Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Miłosierny, sprawiedliwy, ludobójca 

Czy taka jak poniżej katecheza demoralizuje i degeneruje dzieci?
Tak 41%  41%  [ 7 ]
Nie 47%  47%  [ 8 ]
Nie wiem 12%  12%  [ 2 ]
Liczba głosów : 17

Miłosierny, sprawiedliwy, ludobójca 
Autor Wiadomość

Ty natomiast wierzysz, że Bóg potraktował ludzi jak nieudany eksperyment co więcej wierzysz, że to było dla nich dobre ogólnie nie bardzo rozumiem poco to 5 przykazanie skoro po śmierci i tak jest lepiej przecież zabójca wyświadcza ludziom przysługę a oni go za to karzą.
Mam taki ciekawy sposób na to jak kościół mógłby pomóc wiernym w osiągnięciu szczęścia parafianin powiedzmy przez rok żyje w czystości, pomaga innym , codziennie się modli w końcu przychodzi dzień spowiedzi na której wyznaje wszystkie winy, potem jeszcze pokuta, ostatnie namaszczenie i kulka w łeb... W ten sposób kościół mógłby zapewnić wieczne szczęście każdemu wiernemu oczywiście zakładając oczywiście, że żal był szczery...

Mógłbyś mi wyjaśnić kilka rzeczy, bo się gubię, a robi się ciekawie:

1. Czy wierzysz, że Potop taki jak opisany w Biblii miał miejsce ?
W przypadku odpowiedzi pozytywnej
2. Czy wierzysz że to Bóg spowodował Potop, w celu opisanym w Biblii ?

W przypadku odpowiedzi negatywnej jakakolwiek dyskusja jest bezcelowa ;).
Po co dyskutować o czymś czego nie było ?

Pt sie 24, 2007 13:59
Zobacz profil ICQ WWW

Ostatnie pytanie brzmieć winno:
Po co dyskutować o Bogu, którego nie ma, który zrobił coś co naprawdę nie miało miejsca? ;)

Pt sie 24, 2007 14:02
Zobacz profil ICQ WWW

Nie rozumiem pytania w ankiecie. Jaka katecheza i gdzie "poniżej" ?

- Trzymajcie się Boga mocno, jak pijany plotu !
- Dziękuję, nie piję.

Pt sie 24, 2007 14:07

Po co dyskutować o Bogu, którego nie ma, który zrobił coś co naprawdę nie miało miejsca? ;)

Bo wy wierzący w to wierzycie ?(a przynajmniej wierzący o niku "Seweryn" któremu odpowiadałem)

Swoją drogą dyskutowanie o czymś czego niema jest bardzo ludzkie...

Pt sie 24, 2007 17:07

Bo wy wierzący w to wierzycie ?(a przynajmniej wierzący o niku "Seweryn" któremu odpowiadałem)

a potop miał miejsce w wersji opisanej w Biblii ? ;)

Pt sie 24, 2007 17:29
Zobacz profil ICQ WWW
Ahoj Żeglarze w rozszerzającym się od czasu Wielkiego Wybuchu Kosmosie!

Pozdrawiam Wszystkich, którzy zechcieli zauważyć postawiony przeze mnie problem i na dodatek mi odpowiedzieć.
Ten problem jest moim problemem od lat i jeśli mi ktoś sensownie - nie chowając się za jakieś enigmy i misteria (mistery - tajemnica) dla wtajemniczonych - wytłumaczy, że nie mam racji, to bardzo mi pomoże.

Chciałbym wierzyć, bo o wiele jest wygodniej nie być odpowiedzialnym za losy tego Świata, kiedy określają wszystko "wyroki boże" wszechwiedzącego boga, który już "tworząc" Świat wszystko wiedział o jego przyszłości, czyli zaprogramował przyszłość wszystkiego...
...ale to, w co mam wierzyć, nie może być wewnętrznie sprzeczne i wierząc nie mogę się blokować intelektualnie oraz pozbawiać się prawa do rozsądnego myślenia.
Tym bardziej nie mogę, że ubliżałoby to przecież ewentualnemu bogu "na obraz i podobieństwo którego" miałbym wówczas być stworzony.

Wszak głupek wierzący w to, że jest stworzony "na obraz i podobieństwo swojego boga" - swoją głupotą przynosi jedynie wstyd temu swojemu bogu stwórcy.

Kamyk napisał(a):
Ciekawym gdzie spotkałeś się z taką katechezą? Czy może wymyśliłeś ją sobie dla potrzeb niniejszego wątku?

Krótko ale intensywnie katechetyzował mnie ksiądz Maliński - taki kumpel Wojtyły. (Całą szkołą razem chodziliśmy nawet na wycieczki - ale wreszcie mnie stłukł za spóźnienie na religię, ja mu poprzestawiałem mszał, monstrancję, dzwonki i kwiatki, i zostałem na pewien czas karnie zawieszony w kontaktach pośrednich z niebem. Opis zajścia na Nie wklejaj wciąż tego 'adresu'Asienkka

Jednak minęło kilkadziesiąt lat i katecheci w wielu szkołach uczą znowu tego samego, strasząc i blokując dzieci.

A biskup Ziółek wyświęca egzorcystów, którzy w szkołach mają znów (drutem kolczastym?) wyciągać diabły (z gardeł?) źle wychowanych dzieci z rodzin - z wyroku bożego - pijackich.

Asienkko - na moje:

Cytuj:
DDD napisał:
Dowiedziałem się, że tu panuje wolność wypowiedzi i na dodatek bez wulgarności, mściwości itp. Takiego forum szukam.

Ty odpisałaś:
Cytuj:
Ja jednak proponuję zaznajomić się z regulaminem - mała dopowiedź do tej "wolnosci słowa" Mruga 2

Mam szczerą nadzieję, że nie chcesz mi zasygnalizować, że regulamin mówi, iż tu nie wolności słowa, albo, że jest tu wulgarność, mściwość oraz że nie takiego forum szukam.

Ty napisałaś:
Cytuj:
Po pierwsze bardzo chciałabym się dowiedzieć na czym bazujesz pisząc o demoralizacji i degeneracji?

Badań sygnalizujących ten fakt, dostrzegalny dla każdego krytycznego obserwatora jest multum.
Ostatnio do parlamentu holenderskiego wpłynął wniosek o zakazanie publikacji Koranu i innych ksiąg opartych na Starym Testamencie, które tak, jak Mein Kampf, szerzą demoralizację i degenerację wśród sporej części czytelników, zwłaszcza młodych, których intelekty są jeszcze nie do końca ukształtowane.

Katecheza ucząca, że sprawiedliwie i miłosiernie jest mordować dzieci, które nawet jeszcze nie mogły niczym zgrzeszyć, budzi wśród katechetyzowanych sadystyczne i bandyckie skłonności.

Skazanie bez żadnego powodu na męczarnie i śmierć syna - także...

Pięć (bodaj) dziewczynek z I Szkoły Podstawowej w Łodzi przywiązało i biło i okaleczyło koleżankę z klasy, bo na religii dowiedziało się , że pan bóg lubi patrzeć na męczarnie i tortury. Wysłał na taką śmierć w męczarniach swoje dziecko, syna, żeby sobie popatrzeć...
One więc dla przyjemności pana boga poświęciły koleżankę, żeby mu zrobić przyjemność i zasłużyć sobie na wniebowzięcie. (Tv Na żywo)

Czy to nie jest degeneracja? (Przykład - film "Super partia???" na [...]...i tamże więcej przykładów.)

Cytuj:
DDD napisał:
Otóż dzieci na katechezach są uczone wielbić Boga ww trzech religii, jako sprawiedliwego i miłosiernego "ojca".
Tymczasem ten rzekomy Bóg "ojciec" rzekomo wymordował - czy też dał przykład aborcji - praktycznie całej populacji ludzkiej w wodach potopu.

Mord dotyczył rzekomo także i starców, i niewiniątek, czyli dzieci i embrionów - w ogóle wszystkich, grzesznych i bez grzechu.

Ty odpisałaś:
Cytuj:
Cytat:
Echhh...
Wiedzę na temat Biblii - to Ty masz wybiórczą.

Powiedz mi tak szczerze skąd możesz powiedzieć, jaką ja mam wiedzę na temat Biblii?
Czyżbym tu napisał coś nieprawdziwego? Piszę szczerze, jak dziecko, jeszcze nieskalane znajomością wykrętów, mataczenia.
Podaję "biblijne fakty" - Watykan i cały kościół katolicki nazywa je "facta teologika" i czci je od czasów, kiedy zostały wprowadzone do świętych ksiąg, tych pasujących do nauk kk i zaakceptowanych przez kk...

DDD napisał:
Cytuj:
Cytat:
Dzieci więc na katechezie uczone są wielbienia na kolanach ludobójstwa - tym gorszego, że mordu dokonywał rzekomy "ojciec", stwórca wszechwiedzący, który z góry wiedział, że tworzy człowieka właściwie tylko po to, żeby za jakiś czas go sobie dla zabawy wymordować.

Ty odpisałaś:
Cytuj:
Co za bzdury...(...) pomyśl kilka chwil... a nóż przejdzie Ci przez głowę trochę inna myśl - niż tylko mordowanie dla zabawy? Uśmiech...

Wybacz, że jako wątpiący nie jestem w stanie uśmiechać się w takim kontekście.
Ja nie widzę żadnego sensu w mordowaniu czy syna, czy całej populacji ludzkiej - a biorąc po uwagę to, że wszechwiedzący bóg-stwórca wiedział, że tworzy po to, by za jakiś czas wymordować swoje stwory, to dostrzegam w tym jedynie skłonności sadystyczne.

Jeżeli Ty Asienkko widzisz coś więcej, to mi to wskaż. ...Tak uczciwie, po ludzku, jak dziecku - bo choć lat mam już nadmiar, to w tym temacie jestem mądry tak samo, jak przed półwiekiem...

Pozdrawiam Wszystkich Paweł

Pt sie 24, 2007 17:48

Jeszcze rano wszystko było - a teraz połowy nie ma i mojego tematu nie ma.
Coś się chyba pomyliło komuś i dlatego podaję temat jeszcze raz.

Dowiedziałem się, że na tym forum panuje spora wolność wypowiedzi i na dodatek bez wulgarności, mściwości itp. Takiego forum szukam.
Pragnę jednak przestrzec katolików, że moje poglądy będzie im bardzo trudno zaakceptować i ich poznawanie będzie dla Nich bolesne. Mam jednak nadzieję, że Ci faktycznie uczciwi zechcą uczciwie przeanalizować to co piszę, mianowicie: że katecheza chrześcijańska, islamska oraz judaistyczna obecnie wyraźnie i mocno demoralizuje nowe pokolenia w kilku płaszczyznach...
Osobiście jestem przekonany, że degeneruje.

Przytoczę tu tylko dwa powody, więcej prezentuję na forum o2

Otóż dzieci na katechezach są uczone wielbić Boga ww trzech religii, jako sprawiedliwego i miłosiernego.
Tymczasem ten rzekomy Bóg rzekomo wymordował - dokonał aborcji - całej praktycznie populacji ludzkiej w wodach potopu.

Mord dotyczył rzekomo także i starców, i niewiniątek, czyli dzieci i embrionów - w ogóle wszystkich.

Dzieci więc na katechezie uczone są wielbienia ludobójstwa - tym gorszego, że mordu dokonywał rzekomy stwórca wszechwiedzący, który
z góry wiedział, że tworzy człowieka zdolnego do cierpienia właściwie tylko po to, żeby za jakiś czas go sobie wymordować.

Przygotował więc sobie rozrywkę przez myślących ludzi uznawaną za sadystyczną i zbrodniczą.

Jest też jeszcze druga - z wielu - płaszczyzna demoralizacji na katechezie, nawet wprost prowadząca do degeneracji młodych pokoleń, mianowicie blokowanie przez katechezę zdolności dzieci do uczenia się.

Otóż rzekomy Bóg rzekomo wygnał rzekomych Adama i Ewę z raju za ich pęd do wiedzy. Zakazał im bowiem bez rozsądnego uzasadnienia sięgania po owoc z drzewa mądrości, a kiedy wiedzeni naturalną ludzką potrzebą poznania jednak napoczęli ten owoc - "ukarał" ich.
Ukazał im, że są nadzy i takich nieprzygotowanych do bytu w morderczej z założenia przyrodzie bestialsko wygnał precz z domu-cieplarni, który im wcześniej ofiarował.

Okazuje się, że ten rzekomy Bóg znów dla sadystycznej zabawy stworzył człowieka i wiedząc z góry - bo był przecież "wszechwiedzący" - jaka będzie jego przyszłość, postanowił się nad nim dla zabawy poznęcać, wpierw tworząc absurdalny zakaz, a potem robiąc to, czego dziś prawo zakazuje robić nawet z psem.

Czy jakiś ideolog takiej demoralizującej katechezy może mi po ludzku wytłumaczyć, jak dziś można tak ogłupiać dzieci, odstręczając je od nauki w szkole i w ogóle od ciekawości warunkującej poznanie, i cofać katechezą do fundamentów kulturowych, wymyślonych dla półdzikich małpoludów z kijkiem w łapce biegających po pustyni za kozą?

Paweł Tomczak

Pt sie 24, 2007 17:53

Eh... Zasugerowałem się Twoim pytaniem i spanikowałem - wszystko jest na pierwszej stronie tematu.

Pozdrawiam Paweł

Pt sie 24, 2007 17:56

DDD - ja bardzo proszę o konkrety - wręcz ich się domagam...
Prosiłam o nie w swoim pierwszym poście - w tym temacie.
Nie zbywaj mnie ...

Pt sie 24, 2007 18:03

No napisał(a):

a potop miał miejsce w wersji opisanej w Biblii ? ;)

Nie.

Pt sie 24, 2007 18:17

Hm, demoralizować nie. Bo skoro nie wiedzą, że Bóg mordował to wszystko ok, kiedy wierzą, że Bóg jako wzór do naśladowania (szczególnie w swojej alterego - Jezusie) jest współczujący i wybaczający.

Zrobię dygresję i napiszę jedynie, że katechezy Katolickie wogóle jako takie szkodzą psychice dzieci.

- Dziękuję, nie piję.

Pt sie 24, 2007 18:25

Zrobię dygresję i napiszę jedynie, że katechezy Katolickie wogóle jako takie szkodzą psychice dzieci.

dowody?
inne niż jedna z opinii z wikipedii ?

Pt sie 24, 2007 18:35
Zobacz profil ICQ WWW

<<<<>>& napisał(a):

dowody?
inne niż jedna z opinii z wikipedii ?

To samo. Mogę robić wykład z przypadków nerwic eklezjogennych, ale czemu mam to robić ? Masz niemożność zdobycia tej łatwiej do znalezienia wiedzy w swoim zakresie ? Nie bardzo rozumiem ludzi, którzy rozmowę prowadzą na bazie ignorancji.

- Dziękuję, nie piję.

Pt sie 24, 2007 19:08

Czy słuchanie opisów cierpienia i tortur może mieć pozytywny wpływ na psychike dziecka?
Historia Jezusa jest brutalna i zwyczajnie ciężka człowiek poniżany, torturowany i w końcu brutalnie zabity gdyby nie chodziło o religie zabronilibyśmy dzieciom jej słuchać podobnie jak zabraniamy oglądać horrorów bo uznajemy je właśnie za szkodliwe.
Biblia nie jest raczej książką dla dzieci w ST mamy opisy mordów nie mówiąc już o seksie z resztą często jedno splata się z drugim jak w historii o Onanie zaś jeśli chodzi o NT duży nacisk kładziony jest na cierpienie Jezusa.

Pt sie 24, 2007 19:22

To samo. Mogę robić wykład z przypadków nerwic eklezjogennych, ale czemu mam to robić ? Masz niemożność zdobycia tej łatwiej do znalezienia wiedzy w swoim zakresie ? Nie bardzo rozumiem ludzi, którzy rozmowę prowadzą na bazie ignorancji.

bo regulamin forum o tym mówi? Skoro coś twierdzisz udowadniaj.

Pt sie 24, 2007 20:50
Zobacz profil ICQ WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona