Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 1:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Bog - milosierny czy okrutny? 
Autor Wiadomość

Ci, któzy rzeczywiscie są uczniami Jezusa( i nie móię tu o jakiejś jednej denominacji chrześcijańskiej) czynią o wiele mniej zła niż ci, którzy nie są Jego uczniami.

Tak jak pisałem wcześniej - jakieś dowody poproszę.
Berea napisał(a):
Ich ojcem jest diabeł, ktoy jest kłamcą.

Jak na osobę która czci Boga zabijającego niewinne dzieci zachowujesz się oburzająco wyzywając innych od dzieci diabła.
Berea napisał(a):
Rozejrzyj się. Większość ludzi nie wierzy Bogu( w tym tzw. nominalni chrześcijanie). Twoim zdaniem...żyjemy w dobrym świecie?

Nie, żyjemy w świecie który nie jest ani dobry, ani zły i nie stał się lepszy po rozpowszechnieniu chrześcijaństwa.
Berea napisał(a):
Mój Bóg za mnie umarł. Dał się ukrzyżować i wycierpiał wiele, abym ja mogła żyć. UFAM MOJEMU BOGU. I wiem, że jest DOBRY. Nie dopuszcza się żadnych potworności.

Rany, co za fanatyzm! :shock: Nawet Biblia pokazuje, że Bóg dopiszcza się potworności, a Ty ciągle swoje.
Berea napisał(a):
Sugerujesz, że zamiast Boga, który stowrzył świat i życie powinnam ciebie posłuchać? :biggrin:

Sugeruję, że naiwne jest traktowanie wszystkiego co ktoś o sobie mówi za prawdę.
Berea napisał(a):
Ludzie są źli.

Współczuję Ci otoczenia.
Berea napisał(a):
Znasz kogoś, kto nigdy nie skłamał? Nie ciągnął korzyści dla siebie? Zawsze był "dobry"? Sprawiedliwy? Uczciwy? Ja nie znam( nie robię też wyjątku dla siebie! 8) )

Nie znam, ale to nie znaczy, że nie ma dobrych ludzi. To co napisałaś dowodzi jedynie tego, że ludzie popełniają błędy. Trochę dziwią mnie Twoje zarzuty - tak jakby Bóg Biblijny spełniał te wszystkie pozytywne kryteria.
Berea napisał(a):
Jasne...tyle , że Bóg nie jest pobłażliwym dziadkiem . A sprawiedliwość?

Co sprawiedliwość? Względem kogo sprawiedliwość? Ja jako człowiek potrafię się powstrzymać od żądania zemsty i wyrównania rachunków, jeśli Twój Bóg tego nie potrafi to współczuję Ci wyboru obiektu kultu.
Berea napisał(a):
Mylisz się. To, co stworzył Bóg było dobre. Nie miało żadnej skazy. Ale Bó dał nam coś, z czego bardzo źle skorzystaliśmy: wolną wolę...

Tak, tak - baju baju. Może jakieś uzasadnienia podasz że kiedyś ludzie byli inni niż teraz inne niż mitologiczny opis stworzenia świata z Biblii? Cokolwiek jest niedoskonałe, prędzej czy później popełni błąd - to zwykła logika. Jeśli zaś uważasz, że Bóg stworzył ludzi doskonałymi, to znaczy, że niczym się oni początkowo nie różnili od tego Boga.
Berea napisał(a):
A ty uważasz, że Bóg powinien przebaczyć też tym, którzy nie chcą Jego przebaczenia, odrzucają ofertę zbawienia , bo wolą żyć po swojemu...?

No pewnie.
Berea napisał(a):
Przychodzi do nich sam Bóg, mają szansę , ale mówią: nie, my Ciebie nie chcemy, jesteś łotrem...Człowiek ma wolną wolę.

Nigdy nie widziałem żadnego Boga, więc co Ty wypisujesz o jakimś przychodzeniu? Do mnie nikt nie przyszedł.
Berea napisał(a):
Skoro s a m wybiera piekło, to niech potem ma pretensje...sam do siebie.

Nikt nie wybiera świadomie wiecznych cierpień. Według Biblii to Bóg ludzi wyrokiem do piekła wrzuca, co jest kolejnym dowodem na okrucieństwo Biblijnego Boga. Zupełnie jak w w komunizmie - nie popierasz naszch idei, to do łagru.
Berea napisał(a):
Ooo, fajne. Jednym słowem, to , że w ogóle grzeszymy to wina Boga! :lol:

Pośrednio tak - bo stworzył nas niedoskonałymi.
Berea napisał(a):
Jak na kogoś, kto nie wierzy w istnienie Boga, masz sporo do Niego pretensji... :?

Nie mam pretensji, ja tylko wskazuję okrucieństwo i obłudę biblijnego Boga - to jest kluczowe dla tego tematu.
Berea napisał(a):
Próbujesz po ludzku osądzać Boga, spierać się z Nim...no, powodzenia. Wyzwij Go na pojedynek! :-D

Wygrałem walkowerem ;-)
Berea napisał(a):
Tworząc klony nie tworzysz nowego życia, tylko korzystasz z tego, któe już jest. Jak stworzysz życie z prochu ziemi, to możesz! :biggrin:

Piszesz tak jakbyś miała jakiekolwiek dowody na to, że biblijny Bóg tego dokonał (solidniejsze od innych mitologii różnych narodów).
Berea napisał(a):
W momencie, w którym ludzie pojmują różnicę między dobrem a złem, z a w s z e wybierają zło.

Ty masz jakieś chore spojrzenie na świat i ludzi! :shock:
Berea napisał(a):
Nieważne, że zdarza się im też czynić dobro.

Oczywiście, że ważne i większość ludzi częściej czyni dobro niż zło, więc prędzej zasługują na wieczne szczęście niż wieczne cierpienie.
Berea napisał(a):
Ludzie praktykowali bałwochwalstwo i mieli Boga gdzieś

I co, Bóg nie mógł tego znieść, niczym kobieta spragniona adoracji?
Berea napisał(a):
Np. tacy faraoni. Uważani za bóstwa, mający wielką władzę, jacy oni byli dobrzy dla innych...

Lepsi niż biblijny Bóg, który nawalał w nich plagami :]
Berea napisał(a):
NIE ZMIENIŁO? Wszystko się zmieniło! Mogę być zbawiona, każdy może! Jak myślszi, po Jezus zszedł do "otchłani" by uwolnić jeńców? Komu tam głosił Słowo Boże?

Ty mówiż o niematerialnym świecie, którego istnienia nie jesteś w stanie dowieść. Chodzi o to co TU się zmieniło.
Berea napisał(a):
Cytuj:
Wystarczyloby sie pojawic i powiedziec "Przebaczam wam.". Zadnych umeczonych synow, zadnych krawych ofiar, zadnego krzyzowania. Ot, to naprawde takie proste.

Taaa...bardzo proste. I raj byłby pełen mężobójców, chciców, zarozumialców,

Takie coś nie wynika z tego co napisał Tommy. Warunki dostępu do nieba mogłyby być takie jak teraz, po prostu nie byłoby całego ukrzyżowania i męki.
Berea napisał(a):
Cytuj:
A kto ustala to co jest grzechem i co uniemozliwia podniesienie sie do tronu... ?

Stwórca. Ten, który jest. Alfa i omega.

Czyli innymi słówy Bóg wrzuca ludzi na wieczne męki ze względu na własne widzimisię.
Berea napisał(a):
Oczywiście. W końcu Bóg powinien dać nam życie wieczne, a nie mordować wszystkich, któzy kończą te 80 lat( plus minus) :D W końcu- należy się to nam!

