Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 15:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy całe zło można usprawiedliwić wolną wolą? 
Autor Wiadomość

Czyli - Twoim zdaniem - powinno być tak, że Bóg dał ludziom wolną wolę, a oni mogliby z niej korzystać, pod warunkiem, że będą robić to co się Bogu podoba? A jeśli nie, tenże Bóg zainterweniuje, żeby dany ludź nic złego nie zrobił?

Chodzi o uszanowanie wolnej woli ofiary która chce żyć.

Ja mam troche inne pytanie ale też myśle łączące się z tematem dlaczego Bóg pozwala ludziom odbierać wolną wole innym ludziom ?I nie mówie tu tylko o samych czynach psychike też można łamać czy odpowiednio kształtować np. przez wychowanie,propagande itd. w takim wypadku tródno mówić o wolnej woli tego kogoś skoro ktoś inny mu tą wole narzucił... Żaden człowiek niema w pełni wolnej woli tak już działa nasz ukształtowany ponoć przez istote wyższą umysł ale niektórzy mają jej wyraźnie mniej niż inni

So kwi 14, 2007 17:06

Jak do tej pory nie dostałem wyjaśnienia.

Czemu zły zniewala wole dobrego a Bóg na to pozwala? bo szanuje wole złego a dobrego już nie? Skoro trzeba poświęcic czyjąś wolność to czemu nie zniewolić tego ze zła wolą.

So kwi 14, 2007 18:15

Czemu zły zniewala wole dobrego a Bóg na to pozwala? bo szanuje wole złego a dobrego już nie? Skoro trzeba poświęcic czyjąś wolność to czemu nie zniewolić tego ze zła wolą.

Bog stworzyl swiat ze swoimi prawami i my im podlegamy. Kazdy kiedys umiera a moze chce zyc, nie chce zeby mi ukradli samochod ale ludzie kradna. Nasza wolnosc nie polega na tym ze chcemy to albo tamto bo taka jest nasza wola a jak tak nie jest to Bog ja nam ogranicza. Nasza wolna wola polega na wyborze moralnym dobra albo zla a reszta czyli nasze czyny sa tylko konsekwencja naszych wyborow i ich namacalna forma. Zatem nasza wolna wola nie na tym polega ze bede zyl dopuki taka bedzie moja wola. Polega natomiast na tym ze albo kradne albo nie albo zabijam albo nie a nie na tym ze nie bede okradziony albo zabity.

N kwi 15, 2007 20:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2