Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Bóg TAK Kościoł NIE? 
Autor Wiadomość

Dokładnie. Zauważmy, że między innymi na świecie jest tak dużo katolików, dlatego, że gdy byli mali ich rodzice prowadzali i wychowywali ich w wierze katolickiej. Dziecko jest w ten sposób indoktrynowane. Zobacz też drugą stronę medalu, np portal racjonalista.pl itp

Wt cze 26, 2007 20:15

Wychowanie to teraz indoktrynowanie? Każdy rodzic wychowuje swoje dziecko jak uważa za najlepsze Katolik wedle moralności Katolickiej, a ateista według swojej moralności. Mówienie o jakiejś indoktrynacji to nadużycie.

Wt cze 26, 2007 21:35

Zauważmy, że między innymi na świecie jest tak dużo katolików, dlatego, że gdy byli mali ich rodzice prowadzali i wychowywali ich w wierze katolickiej.

Podobnie z innymi religiami.

Wt cze 26, 2007 21:35
Wychowanie to teraz indoktrynowanie? Każdy rodzic wychowuje swoje dziecko jak uważa za najlepsze Katolik wedle moralności Katolickiej, a ateista według swojej moralności. Mówienie o jakiejś indoktrynacji to nadużycie.

Moralnosc jest ponad kazda religia. A slyszales zeby mowiono o dzieciach lewicowych albo dzieciach prawicowych? Tymczasem mowi sie o dzieciach katolickich i nie-katolickich. Religijna indoktrynacja dzieci powinna byc tak samo uwazana za nienormalna jak polityczna.

Wt cze 26, 2007 22:22

Jeśli indoktrynacją nazywasz wychowywanie w określonym systemie wartości, uczenie dziecka pewnych postaw - to wtedy całe nasze działanie jest indoktrynacją

Wt cze 26, 2007 22:26
Jeśli indoktrynacją nazywasz wychowywanie w określonym systemie wartości, uczenie dziecka pewnych postaw - to wtedy całe nasze działanie jest indoktrynacją

Komuniści też wychowywali dzieci w określonym systemie wartości a naziści również uczyli pewnych postaw swoje dzieci. Co do zasady niczym się taka indoktrynacja nie różni, różne są na szczęście wartości które Kościół wpaja - dziś są raczej wartościami przyjaznymi i sensowne... :D

Wt cze 26, 2007 22:38

A nie sądzisz że proces wpajania tych wartości w szkole komunistycznej a w rodzinie chrześcijańskiej, czy nawet na katechezie, są mocno od siebie różne? :P

Wt cze 26, 2007 22:42
A nie sądzisz że proces wpajania tych wartości w szkole komunistycznej a w rodzinie chrześcijańskiej, czy nawet na katechezie, są mocno od siebie różne? :P

W sensie, że katoliccy rodzice są bardziej subeltni? Nie da się ukryć, ale zobacz jakie to przebiegłe i wyrachowane - jak skutecznie działa, skoro ok. 2 miliardy ludzi deklaruje się jako chrześcijanie. ;)

Wt cze 26, 2007 22:46

A to wszystko wyrosło z małej grupki sekty żydowskiej :) Coś jednak musi być w tym Kościele :)

Wt cze 26, 2007 22:49
Dobra indoktrynacja, chyba właśnie to ustalilismy, prawda? :lol: W dobrej indoktrynacji nie liczy się metoda, liczy się efekt - a Kościół jest w zdecydowanej czołówce najlepszych doktrynerów wszechczasów. Nijak jednak nie świadczy to o prawdziwości tego, co głosi [przynajmniej nie w kwestiach meatfizycznych]

Wt cze 26, 2007 22:51

Nie, mimo wszystko twierdzę że Kościół nie indoktrynuje, nie robi prania mózgu, nie wpaja na siłę, nie manipuluje. Po prostu wychowuje

Wt cze 26, 2007 23:14
Nie, mimo wszystko twierdzę że Kościół nie indoktrynuje, nie robi prania mózgu, nie wpaja na siłę, nie manipuluje. Po prostu wychowuje

Masz oczywiście prawo do własnego zdania.

Nie wpaja na siłę?? - a obowiązek, żeby wychowywać swoje dzieci w wierze katolickiej to co?? I myślisz, że dzieci ktoś się pyta, czy chcą iść do Kościoła kiedy mają 2 lata? 5 lat? 8 lat?

Nie wiem, co rozumiesz przez pranie mózgu, ale "Pranie mózgu - (nazywane także reformą procesu myślenia albo reedukacją) termin używany na określenie działań przymusowych albo o charakterze dobrowolnym mających na celu zmianę poglądów lub zachowań jednej lub większej liczby osób."
Więc Kościół dokonuje prania mózgu, tylko nie jest to tak niszczące pranie mózgu jak w przypadku sekt, które namawiają swoich wyznawców do wyjmowania gotowanych jajek z wrzątku gołymi rękami.

No, to tak tylko gwoli jasności dyskursu. :)

Wt cze 26, 2007 23:29
Jakubie, czy mozesz nam odpowiedziec w gwoli jasności, po co "siedzisz" na forum katolickim?
Czy po to, aby wyglaszac antykoscielne teksty?
Szkoda czasu.

Kamyku, o jakie "mimo wszystko" Ci chodzi?

Wt cze 26, 2007 23:37
Jakubie, czy mozesz nam odpowiedziec w gwoli jasności, po co "siedzisz" na forum katolickim?

Już to gdzieś komuś pisałem, ale teraz dam inny powód. Pojawiłem się tu przez przypadek, bo gdy przeczytałem jakie głupoty ludzie piszą w temacie o "Zwierzobójstwie" i jak bardzo zafałszowują rzeczywistość nie mogłem zdzierżyć. A potem zostałem, bo stwierdziełem że masę jeszcze innych rzeczy piszą, do których mogę się jakoś odnieść, więc się odnoszę.
Cytuj:
Szkoda czasu.

Nie są wcale antykościelne, tylko anty-zaciemniające-rzeczywistość. :) Nazywajmy rzeczy po imieniu, a nie nadawajmy im inne, ładniejsze imiona. Nie wstydźmy się nazw, nawet takich jak indoktrynacja czy pranie mózgu, jeśli tym one są.

Śr cze 27, 2007 0:13
Szkoda czasu.

Aaaaa, no i przecież to antykościelny temat, więc nie mogę robić offtopów, bo mi szanownie panujący moderatorzy kolejnego posta wytną. :)

Po co tu jeszcze siedzę? Ano, jako student teologii jestem ciekaw, co wypisują ludzie religijni i w co wierzą [a bardzo często nie wierzą w to, w co wierzy Kościół].

A żeby nie było, że offtop, to powiem jeszcze coś.
Wcale nie uważam, żeby indoktrynacja i pranie mózgów, jakich się Kościół dopuszcza były najgorszymi z możliwych. Wręcz przeciwnie, uważam ją z w miarę niegroźną i idącą w parze z wartościami, które sam wyznaję. :) Gdyby jeszcze trochę częściej samemu Kościołowi udawało się je wprowadzać w życie, byłoby cycuś. :lol:

Śr cze 27, 2007 0:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona