W JAKIM STOPNIU NIE WIERZYSZ ?
Autor |
Wiadomość |
Asienkka
|
Panowie - z prywatnymi uwagami - na PW zapraszam. A nowemu/nowym użytkownikom polecam zapoznanie się z regulaminem
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Pt sie 10, 2007 21:13 |
|
|
|
 |
cold ascending
|
[...] Asienkka
Cold ascending - odbierz PW...
_________________ Osoba wierząca nie jest w ogóle zdolna do tego, aby mieć sumienie w kwestii "prawdy" i "nieprawdy". Prawość w tym punkcie niechybnie doprowadziłaby do zakwestionowania tego, w co wierzy.
F. Nietzsche
|
Pt sie 10, 2007 21:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ateizm: 99,99%
Teizm: 0,01% (ale tylko sama koncepcja Boga niedogmatyczna)
|
So sie 11, 2007 11:00 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Dziękuje Rito za szczerą wypowiedź . Proszę o takie właśnie odpowiedzi krótkie i na temat.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So sie 11, 2007 11:13 |
|
 |
cold ascending
|
 Re: W JAKIM STOPNIU NIE WIERZYSZ ?
Seweryn napisał(a): Jeżeli są jeszcze jacyś odważni Ateisci to prosiłbym o podanie w jakim stopniu nie wierzą w skali od 1% do 100%
jestem tchorzliwym ateista. poprosze o jakas ankiete badz quiz, ktory pomoze mi okreslic stopien mojej niewiary.
_________________ Osoba wierząca nie jest w ogóle zdolna do tego, aby mieć sumienie w kwestii "prawdy" i "nieprawdy". Prawość w tym punkcie niechybnie doprowadziłaby do zakwestionowania tego, w co wierzy.
F. Nietzsche
|
So sie 11, 2007 12:48 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
cold ascending napisał(a): jestem tchorzliwym ateista. poprosze o jakas ankiete badz quiz, ktory pomoze mi okreslic stopien mojej niewiary.
Większość Ateistów dla określenia stopnia niewiary używa swojego rozumu ,ale może faktycznie niektórym przydałaby sie ankieta .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N sie 12, 2007 11:06 |
|
 |
zszywacz
|
Ale procentowo jest napradę trudno, przypuszczam nawet, że to niemożliwe. Bo jak to przeliczać? Owszem, można próbować opisać to słowami, np. "zdecydowanie nie wierzę", "nie wierzę, ale miewam wątpliwości", "mam wiele wątpliwości, ale skłaniam się do niewiary" itp.
_________________ I recognise...
Myself in every stranger's eyes
|
N sie 12, 2007 11:25 |
|
 |
cold ascending
|
Seweryn napisał(a): cold ascending napisał(a): jestem tchorzliwym ateista. poprosze o jakas ankiete badz quiz, ktory pomoze mi okreslic stopien mojej niewiary. Większość Ateistów dla określenia stopnia niewiary używa swojego rozumu ,ale może faktycznie niektórym przydałaby sie ankieta .
a czego uzywaja wierzacy dla okreslenia stopnia swojej wiary i skad maja wiedziec dlaczego wierza akurat np. na 74% a nie 75? mozna to jakos rzetelnie sprawdzic i zweryfikowac?
F. Nietzsche
|
N sie 12, 2007 15:27 |
|
 |
Seweryn
|
cold ascending napisał(a): a czego uzywaja wierzacy dla okreslenia stopnia swojej wiary i skad maja wiedziec dlaczego wierza akurat np. na 74% a nie 75? mozna to jakos rzetelnie sprawdzic i zweryfikowac?
Wierzący też używają rozumu ,widzę że trudno ci to pojąć. A co do procentów to nie musisz określac się z dokładnościa do 1 miejsca po przecinku ,wystarczy że zrobisz to orientacyjnie.
|
N sie 12, 2007 15:46 |
|
 |
cold ascending
|
Seweryn napisał(a): cold ascending napisał(a): zaczekaj, wiec mam uzyc rozumu czy dzialac na wyczucie? i jaka wartosc ma moja odpowiedz? Działając na wyczucie też używamy rozumu .Jak na razie twoje odpowiedzi sa bezwartościowe ,jak odpowiesz na pytanie tematu bedą miały wartość.
1. [...] cold - może już wystarczy tych pouczeń? Asienkka
2. wyczucie nie musi oznaczac uzycia rozumu, predzej mozgu. moze wiec byc odruchowe. w tej sprawie twoja odpowiedz determinuje to jak ci sie wydaje, jak czujesz. opracuj mi jakis system punktow odniesien i sposob przeliczania kolejnych jego punktow na procenty. wtedy bedziemy mogli pogadac o wzglednej rzetelnosci takiego pytania, chociaz jest to dzialania z gory skazane na porazke jako subiektywne, czyli mamy do czynienia ze zwyklym zawracaniem glowy.
3. moja odpowiedz i tak bedzie bezwartosciowa, bo nawet jesli udziele jej w swoim przekonaniu rzetelnie, bedzie to jedynie wynik tego jak mi sie wydaje, czyli fakt o miernej wartosci rzeczywistej. dlatego znacznie lepsza bylaby by ankieta z odpowiedziami w stylu: wierze, nie wierze, waham sie...
nie rozumiem cie bracie, chcesz przeliczyc swoja wiare na liczby? wyslac wynik do jakiegos niebianskiego urzedu statystycznego?
jestem ateista, bedzie wiec to wynik ~100%, podobnie jak osoba wierzaca powinna z reguly podac odpowiedz podobna /w tym, ze z drugiej strony ukladu/. inaczej okresla stopien swoich oscylacji miedzy 'tak, a nie', czyli po prostu sie waha, nie jest przekonana do konca do zadnej opcji. tyle.
F. Nietzsche
|
Pn sie 13, 2007 14:07 |
|
 |
Seweryn
|
Zencognito napisał(a): Ateiści to niewierzący a nie płytkowierzący. Płytkowierzący to tacy, co do kościoła idą na Boże Narodzenie i ze święconką, albo chodzą co niedzielę żeby się ludziom pokazać, w istnienie Boga wierzą, ale ogólnie rzecz biorąc naukę Kościoła mają gdzieś, a bardziej od rozwijania wiary wolą pooglądać telewizję. Sam przyznałeś że głęboko wierzących jest mało, podobnie jak innowierców. Cała reszta polskiej populacji, poza wymienionymi tu grupami, to płytko wierzący chrześcijanie. Co do wierzenia po swojemu, to jakbyś chciał wiedzieć jestem wyznawcą religii która jest starsza niż Twoja, pięknej religii która pozwala mi rozwijać się i stawać lepszym człowiekiem i nie życzę sobie abyś się wyrażał o niej w tak lekceważący sposób. Jak nie masz pisać takie rzeczy jak w swoim ostatnim poście to lepiej nie pisz w ogóle.
1.Jesteś w błędzie posłuchaj samych Ateistów są to dane z tematu" W jakim stopniu nie wierzysz."
Typ: niewiara/wiara czyli prawa strona oznacza w jakim stopniu wierzą .
No napisał:
U ludzi którzy deklarują się jako ateiści będzie to raczej powyżej 70%
_ Big_Mac_ napisał:
Takie to dla Ciebie ważne? Dobra, powiedzmy 95/5. Nie mam zielonego pojęcia, jak przeliczyć moje przekonania na procenty, ale skoro chcesz mieć jakąś liczbę, to masz, baw się.
Tommy napisał:
Jak chcesz to mozesz to uznac za 99/1.
Dobry dziekan:
Bóg, stwórca: 99,9%/0,1%
danbog:
99,9 % niewierzący
Pawello 90:
jak kto woli: 90/10. Oczywiście procent (%)
Przyznasz że wiara Ateistów jest bardzo płytka.
2. Jeśli mówisz ,że historia z sandałami jest twoją religią to cię przepraszam . Wyczytałem ,że to legenda z linku który mi podałeś.
Nie zmienia to faktu ,że jesteś wierzacy po swojemu gdyż historia z sandałami umieszczona jest posród legend , a jeśli w nią wierzysz to wierzysz w legendy.
|
Cz sie 16, 2007 22:23 |
|
 |
Seweryn
|
filippiarz napisał(a): Seweryn, a mnie dlaczego nie uwzględniłeś?
Bo twoja niewiara =( o) % czyli jesteś 100 % wierzący .Tak przynajmniej wynika z twojej odpowiedzi cytuję:
Filipiarz napisał:
Ja nie wierzę absolutnie (0%)
No chyba ,że nie wiesz co mówisz.
|
Cz sie 16, 2007 23:00 |
|
 |
filippiarz
|
Seweryn napisał(a): Filipiarz napisał: Ja nie wierzę absolutnie (0%)
Chodziło oczywiście o 0% wiary
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Cz sie 16, 2007 23:06 |
|
 |
Zencognito
|
Seweryn napisał(a): Broniłeś tej legendy jak niepodległości , wspierałeś się nawet pomocą Ateistów ,więc pomyślałem że robisz to z przekonań religijnych. Powiedz Zenku czy wierzysz w zmartwychwstanie Bodhidharmy?
Wierzę, że mogło tak być, choć bez znaczenia jest dla mnie czy tak było. A żadnymi ateistami się nie wspierałem.
|
Pt sie 17, 2007 9:32 |
|
 |
dobry_dziekan
|
0,01% na wiarę w boga stwórcę, ma znaczenie takie, że dopuszczamy taką możliwość, z powodu niedostatecznej wiedzy, choć uważamy że jest bez sensu.
Miałem coś jeszcze napisać, ale wyjątkowo mi się nie chce.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pt sie 17, 2007 15:59 |
|
|
|