Dlaczego islam jest popularny?
Autor |
Wiadomość |
R6
|
Czyli jeśli większość zgadza się z interpretacją jakieś świętej księgi to nie oznacza, że ta interpretacja jest prawidłowa lub nieprawidłowa.
Szkoda mi tych mi co to zostają zaszczuci tylko dlatego ze była taka możliwość. Nie da się bowiem zaszczuć kogoś kto wyznaje poglądy grupy dominującej w jego środowisku życia, a to dlatego ze nie ma go kto zaszczuć. Niektórzy wiec zginęli niekoniecznie dlatego, ze nie mieli racji ale dlatego ze większość, która się myliła była większością
Śmieszy mnie to, że niekiedy bywa tak, że większość przyjmuje jakąś interpretacje bo nie chce się jej tego przemyśleć. Wielu nie lubi myśleć, lubi wierzyć bo to łatwiejsze i nie zabiera tyle czasu co samodzielne kształtowanie poglądów. Jakiś tam ekspert czy guru coś opublikują i reszta łyka jak leci i jeszcze takie przyjmowanie jest pochwalane przez te autorytety. Czy to nie z lenistwa czy ogólniej z jakiejś niechęci do krytycyzmu i myślenia,wpajanej przez lata, zdobywają poparcie jakieś poglądy( w tym fałszywe i szkodliwe)
Mam wrażenie, że niektóre religie nawet zachęcają do bezkrytycznego przyjmowania twierdzeń.
|
Pn sty 29, 2007 15:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
_Big_Mac_ napisał(a): Zefciu, naprawdę mam szukać cytatów z ST o mordowaniu niewiernych?
A czy ja mówię, że takich nie ma? Powiedziałem że nieprawdą jest, jakoby jakaś część ST była odrzucana przez chrześcijan. Te cytaty również stanowią część Objawienia. Jednak w żaden sposób z nich nie wynika, że mamy kogokolwiek mordować.
Jason - przyznaję bez bicia, że całego Koranu nie przetrawiłem. Jeśli Ci sprawi to przyjemność - mogę się postarać. I tak - wiem, że Koran nie namawia do zabijania Żydów i chrześcijan, a jedynie bałwochwalców.
|
Pn sty 29, 2007 15:59 |
|
 |
_Big_Mac_
|
zefciu, właśnie sprawa jest taka, że o ile w Koranie też jest o zabijaniu niewiernych, to podobnie nie wynika z nich, że muzłumanie mają zabijać resztę świata (a przynajmniej nie bardziej, niż w przypadku Biblii). Ale niestety taką interpretację tych zapisów przyjęła gromada lokalnych przywódców, tych krzykaczy, którzy bez trudu nakłaniają ciemnotę. Niestety nie ma tam instytucji, odpowiednika Kościoła, która by im wytłumaczyła, że tych lokalnych imamów nie powinno się słuchać, że przekaz islamu jest inny. Nie jest to wina religii samej w sobie, a braku jednolitej, odgórnej jej interpretacji i nauczania, jak ma to miejsce np. w chrześcijaństwie.
Pomyśl np. jak by wyglądał obraz chrześcijaństwa w krajach nie-chrześicjańskich, gdyby renomę robili im ludzie pokroju Rydzyka. Antysemityzm, nienawiść, koneksje polityczne. My wiemy, że to nie jest prawdziwe oblicze tej religii, a jedynie poglądy tego konkretnego krzykacza. Wiemy to dlatego, że Kościół stara się pokazać inny wizerunek i odżegnać się od tego konrketnego człowieka i mu podobnych. W Islamie tego brakuje, jest więc masa Rydzyków i nikogo, kto by powiedział, że to nie o to chodzi w tej religii.
Pn sty 29, 2007 16:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Terrorysci nie zabijaja sie z powodu religii, po kazdym zamachu w krajach zachodnich wyjasniaja swoje motywy, co ignorujecie.
|
Pn sty 29, 2007 16:24 |
|
 |
Jason
|
A czy religia ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o terroryzm? hm... chyba nie? Jeśli zresztą mówimy o Dżihadzie to nie ma nic złego w świętej wojnie. Jeśli zagłębimy się w genezę Świętej Wojny, to zobaczymy że nie jest to akt przemocy tylko obrona terytoriów przed najeźdźcami. Chrześcijaństwo natomiast wymyśliło Krucjaty w imię obrony Chrystusa... i gdzie tu logika. Dlatego nie uważam żeby religia miała jakikolwiek wpływ na bycie terrorystą. Sam koran nie zakłada agresji i przemocy, wręcz przeciwnie. Powiedz tylko R6 do czego zmierzasz, bo niezbyt Cię rozumiem.
_________________ PiS---> Populizm i Socjalizm
|
Pn sty 29, 2007 16:36 |
|
|
|
 |
_Big_Mac_
|
Jason, o jakim dzihadzie mówisz? Bo chyba nie o tym, o któym mówią ci fundamentaliści, namawiający ciemnotę do ataków. To jest kolejny problem wynikły z braku spójnej interpretacji. Bo według nich, dżihad ma się toczyć na obcym terytorium i służyć mordowaniu niewiernych, a nie na własnym, służąc obronie muzłumanów.
Z krucjatami jest (było) podobnie, bo też problemem była interpretacja. Nie wiem, czy na pomysł wpadli duchowni, politycy, wojskowi czy ktoś jeszcze inny, ale z Biblią w ręku szli zabijać - i to jest dokładnie to samo. Interpretacja świętej księgi dla swoich celów. Przy czym obecnie Kościół potępia takie zachowania (odstające od pokojowej interpretacji), a w islamie Kościoła brak.
Pn sty 29, 2007 17:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
_Big Mac_ co to znaczy "interpretacja odgórna"? W prawosławiu też nie ma odgórnej interpretacji, a jakoś nie wysadzamy się z katolikami w autobusach. A dżihad agresywny głoszą nie tylko "krzykacze i ciemnota". Prezydent Iranu głosi całkowite zmazanie Izraela z mapy świata.
Koran zawiera także zachętę do dżihadu agresywnego. Nakazuje on wyniszczyć pogan tam gdzie mieszkają muzułmanie, Żydów i chrześcijan obłożyć daniną i zaprowadzić prawo koraniczne. Do tego muzułmanie dążą więc zgodnie ze swoją relgią. Różnymi sposobami.
Natomiast Biblia nie ma nigdzie ogólnego zakazu wybijania niewiernych. W Lb i Joz mamy nakaz wyniszczenia jedynie pewnych narodów, które dopuszczały się bezeceństw typu składanie na ofiarę własnych dzieci z jednoczesnych zastrzeżeniem, aby pewne narody zostawić w sposkoju. Później Izrael prowadzi już tylko wojny obronne, a gdy dostaje się do niewoli babilońskiej, wszyscy bohaterowie biblijni, których Biblia pochwala są lojalni wobec pogańskiej władzy.
|
Pn sty 29, 2007 18:11 |
|
 |
R6
|
Zastanawiam się tylko czemu po świecie szerzy się fałsz. Czemu tak wielu go przyjmuje. To samo tyczy się katolicyzmu czy innych religii. Zdarzaja sią wyznawcy, którzy mówią : a my mamy tyle i tyle milionów wyznawców to znaczy, ze nasza religia jest fajna. Nie chciałem pisać ze katolicyzm jest fałszywy bo by sie z tego tematu zrobił punkt obrony katolicyzmu. Chyba więcej użytkowników tego forum uznaje islam za fałszywy i stąd islam.
Bardziej interesuje mnie to dlaczego tak wielu przyjmuje fałsz, a potem utwierdza się w nim bo myśli ze jak wielu uwierzyło to znaczy ze ta religia głosi prawdę. Tak jakby na świecie było jedna religia w którą wyznają miliony
Mniejsza o to jaka to religia.
A zrobiła się z tego dyskusja o Świętej wojnie 
|
Wt sty 30, 2007 9:47 |
|
 |
Jason
|
Proszę o zamknięcie tematu. Gdyz temat pt. Dlaczego chrześcijaństwo jest popularne? Został zamknięty, a w założeniach mówi o tym samym. W przypadku nie uczynienia tego będzie to wyraźna forma dyskryminacji i cenzury. Aluve
|
Wt sty 30, 2007 12:19 |
|
 |
Asienkka
|
Temat ten nie zostanie zamknięty tylko z jednego powodu - juz trochę na to za późno. Dyskusja się rozwinęła, a w tamtym temacie jeszcze nie, jednak możesz podjąć dany wątek w topicu, do którego podałam Ci linka. To chyba nie problem?
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Wt sty 30, 2007 12:23 |
|
 |
Jason
|
Do uwag służy dział - Moderacja.
Asienkka
|
Wt sty 30, 2007 12:35 |
|
 |
deista
|
najgorsze w islamie jest traktowanie kobiet - nie tylko chodzi o zaslanianie twarzy (co ma sie wstydzic swojej urody ?) ale tez o to ze nawet dzieci nie maja szacunku do matki.
|
Cz lut 01, 2007 22:43 |
|
 |
No
|
W tamtej kulturze mężczyzna jest ważniejszy od kobiety, nikt nawet nie próbuje udawać, że jest inaczej mam tylko wątpliwości czy to bardziej zasługa samego islamu czy starszej od niego tradycji...
|
Cz lut 01, 2007 22:53 |
|
 |
sylka
|
A propo informacji, ze niby tak wielu ludzi przechodzi na islam - mozliwe że tak jest w Europie, ktora od chrzescijaństwa i od Boga w ogóle tak się oddaliła . Podobno tak się dzieje .
Ale są też inne informacje , ze miliony muzułmanów przechodzą na chrzescijaństwo :
http://okno1040.org/index.php?option=co ... Itemid=100
Warto się przyjrzeć jak rozprzestrzenia się ewangelia Jezusa Chrystusa na swiecie, niż powtarzać tylko informacje ze islam się panoszy....
_________________ www.okno1040.org
www.aishaafidda.blox.pl
|
So lut 03, 2007 1:04 |
|
 |
sylka
|
Jason napisał(a): A czy religia ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o terroryzm? hm... chyba nie? Jeśli zresztą mówimy o Dżihadzie to nie ma nic złego w świętej wojnie. Jeśli zagłębimy się w genezę Świętej Wojny, to zobaczymy że nie jest to akt przemocy tylko obrona terytoriów przed najeźdźcami. Chrześcijaństwo natomiast wymyśliło Krucjaty w imię obrony Chrystusa... i gdzie tu logika. Dlatego nie uważam żeby religia miała jakikolwiek wpływ na bycie terrorystą. Sam koran nie zakłada agresji i przemocy, wręcz przeciwnie. Powiedz tylko R6 do czego zmierzasz, bo niezbyt Cię rozumiem.
W sumie nie dziwię się , ze islam się panoszy skoro znajduje takich ludzi jak Jason - zindoktrynowanych w jedną stronę, zamykających oczy na tę drugą stronę islamu
Nic tylko peace and love 
_________________ www.okno1040.org
www.aishaafidda.blox.pl
|
So lut 03, 2007 1:16 |
|
|
|