Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 16, 2025 6:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
 Dlaczego Bóg nie daje nam tego czego pragniemy? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego Bóg nie daje nam tego czego pragniemy?
ateo napisał(a):
Jeśli Bóg jest wszechwiedzący, to modlitwa nie ma sensu, bo po pierwsze Bóg "zawsze" wie/wiedział/będzie wiedzieć i znać nasze modlitwy (wiec jaki ich sens), a poza tym modlitwa to prośba o zmianę stanu rzeczy, a przecież ów stan rzeczy został/jest/będzie ustanowiony przez Boga, a wiec modląc się strasznie bluźnimy, bo otwarcie stwierdzamy, ze się nam owa boska harmonia nie podoba.

Czy zatem twierdzisz, że np. modlitwa o nawrócenie grzeszników jest sprzeciwieniem się woli Boga który rzekomo pragnie aby ludzie grzeszyli?

So kwi 21, 2007 20:39
trade napisał(a):
ateo napisał(a):
Jeśli Bóg jest wszechwiedzący, to modlitwa nie ma sensu, bo po pierwsze Bóg "zawsze" wie/wiedział/będzie wiedzieć i znać nasze modlitwy (wiec jaki ich sens), a poza tym modlitwa to prośba o zmianę stanu rzeczy, a przecież ów stan rzeczy został/jest/będzie ustanowiony przez Boga, a wiec modląc się strasznie bluźnimy, bo otwarcie stwierdzamy, ze się nam owa boska harmonia nie podoba.

Czy zatem twierdzisz, że np. modlitwa o nawrócenie grzeszników jest sprzeciwieniem się woli Boga który rzekomo pragnie aby ludzie grzeszyli?

Ja nic nie twierdze, ja tylko wyciągam wnioski wynikające z wszechwiedzy i wszechmocy Boga. To nie moja wina, że wasza wiara i Biblia to stek mnostwa sprzeczności - np. jak na załączonym obrazku wyżej.

So kwi 21, 2007 21:08
Bartoszek15 napisał(a):
Dlaczego Pan Jezus powiedział "Proście a będzie wam dane". Jeśli wielu ludzi żyje z Bogiem, modli się i prosi o coś, ale tego nie dotaje? Jak można interpretować ten sens? A może co trzeba robić by właśnie Bóg dał nam to o co prosimy?

Mówią, że bóg nierychliwy. Czyli może Ci dać to o co prosisz, za 10 lat 50, a nawet po śmierci !.

So kwi 21, 2007 21:31

abs napisał(a):
Czyli może Ci dać to o co prosisz, za 10 lat 50, a nawet po śmierci !.

Jaki sens miałoby dawanie czegoś, o co człowiek prosi za życia, po śmierci :?: :o

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn kwi 23, 2007 7:50
Zobacz profil WWW

ToMu napisał(a):
Jaki sens miałoby dawanie czegoś, o co człowiek prosi za życia, po śmierci :?: :o

Zależy od prośby, sa takie które można spełnić tylko po śmierci sa też takie które można spełnić przed i po śmierci. Przecież człowiek nie musi prosić wyłącznie o coś dla siebie.

Pn kwi 23, 2007 20:45

Cz kwi 26, 2007 12:35

Dlaczego nie daje? Bo nie istnieje.
Proste i oczywiste.Ale wytłumacz to wierzącym.

Cz kwi 26, 2007 16:35

[quote="kaczoredward"]Dlaczego nie daje? Bo nie istnieje.[/quote]

Jeśli nie istnieje wg Ciebie, to dlaczego wysłuchuje modlitw?
Wiele moich modlitw zostało wysłuchanych. Może aż tak wiele i tak ważnych i w sprawach po ludzku bardzo trudnych, wręcz niemożliwych do rozwiązania, że mam pewność, że Bóg istnieje. Ja doświadczyłam Jego obecności ale to dlatego, że bardzo chciałam jej doświadczyć.

Pn cze 04, 2007 19:09

Bóg doświadcza naszą wiarę i czasem trzeba o coś prosić wiele lat i nie zniechęcać się. Tę cierpliwość i zaufanie Bóg wynagradza w dwójnasób.

Pn cze 04, 2007 19:13

Dlaczego nie daje? Bo nie istnieje.

To dlaczego czasem daje? ;-)

Pn cze 04, 2007 19:36

ateo napisał(a):

Po pierwsze, aby Pan Bóg wiediał, o co się modlimy, musimy się modlić. Jeśli się nie modlimy, nie modlimy się o nic ;-)

Po drugie - ustanowiony stan rzecy jest z dopustu (tzn. Pan Bóg dopuszcza pewne rzeczy) Bożego. Możemy sie modlić aby to zmienić (a nawet musimy)

Pn cze 04, 2007 19:42
Przepraszam, ale czy myśląc w ten sposób nie możemy usprawiedliwić wszystkiego? Na przykład martwe noworodki w beczkach w Łodzi czy Holocaust - dpoust Boży. Hitler? - dopust Boży. Gułagi? - dopust Boży. To`nawet by się zgadzało, bo ludzie nie modlili się wystarczjąco mocno i nie działali z wystarczająco wielkim zaangażowaniem przeciwko owym zjawiskom. Więc to jakby ich wina, ale... Ale ciągle czuję że coś tu jest nie tak.

Pn cze 04, 2007 20:29

Ja doświadczyłam Jego obecności ale to dlatego, że bardzo chciałam jej doświadczyć.

Dokładnie gdy w coś mocno wierzysz prędzej czy później tego doświadczysz :)

Pn cze 04, 2007 20:29

Przestańcie wierzyć w "dziadka z brodą", Big Brothera, który obserwuje wasze ruchy i słyszy każde wasze słowo. Z prośbami do Boga jest jak ze szklanką na stole. Można do niej mówić, modlić się, błągać i lamentować, a ona i tak się nie przesunie. Wystarczy jednak wziąść rękę i ją przestawić.

Powiecie, że mówie zagadkami. Bo chce żebyście zaczęli szukać. To było napisane setki razy i tak ludzi nie przekonało, więc tymbardziej ja nie przekonam. "Szukajcie, a znajdziecie. Pukajcie, a otworzą wam."

Pn cze 04, 2007 21:58
Przestańcie wierzyć w "dziadka z brodą", Big Brothera, który obserwuje wasze ruchy i słyszy każde wasze słowo. Z prośbami do Boga jest jak ze szklanką na stole. Można do niej mówić, modlić się, błągać i lamentować, a ona i tak się nie przesunie. Wystarczy jednak wziąść rękę i ją przestawić.

Powiecie, że mówie zagadkami. Bo chce żebyście zaczęli szukać. To było napisane setki razy i tak ludzi nie przekonało, więc tymbardziej ja nie przekonam. "Szukajcie, a znajdziecie. Pukajcie, a otworzą wam."

Mądra odpowiedź, dużo w niej prawdy.

Pn cze 04, 2007 22:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona