Czy żyjemy w "czasach ostatecznych"?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Asienkka napisał(a): Darujcie sobie kpiny - takie posty będę wycinała.
jakie kpiny????
od początku dziejów ludzie głoszą koniec czasu... i dla większości się to sprawdza prędzej czy później... niestety nie wśród trąb na polach Armageddonu zbiorowo tylko w łóżkach indywidualnie...
|
N maja 06, 2007 11:56 |
|
|
|
 |
Ks.Marek
|
Pytanie: Co wynika sensownego z tego wątku?
Wydaje mi się, że niemal wszyscy, którzy sie tu wypowiadali, tak na prawdę nie mieli nic kompletnie do powiedzenia. Uprawiać sztuke dla sztuki mija się z celem. Nikt nikomu nie będzie miał za złe, jeśli pominie milczeniem pytanie, postawione w pierwszym liście tego wątku,.
Co się zaś tyczy tematu: Jeśli Jezus mówi, że królestwo Boże juz jest i jeszcze nie, to znaczy, że rozpoczęło się Boże Królowanie, ale jest to proces. Stąd wezwanie do czuwania. Czas Kościoła to czas pomiędzy Facta et Verba Christi a paruzją. Ten czas określany jest terminem "eschata", zaś sam Chrystus jest Eschatonem. Pierwsze pojęcie oznacza rzeczy przyszłe, zas w odniesieniu do Chrystusa - jest ty,, który przychodzi (por. J 12, 13' Ap 1, 4).
Poza tym, eschatologia ściśle wiąże się z apokaliptyką, ta zaś z ewangelią.
_________________ Qui in virtute Dei custodimini per fidem in salutem paratam revelari in tempore novissimo
|
Śr maja 30, 2007 21:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No ale Jezus powiedział wyraźnie w odniesieniu do niezwykłych wydarzeń, które będą towarzyszyć Sądowi Ostatecznemu, że:
"Nie przeminie to pokolenie, zanim się to stanie".
Rozumiem, że mówił do apostołów językiem prostym aby zrozumieli... Pokolenie Jezusa przeminęło, sto następnych również, a końca jak nie widać tak nie widać
Dlaczego Jezus pomylił się w tej wypowiedzi ?
|
Śr maja 30, 2007 22:42 |
|
|
|
 |
Ks.Marek
|
Aztec napisał(a): 1. No ale Jezus powiedział wyraźnie w odniesieniu do niezwykłych wydarzeń, które będą towarzyszyć Sądowi Ostatecznemu, że: "Nie przeminie to pokolenie, zanim się to stanie". 2. Rozumiem, że mówił do apostołów językiem prostym aby zrozumieli... Pokolenie Jezusa przeminęło, sto następnych również, a końca jak nie widać tak nie widać  3. Dlaczego Jezus pomylił się w tej wypowiedzi ?
1. A skąd wiesz? Pytałeś Jezusa?
2. Czyli nic nie rozumiesz...
3. Zapytaj się Jezusa.
BTW: tak sobie czytam poszczególne wątki, i mi się tłucze pytanie po głowie: Ludzie, czy wy na prawde nie macie istotnych zmartwień na głowie?
_________________ Qui in virtute Dei custodimini per fidem in salutem paratam revelari in tempore novissimo
|
Śr maja 30, 2007 22:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ks.Marek napisał(a): 1. A skąd wiesz? Pytałeś Jezusa?
Nie, Jezus tak odpowiedział apostołom, gdy pytali go o koniec świata.
Jezus mówi tak np. w Łukasza 21.32
Od wersetu 25 Jezus tłumaczy że będą trąby powietrzne, ślady na słońcu, ludzie mdleć ze strachu. I że on wtedy przyjdzie.
Dał im przykład drzewa figowego, aby domyślili się nadchodzącego przyjścia. I mówi wyraźnie:
"Tak i wy, gdy ujrzycie, że to się dzieje", czyli stwierdza że apostołowie będą świadkami tych wydarzeń.
Podpieram się wyłącznie biblią, (tysiąclecia)
No i gdzie ten koniec świata, dlaczego biblia, a konkretnie Jezus powiedział nieprawdę ?.
|
Śr maja 30, 2007 23:30 |
|
|
|
 |
Ks.Marek
|
Jezus powiedział nie prawdę?
A ja słyszałem jakiś czas temu, że słońca starczy jeszcze tylko na jakieś 9 milionów lat. Potem zgaśnie i będzie nic. Zatem nawet z racji tego zdarzenia, możemy mówić o końcu świata, o czasach eschatologicznych.
|
Cz maja 31, 2007 8:08 |
|
 |
Zencognito
|
Ks.Marek napisał(a): Jezus powiedział nie prawdę? A ja słyszałem jakiś czas temu, że słońca starczy jeszcze tylko na jakieś 9 milionów lat. Potem zgaśnie i będzie nic. Zatem nawet z racji tego zdarzenia, możemy mówić o końcu świata, o czasach eschatologicznych.
"25 Będą znaki na słońcu, księżycu i gwiazdach, a na ziemi trwoga narodów bezradnych wobec szumu morza i jego nawałnicy. 26 Ludzie mdleć będą ze strachu, w oczekiwaniu wydarzeń zagrażających ziemi. Albowiem moce niebios zostaną wstrząśnięte7. 27 Wtedy ujrzą Syna Człowieczego, nadchodzącego w obłoku8 z wielką mocą i chwałą. 28 A gdy się to dziać zacznie, nabierzcie ducha i podnieście głowy, ponieważ zbliża się wasze odkupienie».
29 I powiedział im przypowieść: «Patrzcie na drzewo figowe i na inne drzewa. 30 Gdy widzicie, że wypuszczają pączki, sami poznajecie, że już blisko jest lato. 31 Tak i wy, gdy ujrzycie, że to się dzieje, wiedzcie, iż blisko jest królestwo Boże. 32 Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się wszystko stanie. 33 Niebo i ziemia przeminą, ale moje słowa nie przeminą."
To z Łk 21. Ja wiem, że jak ktoś chce to nawet plunięcie w twarz zinterpretuje jako prawdę, ale wyraźnie widać co powiedział Chrystus w powyższym fragmencie i że tak się nie stało.
Twoja zaś Ks.Marku teoria czasów eschatologicznych z powodu przemiany słońca jest równie sensowna co mówienie o tym, że czterdziestolatek jest na progu życia, bo za 40 lat umrze ze starości.
|
Cz maja 31, 2007 8:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A ja słyszałem jakiś czas temu, że słońca starczy jeszcze tylko na jakieś 9 milionów lat. Potem zgaśnie i będzie nic.
Hmmmm, nie, zupełnie nie. Słońce spokojnie świecić sobie będzie jeszcze kilka miliardów [ok. 5] lat. Potem zamieni się w czerwnonego olbrzyma - zacznie się rozrastać aż wchłonie Ziemię i Księżyc a także położone najbliżej Merkurego i Wenus - aż wreszcie skończy jako biały karzeł i [w ciągu następnych kilku miliardów lat] przeistoczy się w czarnego karła. I muszę przyznać, że i dla mnie Twoje wytłumaczenie czasów ostatecznych wydaje się równie mało przekonujące, jak dla Zencognito.
|
Cz maja 31, 2007 10:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Sami bowiem dokładnie wiecie, iż dzień Pański przyjdzie jak złodziej w nocy
I o czym tu dyskutować?
Nie znamy dnia, ani godziny.
Mamy tylko czuwać i cierpliwie czekać z wiarą, Jezusem i Bogiem w sercu, a spekulowanie, czy to właśnie ten czas, jest zwykłym wróżeniem z fusów, a jak wiadomo wróżby są dla Boga obrzydliwe.
|
Cz maja 31, 2007 12:45 |
|
 |
veritas
|
Znamy dzien i godzine ....
Według dogmatów żydowskich urodzenie proroka zapowiada natychmiastowy koniec swiata.
16.28 Zaprawdę, powiadam wam: Niektórzy z tych, co tu stoją, nie zaznają śmierci, aż ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego w królestwie swoim»
Królestwo Boskie już nadchodzi, wkrótce bóg zapanuje nad złem na ziemi, syn boga przybędzie "na obłokach niebiańskich" aby sądzić cala ludzkość, żywych i zmarłych.
Mateusz:
3.1W owym czasie wystąpił Jan Chrzciciel i głosił na Pustyni Judzkiej te słowa:
3.2«Nawróćcie się, bo bliskie jest królestwo niebieskie».
i poniżej....szalenstwo wersetow... trąby, słońce, gwiazdy spadajace,
zaćmienia, anioły, znaki .....
24.29 Zaraz też po ucisku owych dni słońce się i księżyc nie da swego blasku; gwiazdy zaczną padać z nieba i moce niebios zostaną wstrząśnięte
24.30 Wówczas ukaże się na niebie znak Syna Człowieczego, i wtedy będą narzekać wszystkie narody ziemi; i ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego na obłokach niebieskich z wielką mocą i chwałą.
24.31Pośle On swoich z o głosie potężnym, i zgromadzą Jego wybranych z czterech stron świata, od jednego krańca nieba aż do drugiego.
Marek:
1.15 «Czas się wypełnił i bliskie jest królestwo Boże. Nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię!»
13.30 Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie
Lukasz:
9.27 Zaprawdę, powiadam wam: Niektórzy z tych, co tu stoją, nie zaznają śmierci, aż ujrzą królestwo Boże».
12.40 Wy też bądźcie gotowi, gdyż o godzinie, której się nie domyślacie, Syn Człowieczy przyjdzie»
21.31 , że to się dzieje, wiedzcie, iż blisko jest królestwo Boże.
"bądźcie gotowi" i "Tak i wy, gdy ujrzycie"
to znaczy już jutro za kilka dni ...
Mateusz:
19.11Gdy słuchali tych rzeczy, dodał jeszcze przypowieść, dlatego że był blisko Jerozolimy, a oni myśleli, że królestwo Boże zaraz się zjawi.
21.32 Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się wszystko stanie.
Miało wiec to nastąpić ( Królestwo Niebieskie) nie pózniej jak za tego pokolenia.
Do dzisiaj upłyneło wiecej jak 100 pokolen pomimo tego są nawet tacy ktorzy czekają jeszcze na utopijne "Królestwo Niebieskie".
Jan:
1.51 Potem powiedział do niego: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Ujrzycie niebiosa otwarte i aniołów Bożych wstępujących i zstępujących na Syna Człowieczego».
4.23 Nadchodzi jednak godzina, owszem już jest, kiedy to prawdziwi czciciele będą oddawać cześć Ojcu w Duchu i prawdzie, a takich to czcicieli chce mieć Ojciec.
Dzieje Apostolskie :
1.4 A podczas wspólnego posiłku kazał im nie odchodzić z Jerozolimy, ale oczekiwać obietnicy (Ujrzycie Syna Człowieczego i koniec świata )
Czas na wyrażenie skruchy zbliża sie ku końcowi oświadcza Jezus...czyżby..?
Idee bliskiego końca świata były znane w świecie antycznym, wszystkie religie apokaliptyczne używały tego typu dogmaty.
Co oznaczało "Królestwo", Niebo nadprzyrodzone ?...nie, apostołowie i wierni oczekiwali Królestwa na ziemi zgodnie z proroctwami tradycji żydowskiej, której spadkobiercą był mityczny Jezus..
Czyż Jezus nie mówi: "aby twoje Królestwo przybyło, aby twoja wola sie stała na ziemi tak jak ona jest w niebie" ?
Kiedy przybędzie Królestwo ? ....wkrótce odpowiada Jezus...
Mateusz:
10.23 Gdy was prześladować będą w tym mieście, uciekajcie do innego. Zaprawdę, powiadam wam: Nie zdążycie obejść miast Izraela, nim przyjdzie Syn Człowieczy
24.14 A ta Ewangelia o królestwie będzie głoszona po całej ziemi, na świadectwo wszystkim narodom. I wtedy nadejdzie koniec.
Ewangelia o królestwie będzie głoszona po całej ziemi, na świadectwo wszystkim narodom .... ale "dobra nowina" bedzie dotyczyla tylko żydów.
24.34Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, a się to wszystko stanie
... ewangelia byla głoszona już na całej ziemi i czekamy na to wydarzenie od 2000 lat
Niestety po długim i bezowocnym oczekiwaniu tego co miało jakoby sie zdarzyć natychmiast, jutro, pojutrze ( zapanowanie Królestwa Boskiego na ziemi ) po tym jak nadzieja na Królestwo na ziemi sie całkowicie ulotniła, po tym jak wątpliwość opanowała nawet najbardziej ufających, autor czwartej ewangelii nazwanej "ewangelia Jana" usiłuje zastąpić poprzednie proroctwa wkładając w usta Jezusa : "Królestwo moje nie jest z tego świata."
Jan:
18.36 Odpowiedział Jezus: «Królestwo moje nie jest z tego świata. Gdyby królestwo moje było z tego świata, słudzy moi biliby się, abym nie został wydany Żydom. Teraz zaś królestwo moje nie jest stąd».
Oczywiście koniec świata nie nastąpił, królestwo niebiańskie nie zapanowało na ziemi należało, wiec wymyślić nowa doktrynę aby utrzymywać w otępieniu i ciemnocie wierzące tłumy.
Tym tysiącom żydów co porzucili wszystkie dobra które posiadali, pola, bydło, żony, dzieci, stare matki i czekali na koniec świata należało, dać nową nadzieje.
Mateusz:
6.25 Dlatego powiadam wam: Nie troszczcie się zbytnio o swoje życie, o to, co macie jeść i pić, ani o swoje ciało, czym się macie przyodziać. Czyż życie nie znaczy więcej niż pokarm, a ciało więcej niż odzienie?
6.26 Przypatrzcie się ptakom w powietrzu: nie sieją ani żną i nie zbierają do spichrzów, a Ojciec wasz niebieski je żywi. Czyż wy nie jesteście ważniejsi niż one?
6.27 Kto z was przy całej swej trosce może choćby jedną chwilę7 dołożyć do wieku swego życia?
6.28A o odzienie czemu się zbytnio troszczycie? Przypatrzcie się liliom na polu, jak rosną: nie pracują ani przędą.
Tak wiec teolodzy judeo-chrześcijańscy widząc że proroctwa pierwszych ewangelii sie nie spełniły usiłują wmówić wiernym że nie należy oczekiwać Królestwa na ziemi bo Królestwo Jezusa jest nie z tego świata.
Pt cze 01, 2007 23:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ks.Marek napisał(a): Co się zaś tyczy tematu: Jeśli Jezus mówi, że królestwo Boże juz jest i jeszcze nie, to znaczy, że rozpoczęło się Boże Królowanie, ale jest to proces.
a ja mowie "POSZLI DO DOMU!......PROCESU NIE BEDZIE":D:D
ahhh te nasze dobre filmy;)tylko tak umiem skomentowac owa dyskusyje:)
|
Wt cze 05, 2007 21:16 |
|
|
|