Nie, nie należy nam się ani niebo, ani piekło. Człowiek umrze, jego świadomość się rozkłada wraz z mózgiem i finito. Za wyjątkiem chrześcijan większość ludzi na świecie nie chciałaby żyć wiecznie, nawet w niebie.
Berea napisał(a):
Śmierć fizyczna to pryszcz. Gorsza sprawa z piekłem( oraz z drugą śmircą: piekło i śmierć zostaną wrzucone do jeziora ognistego: patrz: Apokalipsa).

Coś ten biblijny Bóg jest bardziej pomysłowy w wymyślaniu różnych form zadawaniu Bólu niż w w wymyślaniu form czynienia ludzi szczęśliwymi...
Berea napisał(a):
Boli...?

Analogiczne pytanie: A Ciebie czynienie skruchy przed Buddhą boli?
Berea napisał(a):
Ale nie chciałabym być w skórze takiego kogoś...

Szczerze Ci współczuję życia w religii i świecie strachu :glaszcze:

Pt lip 13, 2007 19:52

Berea napisał(a):
]Ich ojcem jest diabeł, ktoy jest kłamcą.

Jak na osobę która czci Boga zabijającego niewinne dzieci zachowujesz się oburzająco wyzywając innych od dzieci diabła.

Zenciognito jeśli nie zacytujesz znaczy ,że jesteś KŁAMCĄ .

Pt lip 13, 2007 21:05

Tommy mnie ubiegł więc odniosę się do tego jak dalej się potoczyły wypowiedzi:
Seweryn napisał(a):
tommy napisał(a):
Seweryn napisał(a):
Zenciognito jeśli nie zacytujesz znaczy ,że jesteś KŁAMCĄ.

1. Bog wymordowal Egipskie dzieci - dziesiata plaga, Ks. Wyjscia 11:1-12:36.
2. Berea jak rozumiem wyznaje Boga biblijnego.

Dodaj 1+2.

Tommy powinienes wiedzieć ,że Jezus wielokrotnie mówił ,że aby wyrosła roslina ziarno musi obumrzeć i ta roślina to dopiero nazywa się życie.
To co jest na ziemi to jest ziarno ,więc prawdziwe życie jest dopiero po
śmierci ,a wątpię żeby te dzieci Bóg potępił po śmierci.
One umarły by móc żyć ,jesli o tym nie wiesz to znaczy nie znasz nauk Jezusa.

Umarły żeby mogły żyć - dawno nie czytałem większego absurdu.

Pt lip 13, 2007 21:55

Rozumując w ten sposób dochodzimy do wniosku, że najlepiej by było gdyby ludzie umierali zaraz po narodzeniu.

Pt lip 13, 2007 22:05

Dlatego jesteś niewieżący . Skoro niby znasz Biblię to powinienes wiedzieć że dla Katolików prawdziwe życie jest po śmierci ,jest to życie wieczne. Natomiast Biblia mówi żeby nie zabiegać zbytnio o życie na ziemi aby nie utracić życia wiecznego.

Katolicy wierzą w życie wieczne ,myślałem że o tym wiesz .A żeby żyć wiecznie najpierw trzeba umrzeć tu na Ziemi ,tak jak ziarno umiera aby powstała roślina . Jeśli nazywasz to absurdem to tak jak byś nazwał absurdem to, że rośliny kiełkują z obumarłych nasion.

Pt lip 13, 2007 22:07
Dlatego jesteś niewieżący .

Noooo, gdybyś miał przekonywać kogoś neutralnego do wiary w boga, w którego wierzysz, to raczej nie robiłbyś mu najlepszej opinii. Serio. Jak myślisz, ile osób kochałoby i czciło Boga, który morduje niewinne dzieci za przewinienia ich ojców i uważa, że to życie nie jest życiem a zarazem wrzuca ludzi wciąż w to niby-życie? Nie spodziewałbym się jakichś rewelacyjnych wyników wśród ludzi racjonalnie myślących.

[Cholera, zapomniałem, przecież chrześcijaństwo nie jest racjonalne ;)]

Jako student teologii, zapomniales rowniez, ze wiara to "fides quaerenes intellectum" ;) pedziwiatr

Pt lip 13, 2007 22:16

Rozumując w ten sposób dochodzimy do wniosku, że najlepiej by było gdyby ludzie umierali zaraz po narodzeniu.

Nie bardzo ,Bo żyjesz po to aby nabrać mądrości i opowiedzieć się po której chcesz być stronie,masz też wolną wole i możesz wybrać droge którą chcesz isć ,możesz nawet zaprzeczyć Bogu ,wtedy wybierasz drogę ku przepaści i samozagładzie ,gdyż we wszechswiecie jest jeszcze ciemna Moc (Szatan)

Jaką drogę wybierasz?

Pt lip 13, 2007 22:19

Jaką drogę wybierasz?

A moge skontaktowac sie z przelozonym czy dostane tylko broszurke informacyjna?

Seweryn napisał(a):
Tommy powinienes wiedzieć ,że Jezus wielokrotnie mówił ,że aby wyrosła roslina ziarno musi obumrzeć i ta roślina to dopiero nazywa się życie.

Biologiem nie jestem ale zdaje sie, ze ziarna nie umieraja jak wyrastaja z nich rosliny ;)

Seweryn napisał(a):

To dlaczego mordersta i samobojstwa sa niemoralne?

Co do mojej wczesniejszej uwagi nt. czerwonych kolorkow i innych to po prostu kiepsko sie to czyta. Jak chcesz podkreslic jakis tekst to uzyj pogrubienia albo kursywy - jest to znacznie milsze dla oczu.

Pt lip 13, 2007 22:24

Seweryn napisał(a):
Jaką drogę wybierasz?

A moge skontaktowac sie z przelozonym czy dostane tylko broszurke informacyjna?

Seweryn napisał(a):

Biologiem nie jestem ale zdaje sie, ze ziarna nie umieraja jak wyrastaja z nich rosliny ;)

Seweryn napisał(a):

To dlaczego mordersta i samobojstwa sa niemoralne?

Co do mojej wczesniejszej uwagi nt. czerwonych kolorkow i innych to po prostu kiepsko sie to czyta. Jak chcesz podkreslic jakis tekst to uzyj pogrubienia albo kursywy - jest to znacznie milsze dla oczu.

1Są tylko dwie drogi Dobro (Bóg )i zło (Szatan)

2Więc zapytaj Biologów bo tak właśnie jest.

3 Dlatego że przerywając drogę życia swoją lub brata przerywasz proces nabierania mądrosci stawania się doskonalszym, a o tym kiedy to ma się zakończyć decyduje Bóg.

Pt lip 13, 2007 22:34

Zencognito napisał(a):

Dlatego jesteś niewieżący . Skoro niby znasz Biblię to powinienes wiedzieć że dla Katolików prawdziwe życie jest po śmierci ,jest to życie wieczne. Natomiast Biblia mówi żeby nie zabiegać zbytnio o życie na ziemi aby nie utracić życia wiecznego.

Katolicy wierzą w życie wieczne ,myślałem że o tym wiesz .A żeby żyć wiecznie najpierw trzeba umrzeć tu na Ziemi ,tak jak ziarno umiera aby powstała roślina . Jeśli nazywasz to absurdem to tak jak byś nazwał absurdem to, że rośliny kiełkują z obumarłych nasion.

Ale co z tego wynika? Uważasz, że te dzieci nie umarłyby ze starości i dlatego Jahwe musiał zlecić ich morderstwo? W tym miejscu dochodzę do takiego wniosku jak No - czyli skoro tamto życie jest jakościowo lepsze, to najlepiej by było gdyby dzieci ginęły zaraz po narodzinach tutaj, no ale aby odnieść się do Twojej odpowiedzi dla No, którą potraktuję także jako odpowiedź dla siebie:
Seweryn napisał(a):
Nie bardzo ,Bo żyjesz po to aby nabrać mądrości i opowiedzieć się po której chcesz być stronie,masz też wolną wole i możesz wybrać droge którą chcesz isć

Jak to się ma do tych zamordowanych dzieci (których pogrom można porównać do terroryzmu, bo przecież chodziło tutaj nie o ich zabicie, ale o wywarcie efektu psychologicznego na faraonie - ich śmierć była instrumentalna)? Gdzie ich szansa na nabranie mądrości i wybór drogi?
Jak myślisz, czy Egipcjanie po tych wydarzeniach zapałali sympatią do Boga który im wymordował dzieci, pokazując im dodatkowo, że ich samych ma gdzieś, bo cały pogrom miał na miejscu jedynie przekonanie jednego człowieka?

Pt lip 13, 2007 22:36

Zeciognito rozumem ograniczonym czaszką nie zrozumiesz do końca zamysłu Boga . Najprawdopodobniej zrozumiemy to po śmierci kiedy już rozum nie bedzie nas ograniczał.

Pt lip 13, 2007 22:40
Nie, ja uważam akurat Zencognito za jednego z bardziej otwartych i racjonalnie myślących ludzi na tym forum i uważam, że postawione przez niego pytanie jest bardzo właściwe.

Napisałeś: "Nie bardzo ,Bo żyjesz po to aby nabrać mądrości i opowiedzieć się po której chcesz być stronie"

a Zen zapytał: "Jak to się ma do tych zamordowanych dzieci?"

No właśnie, jak??

Ja i chyba każdy normalny człowiek widzą tu sprzeczność w Twoich zeznaniach. Chyba, że potrafisz to jakoś wyjaśnić nie odwołując się do argumentów ad personam.

Pt lip 13, 2007 22:58

Jak to mówią "wszyscy wiedzą, że nie da się czegoś zrobić, przychodzi taki co nie wie i on to robi". Nie obraź się, ale dla mnie to co piszesz to takie usprawiedliwianie własnego zwolnienia się z myślenia. Stawiam sobie tezę, że Bóg jest super, a jak fakty temu przeczą, to wyłączam myślenie i włączam ślepą wiarę.
Wierzącym się często wydaje, że ich sposób interpretacji jest najbardziej słuszny i najbardziej oczywisty. Ilu z nich w ogóle wzięło pod uwagę to, że Biblijny Bóg Jahwe może najzwyczajniej w świecie kłamać? Kłamać o tym, że jest wszechmnocny, że jest wszechwiedzący, że stworzył świat i że jest jedynym Bogiem. Kto zweryfikował, że tak jest? Kto zdał sobie sprawę, że cała wiara temu bytowi to uwierzenie mu na słowo w przymioty które sam sobie przypisuje a jeśli jego zachowanie im przeczy, to wykręca się czymś w stylu "jesteś zbyt ograniczony żeby zrozumieć, że się mylisz"?
Chrześcijanom, ze względu na rozważania chrześcijańskich teologów, dość oczywiste wydaje się utożsamianie ich Boga z absolutem. To utożsamianie nie ma jednak żadnych uzasadnień w Biblii, co najwyżej są to wypowiedzi Boga o sobie samym, jednak tak każdy może o sobie powiedzieć, nawet ja lub Ty.

Pt lip 13, 2007 23:02

Tommy jesli ciągle nie rozumiesz punktu 2

Ziarno zawiera pierwiastek życia ,czyli przyszłą roślinę .
Człowiek zawiera pierwiastek życia wiecznego czyli duszę .

Żeby roślina mogła wykiełkować ziarno musi obumrzeć na podatnym gruncie czyli żyznej glebie.Żeby Dusza mogła się uwolnić człowiek musi umrzeć ,a podatnym gruntem do osiągnięcia życia wiecznego dla duszy są nauki Bibli i Dekalog.

Pt lip 13, 2007 23:03

Powyższe to odpowiedź na post Seweryna poprzedzający post JakubaN.

Pt lip 13, 2007 23:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona