| Autor |
Wiadomość |
|
owieczka91
zbanowana na stałe
|
 Re: BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ
Kris65 napisał(a): Cytuj: Gdybyś był Bogiem to byś to urządził lepiej? Ja urządziłbym raj na Ziemi  Wszakże jako wszechwiedzący wiedziałbys jak to zrobić. A dla twej wszechmocy nic nie byłoby niemozliwe
|
| So sie 27, 2011 18:24 |
|
|
|
 |
|
Andy72
|
Ale czy by dał ludziom miłość? czy by za nich umarł?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| So sie 27, 2011 18:27 |
|
 |
|
Kris65
|
Cytuj: Lenin też chciał urządzić raj na ziemi Dużo ludzi chciałoby urządzić raj. Ale tu można tylko pomarzyć. Cytuj: Ale czy by dał ludziom miłość? czy by za nich umarł? Dla mnie umieranie za kogoś przy wszechmocy bożej jest czymś nezrozumiałym.Żaden miłosierny Bóg nie powinien dopuszczać do takich sytuacji.
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
| So sie 27, 2011 18:41 |
|
|
|
 |
|
Andy72
|
Kris65 napisał(a): Dużo ludzi chciałoby urządzić raj. Ale tu można tylko pomarzyć.
Pomarzyć? Wystarczy tego co zrobiono, niech nikt nie próbuje tworzyć raju. Kris65 napisał(a): Dla mnie umieranie za kogoś przy wszechmocy bożej jest czymś nezrozumiałym.Żaden miłosierny Bóg nie powinien dopuszczać do takich sytuacji. A jak wszechmocny Bóg mógłby inaczej przekonać ludzi do swojej Miłości?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| So sie 27, 2011 18:51 |
|
 |
|
Kris65
|
Cytuj: Pomarzyć? Wystarczy tego co zrobiono, niech nikt nie próbuje tworzyć raju Stworzenie raju na Ziemi graniczyłoby z cudem Cytuj: A jak wszechmocny Bóg mógłby inaczej przekonać ludzi do swojej Miłości? To już problem wszechmogącego.Więcej wyobraźni i dobrej woli.
|
| So sie 27, 2011 19:03 |
|
|
|
 |
|
Andy72
|
Kris65 napisał(a): Stworzenie raju na Ziemi graniczyłoby z cudem Ziemia nie jest przewidziana na raj Kris65 napisał(a): Cytuj: A jak wszechmocny Bóg mógłby inaczej przekonać ludzi do swojej Miłości? To już problem wszechmogącego.Więcej wyobraźni i dobrej woli. Może wybral najlepszy sposób, choć dla siebie najtrudniejszy.
|
| So sie 27, 2011 19:11 |
|
 |
|
Kris65
|
Cytuj: Ziemia nie jest przewidziana na raj Raj to dla mnie przede wszystkim relacje między ludźmi a nie krajobrazy. Cytuj: Może wybral najlepszy sposób, choć dla siebie najtrudniejszy. Biedaczek.Choć może to i dobrze o Nim świadczy 
|
| So sie 27, 2011 19:23 |
|
 |
|
TomMR
|
Narzekanie jak źle jest na tej ziemi nie ma sensu Zacznijmy od siebie i swojego najbliższego otoczenia jeśli uda się je zmienić na lepsze to wtedy bierzmy się za Raj na ziemi
Niestety jak dotąd budowanie raju na ziemi zawsze źle się kończyło więc może zostawmy to Bogu i zajmijmy się tym co dla nas możliwe
_________________ "Siła bez sprawiedliwości to przemoc. Sprawiedliwość bez siły to nieudolność sosai Masutatsu Oyama
|
| So sie 27, 2011 19:49 |
|
 |
|
Commander
zbanowany na stałe
|
Należy postawić na wartości fundamentalne, obrona życia, wolność wypowiedzi, rodzina, praca. Wartości wspólne dla wszystkich ludzi na ziemi. Każdy kto chodzi po ziemi jest predestynowany do tego żeby życie ludzkie traktować z szacunkiem, wolność wypowiedzi jest warunkiem wolności myśli i porządku prawnego, rodzina jest symbolem jedności społeczeństwa i jednocześnie źródłem wartości przechodzących z pokolenia na pokolenie, praca jest podstawowym działaniem umożliwiającym przeżycie człowieka. Ale mówienie, że to stworzy z cywilizacji człowieka raj, to za dużo powiedziane.
_________________ __I__ napisał(a): Bóg to coś w rodzaju gazowego kręgowca.
|
| So sie 27, 2011 20:29 |
|
 |
|
mareta
|
Andy72 napisał(a): Lenin też chciał urządzić raj na ziemi Podobniej ak Stalin na szczęście obu im się nie udało. Mówią,że dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane. Pozdrawiam
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| So sie 27, 2011 21:33 |
|
 |
|
Kris65
|
Cytuj: Narzekanie jak źle jest na tej ziemi nie ma sensu Zacznijmy od siebie i swojego najbliższego otoczenia jeśli uda się je zmienić na lepsze to wtedy bierzmy się za Raj na ziemi Raj na Ziemi to chyba coś w rodzaju ogólnoświatowego ruchu hippisowskiego 
|
| So sie 27, 2011 23:41 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Commander napisał(a): Należy postawić na wartości fundamentalne, obrona życia, wolność wypowiedzi, rodzina, praca. Wartości wspólne dla wszystkich ludzi na ziemi. Chrześcijanie na to stawiają. Wynika to z Przykazań Miłości. Schody zaczynają się jak uszczegółowimy te wartości. Czyja wolność: moja czy dziecka nienarodzonego, które jest trzecim, a więc poza planami? Człowieka starego, który ma demencję starczą i jest uciążliwy dla społeczeństwa i rodziny? Czy wolno mi kpić z świętości innych ludzi w imię wolności do wypowiadania swoich sądów czy woloności wizji artystycznych? Te fundamentalne wartości są na ustach każdego człowieka. Dlaczego nie ma to przełożenia na ich działania? Cytuj: rodzina jest symbolem jedności społeczeństwa i jednocześnie źródłem wartości przechodzących z pokolenia na pokolenie Połowa dzieci w szkołach warszawskich pochodzi z niepełnych rodzin. Zatraciliśmy dojrzałość pozwalającą na mądre wybory współmałżonka i troskę o to, by małżeństwo nie rozleciało się jak minie zauroczenie? Zewsząd słyszymy, że mamy prawo do realizacji swych pragnień, mamy prawo...Gdzieś te obowiązki zostały zapomniane. A dzieci wychowują się w mało komfortowych warunkach. One nie mają prawa do rodziców i szczęścia? Tylko dobra rodzina wychowa zdrowego psychicznie , mocego i optymistycznego człowieka. Cytuj: praca jest podstawowym działaniem umożliwiającym przeżycie człowieka. Ale mówienie, że to stworzy z cywilizacji człowieka raj, to za dużo powiedziane. Człowiek nie chce przyjąć odpowiedzialności za swe życie. Przenosi swe frustracje, nieakceptowane wady na innego człowieka i Boga. Bóg jest fantastycznym kozłem ofiarnym. Siedzi cicho i nie zaatakuje. A jakieś życie wieczne, sąd to sprawy odległe. Jakiegoś mnie Panie Boże stworzył, takiego mnie masz. Możesz wszystko - to zmień na lepsze. Człowiek zostawia sobie prawa, obowiązki należą do innych i Boga. A w ogóle, to jaki Bóg? Widział Go ktoś? Taak? A ja nie widziałem, więc go nie ma. Dana nam wolna wola i wynikająca z niej odpowiedzialność jest zakwestionowana. Zostaje determinizm i narzekanie. Tak jest najprościej. A prawda jest niezwykle prosta. Chcesz dobra ogółu? Zacznj naprawę świata od poznania swych ograniczeń, zaakceptuj siebie, żyj tak by innym też było z tobą dobrze. I ciesz się każdym dniem. Jutra nie znasz, nie należy do ciebie. Mamy tylko dziś.
|
| N sie 28, 2011 7:40 |
|
 |
|
Acro
|
TomR Cytuj: Przypomina mi to marudzenie dziecka Nie że nie da rady zrobić tylko że uznał że to co już zrobił wystarczy Bóg ma o nas dobre zdanie dlatego stawia nam trudności
Powiedz to konającemu w męczarniach na raka, torturowanym, ginącym z głodu, rodzicom patrzącym na umierające albo gwałcone dziecko... Powiedz im, że marudzą!!! Powiedz im, że Bóg uznał (w swym nieskończonym miłosierdziu, rzecz jasna), ze więcej mu się nie chce zrobić - wystarczy, że stworzył wojny, ból i choroby!
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| N sie 28, 2011 11:31 |
|
 |
|
Andy72
|
Acro napisał(a): Powiedz to konającemu w męczarniach na raka, torturowanym, ginącym z głodu, rodzicom patrzącym na umierające albo gwałcone dziecko... Powiedz im, że marudzą!!! Powiedz im, że Bóg uznał (w swym nieskończonym miłosierdziu, rzecz jasna), ze więcej mu się nie chce zrobić - wystarczy, że stworzył wojny, ból i choroby! Bóg bardziej kocha te dzieci niż ich rodzice. Cierpienie - dlaczego tak jest, dowiemy się wszystkiego po tamtej stronie.
|
| N sie 28, 2011 11:35 |
|
 |
|
Acro
|
Dziwnie tę swoją miłość objawia. Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że wolę, aby mnie nie kochał. I po raz kolejny okazuje się, że jak przycisnąć was do muru, to sami nie potraficie pogodzić wszechmocy z miłosierdziem. Teraz mamy nowy unik: "dowiemy się po tamtej stronie". 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| N sie 28, 2011 11:38 |
|
|
|