Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 20:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Projekt Cheops 
Autor Wiadomość
Człowiek wyobraza sobie siebie jako Kapitana Planetę ratującego świat albo Czarodziejkę z Ksiezyca...

...albo jako śpiącego królewicza, któremu na ratunek przychodzi 10 ślicznych księżniczek w strojach arabskich tancerek i...nie dalej nie pociągne, bo to nie ten topic ;)

Śr gru 06, 2006 8:15

Teresse, a czy nie uważasz, że taka przyjemna wiara w coć, co odrywa od szarej reczywistości, ma analogie do wiary w Boga chrześcijan? Też mógłbym powiedzieć "tak, przyjemna perspektywa - ktoś mnie kocha i trafię do nieba po śmierci, ale człowieku, zejdź na ziemię, wróć do szarej rzeczywistości".

gg 3287237

Śr gru 06, 2006 16:08

Teresse, a czy nie uważasz, że taka przyjemna wiara w coć, co odrywa od szarej reczywistości, ma analogie do wiary w Boga chrześcijan? Też mógłbym powiedzieć "tak, przyjemna perspektywa - ktoś mnie kocha i trafię do nieba po śmierci, ale człowieku, zejdź na ziemię, wróć do szarej rzeczywistości".

jednak poco zejsc do tej rzeczywistosci?
dlaczego nie mozna zyc latwiej?

Śr gru 06, 2006 16:19

Bo ustalenie prawdy jest dla niektorych wazniejsze niz komfort. To czym jest prawda to oczywiscie kwestionowalne jednakze analogia _Big_Maca_ jest jak najbardziej sensowna.

Latwiej tez zyc jesli wierzysz w to, ze Sw. Mikolaj Ci pomoze co roku szostego grudnia jednakze nie czyni to tego prawdziwym.

Śr gru 06, 2006 16:26

To samo pytanie skieruj do Teresse
Teresse napisał(a):
I to własnie musisz zrobić Orionie..."Powrót na Ziemię" do szarej, nudnej codzienności

Za mnie odpowiedział już tommy.

gg 3287237

Śr gru 06, 2006 16:40

Latwiej tez zyc jesli wierzysz w to, ze Sw. Mikolaj Ci pomoze co roku szostego grudnia jednakze nie czyni to tego prawdziwym.

zakladajac, ze wierze wlasnie w to to komu szkodze ta wiara?
dlaczego nie czyni to tego prawdziwym?

skoro wiara w cos spowoduje iz moje wlasne sily bede w stanie zmobilizowac i osiagne jakis cel to naprawde nie jest wazne czy wierzylem w cos prawdziwego czy tez nie ja poprostu osiagnolem cel.

a ty wierzysz w to, ze w nic nie wierzysz?

Śr gru 06, 2006 16:47
Moja rzeczywistosć jest szara i nudna, mimo iż wierze w Boga...

Ta wiara powstrzymuje mnie przed robieniem wielu rzeczy, które byc może na chwilę umiliłyby moje smutne zycie...

Zakłada niesienie krzyża, który powiem wam jest czasami nie do zniesienia...a który bedac ateistą mozna łatwo odrzucic...

Jednak Prawda jest wazniejsza niz chwilowy komfort..

I tą Prawdą jest Jezus Chrystus...

Śr gru 06, 2006 16:49

zakladajac, ze wierze wlasnie w to to komu szkodze ta wiara?

Nikomu. I nie każemy Ci przestawać wierzyć :)

Cytuj:
dlaczego nie czyni to tego prawdziwym?

A dlaczego miałoby?

Cytuj:
skoro wiara w cos spowoduje iz moje wlasne sily bede w stanie zmobilizowac i osiagne jakis cel to naprawde nie jest wazne czy wierzylem w cos prawdziwego czy tez nie ja poprostu osiagnolem cel.

Zgadza się.

Cytuj:
a ty wierzysz w to, ze w nic nie wierzysz?

Skąd pomysł, że ateista w nic nie wierzy?

gg 3287237

Śr gru 06, 2006 16:51

Teresse, Twoja wiara zakłada, że jak będziesz się dobrze sprawować do pójdziesz do Nieba. Czy to nie jest komfortowa wizja, która ułatwia życie i nadaje jemu sens?

gg 3287237

Śr gru 06, 2006 16:52

Moja rzeczywistosć jest szara i nudna, mimo iż wierze w Boga...

Ta wiara powstrzymuje mnie przed robieniem wielu rzeczy, które byc może na chwilę umiliłyby moje smutne zycie...

Zakłada niesienie krzyża, który powiem wam jest czasami nie do zniesienia...a który bedac ateistą mozna łatwo odrzucic...

Jednak Prawda jest wazniejsza niz chwilowy komfort..

Cytuj:

podaj prosze przyklady, bez nich to stwierdzenie jest jakos puste i nie wnosi nic do rozmowy

o jakiej prawdzie chrystusa mowisz o tej wyrazonej w dwoch przykazaniach milosci albo o tej interpretowanej wedle potrzeb przez kosciol? bardzo jestem ciekaw twej odpowiedzi.

Śr gru 06, 2006 16:53

Projekt cheops a własciwie Samuel od ktrego grupa ludzi dostaje przekazy po przez Channeling mowi prawde w 74 %.
Duzo informacji jest prawdą .

Cz gru 07, 2006 18:53

Myśle,ze ta strone powinien odwiedzic ksiadz.No i taki, który umiałby podjąć rzeczową dyskusję, a nie tylko określić ich jako bande grzeszników i koniec tematu.Zapewne kilku ksiezy znalazłoby sie na forum. 8)

Cz gru 07, 2006 19:01

Projekt cheops nie jest SEKTĄ!!.Za wczasu zaznaczam dla tych, ktorzy juz teraz uznali ja za sektę.

Cz gru 07, 2006 19:21

Ta wasza polsko-scientologiczna grupa wywodzi się chyba ze Stanów?
Czy się nie mylę?
Nie jestem księdzem więc nie spełniam kryterium które Ciebie zadowoli,
jednak uważam że szukanie Boga w gwiazdach "przerabiały" już starożytne cywilizacje i nie wyszło to na dobre komukolwiek.

Co więcej, nieporozumienia z tego powstałe do dzisiaj pociągają za sobą
ofiary szukające sensacji.

NIE BEDZIE CUDU, nauczał Jezus, nie będzie tam gdzie tego cudu żądają.

Pt gru 08, 2006 0:29

NIE BEDZIE CUDU, nauczał Jezus, nie będzie tam gdzie tego cudu żądają.

Hmm...

Mt 17,20 On zaś im rzekł: «Z powodu małej wiary waszej. Bo zaprawdę, powiadam wam: Jeśli będziecie mieć wiarę jak ziarnko gorczycy, powiecie tej górze: "Przesuń się stąd tam!", a przesunie się. I nic niemożliwego nie będzie dla was.

Mt 21,21 Jezus im odpowiedział: «Zaprawdę, powiadam wam: jeśli będziecie mieć wiarę, a nie zwątpicie, to nie tylko z figowym drzewem to uczynicie, ale nawet jeśli powiecie tej górze: "Podnieś się i rzuć się w morze!", stanie się.

Mk 11,24 Dlatego powiadam wam: Wszystko, o co w modlitwie prosicie, stanie się wam, tylko wierzcie, że otrzymacie.

J 14,12-14 Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, owszem, i większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca*. 13 A o cokolwiek prosić będziecie w imię moje, to uczynię, aby Ojciec był otoczony chwałą w Synu. 14 O cokolwiek prosić mnie będziecie w imię moje, Ja to spełnię.

Mt 18, 19-20 Dalej, zaprawdę, powiadam wam: Jeśli dwaj z was na ziemi zgodnie o coś prosić będą, to wszystkiego użyczy im mój Ojciec, który jest w niebie. 20 Bo gdzie są dwaj albo trzej zebrani w imię moje, tam jestem pośród nich».

Chyba sie mylisz Marku.

Pt gru 08, 2006 0:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona