Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 11:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
 Jaki będzie los zwierząt i roślin w dniu sądu ostatecznego ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jaki będzie los zwierząt i roślin w dniu sądu ostatecznego ?
Przepraszam tak mnie coś naszło. Nie bierzcie do siebie.

Wt lut 02, 2010 23:34

CzlowiekuBezOczu to o czym napisałeś jest patologią. Tego typu przykłady świadczą o skłoności człowieka do grzechu ale nie przesądzają o prawdziwej naturze człowieka.

Śr lut 03, 2010 2:00

czlowiek nalezy do krolestwa zwierzat, jest ssakiem (nazwa stad ze mlode organizmy ssą mleko matki). Kiedy zrozumiecie to ze to nie Bog stworzyl czlowieka tylko ewolucja?

Pt lut 12, 2010 16:51

CzłowiekBezOczu napisał(a):
A dlaczego niby zwierzaki które są lepsze od człowieka choćby dlatego że nie zabijaja dla byle widzimisię maja być gorsze ? Krematoria w Oświęcimiu i i masowe groby w Katyniu wyraźnie pokazuja kim jest człowiek. Podobieństwo Boga? Chyba żarty. Bezlitosny morderca nie oszczędzajacy nawet dzieci własnej rasy oto wasz idol. Wstydzcie się. Ile razy kapłan wznosi kielich z krwia tzw Chrystusa tyle razy widzę tam szlochanie niewinnych dzieci, kóre niczym nie zawiniły a człowiek je zgwałcił , zabił im matkę i ojca albo zmknął w stodole którą podpalił. Bądzcie dumni ze swojego dziedzictwa.

Bo człowiek został stworzony na obraz i podobieństwo Boga? I Syn Boży który zstąpił z nieba przyjął ciało człowieka nie np. lwa :biggrin:. Wogule ten świat zosttał stworzony dla człowieka i Bóg uczynił człowieka nad nim władcą tak jak Bóg jest władcą nad nami.

— Ps56, 4-5

Pt lut 12, 2010 17:11

Dzień sądu będzie bardzo radosnym dniem,w którym cała ludzkośc odetchnie od dzisiejszej niesprawiedliwości..

Iz 26:9 BT „Dusza moja pożąda Ciebie w nocy, duch mój - poszukuje Cię w mym wnętrzu; bo gdy Twe sądy jawią się na ziemi, mieszkańcy świata uczą się sprawiedliwości.”

Także rośliny i zwierzęta będą się miec dobrze.

Iz 35:1 BT "Niech się rozweselą pustynia i spieczona ziemia, niech się raduje step i niech rozkwitnie!"

Iz 11:6-9 BT „Wtedy wilk zamieszka wraz z barankiem, pantera z koźlęciem razem leżeć będą, cielę i lew paść się będą społem i mały chłopiec będzie je poganiał.(7) Krowa i niedźwiedzica przestawać będą przyjaźnie, młode ich razem będą legały. Lew też jak wół będzie jadał słomę.(8) Niemowlę igrać będzie na norze kobry, dziecko włoży swą rękę do kryjówki żmii.(9) Zła czynić nie będą ani zgubnie działać po całej świętej mej górze, bo kraj się napełni znajomością Pana, na kształt wód, które przepełniają morze.”

Pt lut 12, 2010 17:23

wegorz87 napisał(a):
Kiedy zrozumiecie to ze to nie Bog stworzyl czlowieka tylko ewolucja?
Doprawdy? :o
Toż to poglądy zacofanych ciemniaków z XIX i XX w. :badgrin:
Obecnie nauka poszła dalej - poczytaj m.in. o tym, że amerykańscy i francuscy naukowcy (kanadyjski Dalhousie University i Uniwersytet Pierre’a i Marii Curie w Paryżu) wycofali właśnie swe poparcie dla teorii ewolucji, a ściślej rzecz biorąc – dla konceptu drzewa filogenetycznego Karola Darwina... :brawo:
http://www.kosciol.pl/article.php/20090420225109893

Pt lut 12, 2010 20:05

Oto istota zagadnienia tego wątku:
Rz 8:19-23 bt (19) Bo stworzenie z upragnieniem oczekuje objawienia się synów Bożych. (20) Stworzenie bowiem zostało poddane marności - nie z własnej chęci, ale ze względu na Tego, który je poddał - w nadziei, (21) że również i ono zostanie wyzwolone z niewoli zepsucia, by uczestniczyć w wolności i chwale dzieci Bożych. (22) Wiemy przecież, że całe stworzenie aż dotąd jęczy i wzdycha w bólach rodzenia. (23) Lecz nie tylko ono, ale i my sami, którzy już posiadamy pierwsze dary Ducha, i my również całą istotą swoją wzdychamy, oczekując przybrania za synów - odkupienia naszego ciała.

Pt lut 12, 2010 21:03

a powiedz mi jak powstales? Bog ulepil cie z gliny, czy powstales z jednej komorki do 8 tygodnia ciazy powtarzając stadia rozmoju wszystkich kregowcow i 3,5 mld lat ewolucji, majac jednokomorowe serce, łuki skrzelowe i ogon? A myslisz ze nazwa kosc ogonowa skad sie wziela? Bo nasi przodkowie mieli ogony (nawet dzis niektore dzieci rodza sie z ogonkami, poniewaz taka informacja jest zapisana w naszym DNA)

Pt lut 12, 2010 21:08

wegorz87 napisał(a):
a powiedz mi jak powstales? Bog ulepil cie z gliny, czy powstales z jednej komorki do 8 tygodnia ciazy powtarzając stadia rozmoju wszystkich kregowcow i 3,5 mld lat ewolucji, majac jednokomorowe serce, łuki skrzelowe i ogon? A myslisz ze nazwa kosc ogonowa skad sie wziela? Bo nasi przodkowie mieli ogony (nawet dzis niektore dzieci rodza sie z ogonkami, poniewaz taka informacja jest zapisana w naszym DNA)

Ulepienie człowieka z gliny to tylko metafora. Jeżeli bierzesz ciało z matki i ojca to skąd bierze się twoja dusza przy narodzinach, pomyślałeś? Właściwie większość religii mówi o duszy człowieka. Pomijając fakt, że pierwszych ludzi stworzył Bóg, to po narodzinach dziecka Bóg daje dusze

„Zanim ukształtowałem cię w łonie matki, znałem cię, poświęciłem cię, nim przyszedłeś na świat, ustanowiłem cię prorokiem dla narodów”.
Fragment z Biblii.

— Ps56, 4-5

So lut 13, 2010 9:12

wegorz87 napisał(a):

Twoja wypowiedź wskazuje na twój ateizm. Nie mamy punktów wspólnych do dyskusji. A co do tych stadiów to poczytaj sobie aktualne stanowisko naukowców nt ewolucji, bo trwasz jeszcze w starych wymysłach XIX i XXw.Jedna z ideologii, która przez pokolenia uchodziła za teorię naukową – a ci, którzy ją kwestionowali, byli jedynie „głupi, niedouczeni lub złośliwi” (R. Dawkins) – okazała się bardziej niż inne brzemienna w skutki (polityczne, kulturowe, religijne) i dożywszy sędziwego wieku dobrze ponad stu lat, dogorywa właśnie na naszych oczach. Amerykańscy i francuscy naukowcy (kanadyjski Dalhousie University i Uniwersytet Pierre’a i Marii Curie w Paryżu) wycofali właśnie swe poparcie dla teorii ewolucji, a ściślej rzecz biorąc – dla konceptu drzewa filogenetycznego Karola Darwina.

http://www.kosciol.pl/article.php/20090420225109893

So lut 13, 2010 10:27

[Krzysiek] napisał(a):
to po narodzinach dziecka Bóg daje dusze

czyli Bóg daje dziecku dusze dopiero po narodzinach?takie stwierdzenie pozwala wysnuc bardzo ciekawy, w wrecz brutalny wniosek...
co do roslin i zwierzat...Sąd dotknie tylko ludzi.z z roslinami i ze zwierzetami stanie sie raczej to co z Ziemia.ale mysle ze w Raju one beda.no chyba ze to tylko taka wpojona koncepcja z obrazkow, że Raj przedstawia sie jako piekny ogrod.

So lut 13, 2010 13:19

Jeżeli w apokalipsie świętego Jana piszę że ludzie przestaną istnieć a ziemię spotkają katastrofy można z tego wywnioskować że rośliny i zwierzęta przestaną zapewne istnieć ...

So lut 13, 2010 15:37

[Krzysiek] napisał(a):
Bo człowiek został stworzony na obraz i podobieństwo Boga? I Syn Boży który zstąpił z nieba przyjął ciało człowieka nie np. lwa :biggrin:. Wogule ten świat zosttał stworzony dla człowieka i Bóg uczynił człowieka nad nim władcą tak jak Bóg jest władcą nad nami.

"Etiopczycy mówią, że ich bogowie są płaskonosi i czarni, podczas gdy Trakowie mówią, że ich bogowie mają niebieskie oczy i rude włosy.
Ale gdyby woły, konie lub lwy miały ręce i umiały rysować, i rzeźbić, jak ludzie, wtedy konie narysowałyby swych bogów podobnymi do koni, a woły podobnych do bydła, i kształtowałyby ciała swych bogów na podobieństwo, każdy sobie, siebie samych."
(Ksenofanes)

So lut 13, 2010 16:57
zbanowany na stałe

Ksenofanes ma prawdopodobnie racje. Ale nalezy nadmienic, ze istnieje piekna, prezna, wspaniala, budzaca zachwyt, niezmienna i nowa religia, ktorej bog nie jest podobny do czlowieka. To powinno sklonic do rozmyslan!!!

So lut 13, 2010 17:32

Post Re:
Odnośnie interpretacji którą przedstawił 1KOR13 jako biblijny i Katolicki punkt widzenia .
Poddam krytyce niektóre mysli wskazując na nie logiczną interpretację w której pominięto kontekst jak i odczytanie wersetów bez zrozumienia bardzo płytko wręcz w ogóle nie wnikając w ich treść na które powołuje się autor.
Proszę o krytyke moich wypowiedzi a szczególnie proszę o udzielenie odpowiedzi na stawiane pytania.

1KOR13 napisał(a):
Zwierzęta i rośliny będą u końca świata odnowione.

Cytuj:
Prześledźmy, jak w Objawieniu realizowana jest ta teza. Z jednej strony zauważmy, że prawda ta z całą mocą pojawia się już na początku Biblii: w wyniku grzechu pierworodnego przekleństwo i odejście od Boga spoczywa nie tylko na człowieku, ale poprzez niego przechodzi na cały świat przyrody (por. Rdz 3,17). To odpadnięcie zwierząt i roślin od Boga dokonuje się nie z uwagi na ich grzeszność; przyczyną ich odpadnięcia jest grzech człowieka. Dalej zauważamy, że stworzenie zwraca się przeciwko człowiekowi (por. Rdz 3,17-19), a w świat przyrody przez człowieka wejdzie grzech. O ile w raju ludzie mogli uprawiać ziemię z łatwością, i mogli spotykać się z dobrem stworzenia, o tyle w chwili, gdy zgrzeszyli, następuje zwrot, a człowiek będzie musiał uprawiać ziemię „w pocie oblicza swego.” (Rdz 3,19).

Na początek pytanie.
Gdzie w tym fragmencie jest mowa o zwierzętach ?

(17) Do mężczyzny zaś Bóg rzekł : Ponieważ posłuchałeś swej żony i zjadłeś z drzewa, co do którego dałem ci rozkaz w słowach: Nie będziesz z niego jeść - przeklęta niech będzie ziemia z twego powodu: w trudzie będziesz zdobywał od niej pożywienie dla siebie po wszystkie dni twego życia. (18) Cierń i oset będzie ci ona rodziła, a przecież pokarmem twym są płody roli. (19) W pocie więc oblicza twego będziesz musiał zdobywać pożywienie, póki nie wrócisz do ziemi, z której zostałeś wzięty; bo prochem jesteś i w proch się obrócisz!

Czytając go i uwzględniając kontekst przekleństwo dotyczy ziemi dosłownie która nie wyda swego plonu i to będzie powodowało trud w jej uprawie i otrzymywaniu porzywienia.

Do Kaina Bóg powiedział Rodz.4:12

Gdy rolę tę będziesz uprawiał, nie da ci już ona więcej plonu. Tułaczem i zbiegiem będziesz na ziemi!

A w Rodz.5:28,29 czytamy:
Gdy Lamek miał sto osiemdziesiąt dwa lata, urodził mu się syn. (29) A dając mu imię Noe, powiedział: Ten niechaj nam będzie pociechą w naszej pracy i trudzie rąk naszych na ziemi, którą Pan przeklął.

A czy przekleństwo nie wynikało z braku błogosławieństwa ? Bóg przestał dbać o ogród w którym byli umieszczeni pierwsi ludzie i nie wpływał na to aby ziemia rodziła obficie mógł też nie wpływać na zwierzęta aby były pokojowo usposobione.

Kiedy Naród wybrany wybierał własną drogę odwracając się o wielbienia Boga czyż nie zbierali do pustego worka ?Ziemia nie rodziła obfitych plonów z braku błogosławieństwa
Przy zakończeniu systemu rzeczy kiedy Bóg usunie zło (Złą ludzkość)a Królestwo Boże obejmie władzę nad ziemią wszystko odetchnie spelnią się słowa z ksiegi Izajasza jak i Objawienia a szczególnie ludzkość jak i przyroda niszczona przez człowieka ( przyroda która dzisiaj jest dla nas pokarmem rosliny i zwierzęta)

A już wniosek że świat przyrody wszedł w grzech to już czysta nadinterpretacja i naciąganie. .
To jest tak kiedy z WNIOSKÓW wyciąga się WNIOSKI i szuka sie oparcia u Ojców Kościoła

GRZESZY ten kto świadomie chybia celowi nie podporządkowując się wymaganiom Bożym tak uczynili piersi ludzie.

I tylko ludzie dziedziczą grzech po Adamie i tak mówi Biblia w liście do Rzymian chyba że Kościół mówi co innego i to jest większą prawdą.

A gdzie jest mowa , że zwierzęta dziedziczą grzech ?
Czy na podstawie jednego fragmentu Bibli odczytanym bez uwzględnięcia kontekstu można wyciągać tak pewne wnioski?

Przekleństwo Boże istnieje do dziś dnia kiedy to ludzie rządzą się sami niszcząc przyrodę z chciwości zysku , kalając to co Bóg uczynił doskonałym jako mieszkanie dla człowieka.
Do tego przekleństwa przyczynia się jeszcze ktoś kto jest władcą tego świata a jemu na żadnym dobru nie zależy.

Lukasza 4:5-7
Wówczas wyprowadził Go w górę, pokazał Mu w jednej chwili wszystkie królestwa świata (6) i rzekł diabeł do Niego: Tobie dam potęgę i wspaniałość tego wszystkiego, bo mnie są poddane i mogę je odstąpić, komu chcę. (7) Jeśli więc upadniesz i oddasz mi pokłon, wszystko będzie Twoje.

Na razie ten jeden fragment .

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

N lut 28, 2010 22:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona