Gdybyś urodził się 2000 lat p.n.e ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Gdybyś urodził się 2000 lat p.n.e ?
Cytuj: "Aztec"]Mam bardzo ciekawe pytanie. Jaką religię byś wybrał / wybrała gdyby przyszło Ci się urodzić w roku 2000 przed naszą erą. Dodam, że nie istniało wtedy Chrześcijaństwo, a możliwymi do wyboru religiami były np. Buddyzm, Religia Żydowska, Religie Egiptu, ew. Religie ludów Afryki lub Ameryki i wiele innych.
Ciekaw jestem, jakiego wyboru dokonał by każdy z was rodząc się w tym okresie ? Czy raczej skłaniali byście się do religii podobnych do Chrześcijaństwa - mimo, że funkcjonowało tam np obrzezanie, kamionowanie ludzi itp, czy może w kierunku bardziej egzotycznych religii ?
Wybrałbym jakąś formę intelektualnego pogaństwa bogów traktując jako opis rzeczywistości według nieempriczynego, religijnego, opartego na archetypach porządku poznania. Myślę, że bardzo odpowiadałaby mi taka forma religii.
|
Śr mar 07, 2007 22:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zależy jako kto byś się urodził. Jeżeli nastąpiłoby to w rodzinie zwykłego chłopa lub niewolnika, to raczej nie miałbyś wyboru i nie znał tak trudnych słów  Wierzyłbyś w tych bogów których wyznawcą byłby twój pan.
Przypomnij sobie jak wprowadzono chrześcijaństwo do Polski. Czy ktoś pytał pańszczyźnianego chłopa czy chce być ochrzczonym? Nikt, a gdy chłop się zapomniał i w piątek zjadł mięso to z nakazu Bolesława Chrobrego wybijano mu zęby 
|
Cz mar 08, 2007 8:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dosyć brutalny ale i dobry sposób zapobiegający jedzeniu mięsa  .
Ja wiem, że polscy słowianie nie przyjęli chrześcijaństwa tak bez sprzeciwu. Chyba dwa albo trzy razy było coś w stylu powstania pogan przeciwko Kościołowi. Jednak wojsko królewskie rozwiązało problem.
Nie słyszałem o tym. Z jakich źródeł ta informacja Gal Anonim ?
|
Cz mar 08, 2007 9:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Vital napisał(a): Zależy jako kto byś się urodził. Jeżeli nastąpiłoby to w rodzinie zwykłego chłopa lub niewolnika, to raczej nie miałbyś wyboru i Oczywiście, ale zadanie tu zadane zakłada możliwość wyboru.Cytuj: nie znał tak trudnych słów  Wierzyłbyś w tych bogów których wyznawcą byłby twój pan. Przypomnij sobie jak wprowadzono chrześcijaństwo do Polski. Czy ktoś pytał pańszczyźnianego chłopa czy chce być ochrzczonym? Nikt, a gdy chłop się zapomniał i w piątek zjadł mięso to z nakazu Bolesława Chrobrego wybijano mu zęby 
Nie oczywiście. Niewolnik mógł być uczony i wiedzieć więcej niż jego pan. Poza tym niewolnictwo przyjmowało różnorodne formy w zależności m.in od nasycenia rynku nowymi niewolnikami. Nie zawsze więc wierzyło się w bogów panów. Raz, że zależało to od stosunku pana do niewolników. Dwa, że starożytne politeizmy zakładały często tolerancję wobec tych samych form bóstw tylko inaczej nazwanych. Trzy, że nie zawsze zniszczenie wiary niewolników jest łatwe - przypomnij sobie Żydów w niewoli u Egipcjan -, gdyż czasami esencja danej wiary jest tak jakościowo inna, że niewolnik nie zrezygnuje z niej od tak sobie. Stąd też trzeba o tym pamiętać, przypominając sobie upadek starożytnych bóstw słowiańskich. Żydzi mimo, że przed kilka pokoleń stali wobec cywilizacji przewyższającej ich technologicznie, monoteizm zachowali. Słowianie ze swej religii zrezygnowali. Ostatecznie to Słowianie podjęli tą decyzję. Nie wiemy dziś o nich wiele, ale coś się stało z tamtą religią takiego, że wierni od niej odeszli. No ale nie było to takie proste. Były powstania. Kapłani tamtej religii schronili się w północno-wschodniej Puszczy. Jeszcze 300 lat po wejściu chrystianizmu w niektórych miejscach są ślady dawnej religii.
|
Cz mar 08, 2007 11:25 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
PTRqwerty napisał(a): Żydzi mimo, że przed kilka pokoleń stali wobec cywilizacji przewyższającej ich technologicznie, monoteizm zachowali.
A kuku. Znajomy doktor judaistyki rzecze, ze monoteizm u Żydów to dopiero ok. 400 p.n.e. I co waść na takie dictum ?[/url]
|
Cz mar 08, 2007 15:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jonathan Sarkos napisał(a): PTRqwerty napisał(a): Żydzi mimo, że przed kilka pokoleń stali wobec cywilizacji przewyższającej ich technologicznie, monoteizm zachowali. A kuku. Znajomy doktor judaistyki rzecze, ze monoteizm u Żydów to dopiero ok. 400 p.n.e. I co waść na takie dictum ?[/url]
Nic. Oczekiwałbym więcej informacji. Z Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Judaizm można się dowiedzieć, że "religia monoteistyczna, ukształtowana w II tysiącleciu p.n.e. i wyznawana przez Żydów.". Nie wiem więc co mam powiedzieć na "takie dictum". Ale chętnie posłucham więcej - jesteś w stanie powiedzieć coś więcej, prawda?
|
Cz mar 08, 2007 15:37 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
PTRqwerty napisał(a): Jonathan Sarkos napisał(a): PTRqwerty napisał(a): Żydzi mimo, że przed kilka pokoleń stali wobec cywilizacji przewyższającej ich technologicznie, monoteizm zachowali. A kuku. Znajomy doktor judaistyki rzecze, ze monoteizm u Żydów to dopiero ok. 400 p.n.e. I co waść na takie dictum ?[/url] Nic. Oczekiwałbym więcej informacji. Z Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Judaizm można się dowiedzieć, że "religia monoteistyczna, ukształtowana w II tysiącleciu p.n.e. i wyznawana przez Żydów.". Nie wiem więc co mam powiedzieć na "takie dictum". Ale chętnie posłucham więcej - jesteś w stanie powiedzieć coś więcej, prawda?
Czy jestem ? Jak się z nim spotkam i porozmawiam, to jasne, że tak. Ja judaistą niestety nie jestem.
Na razie powiem więcej: według niego w dużej mierze dowodzi to tego, co potocznie i niezbyt ścisle zwiemy fałszowaniem ksiąg.
|
Cz mar 08, 2007 15:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dobrze, to postaraj się uzasadnić swoje rewolucyjne opinie, oki? Bo jeśli ich nie będzie, to według mnie w dużej mierze dowodzić to będzie, potocznie i niezbyt ściśle tym co zwiemy spiskową teorią dziejów.
|
Cz mar 08, 2007 15:51 |
|
|
|