Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 0:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 W Trójcy jedyny prawdziwy? 
Autor Wiadomość
Post Re: W Trójcy jedyny prawdziwy?
Metanoia napisał(a):
Katolicyzm , to nie jest niańczenie obiboków duchowych . Odpowiedź jest prosta i nie chce mi się pisac o banałach . Niebo zdobywają gwałtownicy i chciwcy na prawde . Wygodni i nie myślący samodzielnie nie nadają się na katolików .

1. Niebo jest dla wszystkich, a o tym kto nie osiągnie tego stanu napewno nie decydujez ty.
2. Na forum przychodzą ludzie szukający Boga jak i innych wyznań i napewno im tym nie pomagasz, nie wpominając o marnym przykładzie katolika jaki wystawiasz swoim zachowaniem.
3. Gratuluje postawy i samouwielbienia.

kończe temat.

Cz sty 27, 2011 22:54
zbanowana na stałe

Metanoia napisał(a):
Katolicyzm , to nie jest niańczenie obiboków duchowych . Odpowiedź jest prosta i nie chce mi się pisac o banałach . Niebo zdobywają gwałtownicy i chciwcy na prawde . Wygodni i nie myślący samodzielnie nie nadają się na katolików .

Ktos kto czegoś oczekuje(chciwcy na prawdę) czy tez pełni dobre uczynki po to by Pan im za to dał cos w nagrodę jest zwykłym kupcem o którym pisze Mistrz Eckhart w jednym ze swoich kazań. A świątynia (dusza) ma byc pusta - wolna od przywiazania do czegokolwiek, nie wyłączając praktyk i metod stosowanych w życiu wewnętrznym oraz najwiekszych nawet darów i łask Bożych.
"...Gdy świątynia uwolni się w ten sposób od wszelkich przeszkód, to jest od przywiązania do własnego ja i od niewiedzy, wtedy jasnieje tak pieknie, a blask jej przeswieca tak czysto i jasno ponad wszystko i przez wszystko, co Bóg stworzył, ze jasnością nikt jej nie moze dorównać - chyba tylko sam niestworzony Bóg..."

P.S. chciwość podobno jest grzechem, tak samo jak pycha.

sharp7 napisał(a):
2. Na forum przychodzą ludzie szukający Boga jak i innych wyznań i napewno im tym nie pomagasz, nie wpominając o marnym przykładzie katolika jaki wystawiasz swoim zachowaniem.

W pełni się zgadzam. Wypowiedzi metanoi raczej zniechęcają potencjalnego katolika od Kościoła, pachną czymś w rodzaju sekciarstwa.

So sty 29, 2011 0:55

Definicja Trójcy:
Fundamentalna nauka kościołów chrześcijaństwa. Według „Atanazjańskiego symbolu wiary” są trzy Osoby Boskie (Ojciec, Syn i Duch Święty), a każda z nich rzekomo jest wieczna i wszechmocna, żadna nie jest ani większa, ani mniejsza od pozostałych, każda z nich jest Bogiem, ale wszystkie razem są tylko jednym Bogiem.

Według innego wyjaśnienia tego dogmatu owe trzy „Osoby” nie są odrębnymi i samodzielnymi bytami, lecz trzema wyrazami Boskiego istnienia.
W ten sposób niektórzy wyznawcy Trójcy podkreślają, że Jezus Chrystus jest Bogiem albo że Jezus i Duch Święty są Jehową. Nauka niebiblijna.
Ta nauka, która nie ma swego rodowodu z Biblii jest wielce szkodliwa, wprowadzająca zamieszanie w głowach wiernych, bo mówi o czymś czego nie sposób zrozumieć i popierać.

Rzecznicy Trójcy przyznają, że w Biblii nie ma ani słowa „Trójca”, ani żadnej wypowiedzi, w której ta nauka zostałaby wyraźnie sformułowana.
Zadajmy więc sobie pytania:
Czy nie ma w Biblii przynajmniej jakichś wzmianek, które dałoby się skojarzyć z tym dogmatem?
Czy Biblia naucza, że „Duch Święty” jest osobą?
Czy twierdzenie, że Ojciec i Syn nie są dwoma różnymi i odmiennymi bytami, ma uzasadnienie w Biblii?
Czy Biblia uczy, że wszystkie osoby, które rzekomo wchodzą w skład Trójcy, są wieczne i że żadna z nich nie miała początku?
Czy Biblia naucza, że żadna z osób rzekomo wchodzących w skład Trójcy nie jest ani większa, ani mniejsza od pozostałych oraz że wszystkie są równe i wszechmocne?
Czy Biblia uczy, iż każda z osób rzekomo wchodzących w skład Trójcy jest Bogiem?
Czy wersety biblijne, którymi rzecznicy Trójcy usiłują bronić swego dogmatu, rzeczywiście stanowią jego solidną podstawę?
Gdy odpowiemy sobie na te pytania sprawa powinna być klarowna i jasna.
Pozdrawiam

So lut 05, 2011 19:53

Niemrawo, ale postaram się odpowiedziec na powyższe zagadnienia.

1. Najważniejszą wzmianką świadczącą o tym, że Bóg jest Trójjedyny, znajduje się w Ewangelii wg św. Mateusza. Jest to formuła chrzcielna Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody*, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. (Mt 28,19). Z tego jednego wersetu można wyciągnąc wiele wniosków, dowodzących tego, że wiara nasza opiera się na Piśmie Świętym. Jezus nakazuję chrzcic w imię. Ten kto posiada imię jest osobą. Wszystko inne posiada nazwy. Dlatego i Bóg Ojciec i Syn Boży i Duch Święty są osobami. Zaimek "i" świadczy o równości osób. Mają chrzcic w IMIĘ Ojca i Syna i Ducha Świętego. Jasno też wynika, że Duch Święty jest osobą. Kogo to nie przekonuje to odsyłam do Ewangelii wg. św. Jana A Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w moim imieniu, On was wszystkiego nauczy* i przypomni wam wszystko, co Ja wam powiedziałem (J 14,26) oraz Gdy jednak przyjdzie Pocieszyciel, którego Ja wam poślę od Ojca, Duch Prawdy, który od Ojca pochodzi, On będzie świadczył o Mnie (J 15,26). Energia nie potrafi mówic, Duch Święty potrafi, On daje świadectwo, doprowadza do całej prawdy. To są możliwości zarezerwowane dla osób, nie dla niewiadomoczego. To że Bóg jest jeden wiemy ze Starego Testamentu, Jezus tą naukę oczywiście akceptuje. Zatem skoro Bóg Ojciec i Syn i Duch Święty mają równą godnośc i jest jeden Bóg, to dochodzimy do stwierdzenia; tak istnieje Trójca Święta. Można sobie zadac pytanie, dlaczego wprost nie powiedział o Trójcy Świętej? Po prostu Żydzi żyjący 2000 lat temu wokół ludów politeistycznych, musieli bronic swojej monteistycznej religii jak się tylko dało. Gdyby Jezus w takich warunkach powiedział na początku swojej misji "Hej! Jestem jedną z trzech osób boskich. Jest jeszcze Duch Święty, ale Jego nie zobaczycie, bo jest Duchem, no chyba, że w postaci ognia albo gołębia... I jest Ojciec, którego myślicie, że znacie, ale nie znacie, bo tylko Ja Go znam (J 7,28-29). I Bóg jest Jeden, wiedzcie o tym! Zapewniam was, że objawienie które wam udzieliliśmy (W Starym Testamencie) jest prawdziwe, ale teraz jest pełnia objawienia (Jezus nią jest, nie pamiętam siglów, św. Paweł o tym pisze bodaj)." Po pierwsze z miejsca by Go zabili za "bluźnierstwa" głoszone tak wprost, po drugie, Ci co uwierzyliby Mu zrobiliby z tego zaraz religię opartą o trzy bóstwa. Że niby to domniemanie jest nieuzasadnione? Do dzisiaj mamy problem ze zrozumienie Trójjedyności naszego Boga, a co dopiero ludzie wychowani w tamtej mentalności. Po trzecie wyciągnijmy wniosek logiczny: po co chrześcijanie na początku swej wairy mieliby wymyślac tak abstrakcyjne idee, że jest Jeden Bóg, ale Trójjedyny? Po co za to mieliby byc męczeni, co miało miejsce? Żydzi na początku sądzili, że chrześcijanie są politeistami, a Rzymianie uważali ich za ateistów, bo nie wierzyli prawowiernie (Jedynie Żydzi mogli wierzyc w Jednego Boga i oddawac mu hołd, co zagwarantował Cezar temu narodowi. W tamtych czasach kto był uznany za ateistę musiał ponieśc karę, zwykle śmierc, bo ateista miałsprowadzac gniew bogów na ludzi).

3. Jezus jest Słowem Boga. Przez Nie Bóg wypowiedział się nam ludziom w pełni. Tak jak to było dla nas możliwe. A i więcej nam dał do poznawania niż rozum pojąc może (Trójjedyny Bóg :)? ). O tym, że Jezus jest Słowem wiemy chocby z początku Ewangelii Janowej Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga i Bogiem było Słowo... (J 1,1). Tylko jakim Słowem jest ten Jezus? Czy takim jak nasze słowa dla nas? Raczej nie, bo nasze słowa nie mają mocy stwarzania, tak jak to Bóg swoim Słowem potrafił czynic. Mnie to porównanie Boskiego Słowa do naszego się podoba, choc nie wiem, czy teologicznie jest ono uzasadnione :). Jezus jest Słowem Boga i Jego Synem, jest z Niego zrodzony, ale jednocześnie jest z Nim doskonale Zjednoczony, bo stanowi z Bogiem Ojcem w Duchu Świętym jednośc. Tu wyskakuje kilka paradoksów, które trzeba przyznac, nie są do rozwiązania przez nasz rozum. Że rozum może wszystko pojąc? Według Pisma Świętego raczej nie, bo jak jest napisane Nie trudź się niepotrzebnie nad tym, co siły twoje przechodzi -
więcej, niż zniesie rozum ludzki, zostało ci objawione.
(Syr 3,23) :).

4. Na początku było Słowo (Jezus) (J 1,1). Jezus jest zatem na początku. To znaczy od kiedy? A pewnie od wtedy jak jeszcze czasu nie było i wtedy terminy takie jak "wtedy, wcześniej, później, za chwilę" tracą sens, bo nie ma czasu :). Bóg Ojciec i Jezus i Duch Święty to Bóg Trójjedyny, każda z osób boskich ma boską naturę i taką samą godnośc. Skąd o tym wiemy? W Starym Testamencie Bóg jest dawcą życia, jest samym życiem. W Nowym Testamencie Jezus również siebie określa jako życie oraz widzimy, że Duch Święty również jest Dawcą Życia skoro począł w Maryji Pana Jezusa. Tylko Bóg może dac życie, my co najwyżej przy tym dawaniu życia asystujemy (tu można fajnie zrozumiec, co znaczy słowo prokreacja - pro creatio, czyli przy stwarzaniu). Zatem i Duch Święty jest Bogiem (przez boską naturę), co oznacza, że może pochodzic jak i Słowo od początku (prolog św. Jana, u początku tego punktu podałem początek tego prologu). Duch Święty pochodzi od Ojca i Syna, co znajduje uzasadnienie w J 14,26 i J 15,26 (już podawałem w tym poście te wersety).

5. Biblia uczy, że Bóg jest jeden. Uczy też, że Syn i Ojciec jest jedno i że z Nich jest Duch Święty. Jezus jest Bogiem, Bóg Ojciec naturalnie też i Duch Święty również (dawca życia, kolejne wesrety z Pisma Świętego do kolekcji «Ananiaszu - powiedział Piotr - dlaczego szatan zawładnął twym sercem, że skłamałeś Duchowi Świętemu i odłożyłeś sobie część zapłaty za ziemię? Czy przed sprzedażą nie była twoją własnością, a po sprzedaniu czyż nie mogłeś rozporządzić tym, coś za nią otrzymał? Jakże mogłeś dopuścić myśl o takim uczynku? Nie ludziom skłamałeś, lecz Bogu» (Dz 5,3-4). Człowiek człowiekowi jest równy w godności tak samo i Bóg jest równy Bogu w godności, co jest raczej naturalne. Problem tylko, że ten Bóg jest Trójjedyny, ale zarazem jest Jeden, co stanowi trudnośc w Jego zrozumieniu :). I naczej na to pytanie teraz odpowiedziec nie potrafię.

6. Tak, uczy. Powyższe odpowiedzi jakoś starają się tę prawdę przedstawic ;p.

7. Powiem co myślę, bo tyle mogę w tej sprawie :). Sądzę, że mają solidną podstawę tak twierdzic. Ewangelia wg św. Mateusza raczej na 100% w całości została napisana przez Lewiego, później Mateusza, apostoła Pana Jezusa i innych późniejszych dodatków do niej nie było. To świadczy o autentyczności wersetu zawierającego formułę chrzcielną (Mt 28,19) o której trochę pisałem powyżej.

Teraz trochę ode mnie. Zauważam, że wielu chrześcijan słusznie bierze Pismo Święte jako fundament swojej wiary. W Nim chcą znaleźc odpowiedź na wszystkie pytania dotyczące wiary, zbawienia i moralności oraz pewnie wielu innych rzeczy, na które w Piśmie Świętym odpowiedzi nie ma (jak chocby jak wygląda Ziemia i kiedy powstała ;p). Tylko należy przy tym pamiętac o jednym. Źródłem poznania wiary nie jest tylko Pismo Święte. Jest nim życie Kościoła na przestrzeni wszystkich wieków, jest nim zmysł wiary (sensus fidei) wierząych, którzy z Objawienia zawartego w Piśmie Świętym i Tradycji odczytują coraz więcej (jak chocby miało to miejsce z wiarą i ustanowieniem dogmatu o Niepokalanym Poczęciu Maryji i o jej Wniebowzięciu). Co to jest ta Tradycja? "W katolicyzmie i prawosławiu Tradycja Apostolska (lub po prostu Tradycja) – część depozytu wiary niezapisana w Biblii, objawiona Apostołom przez Chrystusa i Ducha Świętego, przekazywana początkowo ustnie przez Kościół. Traktowana jest za źródło wiary równorzędne Biblii lub Biblię określa się jako spisaną część Tradycji" (z wikipedii). Skąd pewnośc, że mamy temu ufac? Chocby stąd, że Jezus kiedy miał unieśc się do nieba nakazał swoim Apostołom " I rzekł do nich: «Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu! (Mk 16,15), a nie powiedział "idźcie i spiszcie" ;p. Pismo Święte jest wynikiem głoszenia tej Ewangelii czyli Dobrej Nowiny i Zbawieniu, o tym, że Jezus zmartwychwstał i że obiecał nam, że i my z martwych powstaniemy i życ będziemy W JEDNOŚCI z Nim, Jego Ojcem i Duchem Świętym na wieki.

Dlatego gdy Kościół mówi, że Biblię należy interpretowac wyłącznie w Kościele (to jest we wspólnocie) wie o czym mówi. Po prostu Biblia jest wynikiem życia Kościoła, który jest ożywiany dzialałnością Ducha Świętego. Ten sam Duch natchnął autorów ziemskich by spisali księgi na nasz pożytek, byśmy i my mieli jasny (no, prawie jasny :) ) obraz w co wierzy Kościół od początku swego istnienia.

Dobra, za dużo już tego. Tyle na razie.

Niebo samo sie przed Wami wtedy otworzy :).

Pn lut 07, 2011 18:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2