Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Czy Jezus jest Bogiem? 
Autor Wiadomość

@buscador - ok, chciałem tylko sie upewnić, że Twoje poglądy opierają się na emanacji i poschodzą pod arianizm

@kyob - a gdyby Bóg był w 5 osobach to by się tacy jak Ty pytali "a czemu np. nie w 3?" :P A swoją droga takie pytania to wprost do Boga, czemu jest akurat w 3 osobach. I nie, nie uważam tego za absurd

N sie 26, 2007 13:46

Kyob: tak jest i już.

"tak jest i już" - to żadne wytłumaczenie

Paweł 93 napisał(a):
Tajemnica Trójcy Śiętej to dogmat, temu się nie sprzeciwia.

ktoś chyba wymyślił pojęcie dogmatu i zapewne tym kimś był człowiek...

Paweł 93 napisał(a):
Bóg jest w trzech Osobach i wie to każdy chrześcijanin.

ale dlaczego jest w 3 Osobach? ot to taki kaprys? nie rozumiem tego...

Paweł 93 napisał(a):
To nie jest żaden absurd. W to trzeba wierzyć, rozumieć to.

chcę zrozumieć, ale podaj mi jakiś dobry argument na poparcie Twojej tezy

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

N sie 26, 2007 13:46

Tajemnica Trójcy Śiętej to dogmat, temu się nie sprzeciwia. Bóg jest w trzech Osobach i wie to każdy chrześcijanin. To nie jest żaden absurd. W to trzeba wierzyć, rozumieć to.

Wierzyć można się starać, ale ze zrozumieniem już można mieć problemy.

Jeśli to jest dogmat, to nie jakiś objawiony tylko ustalony - być może mało się znam, ale zdaje mi się, że NT nie jest powiedziane wprost, że tak jest.
Mam problem z boskością Jezusa, bo nie potrafię zrozumieć jak może jednocześnie być Bogiem i człowiekiem. Synem Bożym jest każdy, bo w każdym jest cześć Boga, skoro on stanowi wszystko, co istnieje. Rozumiem, że Jezus może być Mesjaszem - czyli kimś wybranym, kto dostał misję specjalną i specjalne zdolności od Boga. Nie rozumiem utożsamiania go z Bogiem - nie widzę tego :| Cuda czynili przecież też inni ludzie... w ST wytryśnięcie wody ze skały, czy zamiana lasek w węże - to też jest jakiegoś rodzaju cud. A nikt o Mojżeszu nie mówił, że jest Bogiem.

N sie 26, 2007 13:47

dlaczego Bóg jest w 3 osobach, a nie w 5 lub 10? czyż to nie absurd?

Aby odpowiedzieć na to pytanie trzeba znać sie trochę na symbolice.
Pewnie tych osób mogło by być więcej ale to tylko takie symboliczne przedstawianie Boga i dodanie jeszcze jednego symbolu nie sprawi ze Bóg stanie się bardziej rzeczywisty czy bardziej zrozumiały.
Człowiek zawsze był ciekaw jak i z czego powstał świat oraz Kim lub Czym jest Bóg – pierwsza zasada. Trójca św. To właśnie takie symboliczne przedstawienie natury świata czyli jak powstał.

Bóg Ojciec to symbol umysłu rozumu świadomości.
Bóg Duch św. To symbol mocy, energii i w ogóle dynamiki – zmian.
Bóg Syn to symbol wszelkiej formy - ciała

Wszystkie te trzy pierwiastki – aspekty tworzą, budują całe Uniwersum, począwszy od Boga skończywszy na minerale, bez nich nie było by świata takim jakim go znamy.

N sie 26, 2007 14:17

Aby odpowiedzieć na to pytanie trzeba znać sie trochę na symbolice. Pewnie tych osób mogło by być więcej ale to tylko takie symboliczne przedstawianie Boga i dodanie jeszcze jednego symbolu nie sprawi ze Bóg stanie się bardziej rzeczywisty czy bardziej zrozumiały.
Człowiek zawsze był ciekaw jak i z czego powstał świat oraz Kim lub Czym jest Bóg – pierwsza zasada. Trójca św. To właśnie takie symboliczne przedstawienie natury świata czyli jak powstał.

rozumiem, czyli Bóg w trzech Osobach ma charakter czysto symboliczny

buscador napisał(a):
Bóg Ojciec to symbol umysłu rozumu świadomości.
Bóg Duch św. To symbol mocy, energii i w ogóle dynamiki – zmian.
Bóg Syn to symbol wszelkiej formy - ciała

gdzie znajdę źródła tego za co odpowiada dana osoba

buscador napisał(a):
Wszystkie te trzy pierwiastki – aspekty tworzą, budują całe Uniwersum, począwszy od Boga skończywszy na minerale, bez nich nie było by świata takim jakim go znamy.

Twoje przypuszczenia czy opierasz swoją wiedzę na... ?

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

N sie 26, 2007 14:29
zbanowany na stałe

w Bogu się rodzimy,w Chrystusie umieramy,w Duchu świętym się odradzamy

gdzies przeczytałem.,.dobre do pamiętnika czy czegoś w tym guście.

N sie 26, 2007 14:45

@buscador - ok, chciałem tylko sie upewnić, że Twoje poglądy opierają się na emanacji i poschodzą pod arianizm

No, być może, ale także podchodzą pod hinduizm oni też mają Trójcę św. Bóg Ojciec to Brahma, Duch św. to Shiva a Syn Boży to Rama.

Pewnie nie ma całkowicie autonomicznej i całkowicie oryginalnej religii która by nie bazowała na wierzeniach innych wcześniejszych religiach

N sie 26, 2007 14:47

[rozumiem, czyli Bóg w trzech Osobach ma charakter czysto symboliczny

Dla Chrześcijan te symbole są realną rzeczywistością i dla tego są interpretowane wprost, dla mnie to tylko symbole czegoś głębszego, bardziej rzeczywistego. Aby symbol przedstawiał rzeczywistość albo przynajmniej ją przypominał musi być dynamiczny czyli powinien nadążać za aktualną wiedzą o (szeroko pojętym) świecie, w przeciwnym razie staje się dziwną, niezrozumiałą i skostniałą doktryną.
Te symbole były przeznaczone dla ludzi z przed tysięcy lat i były taką namiastką współczesnej wiedzy.
Przypuszcza się że starożytni kapłani egipscy oraz Majowie (np.: książka P. Geryla „Proroctwo Oriona na rok 2012”) posiadali dużo większą wiedzę o świecie i rządzących nim prawach niż nam się obecnie wydaje. Oczywiście wiedza ta była skrzętnie ukrywana (t zw. wiedza tajemna, przeznaczona wyłącznie dla wtajemniczonych), dla profanów preparowano różne bajeczki czyli takie symbole które coś tam przypominały, takie alegorie.

Cytuj:
gdzie znajdę źródła tego za co odpowiada dana osoba…

Oj, dużo można by pisać… z bardzo dużo różnych źródeł, jeśli Ci się chce to poszukaj, podobne tematy były już na tym forum a nie chce mi się ciągle pisać tego samego.

N sie 26, 2007 15:59

Jako chrześcijanin muszę wtrącić, że poglądy buscadora nie są oficjalną nauką Kościoła, ale jego prywatnymi poglądami

N sie 26, 2007 18:31

Przecież ja nigdy nie podszywałem się pod oficjalne poglądy KK i nie twierdziłem że jest inaczej, weręcz przeciwnie zawsze zaznaczałem, że są to moje własne przemyślenia :)

N sie 26, 2007 18:54

JA to wiem, ale nowi użytkownicy mogą nie wiedzieć

Swoją drogą - temat troche za bardzo nam zboczył w Trynitologię

N sie 26, 2007 18:57
zbanowany na stałe

kyob napisał(a):
[rozumiem, czyli Bóg w trzech Osobach ma charakter czysto symboliczny

Dla Chrześcijan te symbole są realną rzeczywistością i dla tego są interpretowane wprost, dla mnie to tylko symbole czegoś głębszego, bardziej rzeczywistego. Aby symbol przedstawiał rzeczywistość albo przynajmniej ją przypominał musi być dynamiczny czyli powinien nadążać za aktualną wiedzą o (szeroko pojętym) świecie, w przeciwnym razie staje się dziwną, niezrozumiałą i skostniałą doktryną.
Te symbole były przeznaczone dla ludzi z przed tysięcy lat i były taką namiastką współczesnej wiedzy.
Przypuszcza się że starożytni kapłani egipscy oraz Majowie (np.: książka P. Geryla „Proroctwo Oriona na rok 2012”) posiadali dużo większą wiedzę o świecie i rządzących nim prawach niż nam się obecnie wydaje. Oczywiście wiedza ta była skrzętnie ukrywana (t zw. wiedza tajemna, przeznaczona wyłącznie dla wtajemniczonych), dla profanów preparowano różne bajeczki czyli takie symbole które coś tam przypominały, takie alegorie.

Cytuj:
gdzie znajdę źródła tego za co odpowiada dana osoba…

Oj, dużo można by pisać… z bardzo dużo różnych źródeł, jeśli Ci się chce to poszukaj, podobne tematy były już na tym forum a nie chce mi się ciągle pisać tego samego.

baaaardzo dużo żródeł...podaj więc jedno , oczywiście wiarygodne..bo mi się wydaje , ze to wszystko bzdety.

N sie 26, 2007 18:58
Zobacz profil WWW

@Kyob: Syn Boży, czyli Jezus Chrystus, zrodził się z Boga Ojca, w którym wszystko ma swój początek, a Duch Święty jest (jak to raz mówił u nas ksiądz na homilii) tchnieniem miłości między Ojcem a Synem. Poza tym: trzecia z siedmiu Głównych Prawd Wiary: "Są Trzy Osoby Boskie: Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty". Poza tym: Jak mówisz w Wyznaniu Wiary? "Wierzę w Boga Ojca Wszechmogącego, Stworzyciela Nieba i Ziemi i w Jezusa Chrystusa, Syna Jego Jedynego, Pana naszego, który się począł z Ducha Świętego'' Dalej też mówisz: "Wierzę w Ducha Świętego". No i tak to jest.

Pn sie 27, 2007 12:38

[quote="kosiarz"]baaaardzo dużo żródeł...podaj więc jedno , oczywiście wiarygodne..bo mi się wydaje , ze to wszystko bzdety[quote]

Rzeczywiście baaaardzo wyczerpująca wypowiedz. Mimo wszystko jest to forum wiara, to co dla jednego jest bzdetami dla drugiego nie jest pozbawiane wiarygodności i tyle. Widzę że baaardzo łatwo przychodzi Ci bezmyślne krytykanctwo :glaszcze: :P

Pn sie 27, 2007 15:26

No, czyli jak bóg jest jeden, to Jezus jest jedną trzecią. I wszystko jasne!

Pn sie 27, 2007 15:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona