Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 03, 2025 21:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Do refleksji 
Autor Wiadomość
Umarlem jak spojrzalem na klip.

Nooooo, chyba jednak nie, bo ktoś napisał powyższego posta ;) , ale cieszę się, że Ci się spodobał. :lol:

So lip 14, 2007 8:52

Post Re: Do refleksji
Rita napisał(a):
Poszukuję tytułów filmów refleksyjnych, najlepiej o zakonach, takich do przemyślenia o Bogu i sferze duchowej. Takie w klimacie"Wielkiej Ciszy", ale jak coś komuś innego wpadnie do głowy to też dobrze. Może też ktoś zna jakieś książki? Bliska osoba się zastanawia nad wstąpieniem do zakonu, więc chciałam trochę pomóc.

Z takich filmów to "Pieśń słoneczna" - film fabularny o życiu św. Franciszka - gdy oglądałam go pierwszy raz w wieku 15 lat zrodził we mnie pragnienie radykalizmu ewangelicznego i pójścia za Jezusem.
A drugi film "Faustyna" o życiu św. Faustyny, podkład muzyczny jest w klimacie życia zakonnego i te filmy jak mi się wydaje są odpowiednie dla osób odczuwających powołanie zakonne.

So lip 14, 2007 11:06
O dzięki Akacja, bo już myślałam, że chłopcy nie skończą wywodów o Dawkinsie... Jak ktoś chce jeszcze na ten temat podyskutować, to proszę sobie założyć własny wątek, co?
A przez JakubaN siedziałam do wpół do drugiej w nocy żeby obejrzeć do końca ten wywiad do końca... :evil:

So lip 14, 2007 14:44
?
A przez JakubaN siedziałam do wpół do drugiej w nocy żeby obejrzeć do końca ten wywiad do końca... :evil:

Powiedziałbym, że to przez Richarda i Alistera. ;) Ale serio, podobało Ci się??

So lip 14, 2007 15:04
Ale serio, podobało Ci się

Tak, szczególnie gdy Dawkins po raz któryś zadał pytanie o to uratowane dziecko i po raz któryś facet odwrócił kota ogonem i nie odpowiedział na pytanie ;) Ale muszę rzeczywiście przyznać, że to nie ten sam rotwailerek co roots of evil. Szkoda tylko że rozmowa tak kompletnie jałowa jednak mimo wszystko...

So lip 14, 2007 18:35
Cóż, powiem tak. Czytałem "Boga urojonego" Dawkinsa i przeczytałem "Bóg nie jest urojeniem" Alistera i powiem szczerze. Bardziej agresywny i zjadliwy był Alister. Dawkins, choć nie przebiera w słowach, jest przynajmniej rzeczowy. A książka Alistera nie jest wcale o Bogu, tylko o tym, jaki to głupi jest Dawkins. Trochę się nią zniesmaczyłem.

A nieporozumienie... No cóż, dwie tak różne perspektywy poznawacze, że trudno w ciągu godzinnego wywiadu dojść do konsensusu. Z tym że, ośmielę się zauważyć, Dawkins znacznie częściej opiera się na naukowych faktach, Alister znacznie bardziej na wierze, czyli naprawdę na tym, czego ni cholery zweryfikować się nie da. :))

So lip 14, 2007 18:50
Z tym że, ośmielę się zauważyć, Dawkins znacznie częściej opiera się na naukowych faktach, Alister znacznie bardziej na wierze, czyli naprawdę na tym, czego ni cholery zweryfikować się nie da.

A jakże miałoby być inaczej ;) Dlatego Dawkins nigdy nie przekona takiego człowieka jak Alister. Zresztą raczej nie ma takich aspiracji. Ale uważam, że i tak robi bardzo dużo dobrego. Może chociaż kilka osób uwolni się z myślenia w kategoriach wiary, a zacznie myśleć samodzielnie.

So lip 14, 2007 19:04

So lip 14, 2007 19:28

obejrzałem filmik i mimo że części tekstu nie rozumiem, to jednak odpowiedź Dawkinsa była jasna i efektowna.

Pt lip 27, 2007 22:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2