, niewielka. Na razie.

Śr gru 17, 2014 19:36
Jajko napisał(a):
No ale dlaczego Kościół nie podaje liczby katolików tylko ochrzczonych? Bo tak łatwiej zawyżać statystyki. To swego rodzaju manipulacja. Choć przyznaję, niewielka. Na razie.

:o :o ....czybyś nie zauważył, że wszelkie statystyki kościelne oparte są ma liczbie ochrzczonych?
Deklaruje katolicyzm ok 91% Polaków, ochrzczonych jest 88-89% Polaków.

Śr gru 17, 2014 19:53

Deklaruje 91%, ochrzczonych jest 88%*, a do kościoła regularnie chadza 25%....

Jasne, że zauważyłem. Dlaczego jednak Kościół nie podaje najlepiej oddających stan faktyczny LICZBY KATOLIKÓW? Technicznie to nie jest trudne. No ale po co podawać mniejszą liczbę, kiedy można podawać większą, nie?

*skąd te dane?

Śr gru 17, 2014 19:56

Jest jeszcze zabawniej. Np. dla Głównego Urzędu Statystycznego "ochrzczony" to jest to samo co... "wierny". To jest dopiero ciekawostka, co nie? Kto nie wierzy, niech zaglądnie na stronę 221 rocznika statystycznego 2013... :)
Urząd świeckiego państwa neutralnego światopoglądowo zaliczył mnie, wbrew mojemu sumieniu i wyznaniu, do grona wiernych Kościoła Katolickiego. Bom ochrzczony. Paradne, czyż nie? :)
Co więcej - każdy apostata jest w ten sposób również wg GUS wiernym Kościoła - bo Kościół go oczywiście zeznaje jako ochrzczonego - skoro GUS pyta Kościół o ochrzczonych, czyli wiernych... :lol:

A żeby było jeszcze radośniej - GUS podaje liczbę wiernych (czyli ochrzczonych) zeznawaną mu co roku przez Kościół w "ankietach diecezjalnych" w ilości sztuk oraz procentowo, z tym, że procentowo odnosi to nie do ustalonej przez siebie liczby obywateli, tylko do... liczby obywateli wyliczonej przez rachmistrzów diecezjalnych. A że wg rachmistrzów diecezjalnych mamy w Polsce w sumie 35 milionów obywateli (wg GUS ponad 38 milionów), to w ten sposób w roczniku statystycznym liczba wiernych (czyli ochrzczonych) to 95% ogółu wszystkich obywateli. A tak naprawdę do niecałe 87% (gdyby to odnieść do liczby wszystkich obywateli zeznawanej przez GUS). Także naprawdę, cuda i dziwy... :)

Śr gru 17, 2014 22:20
Zobacz profil WWW

Wiadomo komu taka sytuacja jest na rękę.

Śr gru 17, 2014 22:28

Faktycznie, ciekawe. Interesuje mnie też w takim razie, jak ustalana jest ilość wiernych w wyznaniach, w których nie ma ceremonii chrztu. Oto wielka tajemnica GUS...

Śr gru 17, 2014 22:31

Zapewne na podstawie nieweryfikowanych deklaracji władz danego wyznania. Jeśli tak, to Kościół LPS będzie miał miliony wiernych! I wtedy podniesie się larum i może zrobi się porządek?

Śr gru 17, 2014 22:34

Jak TO robi GUS?
Cytuj:
Rozsyłając kwestionariusze ankiety do wszystkich tych podmiotów, GUS liczy
na ich własne udokumentowane źródła ewidencyjne, przede wszystkim te dotyczą-
ce wyznawców. Jednakże nie wszystkie otrzymywane ankiety spełniają te oczekiwania.
Zastosowanie prostych metod rachunkowych i porównawczych wskazuje,
że niektóre wyznania nie prowadzą systematycznej aktualizacji stanu liczebnego
swoich wyznawców. O pewnej słabości wewnętrznej statystyki wyznania może też
świadczyć brak danych o rozmieszczeniu terytorialnym, lub podawanie skokowo
zmieniającej się liczby wiernych w diasporze. W takich sytuacjach starano się drogą
telefoniczną lub korespondencyjnie o uaktualnienie lub korektę danych.
W skrajnych przypadkach braku reakcji na prośby – danych takich nie włączamy
do statystyk. Pewnym ułatwieniem dla podmiotów sprawozdawczych było wprowadzenie
w ostatnich latach możliwości wypełniania ankiety w formie elektronicznej.
Wyznania Religijne - Stowarzyszenia Narodowościowe i Etniczne w Polsce 2009-2011
Cytuj:
Należy jednakże podkreślić, że gromadzenie informacji dotyczących wszystkich
zarejestrowanych w Polsce wyznań nie jest łatwe, ze względu na niejednorodne
znaczenie zakresu nawet podstawowych pojęć opisujących wyznania. Np. pytanie
o liczbę wyznawców lub wiernych nie zawsze jest tak samo zrozumiałe wśród stu
kilkudziesięciu różnych wyznań. Nawet w Kościele katolickim pojęcie wiernego nie
oddaje w pełni złożonego stosunku człowieka do wiary i obowiązków religijnych.
Z tego też powodu w statystyce kościelnej jak również publicznej (GUS) nie podaje
się liczby wiernych lecz liczbę ochrzczonych.
A GUSwno prawda!...
GUS kłamie sam o sobie, bo w roczniku statystycznym podaje w nagłówku tabeli liczbę "wiernych", a dopiero na dole, w przypisie, wyjaśnia, że chodzi o ochrzczonych.
Po co?
Przecież można w tabeli po prostu od razu napisać "ochrzczeni" i żaden dopisek nie jest konieczny.

Tak właśnie się "kręci lody", aby dane były milsze Episkopatowi...

Śr gru 17, 2014 22:46
Zobacz profil WWW

Jajko napisał(a):
Gratulacje!
Czy dobrodziej robił problemy czy też bez zbędnej zwłoki odesłał odpowiedź?

Ciekawostka, oboje (a pisaliśmy do różnych parafii) dostaliśmy zaktualizowane dokumenty po licznych monitach (od czerwca b.r.), chociaż wpisy do ksiąg chrztu zostały wprowadzone niezwłocznie (1-2 dni po otrzymaniu oświadczeń). Żaden z obydwu proboszczów nie był w stanie wyjaśnić skąd taka opieszałość w wysyłce poczty (jeden zwalił na sekretarkę, drugi tylko westchnął wymownie:-). Cieszę się, że się udało, gdyż znajomi i przyjaciele zachęceni sukcesem podążyli naszą drogą. Zobaczymy czy się uda.. zwłaszcza tym z Gniezna :mrgreen: (chyba prymas mieszka w Gnieźnie? W każdym razie to bardzo klerykalne miasto)

Cz gru 18, 2014 0:23

czuowiek napisał(a):
Jest jeszcze zabawniej. Np. dla Głównego Urzędu Statystycznego "ochrzczony" to jest to samo co... "wierny". To jest dopiero ciekawostka, co nie? Kto nie wierzy, niech zaglądnie na stronę 221 rocznika statystycznego 2013... :)
Urząd świeckiego państwa neutralnego światopoglądowo zaliczył mnie, wbrew mojemu sumieniu i wyznaniu, do grona wiernych Kościoła Katolickiego. Bom ochrzczony. Paradne, czyż nie? :)
Co więcej - każdy apostata jest w ten sposób również wg GUS wiernym Kościoła - bo Kościół go oczywiście zeznaje jako ochrzczonego - skoro GUS pyta Kościół o ochrzczonych, czyli wiernych... :lol:

A żeby było jeszcze radośniej - GUS podaje liczbę wiernych (czyli ochrzczonych) zeznawaną mu co roku przez Kościół w "ankietach diecezjalnych" w ilości sztuk oraz procentowo, z tym, że procentowo odnosi to nie do ustalonej przez siebie liczby obywateli, tylko do... liczby obywateli wyliczonej przez rachmistrzów diecezjalnych. A że wg rachmistrzów diecezjalnych mamy w Polsce w sumie 35 milionów obywateli (wg GUS ponad 38 milionów), to w ten sposób w roczniku statystycznym liczba wiernych (czyli ochrzczonych) to 95% ogółu wszystkich obywateli. A tak naprawdę do niecałe 87% (gdyby to odnieść do liczby wszystkich obywateli zeznawanej przez GUS). Także naprawdę, cuda i dziwy... :)

No cóż, pozwolę sobie w tym miejscu na cytat: "Wierzę tylko w te statystyki, które sam sfałszowałem" (Winston Churchill)

Cz gru 18, 2014 0:30

Ale dostaliście świadectwo chrztu z adnotacją?? Ja dostałem "tylko" potwierdzenie, że fakt mojej apostazji został odnotowany w księdze chrztu nr... z roku...
Swoją drogą, zerknąłem przed chwilą na ten dokument i zobaczyłem, że jeszcze trochę i minie DZIESIĘĆ LAT odkąd formalnie nie jestem katolikiem! Szmat czasu!

Cz gru 18, 2014 0:53

Jajko napisał(a):
Ale dostaliście świadectwo chrztu z adnotacją?? Ja dostałem "tylko" potwierdzenie, że fakt mojej apostazji został odnotowany w księdze chrztu nr... z roku...
Swoją drogą, zerknąłem przed chwilą na ten dokument i zobaczyłem, że jeszcze trochę i minie DZIESIĘĆ LAT odkąd formalnie nie jestem katolikiem! Szmat czasu!

Tak, dostaliśmy nowe świadectwa chrztu - mąż pocztą, ja osobiście. I taki sam wpis widziałam w księdze chrztów ("wystąpiła aktem formalnym" - a nie "dokonała apostazji" - btw: nie znoszę tej napuszonej nowomowy). Przyznam, że dziekan był na poziomie, poprosił, żebym wybaczyła pytanie, ale zapyta z ciekawości - dlaczego?? Ponieważ był uprzejmy i nienatarczywy, to odpowiedziałam mu szczerze, że jestem ateistką, a moje zasady etyczne są ugruntowane i bynajmniej nie wywodzą się z katolicyzmu, lecz z ogólnoludzkich wartości humanistycznych. Wobec tego przynależność do organizacji, której doktryna, polityka i obyczajowość (zarówno historyczna jak i współczesna) budzi mój moralny sprzeciw, uważam za nieuczciwą i bezcelową:))

Cz gru 18, 2014 2:03

francesca77 napisał(a):
jestem ateistką, a moje zasady etyczne są ugruntowane i bynajmniej nie wywodzą się z katolicyzmu, lecz z ogólnoludzkich wartości humanistycznych. Wobec tego przynależność do organizacji, której doktryna, polityka i obyczajowość (zarówno historyczna jak i współczesna) budzi mój moralny sprzeciw, uważam za nieuczciwą i bezcelową:))

Dziekuje Francesca77 za Twoja wspaniala wypowiedz. Masz 100% racji ze ta doktryna historycznie budzi Twoj moralny sprzeciw. My katolicy mamy rzeczywiscie wspanialych przodkow - jeden zdrajca, jeden klamca i dziewieciu tchorzy. Po prostu normalni ludzie z ktorymi moge sie utozsamiac bo sam mam z pewnoscia wiecej na sumieniu.
Pragne Ci pogratulowac przynaleznosci do grupy, ktorej doktryna, polityka i obyczajowosc zdecydowanie goruja nad reszta pospolstwa. Rozumiem, ze jednak sa tacy do ktorych nie odnosza sie slowa "przyszedl do swoich a swoi Go nie przyjeli". Ze tez nie trafil na ateistow.

Cz gru 18, 2014 7:15

francesca77 napisał(a):
Tak, dostaliśmy nowe świadectwa chrztu - mąż pocztą, ja osobiście. I taki sam wpis widziałam w księdze chrztów ("wystąpiła aktem formalnym" - a nie "dokonała apostazji" - btw: nie znoszę tej napuszonej nowomowy).

No dobrze... Ale co Ci właściwie daje to "wystąpienie z Kościoła"?

(Kościół wierzy, że) chrzest jest "niezmywalny" - gdybyś chciała wrócić, to wracasz bez najmniejszego problemu i nie musisz się ponownie chrzcić. Występując z Kościoła tak naprawdę (Kościół wierzy, że) pozbawiłaś się jedynie prawa do zbawienia. A dokładniej: (Kościół wierzy, że) chwilowo wydaje Ci się, że z tego prawa rezygnujesz...
A poza tym zrezygnowałaś z "przywileju" katolickiego pochówku (a jak przyjdzie co do czego, to i tak wbiją krzyż w kopiec, bo nic nie będziesz mieć do gadania :) ) no i prawa do przyjmowania sakramentów. Czyli nie wolno Ci iść do spowiedzi i komunii, a w razie gdybyś była obłożnie chora, to ksiądz Cię nie namaści... Straszne, prawda? :)

A GUS co roku zaliczy cię i tak do grona wiernych, boś ochrzczona. :|

Więc co to właściwie zmienia, czy jakiś proboszcz zaakceptował to, że wystąpiłaś z Kościoła, czy nie zaakceptował?

Uważałaś, że należysz do Kościoła, dopóki z Kościoła nie wystąpiłaś? :shock:

Cz gru 18, 2014 8:55
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 119  Następna strona